Veneția este un oraș ce pare desprins din alte timpuri. Un oraș ce nu se asemănă cu nimic, ce are propria identitate, poate mai pronunțată decât alte zone pe care le-am vizitat. Desigur că fiecare este unică, însă aici, de cum am ajuns, am avut senzația că totul este o poveste. Nu știi încotro să privești pentru prima dată și nu părăsești Veneția cu sentimentul că o zonă a orașului îți place mai mult decât alta. Te lași, pur și simplu, fascinat de fiecare clădire, de fiecare gondolă ori barcă, de fiecare pod pe care îl traversezi, de fiecare melodie ce răsună de-a lungul canalelor, de fiecare străduță pe care o străbați, de magazinele pline de măști ori de artizanii care le realizează, cu atâta măiestrie.

Povestea de astăzi va fi ilustrată în imagini, poate cele mai multe imagini pe care le-a inclus până acum vreun articol postat de mine, pentru că, veți vedea, va fi extrem de greu să nu fotografiați tot ceea ce întâlniți în drumul vostru. Ai senzația că tot ceea ce descoperi este un element dintr-un puzzle și că întreg orașul nu este o destinație în care locuiesc oameni și în care zeci de mii de turiști ajung zilnic, ci că este un imens, fascinant și boem muzeu. Unul pierdut în timp, care și-a păstrat farmecul pe care domnițele și cavalerii îl ofereau și l-a transpus în prezent, într-o încercare reușită de a păstra, de-a lungul anilor, cele mai frumoase obiective, tradiții ori obiceiuri.

Veneția în imagini

Dacă ajungeți în Veneția cu mașina, imediat cum intrați în oraș veți descoperi partea de uscat, așa cum o denumesc localnicii. Este, de fapt, o zonă ceva mai întinsă de pământ, unde veți găsi, cu precădere, parcări amenajate. Tot de aici veți lua și un mijloc de transport care merge de-a lungul Marelui Canal și care vă va duce în centru, ori în zona în care doriți să ajungeți, cel mai popular fiind autobuzul pe apă.

Veneția în imagini

Water busul are stații precum oricare alt autobuz, sunt mai multe linii, este ca și cum am merge pe uscat, doar că aici suntem pe apă. De fapt, stațiile lui sunt niște pontoane care se mișcă în ritmul mării. 🙂

Veneția în imagini

O altă variantă este un taxi, care poate fi atât unul obișnuit, cât și Uber.

Veneția în imagini

Taxi 332 🙂

Veneția în imagini

Bărci ale localnicilor, deoarece acesta este principalul mijloc de transport

Veneția în imagini

Sub diverse dimensiuni ori culori. De fapt, nu prea ai cum să te deplasezi fără barcă, pentru că, așa cum bine știți, orașul este construit în totalitate pe apă. Ba chiar vom observa cum majoritatea clădirilor au intrările direct din apă.

Veneția în imagini

Orice mijloc de deplasare ați alege, drumul va fi o încântare. Clădirile, gondolele, bărcile localnicilor, toate formează un adevărat spectacol.

Descoperim și cea mai nouă statuie din oraș, cea care simbolizează încălzirea globală. Mâinile au fost amplasate în luna mai și pot fi observate până în luna noiembrie a acestui an.

Veneția în imagini

Peste tot se pot observa aceste „parcări” pentru bărci, adică niște spații pe apă delimitate de bețe din lemn, la fel cum locurile de parcare sunt delimitate prin marcaje.

Veneția în imagini

Călătoria de la Piazzale Roma, locul unde am parcat mașina, până la Piazza San Marco a durat aproximativ 45 de minute, deoarece water busul are destul de multe stații.

Veneția în imagini

În depărtare se observă cupola Basilicii Santa Maria della Salute, semn că suntem foarte aproape de Piazza San Marco, centrul orașului și, totodată, cea mai populată și populară zonă a acestuia.

Veneția în imagini

Observăm mai de aproape Basilica Santa Maria della Salute, închinată Fecioarei Maria. Aceasta se află pe Marele Canal, în fața Pieței San Marco.

Veneția în imagini

Ajunși în zona Pieței San Marco, observăm una dintre principalele atracții ale orașului, Palatul Dogilor, acolo unde se reuneau dogii, aleșii orașului, care puteau fi întâlniți doar în Veneția.

Veneția în imagini

În zona Pieței San Marco se află, poate, cele mai multe gondole ancorate, așa că este momentul să ne alegem și noi una și să pornim în explorarea canalelor.

