Seara se lasă peste Ljubljana, liniștea începe să se instaleze pe străzile centrului vechi, iar agitația din timpul zilei se mută în numeroasele localuri pe care malurile râului Ljubljanica le adăpostesc. Este un bun moment să pornim în descoperirea orașului, care se dezvăluie precum unul dintre cele mai fermecătoare și cochete, totodată. Clădirile cu arhitectură barocă îi dau un aer boem, iar râul Ljubljanica îi oferă acel romantism care îl transformă într-un mic oraș de poveste. Spun mic, deși are dimensiune medie, deoarece păstrează aerul unui oraș mic, dar cu accente moderne, ale secolului în care trăim.

În articolul de astăzi o să prezint Ljubljana în imagini și sper ca, după ce ne vom plimba împreună pe străzile lui și după ce vom gusta preparate delicioase, cu influențe preluate de la toate popoarele vecine, să vă îndrăgostiți de el la fel de tare precum am făcut-o și eu. 🙂

Ljubljana, Slovenia

Plimbarea noastră începe acolo unde mașinile cedează locul pietonilor și acolo unde se simte cel mai bine farmecul orașului.

Ljubljana, Slovenia

Ajungem, dragii mei, în centrul vechi al orașului Ljubljana, pe care l-am străbătut în lung și în lat o seară întreagă și care mi-a creat cea mai puternică amintire despre oraș. Nimic altceva nu mi-a atras mai tare atenția și, deși timpul a fost scurt, imaginea care mi-a rămas în suflet este una foarte vie. Uneori, nu ai nevoie de prea multe confirmări, de prea mult timp de percepție ori de gândire, ci trebuie doar să fii și să simți. 

Ljubljana, Slovenia

După scurt timp ajungem în Piața Preseren, cel mai îndrăgit loc de întâlnire al localnicilor. Aceasta este cea mai importantă piață a orașului și centrul distracției din Ljubljana, unde se organizează frecvent diverse concerte și spectacole. În momentul în care eu am ajuns în Piața Preseren, muzica live de la localuri răsuna pe străzi, confirmând, încă o dată, aerul romantic pe care orașul îl poartă cu el.

Ljubljana, Slovenia

Privirea ne zboară către fiecare clădire în parte, fiind greu de realizat care dintre ele are arhitectura cea mai frumoasă. Toate par desprinse din alte timpuri și te-ai aștepta ca, în orice moment, să obervi în fața lor o caleașcă ce poartă cu ea o domniță cochetă, pregătită de bal.

Ljubljana, Slovenia

Mândra vecină, Austria, și-a lăsat amprenta asupra Ljubljanei, iar cel mai frumos cadou pe care i l-a oferit sunt aceste clădiri, cu aer imperial, construite în stilul baroc.

Ljubljana, Slovenia

Tot în Piața Preseren se află unul dintre simbolurile orașului, Catedrala Franciscană, pe care o vom observa cu ușurință, datorită culorii sale inconfundabile.

Ljubljana, Slovenia

Oameni vin, oameni pleacă, într-un ritm pe care însuși orașul îl impune, în totală contradicție cu timpul și în deplină armonie cu bucuria.

Ljubljana, Slovenia

Orașele-muzeu, cu atmosferă medievală, în care fiecare clădire este precum o piesă a unui imens tablou, sunt cele mai atrăgătoare, din punctul meu de vedere.

Ljubljana, Slovenia

La ceas de seară, clădirile sunt învăluite în mister și strălucesc, datorită propriei lumini, sub cerul nopții.

Ljubljana, Slovenia

Ne aflăm pe Podul Triplu, unul dintre cele 12 poduri care unesc malurile râului Ljubljanica, format, așa cum însuși numele îi spune, din 3 construcții similare. Este cel care unește zona medievală a orașului de zona puțin mai modernă, însă, în jurul lui, oriunde ne-ar purta pașii, vom simți acea atmosferă de continuă sărbătoare.

Ljubljana, Slovenia

În zare veghează asupra orașului Castelul Ljubljanei, nucleul în jurul căruia el însuși s-a dezvoltat. Haideți să pornim pe urmele regilor de altădată, să urcăm dealul și să vedem cum, sub noi, o lume întreagă, parcă, își urmează cursul firesc. Din pricina orei târzii și a altor activități programate pentru ziua următoare, eu am ratat acest moment, dar pe voi vă invit să vizitați și castelul, care nu vă va solicita decât o plimbare lejeră, pe jos, ori una mai rapidă, cu funicularul.

Ljubljana, Slovenia

Râul Ljubljanica este cel care a dat numele orașului, așa că este lesne de înțeles de ce este atât de îndrăgit și de ce a adunat în jurul lui, în decursul anilor, cele mai frumoase obiective pe care astăzi Ljubljana ni le prezintă cu mândrie. Malurile lui te îndeamnă să le descoperi. Să te plimbi în voie de-a lungul lor, să simți, odată cu lăsarea serii, cum totul devine mai atrăgător, fiind învăluit în mister.

Ljubljana, Slovenia

Una dintre cele mai importante clădiri ale orașului este cea care găzduiește sediul Primăriei și tunul cu ceas, ce are particularitatea că ne arată cum se scurge timpul în cifre romane. 

Ljubljana, Slovenia

Primăria se regăsește într-o altă piață importantă a orașului, Piața Centrală, cea care adăpostește și cele mai multe localuri, unde seara este o adevărată încântare să te alături localnicilor care se relaxează la terase ori turiștilor care își lasă pașii să îi poarte pe fiecare străduță.

Ljubljana, Slovenia

Și nu oricum, ci vegheați de lumina candelabrelor, ce se pot observa la orice pas.

Ljubljana, Slovenia

Pentru a simți din plin atmosfera orașului, după ce l-am descoperit la pas, nu ne rămâne decât să ne așezăm la o terasă cu vedere atât la râu, cât și la centrul vechi…

Ljubljana, Slovenia

Și să ne bucurăm de preparate tradiționale…

Ljubljana, Slovenia

Ori de cele preluate din gastronomia italiană, țară aflată foarte aproape de Slovenia.

Ljubljana, Slovenia

Paste ori risotto, toate sunt delicioase…

Ljubljana, Slovenia

Inclusiv deserturile, clasice…

Ljubljana, Slovenia

Ori pline de culoare.

Ljubljana, Slovenia

Aceasta a fost, dragii mei, o mică parte din Ljubljana, o capitală elegantă, liniștită, introvertită la prima vedere, dar, odată descoperită, realizezi că te așteaptă plină de surprize, dornică să îți ofere întregul ei spectacol.