Thailanda, țara oamenilor liberi. Un ținut aparent îndepărtat, cu obiceiuri și tradiții uneori greu de imaginat, alteori greu de crezut, dar care, privite în esență, nu diferă chiar atât de mult de cele din oricare alt colț al lumii. Un ținut în care oamenii au o profundă credință budistă, în care timpul pare că se scurge după alte legi, în care privirea ți se îndreaptă către atât de multe elemente, încât nu știi asupra căruia să te oprești mai întâi. Să fie oare strălucirea templelor, ori bogăția faunei și a florei? Să fie diversitatea preparatelor sau aglomerația străzilor? Să fie culorile apei sau sălbăticia plajelor? O vacanță în Phuket poate fi alegerea inspirată pentru a gusta din plin tot ceea ce înseamnă specificul thailandez.

Phuket nu este doar cea mai mare insulă a Thailandei. Este un imens spațiu verde, căci pădurea ocupă peste 60% din suprafață, iar arborii de cauciuc sunt vedetele locale. Este un loc aglomerat, ar spune unii, murdar, ar spune alții, și destul de costisitor raportat la prețurile din restul țării. Însă mie mi s-a părut plin de farmec, iar prețurile comparabile cu cele ale unui oraș de provincie din România. M-am atașat atât de tare de insulă, încât mi-am schimbat planurile de la finalul excursiei pentru a o revedea, iar acum voi sintetiza experiența a șapte nopți petrecute în cele două vizite, sub forma unor activități de care orice turist trebuie musai să aibă parte, indiferent de durata vizitei.

 

  1. Vizitați Big Buddha

 

Ne aflăm în plină confesiune budistă, așa că nu trebuie să ne surprindă dacă vom întâlni la orice pas temple sau statui cu Buddha care se întrec în mărime sau în strălucire. În Phuket, titlul este deținut, așa cum îi sugerează și numele, de Big Buddha, o construcție aflată în sud-estul insulei, încă nefinalizată și realizată în totalitate din donații. Locul este un celebru punct de panoramă unde, de câțiva ani, a început înălțarea unuia dintre cele mai mari temple dedicate lui Buddha, de 45 de metri – chiar dacă este, practic, o statuie, în interiorul ei se află un templu, iar curtea adăpostește alte zone mai mici unde localnicii vin să aducă ofrande sau să mediteze.

Faptul că este amplasată pe unul dintre cele mai înalte vârfuri ale Phuketului o face vizibilă din aproape întreaga zonă sudică a insulei și le oferă turiștilor posibilitatea de a admira de aici apusuri incredibile, care colorează în fiecare seară cerul Thailandei în toate nuanțele de roz, roșu și portocaliu.

Citește și: Spiritualitate, budism și lăcașuri de cult din Phuket – Big Buddha și Wat Chalong

Big Buddha, Phuket

Big Buddha, Phuket

Big Buddha, Phuket

Big Buddha, Phuket

Big Buddha, Phuket

Big Buddha, Phuket

Big Buddha, Phuket

Big Buddha, Phuket

 

  1. Descoperiți filosofia budistă la Wat Chalong

 

Rămânem conectați la spiritualitate și încercăm să o aprofundăm în cel mai sacru templu din zonă, aflat la mică distanță de Big Buddha, unde vom avea parte de o adevărată incursiune în lumea budistă – recunosc, am petrecut destul de mult timp admirând construcțiile componente, fascinată fiind de abundența detaliilor. Wat Chalong nu este doar un important punct de reculegere, este și unul care adăpostește, în pagodă, un fragment dintr-un os de-al lui Buddha.

Complexul include mai multe clădiri, iar cea mai mare dintre ele și cea considerată principală este dispusă pe trei niveluri, ilustrând, în interior, viața lui Buddha, prin picturi și statui, și terminându-se cu pagoda unde este relicva celui care a atins Nirvana.

Citește și: Spiritualitate, budism și lăcașuri de cult din Phuket – Big Buddha și Wat Chalong

Wat Chalong, Phuket

Wat Chalong, Phuket

Wat Chalong, Phuket

Wat Chalong, Phuket

Wat Chalong, Phuket

Wat Chalong, Phuket

Wat Chalong, Phuket

Wat Chalong, Phuket

 

  1. Petreceți seara în Phuket Old Town

 

Periplul prin Phuket continuă în orașul-capitală cu același nume, unde trebuie să poposim în centrul vechi colorat și ceva mai familiar nouă. Ce are specific acest loc sunt arhitecturile portugheze care se împletesc cu obiceiurile asiatice, dând naștere unui tablou plin de culoare – ambele culturi au caracteristică înclinația către nuanțe dintre cele mai diverse, care înfrumusețează locurile și clădirile.

Relațiile economice pe care thailandezii le-au avut cu bătrânul continent se reflectă astăzi în clădirile cu specific portughez, la baza cărora se desfășoară din plin viața asiatică. Aici am întâlnit magazine și localuri de tot felul, astfel încât alegerile ne sunt cu mult îngreunate, indiferent ce am dori să achiziționăm – și dacă nu plănuim să o facem, vom pleca acasă cu plasele pline – sau unde am vrea să ne oprim. Mango, ananas, cocos, fructul dragonului, durian, papaya, pepene roșu și multe alte fructe exotice, în stare naturală sau sub formă de smoothie-uri, alături de preparate locale dintre cele mai apetisante pot fi observate la fiecare tarabă sau terasă. Printre ele și-au făcut loc magazine cu pălării, genți, șalvari, șlapi, suvenire diverse și colorate, de ne va fi practic imposibil să nu ne umplem bagajul cu produse locale, multe dintre ele realizate manual.

Citește și: La pas prin coloratul Phuket Old Town

Phuket Old Town

Phuket Old Town

Phuket Old Town

Phuket Old Town

Phuket Old Town

Phuket Old Town

Phuket Old Town

Phuket Old Town

Phuket Old Town

Phuket Old Town

 

  1. Faceți plajă pe Patong Beach și distrați-vă pe Bangla Street

 

Dacă doriți agitație, lumini și muzică, atunci Bangla Street este locul potrivit. Odată cu lăsarea nopții, totul intră într-o altă dimensiune, și anume aceea a distracției. Barurile se întrec în oferte – cu băutură și animatoare –, muzica este prezentă pretutindeni, oamenii par mai energici decât oricând, iar orașul dă impresia că noaptea îl trezește la viață. După o zi de relaxare pe Patong Beach, cea mai renumită plajă a insulei, Bangla Street vine să promită o noapte lungă, petrecută în multe feluri – unele dintre ele pe care nici nu ni le imaginăm, iar aici mă refer la show-urile erotice care par a fi în mare vogă.

Citește și: Când noaptea se lasă peste Patong

Patong Beach, Phuket

Patong Beach, Phuket

Patong Beach, Phuket

Patong Beach, Phuket

Bangla Street, Patong

Bangla Street, Patong

 

  1. Explorați plaja sălbatică Freedom Beach

 

După atâta petrecere, vrem și puțină liniște, nu? Vestea bună este că Phuket are peste 30 de plaje, unele dintre ele foarte puțin explorate, cum este Freedom Beach. Eu am petrecut aici una dintre cele mai frumoase zile de pe insulă și am înțeles cât de puține lucruri îmi trebuie pentru a fi fericită. În principiu, cu o mască de snorkeling și cu o bere locală Chang mi-am asigurat succesul zilei. 🙂

Plaja este una închisă, motiv pentru care tot ce vom observa aici este o natură bogată și doar un singur local din lemn care nu iese cu nimic din decorul format din vegetație. Locul nu este în totalitate pustiu, căci sunt și alți turiști care îl aleg, însă este cu mult mai puțin aglomerat decât Patong Beach, perfect pentru zilele în care ne dorim ceva mai multă liniște și să ne bucurăm ceva mai mult de peisajele incredibile ale Thailandei.

Citește și: Freedom Beach – atunci când libertatea este o plajă

Freedom Beach Phuket

Freedom Beach Phuket

Freedom Beach Phuket

Freedom Beach Phuket

Freedom Beach Phuket

Freedom Beach Phuket

 

  1. Petreceți o zi într-o croazieră către Phi Phi Islands

 

Sau nu numai, căci Phi Phi Islands este doar una dintre destinațiile către care se organizează croaziere din Phuket. Fiind înconjurați de mare, este lesne de înțeles că activitățile care o includ sunt cele mai căutate și îndrăgite din zonă. Sinceră să fiu, nici nu este de mirare acest lucru, pentru că atât ceea ce se observă la suprafață – stânci care ies din mare, insule care adăpostesc maimuțe, palme de pământ (sau nisip) presărate prin mare –, cât și ceea ce se află în interiorul ei – o faună și o floră marină bogate și ușor de observat încă de la mal – ne va face să ne dorim să petrecem cât mai mult timp pe plajă sau în largul mării (pentru cei mai curajoși).

O astfel de croazieră vă va ocupa o zi întreagă și include transportul de la hotel în port și returul, opriri pe mai multe insule, băuturi la bord, prânz sub formă de bufet, opriri în larg pentru snorkeling și pentru scufundări și vizitarea de la distanță a unor obiective care acum sunt închise, cum este Maya Bay, locul în care s-a filmat celebrul „The Beach”.

Citește și: Croazieră către Phi Phi Islands sau cum să petreci o zi în paradis

Phi Phi Islands

Phi Phi Islands

Phi Phi Islands

Phi Phi Islands

Phi Phi Islands

Phi Phi Islands

Phi Phi Islands

Phi Phi Islands

 

  1. Alegeți hoteluri cu piscină privată

 

Hotelurile la care ne cazăm sunt parte din experiența vacanței, așa că încerc să aleg, de fiecare dată, unități de cazare care să aibă elemente specifice locurilor în care mă aflu. În Phuket, mi-am dorit foarte tare propria piscină, unde să mă pot răcori în serile calde, așa că am optat pentru două hoteluri care mi-au îndeplinit această dorință. De ce două? Pentru că am revenit pe insulă în ultima parte a excursiei, renunțând la planurile inițiale – puteți citi aici mai multe.

Nu am avut parte doar de propria piscină, ci și de propriul jacuzzi și de un mic dejun pe care l-am savurat în timp ce mă aflam în apă. Cele două resorturi care mi-au fost gazdă în timpul petrecut în Phuket sunt Windham Grand Phuket Kalim Bay și The Nature Phuket, ambele amplasate foarte aproape de Patong Beach și amândouă fiind foarte frumos integrate în natura care le înconjoară.

Citește și: The Nature Phuket – hotelul care se contopește cu natura

Wyndham Grand Phuket Kalim Bay

Wyndham Grand Phuket Kalim Bay

Wyndham Grand Phuket Kalim Bay

Wyndham Grand Phuket Kalim Bay

The Nature Phuket

The Nature Phuket

The Nature Phuket

The Nature Phuket

 

  1. Bucurați-vă de gastronomia thailandeză

 

Thailanda este renumită pentru multe lucruri, însă ceea ce s-a răspândit rapid în întreaga lume este gastronomia ei apetisantă, formată din preparate bazate pe orez, pe fructe de mare, dar și pe combinații de gusturi foarte interesante și delicioase. La capitolul fructe proaspete, țara pare un adevărat paradis – aici am întâlnit cele mai gustoase fructe de mango, ananas sau cocos –, iar smoothie-urile sunt o alegere mai mult decât inspirată. În ceea ce privește fructele uscate (caju, migdale, alune), acestea sunt prezente din plin în aproape orice preparat, oferindu-le plusuri de savoare.

Nu ai cum să nu îndrăgești pad Thai, spring rolls, mango sticky rice, orezul în ananas cu fructe de mare sau cu pui, bananele prăjite, peștele proaspăt sau fructele de mare oferite în cele mai inedite combinații – în interiorul fructelor mari, de obicei. Nu ai cum să nu te oprești la tarabele unde localnicii prepară de zor aceste bucate delicioase, pentru a te îndulci cu o înghețată rulată sau cu o clătită cu cocos proaspăt scos din coajă.

În ceea ce privește băuturile, pe lângă delicioasele smoothie-uri despre care v-am spus, Thailanda se mândrește și cu o bere locală foarte bună, denumită, foarte simpatic, „Chang”, adică elefant. 🙂 Nefiind o băutoare de bere – deși aici mi-a plăcut foarte tare berea Chang –, am preferat cocktailurile, îndeosebi Singapore Sling, care a devenit rapid vedeta vacanței.