Veneția în imagini

Fără discuție, cel mai puternic simbol al Veneției sunt gondolele, inventate pentru deplasarea localnicilor și, mai apoi, a turiștilor. Nu este de mirare faptul că, atât Marele Canal, cât și canalele mai mici, sunt în permanență străbătute de gondolieri ce prezintă turiștilor frumusețea orașului lor. Din punctul meu de vedere, să vizitezi Veneția fără a te plimba cu gondola înseamnă să pierzi aproape tot farmecul orașului. Nu spun că nu este încântător și la pas, dar toată magia este dată de aceste bărci înguste și lungi. Chiar și pe apă regulile de circulație sunt foarte clare, în fotografie se poate observa o oglindă pentru gondole, amplasată la intersecția a două canale.

Veneția în imagini

Toate gondolele sunt construite manual, având aceleași dimensiuni și aceeași culoare, neagră, încă din anii 1500.

Veneția în imagini

Se pare că nu suntem singurii dornici de o plimbare. Să mergem după această gondolă! 🙂

Veneția în imagini

Meseria de gondolier este una dintre cele mai nobile din Veneția, motiv pentru care licența se transmite din tată în fiu. Nu sunt decât aproximativ 400 de astfel de licențe, iar, pentru a putea conduce turiștii, gondolierii trebuie să exerseze sute de ore cu un mentor, după care să dea examene care includ limbi străine, cultura și istoria Veneției și, desigur, capacitatea de a naviga. Gondolierul este, pentru momentele petrecute în compania lui, ghidul tău, care îți prezintă toate obiectivele turistice pe lângă care treci.

Veneția în imagini

Veneția este recunoscută nu doar pentru canalele ei, ci și pentru podurile care unesc malurile.

Veneția în imagini

Să începem explorarea canalelor, pe care le vom străbate timp de 30 de minute.

Veneția în imagini

Atenție la cap! Noi nu trebuie să ne ferim, dar gondolierul, care stă în picioare, da.

Veneția în imagini

Admirăm clădirile dar, în primul rând, ne întrebăm cum sunt acestea construite, în apa adâncă de 2 metri.

Veneția în imagini

Fiecare are farmecul ei aparte

Veneția în imagini

Turiști fotografiind – este lesne de înțeles faptul că aparatul nu va sta nicio clipă închis și că ne vom întoarce din această vacanță cu foarte multe fotografii. 🙂

Veneția în imagini

Se întrec gondolele? 🙂

Veneția în imagini

Plimbarea cu gondola nu poate fi descrisă în cuvinte. Este pur și simplu o senzație pe care trebuie să o trăiți. Și, contrar tuturor părerilor auzite înainte să vizitez Veneția, cum că vara s-ar simți un miros destul de neplăcut, nu mi s-a întâmplat nicio clipă acest lucru, nici măcar atunci când mă aflam la câțiva centimetri deasupra apei.

Veneția în imagini

Gondolele își urmează lin traseul… Pentru o experiență completă, la un tarif aproape dublu, puteți opta pentru muzicieni, care să vă cânte și să vă încânte în timpul plimbării.

Veneția în imagini

În timpul zilei, canalele sunt destul de aglomerate, însă acest lucru este firesc și nu ne va incomoda în niciun fel plimbarea. Ba chiar vom fi fascinați chiar și de bărcile care ajută la aprovizionarea magazinelor.

Veneția în imagini

Aici putem observa mai bine cum este descărcată marfa.

Veneția în imagini

Dar, dacă aveți senzația că doar canalele sunt aglomerate, înseamnă că nu ați văzut cum este pe uscat! 🙂

Veneția în imagini

Cam așa arată centrul Veneției într-o zi de vară! Sinceră să fiu, atât de tare am fost vrăjită de acest oraș, încât nici nu am remarcat că aproape că nu mai era niciun spațiu liber pe trotuar, dacă îl pot numi așa. Mă uitam la apă, la clădiri, trăiam, pur și simplu, momentele petrecute acolo.

Revenim pe uscat și vizităm frumoasa Piazza San Marco și cea mai cunoscută biserică din Veneția, Basilica San Marco.

Veneția în imagini

Basilica San Maco este construită în stil bizantin și, deși inițial era rezervată doar pentru conducătorii orașului, acum poate fi vizitată de către orice turist. Trebuie doar să treacă de testul răbdării și de cel al căldurii, dacă alege să viziteze Veneția vara, deoarece cozile care se formează la intrare par interminabile.

Veneția în imagini

Se poate urca și în cupolă, după cum puteți observa turiștii din imagine. 🙂

Veneția în imagini

Lângă Basilica San Marco se află Palatul Dogilor, care, de asemenea, atrage foarte mulți turiști în fiecare zi. De fapt, cozile pentru aceste două obiective se întindeau din Piazza San Marco până aproape de Marele Canal.

Veneția în imagini

Palatul Dogilor privit îndeaproape

Veneția în imagini

Să pornim în descoperirea străduțelor

Veneția în imagini

Care adăpostesc intrări în restaurante, hoteluri, ori magazine

Veneția în imagini

Sau, pur și simplu, locuințele oamenilor

Veneția în imagini

Dar și balcoane tare vesele și romantice

Veneția în imagini

Clădiri pline de culoare

Veneția în imagini

Dintre cele mai pitrorești

Veneția în imagini

Ori mai boeme

Veneția în imagini

Dar, cu siguranță, pline de flori.

Veneția în imagini

Așa sunt toate clădirile din Veneția

Veneția în imagini

O explozie de lumină și de culoare, cu o energie pozitivă tare puternică.

Veneția în imagini

Acesta este, de fapt, unul dintre cele mai frumoase lucruri pe care le poți face în acest oraș, acela de a-l străbate, întreaga zi, fără să ai o destinație anume, fără să te grăbești în vreo direcție. Pur și simplu, să simți.

Veneția în imagini

Și să te lași cuprins de magie, pe care o descoperi la orice colț.

Veneția în imagini

Nu am întâlnit nici măcar o dată două clădiri la fel, chiar dacă majoritatea sunt construite în același stil. Diferă culorile, diferă detaliile, de accea, din punctul meu de vedere, fiecare dintre ele este o bijuterie.

Veneția în imagini

Pentru a ne odihni puțin, alegem  o terasă pe malul Marelui Canal unde să savurăm un Prosecco ori un Aperol spritz.

Veneția în imagini

Se pare că nu suntem singurii care se odihnesc. 🙂

Veneția în imagini

Și nu putem ajunge în Italia fără a gusta cea mai bună pizza

Veneția în imagini

Ori cele mai delicioase paste.

Veneția în imagini

Continuăm plimbarea pe podurile de peste canale

Unde vom avea tentația de a ne opri la fiecare pas pentru a privi și pentru a ne bucura.

Pentru o experiență completă, nu ezitați să vă alegeți un hotel cochet din centru orașului, într-o clădire cu decor autentic venețian. Unul dintre cele mai frumoase momente a fost dimineața, când cântecele tradiționale răsunau sub balcon, de la muzicienii din gondole ce încântau turiștii.

Să nu uităm de un alt simbol venețian, măștile, cele care ne atrag atenția în orice moment al anului, nu doar în perioada carnavalului. Ele ne duc cu gândul la vremuri de demult, dar atât de spectaculoase prin grandoarea lor.

Veneția în imagini

Am fost extrem de fericită să descopăr un artizan, „mascherar”, care își desfășura activitatea cu mare măiestrie, dând naștere acestor minunății.

Veneția în imagini

Aceasta a fost Veneția într-o zi însorită de vară, în toată splendoarea ei, așa cum am descoperit-o eu.

Veneția în imagini

Noaptea, însă, orașul pare că adoarme complet. Întâlnim mai multe gondole ancorate decât cu turiști, deși sunt disponibile și plimbările nocturne, la un tarif puțin mai mare.

Veneția în imagini

Canalele și străduțele par că s-au liniștit complet, iar turiști foarte rar mai întâlnești. Chiar și bucătăriile restaurantelor se închid în jurul orei 11 noaptea. Doar water busurile par puțin mai aglomerate, însă nicidecum ca în timpul zilei.

Veneția în imagini

Iar în Piazza San Marco este o încântare să te plimbi acum, când totul este învăluit de liniște și Basilica San Marco strălucește în întunericul nopții.

Aceasta este Veneția, iar imaginile selectate sunt doar o mică parte din cele pe care am putut să le realizez într-o singură zi. Însuși procesul de selecție a fost unul dificil pentru mine, tocmai prin prisma faptului că fiecare clădire are un farmec aparte și că fiecare experiență trăită aici este una pe care, odată trăită, îți vei dori să o repeți din nou și din nou. Acesta a fost sentimentul pe care l-am avut atunci când am ajuns, acela că vor urma și alte excursii, mai lungi, în care să mă plimb, pur și simplu, pe străzile înguste și să las orașul să mă cuprindă cu farmecul lui.


Citește și: