Singapore, orașul viitorului. Un oraș-stat de doar 720 kilometri pătrați și mai puțin de 6 milioane de locuitori este în topul celor mai dezvoltate state ale lumii, și nu pentru că, brusc, localnicii ar fi descoperit niște petrol sub terenul pe care stau, ci pentru că totul este gândit și proiectat, până la cel mai mic detaliu, pentru a fi sustenabil și a se integra în natură. Este cel mai curat oraș pe care l-am vizitat, total diferit față de vecinii asiatici care au ceva probleme cu poluarea și cu deșeurile. Un oraș aflat în sudul peninsulei Malay, înconjurat din 3 părți de apele Oceanului Indian. Un oraș modern, cu arhitecturi futuriste, cu zgârie-nori care nu îl sufocă, unde traficul se desfășoară foarte lin, cu bulevarde largi, cu sedii de ministere cool, pictate în toate culorile curcubeului, cu un aeroport care se laudă a fi cel mai frumos din lume, cu niște locuitori care vorbesc engleză fluent, fiind a doua limbă oficială, și cu tot felul de construcții care se întrec în inovațiile pe care le aduc.
Am vizitat Singapore pentru 3 zile, timp în care am descoperit aici elemente moderne printre care se împletesc elemente ale culturii asiatice. Gardens by the Bay este locul în care am petrecut o zi întreagă fără să simt vreo clipă nevoia să îl părăsesc. Această imensă grădină botanică este deschisă în fiecare zi, de la 5 dimineața și până la miezul nopții și cuprinde, pe lângă elementele naturale atât de îndrăgite, și arhitecturi futuriste; aici, plante din toate colțurile lumii sunt reunite în diverse expoziții și prezentate cu grijă, spre încântarea turiștilor – alături de elementele din aer liber se pot observa și construcții care sugerează niște palmieri (zic eu) sau flori de orhidee (planta-vedetă din sud-estul Asiei), dar și două domuri care adăpostesc expoziții de flori și o pădure tropicală dispusă pe mai multe niveluri.
Ce înseamnă „natura exterioară” din titlu? Înseamnă un spațiu de 100 de hectare cu vegetație tropicală (Singapore se află la aproximativ 130 de kilometri de Ecuator), cu ape în care trăiesc tot felul de viețuitoare (vidre, varani, pești), înseamnă un parc gândit pentru a transforma Singapore într-un oraș-grădină – ce-i drept, la această dorință a localnicilor contribuie toate elementele verzi amplasate în fiecare loc din oraș, de la aeroport, la separatoarele benzilor de circulație și până la fațadele clădirilor.
Dacă vă întrebați ce poți face o zi întreagă în acest loc, vreau să vă spun că, dacă vacanța mea ar fi fost mai lungă, aș fi revenit cu siguranță și într-o altă zi. După multe ore petrecute aici, am realizat că este grădina botanică în care am stat cel mai mult, dintre toate pe care le-am vizitat prin lume. Și am realizat că mesajele transmise subtil sau nu, cele de pe panouri sau cele pe care le deducem, converg în același punct: dacă tehnologia va ajunge să depășească nevoile și capacitatea noastră de înțelegere (sau de gestionare), natura va fi întotdeauna un sprijin pentru noi, atâta timp cât încetăm să intervenim în regulile și automatismele ei.
Fiecare viețuitoare are rolul ei, fiecare floare se încadrează în peisajul general, așa că, și aici, la fel ca și în viață, nu poți decât să te bucuri, să admiri și să nu deranjezi. Acesta este și motivul pentru care cardurile mele de memorie s-au umplut rapid și motivul pentru care am ales să împart în mai multe episoade capitolul „Gardens by the Bay”. Nu pot să aleg doar câteva fotografii, și nu doar pentru că aici am întâlnit o explozie de culoare și o multitudine de elemente, ci și pentru că vreau să mergem împreună, prin intermediul imaginilor, în parcul ce veghează zgârie-norii din Singapore și care, foarte frumos gândit, reface echilibrul dintre tehnologie și natură.
Citește și: Ce ascunde Little India din Singapore