Portugalia a fost desemnată destinația anului 2017, fapt ce se prevedea încă de anul trecut, când această țară a primit nu mai puțin de trei premii World Travel Awards, pentru cea mai bună destinație de plajă – Algarve, cea mai bună destinație insulară – Madeira și cea mai bună destinație de croazieră – Lisabona. O să ne îndreptăm astăzi atenția către capitală și o să vă prezint Lisabona în imagini, așa cum am surprins-o eu atunci când am vizitat-o, respectiv caldă, primitoare, pură, autentică.
Despre experiențele mele din Portugalia v-am mai povestit și, totuși, de fiecare dată am senzația că mai sunt atât de multe lucruri de spus, că aș putea povesti despre ea la nesfârșit, cu toate că am vizitat-o doar o singură dată. Însă, nimic din ceea ce vă spun sau vă arăt nu se compară cu atmosfera pe care o simțim doar trăind-o, cu muzica fado specifică țării, care te învăluie și te cuprinde cu totul, muzică ascultată și trăită la un concert live din cartierul Alfama. Nu se compară poveștile mele cu limba portugheză autentică auzită pe străzi, în timp ce privirea îți este atrasă de clădirile colorate sau de cele decorate cu azulejos, acele bucăți de faianță foarte frumos pictate. Nu se compară cu aerul cald, cu oamenii primitori, cu preparatele delicioase, cu amintirea Marilor Navigatori care se regăsește la orice pas.
Aceasta este Lisabona, este, dacă aș putea-o numi așa, o romanță pe ritmuri alerte. Are farmecul acela care reiese din cele mai mici lucruri, chiar și din hainele pe care cu siguranță că le veți observa pe la balcoane, din străzile pavate cu piatră cubică, foarte abrupte și foarte șerpuite, din relaxarea localnicilor, din bucuria de a fi descoperiți.
Începem traseul cu celebrul tramvai 28, care circulă încă din anii ’30 și pe care îl luăm din stația Martim Moniz.
Suntem pregătiți de adevărate lecții de șoferie, deoarece, la fiecare viraj, avem senzația că va atinge ori clădirile pe lângă care trece extrem de aproape, ori pietonii, ori mașinile parcate.
Ne continuăm traseul pe străzile înguste din cartierul Alfama, îndreptându-ne spre cartierul vecin, Baixa.
Nu avem cum să nu observăm clădirile pavate cu azulejos, plăci din faianță colorată.
Tramvaiul 28 mi se pare mai mult o experiență decât un mijloc de transport, cu toate că localnicii îl folosesc destul de des, însă, pentru turiști, acesta este un adevărat obiectiv turistic. Atât descoperită cu tramvaiul (pe ruta lui, trecând pe lângă câteva obiective turistice foarte importante), cât și pe jos (cum se observă în poză), Lisabona este fascinantă și plină de culoare.
Vom descoperi preponderent clădiri și case autentice, în care oamenii își desfășoară viața, și nu neapărat încercând să le transforme în atracții turistice. Acesta este și farmecul, simplitatea locurilor și a lucrurilor, autenticitatea oamenilor și a trărilor.
După cum vă spuneam, este ceva normal să întâlnim rufe puse la uscat la ferestre ori balcoane.
Am întâlnit foarte multe mașinuțe de tip tuk-tuk în întreaga Portugalie, dar nu am călătorit cu vreuna. În imagine avem Praca Rossio, una dintre cele mai atrăgătoare ale orașului.
Iar, în mijlocul ei se află statuia lui Dom Pedro IV, primul împărat al Braziliei și al optulea rege al Portugaliei.
Ne îndreptăm spre râul Tejo, cel care străbate orașul, trecând pe sub Arcul de Triumf.
Arcul de Triumf a fost construit în urma marelui cutremur din 1755, care a devastat cea mai mare parte a orașului, pentru a marca renașterea lui în urma acestui dezastru.
Și ajungem în Praca do Comercio, una dintre cele mai mari din Europa și una dintre cele mai frumoase pe care le-am vizitat, situată chiar pe malul râului Tejo.
Cartierul Alfama reunește unele dintre cele mai vechi obiective turistice din Lisabona. În imagine avem Catedrala Se, cea mai mare și cea mai veche biserică din oraș.
Catedrala, construită în stil gotic, este cu mult mai spectaculoasă în interior.
De unde putem privi în zare, către râul Tejo.
Una dintre principalele atracții din Lisabona este Castelul Sao Jorge, situat tot în cartierul Alfama, pe cel mai înalt deal al orașului.
Fostă reședință regală, acesta a fost o cetate fortificată, cu rolul de apărare. Acum putem observa doar ce a mai rămas din el, mare parte fiind distrusă în urma cutremurului din 1755.
Fiind amplasat pe cel mai înalt deal al orașului, și priveliștea asupra lui este una dintre cele mai frumoase.
Ne îndreptăm către un alt cartier, Belem, cel în care descoperim cele mai multe monumente închinate Marilor Navigatori, în special lui Vasco da Gama. Observăn Turnul Belem, un alt punct de apărare, contruit pe râul Tejo.
Și ajungem la Mănăstirea Jeronimos, cel mai important lăcaș de cult din Lisabona, construită pentru a comemora întreaga activitate a lui Vasco da Gama.
Acesta este și locul în care se află mormântul lui Vasco da Gama, alături de cel al poetului național, Luis de Camoes, în biserica de la intrarea în mănăstire.
Din punctul meu de vedere, Mănăstirea Jeronimos este o capodoperă arhitecturală, cu elemente decorative pe toate arcadele și pe toți stâlpii, care creează un sentiment de unitate.
După ce vizităm Mănăstirea Jeronimos, foarte aproape de ea vom descoperi pasteleria care păstrează rețeta originală a celebrelor Pasteis de Belem, prăjiturile tradiționale portugheze.
Iar seara, negreșit, vom merge la un concert de fado, pe străzile abrupte din Alfama, pentru a trăi din plin o experiență portugheză.
Citește și:
Am coborat de la castel cu un tuk-tuk, e o experienta de neuitat :).