Am descoperit o nouă modalitate de distracție, relaxare, dar care, în același timp, te ține concentrat și te determină să iei decizii, să găsești soluții și să faci conexiuni. De fapt, o știam de mult timp, dar, în ultima vreme, am inclus-o în lista activităților de weekend. Este vorba despre celebrele Escape Rooms, acele jocuri în care tot ce trebuie să faci este să evadezi, de obicei în 60 de minute.

Ce înseamnă Escape Room?

Înseamnă dezlegarea anumitor puzzleuri, care conduc spre „evadare”, sau soluționarea tuturor misterelor. Înseamnă o cameră, sau două, trei, interconectate, depinde de fiecare decor, și câțiva jucători, între 2 și 6, de obicei. Înseamnă o anumită tematică, cele mai multe și diversificate fiind în București. Am jucat în București, am jucat în Pitești și urmează și în Brașov, pentru a profita de ocazie și a face și o mini-excursie. Pe parcursul jocului, tot ce avem de făcut este să găsim indicii și să le corelăm, pentru a ne elibera din respectiva cameră.

Oare către ce va conduce următorul cod? Oare lacătul ascunde un nou mister? Escape Room înseamnă un joc de evadare real, în care noi suntem personajele principale, iar decorul ne ajută să intrăm în poveste.

Ce trebuie să știm despre Escape Room?

Ajută dacă citim puțin înainte despre respectiva cameră, acest lucru fiind indicat în stabilirea preferințelor. Dacă ne alegem, de exemplu, tematica unui film, nu trebuie să ne îngrijorăm dacă nu cunoaștem detaliile respectivului film, întreg modul prin care este construit decorul ne ajută să descoperim puzzleurile ce formează drumul spre ieșire.

Spiritul de observație și colaborarea între jucători sunt principalele atuuri ce stau la baza reușitei unui astfel de joc, însă organizatorii oferă și anumite indicii, dacă simțim că ne-am blocat și că este nevoie să solicităm unul. Sau putem încerca să dezlegăm singuri misterul, fără a apela la niciun fel de ajutor.

Întotdeauna am primit aceleași informații despre Escape Room: totul se rezolvă cu mintea, nu prin forță fizică. Într-o astfel de cameră, uiți, pentru o oră, de exterior. Ești prins în poveste, te captivează și te provoacă, iar mai apoi, după ce evadezi, intervine satisfacția reușirii. Simți că într-adevăr ai evadat dintr-un labirint în care singurul lucru care te poate ajuta este propria imaginație. Și colaborarea cu partenerii, bineînțeles.

Care este gradul de dificultate?

Există o clasificare a camerelor în funcție de gradul de dificultate, dar nimic din ceea ce pare prea greu nu este atât de greu dacă suntem atenți la absolut toate detaliile. Putem găsi soluția mult mai aproape decât ne-am fi imaginat. În 90% din cazuri am jucat 2 persoane și am reușit să evadăm din toate.

Cum aleg o cameră?

În primul rând, în funcție de prezentările de pe internet, dar și în funcție de impresiile celorlalți jucători. Prea multe informații despre respectiva cameră nu sunt oferite în prealabil, doar o mică parte o poveștii și tema, însă pe internet nu vom găsi prea multe imagini cu interiorul, sau chiar deloc. În momentul în care ne pregătim să intrăm, ni se face o prezentare a ceea ce urmează să descoperim. Dacă am ști dinainte, care ar mai fi misterul, nu?

Care este prețul unei camere?

La cele la care am fost până acum, prețul varia în funcție de numărul de participanți. Cu cât mai mulți, cu atât mai bine. O oră într-o astfel de cameră costă între 25 lei (ofertă la Pitești) și 50 lei. Pentru studenți, prețul este aproape la jumătate. Am înțeles că există și camere pentru care prețul este fix, indiferent de numărul de jucători.

O cameră foarte interesantă este în Londra. Nu am ajuns, însă sunt tare curioasă. Pentru realizarea decorului s-a investit nici mai mult, nici mai puțin de un milion de lire sterline, ceea  ce mă face să mă gândesc că este foarte realist realizată și că efectele speciale reușesc să te scoată din realitate și să te transpună în poveste, mai mult decât oricare alta. Cu siguranță o voi include în lista cu obiective pentru Londra!

De ce recomand Escape Room?

Pentru jucător, Escape Room este o experiență ce te ține antrenat non-stop și îți solicită imaginația, intuiția și memoria în permanență, iar pentru întreg grupul, este o modalitate de a evada din cotidian, de a crea conexiuni cu ceilalți jucători și de utiliza abilitățile fiecăruia, care se combină și ajung la rezultatul final.

Odată ce începeți să jucați, veți dori să încercați mai multe camere, să descoperiți noi tematici, va fi o provocare cu voi înșivă, în primul rând. Este un joc real, cu personaje reale: voi, în căutarea de soluții și dezlegarea de mistere.