O să facem astăzi o călătorie culinară într-o țară care și-a câștigat rapid un loc fruntaș în topul destinațiilor celor mai dragi mie. Și nu prin lucruri nemaiîntâlnite sau prin descoperiri spectaculoase, ci tocmai prin simplitate și prin atmosfera caldă (și călduroasă, căci se află în plin climat mediteraneean). Este vorba despre Cipru, țară controversată, dar care a reușit să își păstreze, în ciuda conflictelor prin care a trecut (și încă trece), o demnitate și o autenticitate pe care nu poți decât să le admiri. Oamenii au învățat să conviețuiască și, de ce nu, să preia unii de la ceilalți acele lucruri care să îi ajute să evolueze și să atragă, an de an, din ce în ce mai mulți turiști. Iar gastronomia din Cipru este unul dintre acele elemente pe care nu ai cum să nu le remarci și îndrăgești și de care, inevitabil, ai parte pe întreaga durată a excursiei tale.

Pentru că întreaga țară este un mix cultural unde vom întâlni nu doar influențe grecești și turcești, ci și ale celorlalte popoare care au tranzitat-o, am încercat să fac alegeri culinare diferite în zilele petrecute aici, tocmai pentru a descoperi cât mai mult din specificul locului. Căci, indiferent dacă influențele sunt mai noi sau mai vechi, ele fac acum parte din indentitatea întregii țări.

Fie că alegem produse cu specific grecesc ori turcesc, fie că optăm pentru un desert pe plajă ori unul la un local cochet, vă spun că este aproape imposibil să dăm greș. Sau poate că am fost eu norocoasă și toate preparatele încercate au fost pe gustul meu. 🙂

Fotografiile de mai jos ilustrează preparatele încercate de mine (unele fiind propria opțiune iar din altele doar am gustat) și sper ca acestea să fie un motiv destul de puternic (pe lângă cele prezentate în articole anterioare) pentru care să includeți Ciprul pe lista destinațiilor pe care doriți să le vizitați. Multe dintre ele au în prim-plan marea, căci ne aflăm, totuși, pe o insulă, așa că, dacă dorim să petrecem întreaga zi la plajă, nu o putem face mai bine decât savurând smoothie-uri sau cocktailuri. De fapt, cred că farmecul Ciprului poate fi descoperit orice ne-am dori să facem și oricum ne-am plănui să petrecem timpul.

Cipru - gastronomie

O terasă drăguță de pe malul mării, frumos decorată și plină de flori. De fapt, florile puternic colorate se regăsesc cam peste tot, inclusiv pe autostradă, la separatoarele dintre sensurile de mers.

Cipru - gastronomie

Aceeași terasă drăguță, unde am optat să stăm direct pe plajă, pentru a simți nisipul fierbinte și a asculta marea (care era destul de liniștită, ce-i drept).

Cipru

Cine își mai amintește de griji și de probleme când este pe plajă? 🙂

Cipru - gastronomie

Cu barca în larg nu am fost, așa că am „explorat” cu ea uscatul.

Cipru - gastronomie

Dar parcă tot mai relaxant e un hamac, așa-i? 🙂 (Alături de un smoothie de pepene roșu.)

Paphos, Cipru

Înlocuim smoothie-ul cu un mojito de căpșune. Din fructe ambele, nu? 🙂

Nicosia, Cipru

Și adăugăm și o narghilea de mango, acompaniată de un smoothie tot de mango. Sau să fie de zmeură?

Paphos, Cipru

După atâtea lichide, parcă ar merge niște aperitive specific grecești, nu?

Paphos, Cipru

Tzatziki, icre, tahini?

Cipru - gastronomie

Să-mi fie cu iertare faptul că nu am reținut denumirile tuturor preparatelor, însă uneori pofta este atât de mare, încât nici nu mai reții tot ceea ce ai în farfurie. Acestea sunt preparate specifice grecești, le găsiți în diverse forme la toate tavernele de pe insulă (cred că pita și sosul tzatziki sunt cel mai ușor de identificat din fotografie, iar alături de ele se află chifteluțe din zucchini).

Cipru - gastronomie

Brânza feta la cuptor este un alt preparat care se găsește cu ușurință și este foarte îndrăgit.

Cipru - gastronomie

Aceeași brânză feta la cuptor, cu miere și susan, preferata mea, de altfel.

Cipru - gastronomie

Ceva puțin mai colorat, și anume salată de sfeclă roșie cu nuci.

Paphos, Cipru

Și, pentru că suntem lângă mare, nu putem să nu testăm și preparate pe bază de pește și fructe de mare.

Paphos, Cipru

Calamari, creveți, midii, homar, caracatiță…

Paphos, Cipru

…sau inele de calamar cu sos de roșii?

Paphos, Cipru

Dacă vrem să renunțăm la carne, cea mai bună alegere este un risotto cu ciuperci.

Paphos, Cipru

Sau, din contră, dacă ne plac mesele bogate în proteine, putem încerca vită cu fructe de mare.

Paphos, Cipru

Însă nu doar felurile principale sunt apetisante, ci și deserturile. Să fie oare baclava de casă?

Paphos, Cipru

Sau pana cotta cu fructe de pădure?

Paphos, Cipru

Ori ceva clasic, cum ar fi o clătită cu ciocolată, banană și alune?

Paphos, Cipru

O pauză pentru înghețată este întotdeauna bine-venită. 🙂 Fie că vorbim despre una clasică…

Nicosia, Cipru

…ori despre una preparată pe loc, cu ingrediente alese de noi.

Nicosia, Cipru

Eu am optat pentru înghețată de caramel cu bucăți de Kinder Bueno și topping de Nutella.

Nicosia, Cipru

Iar rezultatul final a fost cam așa. Poftă bună vă doresc! 🙂


Citește și: