Autenticitatea unui popor este oferită, în mare măsură, și de specificul lui gastronomic, dar și de evenimentele care se pot naște în jurul unui preparat. Fie că vorbim despre impactul social, fie că vorbim despre conservarea unor tradiții, oamenii au avut dintotdeauna tendința de a se apropia atunci când între ei nu este decât o masă – plină, de preferat. Unele dintre aceste preparate cu mare influență în sfera socială sunt vestitele tapas, un simbol al culturii spaniole.

Știați că rolul lor inițial nu era acela de a potoli foamea dintre mese, și nici de a aduna împreună oamenii, ci unul chiar mai practic decât atât, și anume de a proteja paharele cu vin de pătrunderea prafului sau a insectelor? O bucată de brânză sau de carne prelua rolul de capac, de aici și denumirea pe care o cunoaștem astăzi – tapa înseamnă „capac”, iar tapar înseamnă a „acoperi”.

Atât de populare sunt acum în rândul localnicilor, încât a devenit o activitate în sine plimbatul prin mai multe localuri pentru a mânca tapas, activitate ce poartă denumirea de tapeo. Dacă doriți să vă integrați pe deplin în obiceiurile spaniole, tot ce trebuie să faceți este să ieșiți seara în oraș, preferabil la un tapas bar  – nu mai devreme de ora 20:00 –, și să vă bucurați de băutura preferată, însoțită de „capacul” ei.

În ceea ce privește conținutul, acesta poate fi absolut orice – și în orice combinație – iar cel mai interesant este că de multe ori nici nu știm ce urmează să primim. Orice aliment poate deveni tapas, atâta timp cât este servit în porție mică și însoțește o băutură alcoolică – pește, fructe de mare, măsline, carne, jamon, brânză sau chiar cantități mai mici din preparatele de bază. Nu ne rămâne decât să ne alăturăm localnicilor și să punem „capac” unui vin tradițional! ¡Salud!

 


Citește și: 9 motive pentru a include Spania pe lista destinațiilor viitoare