Gastronomie thailandeză

Gastronomie thailandeză

Gastronomie thailandeză

Gastronomie thailandeză

Phuket Old Town

Gastronomie thailandeză

Phuket Old Town

Gastronomie thailandeză

Bangla Street, Patong

Gastronomie thailandeză

Bangla Street, Patong

Gastronomie thailandeză

 

  1. Alegeți mijloace de transport tradiționale: tuk tuk și long tail boat

 

În Asia, locul mașinilor pare că este luat de tuk tuk-uri, de scutere și de…elefanți. În ceea ce îi privește pe aceștia din urmă, am povestit aici mai multe despre cât de indicat sau nu este să avem activități care îi includ, și mă refer chiar și la sanctuarele de elefanți.

Pentru a ne deplasa în Phuket, dar și în celelalte zone ale țării, cel mai rapid și cel mai autentic mijloc de transport rămâne tuk tuk-ul care, chiar dacă nu merge el cu viteză prea mare, poate circula și prin locuri prin care mașinile nu ar încăpea – devenit un adevărat obiectiv turistic, fapt de care localnicii profită din plin. 🙂

În ceea ce privește plimbarea cu un long tail boat, această opțiune este perfectă pentru distanțe scurte, beneficiind, astfel, de o experiență autentică; eu am ales să mă întorc din Freedom Beach în Patong cu o astfel de barcă, aproape de finalul zilei, când soarele se pregătea să apună.

Freedom Beach Phuket

Plimbare cu long tail boat

 

  1. Admirați cele mai frumoase apusuri

 

Nu știu dacă Thailanda se bucură de cele mai frumoase apusuri din lume – tind să cred că Bali este fruntaș la acest capitol, așa că am de gând să merg să verific 🙂 –, însă cu siguranță sunt unele dintre cele mai frumoase pe care le-am văzut vreodată. În fiecare zi m-am bucurat de acest moment din alt loc, însă, cu siguranță, plaja este cel mai frumos decor care completează imaginea și culorile cerului. Aș adăuga că soarele nu apune, ci dă impresia că se rostogolește, astfel, dacă vom clipi ceva mai mult, riscăm să ratăm momentul – care se află în jurul orei 18:00-18:30.

The Nature Phuket

Apus în Phuket

The Nature Phuket

Apus în Phuket

Patong Beach, Phuket

Apus în Phuket

Patong Beach, Phuket

Apus în Phuket

Patong Beach, Phuket

Apus în Phuket

Patong Beach, Phuket

Apus în Phuket

 

Când am decis să revenim în Thailanda, știam sigur că vrem să petrecem ultimele zile la plajă. Aveam de ales între Phuket, pe care deja îl descoperisem, sau o altă insulă, ceva mai liniștită. Alegerea noastră s-a îndreptat către prima variantă, pentru că ne place agitația și pentru că, dacă voiam liniște, puteam oricând să ne refugiem pe o plajă mai puțin turistică – sau, de ce nu, să alegem o plimbare cu barca spre o insulă mai mică.

Îl vom alege, cu siguranță, și în alte excursii. În plus, este un bun punct de plecare către toate zonele țării – Qatar Airways are mereu oferte foarte bune către Phuket, iar zborurile interne, cu Air Asia sau oricare companie locală sunt doar câțiva euro. De asemenea, de aici se organizează croaziere către multe alte insule, cum sunt Phi Phi Islands, James Bond Island, Similan Island, cea din urmă fiind renumită pentru snorkeling.

Dacă încă nu ați vizitat această țară, poate că ar trebui să o faceți cât mai curând. În fiecare an, mii de turiști aleg să descopere Regatul Thailandei – fiind cea mai vizitată țară din lume – și, din această cauză, din ce în ce mai multe zone sunt închise, pentru protejarea cadrului natural. Cred că Thailanda este genul acela de țară care îți creează dependență. Te îndrăgostești de locuri, de oameni, de peisaje, de tradiții, ești surprins în fiecare zi de ceea ce descoperi, ești copleșit de amabilitate, afli tradiții dintre cele mai neobișnuite – cum sunt cele care impun femeilor din tribul cu gâtul lung purtarea de inele în jurul gâtului începând cu vârsta de 5 ani –, îți descoperi pasiuni nebănuite – nu credeam că mă voi îndrăgosti de snorkeling, căci mă tem destul de tare de apă și îmi place să dețin controlul, însă, în această vacanță, m-am lăsat complet în voia valurilor (mici, ce-i drept).