Ce poți face o zi în Praga?

Praga, acest oraș plin de farmec și romantism, își merită pe deplin denumirea de „orașul de aur”. Atmosfera medievală care se resimte, mai ales în centrul vechi al orașului, vă va cuprinde imediat și veți fi fascinați de frumusețea orașului. Nu cred că există vreo perioadă specifică pentru călătorie, cred că vă veți lăsa cuceriți indiferent când veți vizita Praga, care este spectaculoasă atât vara, când abundă de turiști, cât și iarna, când se organizează unul dintre cele mai spectaculoase târguri de Crăciun. Indiferent cât timp aveți la dispoziție, dacă aveți o călătorie planificată în capitala Cehiei sau dacă sunteți doar în trecere, Praga este unul dintre acele orașe în care timpul parcă se oprește, în care veți dori să reveniți, să mergeți pe urmele lui Kafka, să vă pierdeți pe străzile cu piatră cubică, printre turiști, să descoperiți clădiri, monumente, muzee, grădina zoologică, sau pur și simplu să vizitați centrul vechi al orașului.

Cu ce ajungi în Praga?

Companiile aeriene low-cost nu au zboruri directe către Praga (Ryannair operează pe ruta București-Praga, însă cu escală măricică în Milano, așa că, dacă aveți mai mult timp la dispoziție, puteți profita de ocazie și să vizitați și Milano), dar am găsit la companiile de linie, atât la Tarom, cât și la Czech Airlines, precum și la Berlin Airlines (cu escală scurtă în Berlin), la prețuri undeva între 160 și 180 euro pentru o călătorie dus-întors. Sau puteți ajunge cu mașina, mai ales dacă locuiți în partea vestică a țării (din București sunt aproximativ 1400 km).

Unde să te cazezi?

Dacă stați mai mult de o zi, nu vă faceți griji! Din căutările mele, cazarea este foarte accesibilă; eu am căutat pe booking.com cameră dublă, cu mic dejun inclus, în centru, 4 stele, și am rămas surprinsă de prețurile întâlnite. Bineînțeles că depinde și de perioada anului, și de momentul în care vă faceți rezervarea, însă, dacă vă ocupați cu ceva timp înainte, veți găsi destule variante și foarte accesibile, decorate în stil medieval sau modern, în funcție de preferințe. Eu, pentru Praga aș opta pentru o cameră amenajată în stil medieval, pentru că întregește farmecul excursiei, și așa cum am mai spus aici, o excursie, pentru mine, este un tablou complet.


Citește mai mult: Cum îmi pregătesc o vacanță


Moneda locală

În Praga, trebuie să aveți coroane (CZK), moneda oficială folosită în Republica Cehă. Veți întâlni și multe locuri în care puteți folosi euro, însă, sfatul meu este să încercați, pe cât posibil, să faceți cumpărătuiri folosind moneda lor.

Ce să vizitezi?

Pentru o singură zi în Praga, nu trebuie să ratați o plimbare pe centrul vechi al orașului, unde veți întâlni principalele obiective turistice, în jurul cărora se strâng toți turiștii, cele despre care se povestește peste tot și cele mai fotografiate puncte de atracție:

  1. Ceasul astronomic, situat pe unul dintre pereții primăriei, în jurul căruia s-a format o întreagă legendă. Astfel, se spune că, după ce l-a realizat, constructorului Nicolae de Kadau i-au fost scoși ochii, pentru a nu mai putea realiza o altă minunăție ca aceasta, într-un alt oraș al Europei. Ceasul datează încă din 1410, fiind cel mai vechi ceas medieval care încă funcționează. Spectacolul pe care îl oferă de fiecare dată când anunță ora fixă este un punct de atracție pentru turiștii din întreaga lume, ceasul având un mecanism complet, ce are două cadrane, astfel: deasupra cadranului superior îi putem observa plimbându-se pe cei 12 Apostoli, iar în cadranul inferior, putem observa afișat numele sfântului sărbătorit în ziua respectivă, precum și semnele astrologice. Ceasul mai afișează și poziția soarelui și al lunii și este decorat, în partea superioară, cu patru figuri ce simbolizează vanitatea, zgârcenia, moartea și invidia.

    Ceasul Astronomic, Praga

    Ceasul Astronomic, Praga

  1. Podul Carol – nu puteți rata o plimbare pe podul Carol, în special seara, când priveliștea este absolut minunată! Trebuie doar să vă alăturați turiștilor care au aceeași direcție și veți ajunge foarte ușor de la ceasul astrologic. Podul este un adevărat monument istoric ce traversează Vltava de peste 600 de ani, decorat cu 30 de statui construite în stil baroc, ce reprezintă diverși sfinți, lămpi și turnuri gotice, formând una dintre principalele atracții din Praga. Și cum legendele fac locurile mai frumoase și le învăluie în mister, avem parte și aici de o legendă. Astfel, un loc aparte pe podul Carol este cel în care se spune că Sfântul Ioan din Nepomuk, un martir condamnat la moarte de către regele Wenceslas al IV-lea, a fost aruncat în apele râului Vltava, loc marcat de o cruce, pe unul dintre pereții podului. Aici, turiștii se opresc pentru a atinge statuia, deoarece legenda spune că ți se va îndeplini o dorință și că te vei întoarce în Praga.
    Intrarea pe Podul Carol, Praga

    Intrarea pe Podul Carol, Praga

    Sfântul Ioan din Nepomuk, Praga

    Sfântul Ioan din Nepomuk, Praga

  1. Castelul Praga, care este, de fapt, o cetate, un complex pentru care veți avea nevoie de câteva ore bune pentru a-l vizita. Aici se află reședința oficială a președintelui Republicii Cehe, așa că nu ar trebui să vă mire gărzile de la intrare, din contra, puteți profita de moment să faceți o poză draguță sau, dacă vă aflați în zonă în momentul când se schimbă garda, cu atât mai bine. Eu nu am prins acest moment și este pe listă pentru viitoarea excursie la Praga. Dacă Ceasul astronomic este cel mai vechi ceas medieval care încă funcționează, Castelul Praga este cea mai mare incintă fortificată veche din lume, în care se regăsește cea mai importantă catedrală din țară, Catedrala Sfântul Vitus, alături de numeroase parcuri, biserici, clădiri, obiective, statui, străzi și străduțe. Localizarea vă da ocazia să admirați orașul de la înălțime, să vedeți Praga cu acoperișurile ei roșii, să vă lăsați mintea să pătrundă în misterul care învăluie frumoasa capitală a Cehiei. Eu am găsit și un magazin cu decorațiuni de Crăciun, ce m-a dus cu gândul la o imagine a Pragăi pe timp de iarnă, văzută din cetate, cu acoperișurile acoperite de zăpadă, desprinsă, parcă, din cărțile copilăriei mele.
    Praga privită din Castel

    Praga privită din Castel

    Catedrala Sfântul Vitus, Praga

    Catedrala Sfântul Vitus, Praga

    Decorațiuni de Crăciun, Praga

    Decorațiuni de Crăciun, Praga

  1. Centrul vechi, care se află în patrimoniul UNESCO din anul 1992. Pe lângă Castelul Praga, Ceasul astronomic și Podul Carol, puteți admira clădirile din centrul vechi al orașului, veșnic animat și însuflețit, vă puteți pierde pe străzi, printre turiști, puteți asista la concerte stradale, în perioada iernii puteți vizita târgul de Crăciun și, neapărat, trebuie să gustați din celebra bere pragheză, pentru care țara este atât de renumită.
    Centrul vechi, Praga

    Centrul vechi, Praga

    Centrul vechi, Praga

    Centrul vechi, Praga

Fiecare oraș are farmecul lui și fiecare mi-a plăcut pentru ceva anume. Praga este un mix de arhitecturi boeme, arhitecturi medievale, romantism, legende, este un oraș care te îndeamnă să îi descoperi povestea și, de ce nu, să faci parte din ea. Este unul dintre orașele de care te îndrăgostești la prima vedere și despre care ți-e greu să povestești, pentru că nu îți dai seama ce ți-a plăcut cel mai mult. Este un oraș pe care trebuie să îl vezi și să simți și apoi să închizi ochii și să simți din nou.

Praga

Praga

Catedrala Sfântul Vitus, Praga

Catedrala Sfântul Vitus, Praga

Centrul vechi, Praga

Centrul vechi, Praga