M-am întors de curând din Spania și pot spune că m-a cucerit de la prima vedere. De când am coborât din avion, mai exact. Am vizitat Barcelona și Malaga, dar voi dedica acest articol Barcelonei și vor urma multe altele, deoarece simt că aș putea povesti zile întregi despre acest oraș minunat. Până nu vezi, nu înțelegi de ce este considerat o bijuterie a Spaniei. Așa am fost și eu, citisem că este unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei, dar nu frumusețea m-a cucerit, ci atmosfera, energia pe care oamenii o emană, căldura care se resimte la orice pas, spiritul deschis al localnicilor și nu numai. Cu siguranță că o singură excursie în Barcelona nu este suficientă. Și chiar dacă simți că ai acoperit majoritatea obiectivelor turistice, vei dori să te întorci, să te mai plimbi o dată pe Rambla, să mai bei un suc natural din celebra piață La Boqueria, să simți aerul cald pe care țările mediteraneene îl au. Așa sunt eu acum, sper să revin cât mai curând și deja simt că în interiorul meu se dă o luptă: o parte din mine își dorește să viziteze locuri noi, iar cealaltă parte simt că a rămas în Spania.

Placa Catalunya, Barcelona

Placa Catalunya, Barcelona

Cum să nu iubești limba spaniolă? Cum să nu iubești prietenia pe care localnicii ți-o arată? Cum să nu iubești Barcelona? Voi încerca să prezint ce mi-a plăcut mai mult decât foarte mult. Pentru că totul m-a încântat.

  1. Sagrada Familia

Sagrada Familia ocupă de departe prima poziție în topul preferințelor mele. De fapt, toată opera lui Gaudi mi se pare fascinantă, însă această capodoperă este de-a dreptul impresionantă. Celebra catedrală se dorește a fi gata în 2026, când se vor împlini 100 de ani de la moartea celui ce a proiectat-o, Antoni Gaudi. Cred că este emblema Barcelonei, este asemenea turnului Eiffel pentru Paris. Cu siguranță dacă ajungeți în Barcelona veți vizita Sagrada Familia. Vă recomand să faceți rezervare online, pentru că sunt ore stabilite când puteți intra și, ajungând la fața locului, puteți avea neplăcuta surpriză să descoperiți că următoarele bilete se vor pune în vânzare chiar și peste câteva ore bune. Rezervarea online este cea mai sigură. Și neapărat cu ghid audio, pentru a înțelege măreția a ceea ce priviți. Sau cel puțin pentru a încerca să înțelegeți, pentru că mie mi-a fost foarte greu. Mi-a fost greu să percep cum mintea unui om se poate gândi la toate elementele, toată simbolistica și toate semnificațiile pe care fiecare colțișor le are. Pentru că nu există nici cel mai mic punct care să nu aibă o însemnătate religioasă sau să prezinte momente importante din viața Mântuitorului, sau elemente desprinse din natură, iar toate reunite creează această frumusețe, Sagrada Familia. Este cu adevărat impresionant!

Sagrada Familia, Barcelona

Sagrada Familia, Barcelona

Sagrada Familia, Barcelona

Sagrada Familia, Barcelona

Sagrada Familia, Barcelona

Sagrada Familia, Barcelona

Pont: tinerii sub 30 de ani au 50% reducere din prețul biletelor în zilele de miercuri, joi și duminică, în lunile iulie, august și septembrie, pentru rezervările online.

Aveți posibilitatea să urcați și în turn, dacă alegeți bilet combinat (intrare în catedrală, ghid audio și turn). Două fațade ale catedralei Sagrada Familia sunt finalizate, Nativity și Passion. În momentul în care faceți rezervarea, trebuie să alegeți un turn. Eu am avut noroc, pentru că cel ales de mine este primul construit și, drept urmare, făcut de însuși Gaudi, pe fațada Nativity. Rezervarea, ca și în cazul vizitării catedralei, se face la ora aleasă de fiecare, în funcție de disponibilitatea biletelor. Mie mi-a plăcut această organizare, mai ales că nu am stat aproape deloc la coadă. Urcarea în turn se face cu liftul, iar coborârea pe jos, pe scări înguste, ca în orice turn. Vă recomand să programați vizitarea turnului după cel puțin o oră de la vizitarea catedralei, pentru a avea timp să ascultați toate explicațiile ghidului și să vă bucurați de ceea ce vedeți.

