Zilele însorite ce fac ca peisajele să strălucească sub razele soarelui se apropie. Deși îmi place să călătoresc în orice anotimp, vara are, parcă, o altă energie. Serile lungi și călduroase sunt perfecte pentru a ne bucura de vacanțe speciale, iar bucuria din toate locurile pe care le descoperim se simte și mai intens. O excursie completă este precum un tablou în care elementele se completează reciproc, pentru a forma imaginea de ansamblu. Include peisaje care te fac să îndrăgești și să apreciezi natura și capacitatea ei creatoare. Include gastronomie care îți rămâne  în memorie, cu preparate al căror gust îl cauți peste tot și ajungi la concluzia că doar în țara în care au luat naștere îl poți descoperi. Include oameni ale căror povești și tradiții le afli chiar de la ei, ascultându-i, înțelegându-i, devenindu-le prieten. Include arhitecturi spectaculoase, care îți produc admirație față de cei care le-au dat naștere, față de talentul și de geniul lor. Și, nu în ultimul rând, include cazare care să aibă ceva specific fiecărei destinații, de la aerul medieval la bungalow-uri pe plajă.

Vara aceasta am decis să mă întorc la o veche iubire, Italia. Îmi doresc să descopăr țara de la nord la sud, vizitând unele dintre cele mai îndrăgite orașe, dar și redescoperind altele deja cunoscute de mine, care mi-au rămas în suflet și unde am promis că voi reveni. Vacanțe Speciale îmi înțelege pasiunea pentru descoperiri și este alături de mine în traseul pe care l-am pregătit pentru vara mea de vis, prin oferte de turism pregătite, parcă, pentru mine.

Turistul din mine se documentează și se plimbă în permanență cu jurnalul după el, dar își dă voie să se abată de la program, să se piardă pe străzi mai puțin cunoscute, să se bucure de localuri de familie, mai puțin turistice, dar cu preparate dintre cele mai delicioase. Deși sunt mare iubitoare de circuite cu avionul, de data aceasta voi alege să fac lucrurile altfel. Mai exact, zborurile cu avionul vor fi doar pentru a ajunge în Italia și pentru a mă întoarce în țară, iar acolo voi opta pentru un circuit cu autocarul. Voi alege să descopăr și să mă bucur de toate locurile pe care le traversez, așa cum mi se dezvăluie ele.

Încep călătoria cu Milano, oraș pe care l-am mai vizitat, dar față de care am două mari promisiuni: celebra operă a lui Leonardo da Vinci, Cina cea de taină și împrejurimile orașului, mai exact, Lacul Como și „perla” zonei, orășelul cu un aer aristocratic, Bellagio, unde voi bucura turistul boem din mine.

Milano

Mă îndrept apoi către unul dintre cele mai romantice orașe ale Italiei, Veneția, un oraș care promite să impresioneze turistul romantic din mine prin stilurile arhitecturale și prin farmecul lui aparte, prin culorile vii ale clădirilor, pe care să le descopăr într-o plimbare cu gondola.

Urmează două orașe la care visez de ceva timp, Bologna („orașul roșu”) și Florența. Dorințele îmi sunt accentuate de pasiunea pentru viața, opera și geniul lui Leonardo da Vinci, așa că turistul explorator și iubitor de cultură din mine va porni pe urmele marelui artist în orașul în care acesta a trăit, alături de Dante și Botticelli, Florența, descoperind capitala italiană a artei, care abundă în galerii de artă și muzee, piețe, catedrale și palate cu arhitecturi renascentiste și gotice.

Vacanțe Speciale

Nu voi rata o nouă vizită la Roma, pentru că turistul pasionat de istorie își dorește o nouă întâlnire cu aceasta. Pe Roma o pot caracteriza într-un singur cuvânt: măreție. Așa că nu voi rata o nouă vizită la Colosseum și la Forumul Roman, la Fontana di Trevi sau Pantheon. Dar nici la Basilica Santa Maria in Aracoeli, care poartă o frumoasă legendă, care spune că, dacă urcăm toate treptele și ajungem să o vizităm, trebuie neapărat să ne punem o dorință, iar aceasta se va îndeplini. V-am spus că iubesc și legendele?

Vacanțe Speciale

Și așa ajung la Napoli, un oraș plin de viață, care mă va primi cu a lui atmosferă pitorească, cu străduțe înguste și pline de scutere, dar și cu o posibilitatea unei noi descoperiri: Vulcanul Vezuviu. Ultima oprire va fi în „comoara” Italiei, Insula Capri, unde voi ajunge cu vaporașul din Napoli. Aici voi putea bucura turistul iubitor de natură din mine, pentru că visez la o plimbare cu funicularul, având alături marea și muntele, iar, ajungând în vârf, să pot să cuprind cu privirea întreaga insulă. Și, la întoarcere, să mă aștepte un parfum creat special pentru mine, din arome pe care eu însămi să le aleg.

Excursia mea va fi unică, pentru că voi trece de la romantica Veneție la agitatul Napoli și de la atmosfera aristocratică din Bellagio la întâlnirea cu istoria ce mă așteaptă în Roma. Pentru că voi mânca cea mai delicioasă pizza, în Milano, cele mai bune paste, în Roma, alături de un pahar de Prosecco, deserturi spectaculoase în patria ciocolatei, Napoli și celebrul Limoncello di Capri. Iar de înghețată mă voi bucura pe tot teritoriul Italiei, toată vacanța mea.

Înghețată Italia

Aceasta este Italia. Este o poveste care a început încă de pe vremea romanilor, a înflorit în perioada Renașterii și a devenit ceea ce este astăzi, una dintre cele mai frumoase destinații de vacanță. Mă întorc în România din Napoli și las în urmă o țară de care mă voi simți și mai apropiată, cu promisiunea de a reveni și pentru alte experiențe și descoperiri.

Îmi place să „ascult” tot ce are de zis fiecare destinație. Poveștile se aud și se simt. Destinațiile se vizitează, se înțeleg, se iubesc. Iar vacanțele nu doar că se trăiesc, ci devin vacanțe speciale. Turistul explorator din mine are amintiri neprețuite, din fiecare loc, pentru că sunt un turist iubitor de natură, de oameni, de arhitecturi, de tradiții, de atmosferă, de istorie, de aventuri. Un turist care nu doar că vizitează destinațiile preferate, ci trăiește din plin vacanțele petrecute acolo. Unul pentru care timpul capătă o nouă dimensiune, aceea a călătoriilor.


Articol redactat pentru competiția Spring SuperBlog 2017

Fotografii preluate de pe vacantespeciale.ro și din arhiva personală