Riga nu se mândrește cu un oraș istoric pur medieval, precum capitalele vecine, Tallinn și Vilnius. Nici nu se laudă cu vreo plajă spectaculoasă, deși se află pe malul Mării Baltice și în apropierea orașului vom întâlni și zone amenajate. În schimb, are altceva. Are un aer relaxant și o atmosferă care, pe de-o parte, îți transmite că ești în vacanță, dar care, pe de altă parte, poate fi foarte bine asemănată cu un București ceva mai liniștit și mai puțin aglomerat.

În Vilnius am iubit felul în care au prins viață clădirile medievale și s-au transformat în spații ancorate în prezent, chiar dacă nu ne lasă nicio clipă să uităm cărei perioade aparțin ele, de fapt. În Tallinn am iubit exact opusul, și anume felul în care se încearcă păstrarea acelei atmosfere de Ev Mediu.

În Riga, în schimb, am iubit degajarea. Și parcursul evolutiv care se observă pe străzi, pe clădiri. Sau, mai bine zis, istoria care pare pictată pe fațadele clădirilor. Spre exemplu, Cei Trei Frați (trei clădiri lipite una de cealaltă, construite în ere diferite) relatează în modul cel mai grăitor felul în care stilurile arhitecturale au suferit modificări de-a lungul anilor, sau al secolelor, începând cu al 15-lea și până în al 18-lea.

Pe străzile centrului vechi vom întâlni stiluri arhitecturale diferite, dar care se împletesc armonios – cel mai des întâlnit și cel mai îndrăgit, pare-se, este stilul Art Nouveau. Și vom mai întâlni ceva: legende și povești, căci, dacă aerul medieval nu se simte prea puternic prin prisma construcțiilor, ceva specific acelei perioade s-a păstrat, și anume misterele.

 

Riga, Letonia

Riga, Letonia

Riga, Letonia

Riga, Letonia

Riga, Letonia

Riga, Letonia

Riga, Letonia

Riga, Letonia

Riga, Letonia

Riga, Letonia

Riga, Letonia

Riga, Letonia

Riga, Letonia

Riga, Letonia

Riga, Letonia

Riga, Letonia

Riga, Letonia

Riga, Letonia

Riga, Letonia

Riga, Letonia

Riga, Letonia

Riga, Letonia

Riga, Letonia

Riga, Letonia

Riga, Letonia

Riga, Letonia

Riga, Letonia

Riga, Letonia

 

O istorie pe de-o parte zbuciumată, iar, pe de alta, plină de prosperitate a orașului Riga

 

Despre Riga, cel mai mare oraș din Țările Baltice, știm că este capitala Letoniei și unul dintre cele mai cosmopolite așezări ale întregii regiuni. Este construit pe malul Mării Baltice, străbătut de râurile Daugava și Ridzene – fapt care îi sporește farmecul – și se mândrește cu o istorie care s-a scris pe parcursul a mai bine de 8 secole, timp în care orașul a fost sub dominație străină cea mai mare perioadă.

Construit în plin Ev Mediu, în secolul 12, a păstrat ceva din aerul acelei perioade, însă a fost modelat de toate popoarele care l-au cucerit, simțindu-se, acum, destul de puternic influențele germane și ruse, căci aceste două popoare și-au pus cel mai puternic amprenta asupra evoluției Rigăi.

De fapt, pe seama negustorilor germani este pusă întemeierea Rigăi; aceștia ajunseseră, în 1900 să reprezinte jumătate din populația orașului (cealaltă jumătate era împărțită între letoni și ruși). Martorii existenței lor în aceste ținuturi sunt casele breslelor devenite celebre (Casa Mică a Breslelor, Casa Mare a Breslelor, Casa cu Pisici sau Casa Capelelor Negre), despre care vă voi povesti puțin mai târziu.

Chiar dacă s-au petrecut multe schimbări de-a lungul anilor, începând chiar cu a doua jumătate a secolului 12, atunci când a fost înființat orașul – s-au identificat aici piețe potențiale și realitatea a dovedit că întemeietorii germani au fost inspirați –, Riga a reușit tot timpul să fie un oraș prosper, stabil economic și politic, fapt datorat îndeosebi poziției strategice pe care o ocupa și apropierii de Rusia, fiind facilitat comerțul – și, mai apoi, cucerirea, dar aceasta este o altă discuție.

Imperiul Roman, Uniunea Statală Polono-Lituaniană, Suedia, Imperiul Țarist, Germania și Uniunea Sovietică și-au disputat acest teritoriu și l-au ocupat, pentru perioade mai lungi sau mai scurte. Abia în anul 1991 și-a recăpătat pe deplin independența, deși o făcuse la începutul secolului, odată cu valul de liberalizare care cuprinsese Europa, în anul 1918, la finalul Primului Război Mondial – alături de toate celelalte Țări Baltice. Însă izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial a însemnat, pentru Riga și pentru Estonia, cucerirea de către Rusia, mai apoi de către Germania pentru câțiva ani, urmând ca, la finalul războiului să devină parte a URSS și, odată cu această anexare, a început un proces de strămutare forțată a germanilor baltici (inclusiv în Siberia), după mai bine de 7 secole de la înființarea orașului și de prezență neîntreruptă aici.

Deși perioada interbelică a fost scurtă, ea a fost una de prosperitate și de înflorire pentru oraș și singura (în afară de prezent) în care a aparținut în totalitate Letoniei. Atunci a fost cunoscută ca limbă oficială letona, căci mulți ani s-a folosit germana în administrație, a fost instituită funcția de Președinte al Republicii și a fost ales un Parlament democratic. Tot în această perioadă Riga a primit denumirea de Paris al nordului, datorită clădirilor sale construite în stilul Art Nouveau pe care le putem admira și astăzi – orașul, deși destul de ferit de atacurile din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a suferit și el pagube, iar unele dintre clădirile sale simbol au fost reconstruite.

Ceea ce astăzi putem observa în Riga este un mix de medieval-gotic cu baroc și Art Nouveau, plus influențe renascentiste, dar și similitudini cu orașele germane în ceea ce privește arhitecturile și cu Rusia în ceea ce privește graiul, căci majoritatea locuitorilor cunosc și limba rusă – și aș adăuga și câteva influențe gastronomice, însă aici vom regăsi foarte multe preparate internaționale, așadar este destul de dificil să observăm influențele preponderente.

 

Pe străzile din Riga

 

Plimbările în capitala Estoniei încep, de cele mai multe ori, din centrul istoric al orașului, inclus pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Și multe dintre ele aici se și încheie, pentru că aceasta este zona cea mai încărcată de obiective turistice și cea mai frumoasă, aș îndrăzni să spun, separată, la fel ca și Vilnius, de orașul nou de către râul Daugava (în capitala Lituaniei vom întâlni râul Neris). Fără să respect vreo ordine anume, vreau să vă prezint acum câteva dintre construcțiile simbol ale Rigăi, toate reunite pe străzile centrului său istoric.

 

Casa cu Pisici

Am scris intenționat cu majuscule, pentru că pisica este un veritabil simbol al orașului și pentru că imaginea ei va fi des întâlnită pe străzile Rigăi, nu doar cocoțată pe turnurile unei case. Legenda acesteia spune că proprietarul Casei Mari a Breslelor, un german superstițios din fire, la fel ca toți conaționalii săi, fusese exclus din casa pe care o conducea, așa că imediat a găsit o variantă de răzbunare. Astfel că a împăiat două pisici negre pe casa în care se mutase, acestea fiind îndreptate în direcții diferite, spunând că toți cei care vor trece prin fața clădirii vor fi blestemați de către felinele considerate a fi aducătoare de ghinion. Nu știm dacă s-a și adeverit blestemul lui sau nu, însă legenda nu se oprește aici, ci spune că, fix în ziua în care comerciantul ar fi finalizat construcția, a căzut de pe acoperiș și și-a găsit sfârșitul în acest mod – iar, de atunci, germanii nu au mai trecut prin fața clădirii.

Ceea ce se poate observa în prezent sunt două pisici negre din metal, însă, așa cum am spus în introducere, Riga este (și) un oraș al legendelor și al misterelor, așa că s-a propagat ușor de-a lungul anilor povestea celor două feline care străjuiesc orașul, ba chiar au fost transformate în suvenire care să le amintească turiștilor de călătoria în capitala Letoniei.

Riga, Letonia

Casa cu Pisici din Riga

Riga, Letonia

Casa cu Pisici din Riga

Riga, Letonia

Pisici peste tot 🙂

 

Casa Capetelor Negre

Cunoscută și sub denumirea de Casa Punctelor Negre, este o clădire construită în Piața Primăriei care, pe vremuri (începând cu secolul 14, mai exact) a aparținut unei bresle de comercianți necăsătoriți. Este una dintre acele construcții despre care v-am spus că au fost distruse în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și, mai apoi, a fost demolată în totalitate de către ruși. Din fericire, s-a reușit reconstrucția ei și refacerea fidelă inclusiv a elementelor decorative de pe fațadă. De ea și de Piața Primăriei este legat un eveniment devenit o tradiție anuală, și anume împodobirea bradului de Crăciun, căci aici, în fața Casei Capetelor Negre, la începutul anilor 1500 s-a împodobit primul brad de Crăciun din lume.

Riga, Letonia

Casa Capetelor Negre din Riga

Riga, Letonia

Casa Capetelor Negre din Riga

Riga, Letonia

Casa Capetelor Negre din Riga

 

Complexul Cei Trei Frați

Acesta este unul dintre locurile din Riga cele mai dragi mie, poate și pentru că denumirea și povestea din spatele clădirilor mi se par unele extrem de drăguțe. Cei Trei Frați se referă la 3 locuințe construite în secole diferite, lipite una de cealaltă, rămase cele mai vechi clădiri locuibile din oraș și, totodată, menținute intacte încă din ziua în care s-au construit. Ele spun istoria și evoluția arhitecturilor începând cu secolul 15, mai exact din Evul Mediu și până în prezent. Fratele cel mai bătrân, cel alb, este un reprezentant al stilului gotic din secolul 15. Cel verde, mijlociul, a fost construit în stilul baroc al secolului 17, iar cel mai tânăr, fratele galben, ilustrează stilul renascentist din secolul 18.

Riga, Letonia

Complexul Cei Trei Frați din Riga

Riga, Letonia

Complexul Cei Trei Frați din Riga

Riga, Letonia

Complexul Cei Trei Frați din Riga

Riga, Letonia

Complexul Cei Trei Frați din Riga

Riga, Letonia

Complexul Cei Trei Frați din Riga

 

Casa Mică a Breslelor și Casa Mare a Breslelor

Continuăm cu alte clădiri care au aparținut unor familii de meșteșugari și comercianți, Casa Mică a Breslelor și sora-i mai mare care, la fel ca și cele prezentate anterior, sunt simboluri ale orașului și pot fi vizitate și în interior – cea mică este mai cunoscută, datorită formei sale de castel.

Riga, Letonia

Casa Mică a Breslelor din Riga

Catedrala din Riga

Nu putem uita lăcașurile de cult din frumosul oraș, iar cel mai renumit dintre ele este Catedrala din Riga, care se mândrește a fi cea mai mare catedrală medievală din Țările Baltice. Și cred că și una dintre cele mai vechi, judecând după anul finalizării construcției, 1211. Turnul său poate fi observat cu ușurință din aproape orice colț al centrului istoric, căci se înalță la aproape 15 metri deasupra solului. Pe fațada lui vom observa un ceas care indică data, ora și temperatura, iar, dacă vom păși în interiorul catedralei, vom descoperi și o curte interioară unde sunt depozitate vechile obiecte ce aparțineau catedralei, inclusiv un ceas similar. Interiorul nu se dezice de la grandoare, căci și acesta este unul impunător, cu ale sale elemente centrale: altarul, orga și vitraliile.

Riga, Letonia

Catedrala din Riga

Riga, Letonia

Catedrala din Riga

Riga, Letonia

Catedrala din Riga

Riga, Letonia

Catedrala din Riga

Riga, Letonia

Catedrala din Riga

Riga, Letonia

Catedrala din Riga

Riga, Letonia

Catedrala din Riga

Riga, Letonia

Catedrala din Riga

Riga, Letonia

Catedrala din Riga

Riga, Letonia

Catedrala din Riga

Riga, Letonia

Catedrala din Riga

Riga, Letonia

Catedrala din Riga

Riga, Letonia

Catedrala din Riga

Riga, Letonia

Catedrala din Riga

 

Monumentul Libertății și ceasul Laima

Am decis să le prezint împreună, deși singurul lucru pe care îl au în comun este amplasamentul, fiind construite la mică distanță unul de celălalt. Monumentul Libertății este ridicat în cinstea soldaților căzuți în timpul Războiului de Independență al Letoniei, în timp ce vecinul de platou, ceasul Laima, se află acolo pentru a le aminti localnicilor să nu întârzie la serviciu sau la întâlnirile importante – în jurul lui s-a născut o altă legendă a orașului, și anume a celor doi îndrăgostiți care au fost despărțiți din cauza unei amnezii; ei urmau să se întâlnească în acest loc, însă el a suferit un accident și a venit în altă zi, la aceeași oră, doar că ea, simțindu-se abandonată, se căsătorise deja cu altcineva.

Laima este numele unei ciocolate celebre din Riga, preluat din mitologia baltică; Laima era zeița destinului, a bogăției și a norocului, dar și a căsătoriilor. În magazinul din centrul istoric se găsesc, pe lângă diferite sortimente de dulciuri, și istoria brandului în imagini, dar și celebrul balsam negru, o băutură alcoolică locală destul de tare, realizată din ierburi.

Riga, Letonia

Monumetul Libertății din Riga

Riga, Letonia

Monumetul Libertății din Riga

Riga, Letonia

Ceasul Laima din Riga

Riga, Letonia

Magazinul Laima din Riga

Riga, Letonia

Magazinul Laima din Riga

Riga, Letonia

Magazinul Laima din Riga

Riga, Letonia

Magazinul Laima din Riga

 

Parcuri și spații verzi

Riga este și un oraș al spațiilor verzi, căci acestea sunt numeroase și ocupă suprafețe întinse ale orașului, printre care vreau să le amintesc acum pe cel mai vechi, Parcul Bastejkals, dar și pe cel mai mare, Parcul Vermanes, locurile perfecte pentru o pauză sau pentru croaziere pe râul Daugava.

Riga, Letonia

Croazieră pe râul Daugava

Riga, Letonia

Croazieră pe râul Daugava

Riga, Letonia

Riga, Letonia

 

Dacă vizitați Riga

Atunci așteptați-vă să descoperiți un oraș modern, cu muzee și cu localuri, cu un aer cosmopolit și cu o viață de noapte activă. Eu am petrecut timpul preponderent în centrul istoric, unde am întâlnit prețuri similare celor din România, astfel că o vacanță în Estonia nu va solicita un buget foarte mare. Aș recomanda vara ca perioadă de călătorie, căci temperaturile sunt mai reduse decât cele din România, iar, în timpul iernii, și perioada de lumină este foarte mică. Pentru deplasarea de la hotel către centrul istoric am apelat la un Uber sau am mers pe jos atunci când ploaia nu mi-a stricat planurile.

Dacă programați o excursie de mai multe zile, luați în considerare să vizitați și Palatul Rundale, considerat Versailles-ul nordului, aflat la doar 80 km distanță de capitala țării. Și să nu uităm nici de celelalte țări baltice, căci, așa cum am spus în repetate rânduri, consider că este cel mai potrivit să le vizităm împreună – dacă optați pentru a călători cu mașina, veți fi scutiți de plata taxei de drum în toate cele trei, dacă autoturismul nu depășește 3,5 tone.

În prima excursie în Țările Baltice, Riga s-a apropiat cel mai tare de sufletul meu. Am încercat, a doua oară, să nu pornesc cu ideea vreunei favorite. M-am atașat de toate cele 3 capitale baltice și aș reveni cu drag în oricare dintre ele, însă Riga ocupă, în continuare, un loc aparte. Este genul de oraș care te îmbie să te relaxezi și să nu alergi după obiective turistice (deși majoritatea se află în orașul istoric, la mică distanță unul față de celălalt). Sper că am reușit să vă trezesc interesul pentru acest oraș și că, atunci când îl veți descoperi, îl veți îndrăgi la fel de tare precum o fac eu. 🙂 Călătorii frumoase vă doresc!

 


Citește și: