Gândul îmi zboară către arome și savori, către un croissant aburind, ori o șampanie ce „pișcă la limbă”, ori un macaron cu fistic. Bine, mai mulți. 🙂 Ați ghicit, este vorba despre minunatele preparate franțuzești, inconfundabile și atât de îndrăgite în întreaga lume. Pe lângă toate emoțiile pe care mi le-a creat Parisul, acesta a urcat în topul meu culinar, fiind unul dintre acele locuri cu o gastronomie căreia îți este imposibil să îi reziști. Și care reprezintă în sine un motiv suficient de puternic încât să revii în destinația respectivă.

Cu riscul de a vă face poftă, vă invit astăzi într-o călătorie gastronomică în capitala Franței, pentru a descoperi unul dintre cele mai frumoase orașe din lume și prin prisma preparatelor cu care acesta ne îmbie, pentru a experimenta puțin din obișnuințele culinare ale francezilor, despre care știm cu toții că sunt foarte rafinați, cu atât mai mult în ceea ce privește gastronomia.

Croissant, baguette și pain au chocolat

Încep cu unul dintre cele mai renumite preparate franțuzești, care, din punctul meu de vedere, este perfect la micul dejun, ori la gustarea dintre mese, ori la ceaiul de la ora 5. Ați prins ideea. 🙂 Este o alegere perfectă în orice moment al zilei și, dacă alăturăm și un fresh de portocale și o cafea, putem spune că începem dimineața plini de energie. Sau putem înlocui croissantul cu pain au chocolat, la fel de apetisantă și aceasta. Ori putem opta pentru ambele, de ce nu? 🙂

De fapt, acesta este micul dejun clasic franțuzesc, pe care îl veți întâlni în toate localurile. Sfatul meu este să nu ezitați să vă alăturați localnicilor și turiștilor și chiar să petreceți cât mai multe astfel de momente, mai ales dacă nu sunteți la prima vizită în Paris, pentru că, din punctul meu de vedere, este unul dintre cele mai frumoase moduri prin care putem intra în atmosfera generală a orașului. Iar majoritatea localurilor au mese cu vedere către stradă, de unde putem observa energia și vibrația pe care străzile le poartă.

Un alt preparat extrem de îndrăgit în Franța este baguette, așa că, atunci când ești în Paris, comportă-te ca un parizian, nu? Și bucură-te de toate aceste bunătăți, pentru că și gastronomia face parte din cultura unui popor și trebuie descoperită la fel ca toate celelalte atracții pe care acesta le oferă.

Paris culinar

Mic dejun

Brânzeturi

Despre poporul francez știm cu toții că este un mare iubitor de brânzeturi și că cele mai rafinate sortimente sunt descoperite și produse de către ei. Așadar, nu putem sa vizităm Parisul, ori Franța, în general, fără să avem parte de cel puțin o masă care să conțină unul sau mai multe astfel de preparate. Ceea ce eu am gustat în perioada petrecută aici a fost, cum altfel, foarte delicios. Mă refer la brânzeturile servite topite, cum ar fi brânza fondue, ori raclattle. Pe toate acestea le-am descoperit la un local din inima cartierului latin, unul dintre cele mai animate și mai frumoase cartiere ale Parisului. Pentru mine a fost foarte plăcut să îl descopăr câte puțin în fiecare zi, pentru că aici era amplasat hotelul ales de mine, iar catedrala Notre Dame, considerată punctul zero al Parisului, se afla la câteva minute de mine. Aici există variante pentru absolut toate preferințele, atât cu preparate tradiționale, cât și internaționale, cu deserturi, baruri, adică toate posibilitățile pentru a ne petrece cât mai frumos serile (și nu numai) în Orașul Luminilor.

Paris culinar

Raclette

Paris culinar

Fondue

Paris culinar

Fondue

Paris culinar

Preparate pe bază de brânză

Fructe de mare

Cine a zis că fructele de mare sunt potrivite doar în destinații călduroase? Ei bine, în mijlocul lunii decembrie, am descoperit în Paris o selecție de fructe de mare la care acum mă gândesc cu nostalgie și care concurează cu cele gustate în țări renumite pentru aceste preparate, cum ar fi Spania, spre exemplu.

Am observat foarte multe localuri care serveau stridii, pe care încă nu am avut curajul să le încerc, însă o părere avizată vă poate spune că sunt cele mai bune testate vreodată. 🙂 Este suficient să privim cât de spectaculos arată pentru a fi tentați să le și gustăm. Și, dacă nu v-au convins, puteți opta pentru alte preparate pe bază de fructe de mare și de pește și vă asigur că nu veți regreta alegerile făcute. Așa cum spuneam anterior, poporul francez acordă o importanță sporită mâncărurilor, așadar și grija cu care acestea sunt preparate, ori atenția pentru ingredientele folosite sunt unele ridicate.

Paris culinar

Fructe de mare

Paris culinar

Fructe de mare

Paris culinar

Fructe de mare

Paris culinar

Stridii

Paris culinar

Risotto cu fructe de mare

Paris culinar

Pește

Șampanie și foie gras

Suntem în țara șampaniei, așa că nu putem ajunge în Paris fără să ciocnim măcar o cupă de șampanie, indiferent dacă avem vreun motiv anume sau nu. Ce motiv poate fi mai bun decât însuși faptul că suntem acolo? Ce dacă este dimineață, cine a spus că șampania nu merge de minune la micul dejun? Mai ales alături de un alt preparat delicios, foie gras. Iar pentru seară am pregătit un vin rose de Provence ori unul roșu de Bordeaux, pentru a încheia ziua într-o atmosferă relaxantă. Salut! 🙂

Paris culinar

Foie gras

Macarons

Celebrele prăjiturele colorate nu m-au convins niciodată înainte să le gust acolo unde au fost inventate, adică în Franța. Acum nu doar că au reușit să mă convingă, însă le și îndrăgesc foarte tare. Le veți întâlni la orice pas în Paris, chiar și în aeroport, așa că tot ce trebuie să faceți este să experimentați gusturi, savori și culori, pentru că veți avea din plin de unde să alegeți.

Paris culinar

Macarons

Paris culinar

Macarons

Paris culinar

Macarons în aéroport

Paris culinar

Macarons

Înghețată Amorino

Am ajuns și la desertul meu preferat din toate destinațiile vizitate, înghețata Amorino. V-am mai povestit despre ea și despre cât de bucuroasă sunt atunci când o descopăr prin toate colțurile lumii, așa că nici Parisul nu a făcut excepție. Magazinul l-am găsit tot în cartierul latin, însă orașul dispune de peste 20 de gelaterii Amorino, așa că o pauză pentru ceva dulce este întotdeauna binevenită, nu-i așa?

Paris culinar

Înghețată Amorino

Sper că imaginile prezentate constituie un motiv în plus pentru a (re)vedea Orașul Luminilor. Din punctul meu de vedere, Parisul nu are nevoie de niciun motiv pentru a fi vizitat, el însuși fiind precum un magnet care atrage prin întreaga atmosferă de pe străzile lui boeme. Vă invit să îl descoperiți și redescoperiți mereu și să îi dați ocazia să vă surprindă de fiecare dată. Au revoir! 🙂


Citește și: