Eram aproape de finalul excursiei în Croația, iar o nouă țară aștepta să o descopăr. Credeam că vizitasem cele mai atrăgătoare orașe ale țării și, oarecum, nu mă mai așteptam să fiu surprinsă. Am ales să petrec o noapte în Zadar, un alt oraș de pe Coasta Dalmată, dintr-un singur motiv: pentru că imaginea mea despre oraș era aceea a mării care cântă. Și pentru că voiam să văd și eu acel loc în care magia este posibilă.
În rest, nu cunoșteam mai nimic despre acest oraș, ci doar îmi aminteam că, prin primăvara anului trecut, am descoperit întâmplător un articol care spunea că Zadar a fost declarat destinația europeană a anului 2016. Acest orășel despre care nici măcar nu auzisem avea să devină una dintre destinațiile pe care doream să le vizitez cât mai curând.
Ei bine, fără prea mari așteptări, ci doar cu dorința de a asculta marea, am pornit din Split către Zadar. De cum am ajuns, am început să colind străzile orașului, descoperindu-l la pas, cu gândul (greșit) că orice altceva voi descoperi pe parcurs va fi un bonus. Și, cum am zis chiar în aceeași excursie că nu voi mai porni cu prejudecăți și că locurile la care nu ne așteptăm ne vor oferi cele mai mari surprize, așa a fost și cazul orașului Zadar.
Despre orașul Zadar
Situat în zona de nord a Coastei Dalmate, Zadar este unul dintre cele mai vechi orașe ale țării, datând de mai bine de 3000 de ani. Este, mai exact, o peninsulă, așa că nu ar trebui să fim surprinși dacă, în timp ce ne vom plimba prin zona vestică a orașului, cea care adăpostește principalele obiective turistice, o să descoperim că suntem aproape înconjurați de mare. De Marea Adriatică, bineînțeles, care este la fel de spectaculoasă și aici precum și în celelalte zone ale țării. Și care ne oferă priveliști impresionante, ambarcațiuni de tot felul, ori posibilități de petrecere a timpului, prin diverse croaziere și excursii.
La fel ca și celelalte orașe de pe Coasta Dalmată, precum Dubrovnik și Split, și Zadar oferă mărturii ale unei istorii bogate, cu influențe culturale, arhitecturale și gastronomice preluate de la majoritatea popoarelor care l-au străbătut. Ori care s-au stabilit, pentru diverse perioade, pe acest teritoriu. Mai exact, se pot observa ruine rămase încă din perioada în care era parte a Imperiului Roman, undeva prin primii ani ai erei noastre. Se pot observa și influențele Republicii Veneția, în special în zona veche a orașului, fiind străbătută de străduțe înguste care adăpostesc clădiri deschise la culoare.
Deși ar părea un oraș micuț, acesta este, de fapt, al doilea ca mărime de pe întreaga Coastă Dalmată, după Split, fiind, pentru o bună perioadă, capitala Dalmației, dar și locul în care a fost înființată prima Universitate din țară.
Cum putem ajunge în Zadar
Recomandarea mea este o călătorie cu mașina, bineînțeles, pentru a ne putea bucura de întreg drumul și de multe alte zone spectaculoase din Croația și din întreaga zonă balcanică. Însă, dacă nu doriți să vă aventurați într-o astfel de excursie, vestea bună este că există zboruri directe din București către Zadar, însă va trebui să reduceți, astfel, durata excursiei, însă nu neapărat ca timp, ci ca spațiu. Pentru că vă va fi puțin mai greu dacă veți dori să vizitați și alte zone ale țării. Desigur că nu este imposibil și că vă puteți adapta la fața locului, alegând unul sau mai multe zboruri interne, ori optând pentru varianta închirierii unei mașini. Despre excursiile cu mașina v-am mai povestit aici, iar, cât de curând, vă voi povesti ce au însemnat pentru mine două săptâmâni petrecute în Balcani exclusiv cu mașina.
Orga Mării și Salutul Soarelui
Cred că aceste două obiective au devenit, în ultimii ani, principalele simboluri ale orașului Zadar și cele care atrag în jurul lor numeroși turiști și localnici, deopotrivă. În special atunci când soarele începe să apună, iar cele două oferă adevărate spectacole de sunet și de culoare. Dar despre ce este vorba? Despre două opere ale unui cunoscut arhitect croat, Nikola Basic, construite în anul 2005, pentru care a primit numeroase premii internaționale și care, din punctul meu de vedere, contribuie semnificativ la dezvoltarea turistică a orașului din ultimii ani.
Orga Mării (Sea Organ) este o construcție care permite mării să cânte, la propriu. Pe malul Adriaticii au fost construite niște trepte, care coboară până în apele mării. Sub ele se află amplasate 35 de tuburi de diverse dimensiuni, care, atunci când marea împinge aerul în interiorul lor, scot sunete asemănătoare cu cele ale unei orgi. Nu este de mirare faptul că acest loc este asaltat în fiecare seară de numeroși doritori să asiste la spectacolul mării.
La câțiva pași de Orga Mării se află cea de-a doua construcție, Salutul Soarelui (Greetings to the Sun), un omagiu adus, așa cum vă puteți imagina, soarelui. Aceasta este sub forma unui cerc cu diametrul de 22 de metri, acoperit cu panouri fotovoltaice care captează energia solară din timpul zilei și, odată cu lăsarea serii, o eliberează sub forma unui spectacol de lumini și de culori.
Aceste atracții mi s-au părut construcții ale secolului vitezei. Sunt unice în lume și, din punctul meu de vedere, este unul dintre cele mai frumoase moduri prin care ne putem arăta recunoștința față de cele două mari forțe ale universului, soarele și natura.
Alte obiective turistice din Zadar
Așa cum am mai spus, majoritatea obiectivelor turistice din Zadar sunt concentrate în zona veche a orașului și pe malul mării. Vom descoperi o promenadă (Riva) extrem de animată, cu precădere odată cu lăsarea serii. Însă, pentru a ajunge aici, vom străbate vechiul oraș, un labirint de străduțe pline de artiști stradali, clădiri istorice, localuri și magazine de tot felul.
Drept urmare, cea mai bună opțiune este să descoperim orașul la pas. De fapt, cred că nici nu avem nevoie de vreun mijloc de transport însă, dacă vreți vrea, totuși, să vă deplasați cu mașina, orașul are serviciul Uber, la prețuri foarte bune.
Printre principalele (sau cele mai cunoscute) străzi din vechiul oraș amintesc Strada Kalelarga, fiind cea mai lată stradă din orașului vechi și Strada Siroka, principala stradă pietonală. Una dintre cele mai atrăgătoare clădiri este Turnul cu Ceas, amplasat în principala piață a orașului vechi, Piața Poporului. Și una dintre cele mai animate, totodată, în care vom simți din plin vibrația orașului, îndeosebi în zilele (ori serile) de vară.
Îndreptându-ne spre mare, ajungem la Forumul Roman, o fostă piață publică din Imperiului Roman. De fapt, ruinele acestei piețe, amplasate într-un spațiu public, care sunt în permanență înconjurate de trecători, chiar și pentru câteva momente, ori folosite ca spațiu de întâlnire. Iar în fața Forumului vom descoperi una dintre cele mai frumoase clădiri cu arhitectură bizantină, Biserica Sf. Donat. Nu știu dacă se poate vizita și interiorul, eu am ajuns când deja soarele apunea și nu am zăbovit prea mult, dorind să asist la spectacolul mării despre care v-am povestit.
Chiar și Marea Adriatică în sine este un obiectiv turistic. În zona promenadei nu există plajă cu nisip, aleile betonate terminându-se direct în mare, însă acest lucru nu ne împiedică să ne bucurăm de liniștea mării. În special de pe un dig existent în zonă, de unde se pot admira luminile orașului când deja întunericul începe să ia locul zilei. Și, dacă valurile ajung la picioarele voastre, bucurați-vă și mai mult de moment! Este unul dintre acele locuri în care poți petrece ore în șir privind în zare și ascultând… liniștea. Ascultându-te și descoperindu-te pe tine.
Gastronomie
Dacă în tot restul Croației am descoperit preparate care m-au cucerit, ei bine, în Zadar am simțit un adevărat răsfăț al papilelor gustative! Este o încântare să descoperi atmosfera orașului după lăsarea întunericului, pe străduțele din vechiul oraș, care adăpostesc nu numai clădiri istorice, ci și numeroase localuri și terase. Cum suntem la malul mării, ce alegere poate fi mai inspirată decât o porție imensă de pește combinat cu fructe de mare? Însă, pentru că influențele italienești se resimt pe întreaga Coastă Dalmată în ceea ce privește gastronomia, vă spun că și aceste preparate sunt absolut delicioase. Pizza nu am testat, însă am văzut numeroase pizzerii stradale extrem de aglomerate, semn că produsele erau apreciate. Pastele și înghețata, în schimb, aveau gustul acela pe care îl simți în Italia. Gustul acela aproape imposibil de egalat (ele au făcut-o, totuși). Și toate deserturile, de altfel. Mie mi-a fost imposibil să aleg doar unul singur, așa că am testat mai multe. 🙂
Tot aici am gustat pentru prima dată un aperitiv pe care l-am evitat mult timp. Este vorba despre carpaccio de ton, absolut delicios. Poate chiar mai bun decât toate celelalte moduri în care am gustat tonul până acum, care este unul dintre preferatele mele în materie de pește.
Și nici măcar nu am căutat vreo recomandare de local, ci am intrat într-unul care m-a atras de când l-am văzut, fapt ce mă face să cred că peste tot sunt la fel de apetisante preparatele.
Zadar este un oraș care, deși nu i se acordă atât de multă atenție, din punctul meu de vedere, precum altor orașe de pe Coasta Dalmată, nu trebuie ratat dacă intenționați să vizitați Croația. Un oraș vibrant, o destinație perfectă dacă iubiți marea (și nu numai). Iar cele două atracții principale este imposibil să nu vă cucerească, pentru că, prin aparenta lor simplitate, reușesc, cumva, să ne aducă mai aproape de frumusețea și puritatea naturii.
Citește și:
- La pas pe străzile din Split
- Dubrovnik – locul în care natura se întâlnește cu prezentul
- O zi pe Insula Lokrum, denumită „Insula Regilor”