V-am mai spus că iubesc Spania? 🙂 De fapt, nu cred că nu ai cum să nu o iubești, deoarece este o țară atât de vie și de caldă, din toate punctele de vedere, care te face să te identifici cu ea și să simți că ești și tu o parte a locurilor și că te aștepta dintotdeauna. Îți creează un profund sentiment de apartenență, care pe mine m-a fascinat. Cred că nicăieri nu am simțit mai puternic această senzație de familiaritate, încă de la prima vizită, de la primii pași făcuți în Barcelona, căci acesta a fost primul oraș vizitat. Dacă ați descoperit deja Spania, probabil că îmi veți da dreptate când voi spune că este una dintre cele mai frumoase țări europene. Frumoasă prin întreg ansamblul, nu doar prin prisma peisajelor. Iar, dacă încă nu ați vizitat-o, probabil că ar trebui să luați în considerare o vizită pe tărâm latin, iar eu vă voi prezenta 9 motive pentru a include Spania pe lista destinațiilor viitoare.

  1. Clima

Temperaturile sunt, pe tot timpul anului, mai ridicate decât în România, ceea ce face din Spania o alegere inspirată în orice perioadă a anului. Nu pot spune că o perioadă anume este cea mai potrivită, deoarece este la fel de frumoasă în orice anotimp. Iarna putem fugi de frig, vara ne putem pierde printre miile de turiști, iar primăvara și toamna, atmosfera este numai bună de plimbat în voie pe toate străzile. Eu ador să mă plimb la sfârșitul verii, când temperaturile încep să scadă, simțim soarele mai blând, oamenii care se întorc din concediu își reiau activitățile zilnice, iar turiștii parcă sunt din alt timp sau în discordanță cu timpul. Pentru că, nu-i așa, atunci când suntem în vacanță, timpul capătă alte dimensiuni.

9 motive pentru a include Spania pe lista destinațiilor viitoare

Malaga, Spania

  1. Orașele

Probabil că ne ducem cu gândul, cu toții, când spunem Spania, la Madrid și la Barcelona. Dar Spania nu înseamnă doar atât. Înseamnă și Andaluzia, cu Malaga și Sevilla, înseamnă și Zaragoza, Toledo, Valencia, dar înseamnă și două arhipelaguri, despre care voi aminti mai jos.

Deocamdată am vizitat Barcelona și Malaga (împreună cu Rincon de la Victoria și Torre del Mar), Madrid fiind o altă destinație din Spania pe care plănuiesc să o vizitez în curând. Barcelona, însă, aș putea să o descopăr de fiecare dată altfel și nu cred că m-aș plictisi vreodată. Am prezentat aici care sunt principalele motive pentru care m-am îndrăgostit de Barcelona, de acest oraș fascinant în care se simt influențe de toate felurile, un oraș în care modernismul se îmbină atât de frumos cu tradiționalismul.

9 motive pentru a include Spania pe lista destinațiilor viitoare

Barcelona, Spania

Ce le face să fie speciale? Armonia dintre relaxare, distracție, aventură și descoperiri. Străzi largi și străzi înguste, plajă, mare și petreceri, muzee și obiective cu profunde semnificații, din trecut sau contemporane, amintiri ale celor care au schimbat, la propriu și la figurat, înfățișările lor sunt numai câteva dintre atracțiile principalelor orașe ale Spaniei.

  1. Mâncarea

Ați ghicit, bucătăria spaniolă se bazează, în principal, pe fructe de mare și pește. Lucru evident, de altfel, care pe mine mă încântă. Pot spune negreșit că fructe de mare, pește și paella mai bune ca în Spania nu am găsit pe nicăieri. Există, desigur, nu doar preparate din bucătăria mediteraneeană, ci și din cea internațională, însă parcă nu este completă experiența dacă nu descoperim și bucătăria tradițională.

9 motive pentru a include Spania pe lista destinațiilor viitoare

Tapas (gustări) din Spania

9 motive pentru a include Spania pe lista destinațiilor viitoare

Paella, Rincon de la Victoria, Spania

În Barcelona am fost fascinată de celebra piață La Boqueria. Piețele locale te aduc mai aproape de viața cotidiană din locurile vizitate. Explozia de culoare, arome și savori reprezintă primul impact cu această piață. Iar sortimentele de fructe, în principal, pe care în România nu le întâlnim, precum și modul de prezentare al acestora și combinațiile dintre ele (diverse sortimente de sucuri naturale, absolut irezistibile) transformă această piață într-un obiectiv în sine.

9 motive pentru a include Spania pe lista destinațiilor viitoare

Piața La Boqueria, Barcelona, Spania

În Malaga, în Rincon de la Victoria, mai exact, fructele de mare proaspete, experiențele culinare noi (am încercat și unele preparate pentru prima dată), toate oferite în localuri de familie, în care fiecare membru are câte o sarcină și toate contribuie la oferirea celor mai bune servicii clienților, au constituit o experiență în sine. Și au creat altele. Pentru că, pe lângă bucuria gustului, am simțit că mă apropii și mai mult de locuri și de oameni.

9 motive pentru a include Spania pe lista destinațiilor viitoare

Delicii culinare din Spania

9 motive pentru a include Spania pe lista destinațiilor viitoare

Delicii culinare din Spania

  1. Istoria

Probabil că vă amintiți despre Epoca Marilor Descoperiri, ale cărei amintiri se regăsesc atât în Spania, cât și în Portugalia. După colonizarea Americilor, Spania a devenit cea mai puternică națiune din Europa din acea perioadă (anii 1500). Acestea sunt dovezile istoriei pe care eu le-am simțit cele mai vii, însă nu sunt, nicidecum, singurele. Dacă în Portugalia am observat un adevărat cult pentru memoria lui Vasco da Gama, cu numeroase obiective ce amintesc de Marii Navigatori, în Spania l-am descoperit pe Cristofor Columb, cel care, încercând să găsească un nou traseu pe mare către Asia, a descoperit un nou continent.

9 motive pentru a include Spania pe lista destinațiilor viitoare

Statuia lui Cristofor Columb, Barcelona, Spania

  1. Atmosfera

V-am mai povestit că, mai presus de orice, atmosfera este cea care mă ajută să îmi formez impresia despre fiecare destinație în parte. Cred că acesta este motivul pentru care Spania este țara mea preferată, dintre cele pe care le-am vizitat până acum. Energia pe care am resimțit-o la fiecare pas, creată de localnici și de turiști, deopotrivă, m-a cucerit. O atmosferă de continuă sărbătoare, chiar și în cele mai liniștite locuri. Sărbătorirea momentului. Bucuria de a vizita și bucuria de a fi descoperiți.

  1. Localnicii

Oamenii cu care interacționăm ne ajută să ne apropiem de locurile pe care le vizităm. Îmi rezerv timp, în toate călătoriile, să discut cu localnicii, să încerc să le descopăr poveștile, să aflu mai multe despre locurile pe care le vizitez. În Spania, ca și în Portugalia, am descoperit oameni calzi, oameni care te întâmpină cu cea mai mare bucurie, oameni dispuși de fiecare dată să te ajute să ai cea mai frumoasă experiență. Oameni plini de viață, comunicativi, optimiști. Cred că acestea ar fi atributele care i-ar caracteriza perfect. Veselia și bucuria pentru viață.

  1. Relieful

Mare, plajă, palmieri am spune în primă fază. Complet greșit. Da, marea, plaja, palmierii mă încântă și ne încântă, însă Spania înseamnă mai mult decât atât. Înseamnă și două arhipelaguri (Insulele Canare, cele mai cunoscute fiind Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma și Fuerteventura și Insulele Baleare, cu Ibiza, Mallorca, Menorca, dintre cele mai renumite), înseamnă și un vulcan activ (în Tenerife, acesta fiind și cel mai înalt punct din Spania), înseamnă Marea Mediterană și Oceanul Atlantic, înseamnă vecinătate cu Strâmtoarea Gibraltar, înseamnă munți și zone de podiș, înseamnă râuri (Tejo este cel mai important, care străbate și Portugalia) și lacuri. Practic, în Spania găsim toate formele de relief și, lucrul care pe mine mă încântă cel mai tare, descoperim orașe pe coline. V-am mai spus că iubesc străzile cu „surprize”, care nu știi ce îți oferă după următorii pași, cu zone de promenadă, în care întreg orașul ți se dezvăluie. Un apus într-un astfel de loc este minunat!

9 motive pentru a include Spania pe lista destinațiilor viitoare

Priveliște de pe Montjuic, Barcelona, Spania

9 motive pentru a include Spania pe lista destinațiilor viitoare

Rincon de la Victoria, Spania

  1. Distracția

Pentru iubitorii de petreceri și nu numai, energia și agitația vor fi adevărate puncte de atracție și ingredientele unei călătorii reușite. Există opțiuni pentru toate gusturile și pentru fiecare preferință în parte, așa că aveți garantat acest aspect. Pentru cei care preferă să se relaxeze după o zi plină, o terasă în vecinătatea mării este alegerea perfectă. Cei care, în schimb, vor să continue ziua și după lăsarea serii, pot opta pentru unul dintre numeroasele baruri sau chiar pentru petrecerile pe plajă, care însuflețesc întreaga atmosferă.

9 motive pentru a include Spania pe lista destinațiilor viitoare

Terasă pe plajă, Torre del Mar, Spania

  1. Cultura

Pe lângă toate cele prezentate mai sus, Spania oferă nume care au răsunat în întreaga lume și continuă să o facă. Îl amintesc pe celebrul arhitect Antoni Gaudi, cel care este un adevărat simbol pentru Barcelona, îl amintesc pe celebrul scriitor Miguel de Cervantes, pe faimoșii pictori Pablo Picasso (născut în Malaga), Salvador Dali și Diego Velazquez.

9 motive pentru a include Spania pe lista destinațiilor viitoare

Casa lui Antoni Gaudi, Spania

9 motive pentru a include Spania pe lista destinațiilor viitoare

Sagrada Familia, Barcelona, Spania

Includ aici și activitățile sportive, deoarece au contribuit la câștigarea a numeroase titluri, în special în lumea fotbalului. În Madrid putem vizita celebrul stadion Santiago Bernabeu, iar Barcelona ne oferă al ei Camp Nou.

9 motive pentru a include Spania pe lista destinațiilor viitoare

Camp Nou, Barcelona, Spania

Cred că fiecare destinație se remarcă prin câte ceva și că fiecare are propria magie. Propriile ingrediente care fac dintr-o simplă călătorie, acea călătorie care ne va oferi cele mai profunde trăiri, cele mai frumoase momente și cele mai emoționante amintiri. Motivele pentru care ar trebui să alegem Spania sunt numeroase și  toate la fel de importante, atât pentru o primă vizită, cât și pentru revederi cu locurile care ne-au rămas în suflet și retrăiri ale felului în care ne-am simțit în fiecare în parte.