Sagrada Familia, Barcelona

Sagrada Familia, Barcelona

Sagrada Familia, Barcelona

Sagrada Familia, Barcelona

Ceea ce Gaudi a lăsat în urma lui este cu atât mai impresionant odată cu trecerea anilor și nu prin măreție, nu prin grandoare, ci prin modul în care fiecare element se îmbină perfect și crește sub ochii noștri și prin intermediul nostru. Pentru că fondurile prin care catedrala își continuă ascensiunea sunt exclusiv din biletele de intrare. Gaudi, fiind conștient de faptul că nu va apuca să o finalizeze, a lăsat planurile detaliate, prin care a explicat cum va trebui să arate opera sa. Mi se pare cel mai mare omagiu adus memoriei sale, faptul că putem vizita catedrala Sagrada Familia și, în același timp, putem asista la construirea ei. Practic, deși în mare parte este ridicată, tot putem considera că se ridică sub ochii noștri. Veți vedea macarale, dar pe mine nu m-au deranjat absolut deloc, din contră, a fost o onoare să o vizitez în momentul în care ea devine realitate.

Sagrada Familia, Barcelona

Sagrada Familia, Barcelona

  1. Fântânile Magice de la Montjuic

Unul dintre cele mai vizitate puncte de atracție din Barcelona este reprezentat de Fântânile Magice de la Montjuic. Situate în Placa d’Espanya, fântânile își încep reprezentația la ora 21:30, în zilele de weekend (inclusiv joi), în perioada verii. Nicio poză și niciun filmuleț nu pot reda senzația pe care o simți când, înconjurat de mulți alți turiști, asiști la un spectacol de lumină și culoare, de muzică și armonie. Așa am văzut eu Fântânile Magice, a fost un moment care m-a încărcat cu energie și, fiind și prima zi în Barcelona, acest spectacol a contribuit decisiv la formarea părerii despre capitala Catalunyei.

Fântânile Magice, Barcelona

Fântânile Magice, Barcelona

Fântânile Magice, Barcelona

Fântânile Magice, Barcelona

Este un moment în care întreaga piață prinde viață și vibrează. Dacă aveți și zile de weekend incluse în sejur, o plimbare în Placa d’Espanya, în timpul spectacolului oferit de către Fântânile Magice, cu siguranță va fi una dintre cele mai frumoase amintiri din Barcelona.

Fântânile Magice, Barcelona

Fântânile Magice, Barcelona

  1. Priveliștea de pe Montjuic

Muntele Montjuic, cel mai înalt punct al Barcelonei, oferă o priveliște superbă asupra orașului. Ador să descopăr astfel de zone în toate orașele pe care le vizitez, cum, de asemenea, îmi place să urc în toate turnurile catedralelor. Cred că priveliștea de la înălțime te îndeamnă să îți rezervi câteva momente doar pentru tine, să admiri, să meditezi, să te simți, de fiecare dată, în vârful lumii. Să simți că ai explorat fiecare oraș, de la primul pas făcut, fiecare monument vizitat, orice clădire și arhitectură, fiecare localnic întâlnit, până la priveliștea de ansamblu, cea care închide ca într-un cerc tot tabloul. Este minunat, este unul dintre lucrurile pe care le iubesc. Cea mai impunătoare clădire, cea care făcea ca toate celelalte din jurul ei să pară extrem de mici, este nimeni alta decât Sagrada Familia.

Priveliște de pe Montjuic, Barcelona

Priveliște de pe Montjuic, Barcelona

De la această înălțime puteți cuprinde cu privirea toată Barcelona, dar și Marea Mediterană. Senzația de libertate este minunată și cred că priveliștea este și mai frumoasă la apusul soarelui. Puteți încerca să vă programați o vizită în această perioadă a zilei, cred că veți fi încântați de ceea ce veți vedea.

Priveliște de pe Montjuic, Barcelona

Priveliște de pe Montjuic, Barcelona

Am urcat folosind Teleferic de Montjuic (8 euro un drum sau 12 dus-întors), iar sus sunt două opriri, una pentru a vizita parcul și cealaltă, punctul cel mai înalt, pentru a vizita Castelul Montjuic (5 euro preț întreg și 3 pentru tinerii sub 29 ani). Pentru a ajunge la teleferic, de la stația Paral-lel am luat funicularul ce străbate muntele. Despre transport voi povesti ulterior, pot spune acum doar că mi s-a părut foarte organizat și, cu o cartelă pentru 3 zile, cum am avut eu (există variante și pentru perioade mai lungi), poți economisi foarte mult.

Castelul Montjuic, Barcelona

Castelul Montjuic, Barcelona

Castele am întâlnit în majoritatea orașelor și toate au o semnificație aparte pentru locuitori. Fiecare are farmecul său și, chiar dacă pot părea asemănătoare, îmi place să le descopăr pe toate și să îmi imaginez cum, în perioada medievală, acestea erau reședințe ale regilor, serveau drept puncte de apărare, sau erau transformate în închisori, dar toate ascund în spatele zidurilor povești ce au rezistat de-a lungul anilor. Drept urmare, nu puteam vizita Barcelona fără a vedea Castelul Montjuic.

  1. Plimbările pe Rambla

Rambla, sau Las Ramblas, mai exact, cel mai animat bulevard al Barcelonei, oferă surprize la tot pasul. Bulevardul începe în Plaza Catalunya și se termină în Port Vell, unde veghează statuia lui Cristofor Columb. Este o adevărată plăcere să vă plimbați pe Rambla, unde mi se pare că se simte cel mai bine atmosfera Barcelonei.

Rambla, Barcelona

Las Ramblas, Barcelona

Terase variate (care sunt deschise până spre miezul nopții și care, contrar a ceea ce citisem, oferă prețuri chiar ok), numeroase gelaterii (înghețata este delicioasă), magazine de haine și nu numai, artiști stradali. Pe Rambla am vizitat și Muzeul Figurilor de Ceară, care mi s-a părut foarte frumos realizat și destul de diversificat.

Muzeul Figurilor de Ceară, Barcelona

Muzeul Figurilor de Ceară, Barcelona

Tot pe Rambla se află și piața La Boqueria, care pare mai mult decât o piață, pare un muzeu al fructelor. Pe lângă fructe și sucuri naturale, veți găsi și jamon sau fructe de mare. Aici mi-a fost cel mai greu să iau decizii. În fiecare dimineață mă opream în piața La Boqueria (am avut noroc, pentru că am fost cazată pe Rambla) și începea o luptă internă. Papaya și cocos, fructul dragonului, mango și pepene galben, pepene roșu, sunt doar câteva din aromele care îmi vin acum în minte. Cum să poți alege? Toate colorate, toate atrăgătoare, nu știi către care să te îndrepți. Plus fructe proaspete, frumos aranjate, un adevărat festin! Dacă doriți, puteți servi și masa la barurile din interior, sau puteți lua o gustare formată din mixuri de fructe de mare sau jamon.

La Boqueria, Barcelona

La Boqueria, Barcelona

La Boqueria, Barcelona

La Boqueria, Barcelona

La Boqueria, Barcelona

La Boqueria, Barcelona

La Boqueria, Barcelona

La Boqueria, Barcelona

Negustorii stau în piață pănă în jurul orei 18, dar este posibil ca pe la ora 17 să găsiți unele tarabe deja închise, sau barurile, așa că sfatul meu este să o vizitați dimineața. Pe lângă faptul că totul arată delicios, modul în care sunt expuse, lumina care le evidențiază, toate fac foarte dificile alegerile.

  1. Parcul Guell

Proiectat tot de Gaudi, Parcul Guell te transpune, parcă, într-o altă lume. Aici puteți vizita și casa în care Antoni Gaudi a locuit, împreună cu tatăl și soția sa, casă care poartă, de asemenea, semnătura lui. Inclusiv mobilierul este opera celebrului artist. Marele meu regret din această excursie este că nu am reușit să vizitez tot parcul, adică nu am văzut mozaicurile, o zonă plină de culoare, deoarece următoarea intrare se făcea undeva la vreo 3 ore distanță după ce am ajuns eu și aveam planificate și alte obiective pentru acea zi, așa că nu am mai așteptat. Intrarea în parc este liberă, se plătește doar pentru casă, dacă doriți să o vizitați, și pentru mozaicuri.

Parcul Guell, Barcelona

Parcul Guell, Barcelona

Parcul Guell, Barcelona

Parcul Guell, Barcelona

Parcul se dorea a fi o zona rezindențială, dar planul inițial nu a continuat, iar ceea ce a rămas, o oază de verdeață într-un oraș agitat și aglomerat, a devenit unul dintre cele mai frumoase obiective ale Barcelonei.

Parcul Guell, Barcelona

Parcul Guell, Barcelona

Aș adăuga Gradina Zoologică, stadionul Camp Nou, Cartierul Gotic și Catedrala Barcelona, plaja Barceloneta, Passeig de Gracia, casele Mila și Batllo, Port Vell, dar le voi prezenta în articole viitoare. Până atunci, vă îndemn să căutați bilete de avion și să vizitați Barcelona. Pentru mine, este unul dintre cele mai frumoase orașe pe care le-am vizitat și unul care mi-a transmis o puternică stare de bine.

Camp Nou, Barcelona

Camp Nou, Barcelona

Catedrala Barcelona

Catedrala Barcelona

Catedrala Barcelona

Catedrala Barcelona

Port Vell, Barcelona

Port Vell, Barcelona