Tocmai ce m-am întors din Atena și nu puteam să nu vă arăt și vouă unele dintre cele mai frumoase poze pe care le-am realizat în capitala Greciei. O să vă povestesc pe larg experiențele mele aici și impresiile despre călătorie dar, până atunci, o să vă prezint Acropole din Atena în imagini, unul dintre locurile pline de semnificații istorice ale lumii, care continuă să impresioneze și după mai bine de 2.000 de ani de la construirea sa.

Acropola din Atena

Începem să urcăm dealul spre Acropole

Acropola din Atena

După ce traversăm un mic parc, ajungem la simbolul orașului, Acropolele, cel care domină orașul încă din secolul V Î.Hr. Era, în acea perioadă, centrul cultural și artistic al Atenei.

Acropola din Atena

Primele obiective pe care le observăm sunt Teatrul lui Dionysos și Odeonul lui Herodes Atticus. În momentul construirii sale, Teatrul lui Dionysos avea 17.000 de locuri, dintre care doar 20 au rezistat de-a lungul anilor.

Acropola din Atena

Odeonul lui Herodes Atticus s-a conservat cel mai bine, însă a fost și parțial reconstruit, iar în prezent se organizează aici spectacole în cadrul Festivalului de vară din Atena.

Acropola din Atena

Această suprafață imensă, din marmură, ce reprezintă Odeonul lui Herodes Atticus, impresionează orice vizitator.

Acropola din Atena

Iar priveliștea, pe măsură ce urcăm, devine din ce în ce mai frumoasă.

Acropola din Atena

Ajungem la Templul Atenei Nike, primul dintre cele trei construite în cadrul acestei fortărețe ce reprezintă, de fapt, Acropolele din Atena. Din templu a mai rămas doar Propylaea, o poartă care ducea către Templul Nike.

Acropola din Atena

Acesta adăpostea, în trecut, o statuie a Zeiței Atena Nike, Zeița Victoriei.

Acropola din Atena

Templul Atenei Nike a fost distrus de două ori, astăzi putem observa doar ce a rămas în urma celei de-a doua refaceri.

Acropola din Atena

Observăm Erechteionul (Templul Cariatidelor, cele 6 sculpturi în formă de femei care susțin acoperișul) – închinat Zeiței Atena și lui Poseidon, Zeul Mărilor.

Acropola din Atena

Acesta a fost locul în care se desfășurau ceremoniile către zeii cărora a fost închinat, respectiv Zeița Atena și Zeul Poseidon.

Acropola din Atena

Deasupra orașului, într-un loc încărcat de semnificații istorice, ne simțim deasupra lumii.

Acropola din Atena

Ajungem la cel mai cunoscut templul din Acropole, Parthenonul, care a impresionat și continuă să o facă, prin arhitectură și prin proporțiile sale perfecte.

Acropola din Atena

Parthenonul a fost dedicat Zeiței Atena și este simbolul orașului și cel mai important monument al acestuia. 

Acropola din Atena

Pentru mine, întâlnirea cu monumentele de pe Acropole a fost ca o conștientizare a măreției, din toate punctele de vedere. Măreția construcțiilor, măreția minții și a devotamentului față de zeii protectori ai orașului.

Acropola din Atena

Termenul de „acopolă” provine din cuvintele grecești „acros”, care înseamnă „înalt” și „polis”, care înseamnă „oraș”. Am ajuns, așadar, în cel mai înalt punct al orașului, de unde priveliștea este absolut superbă.

Acropola din Atena

La baza dealului am descoperit și o ruină a unei foste biserici, St. Nikolaos, un loc mai ferit de turiști.

Acropola din Atena

Acesta a fost Acropole, un complex construit pe „Stânca Sacră” a Atenei, care vă va tăia respirația de cum îl veți zări. Mie așa mi s-a întâmplat, a fost un moment în care am simțit că mă întâlnesc cu trecutul, cu istoria și cu minunile pe care oamenii le-au creat.