Pentru că am remarcat interes pentru postările de genul acesta pe pagina de Facebook, inițiez astăzi o nouă categorie pe blog, „Unde bem cafeaua weekendul acesta?”. Intenționez, prin aceste articole scurte, să prezint locurile vizitate și din alt punct de vedere, și anume acela al unei pauze pentru cafea. Și, cum am putea începe într-un alt mod o dimineață de weekend, dacă nu savurând „licoarea magică” și citind despre locurile frumoase pe care lumea le oferă?
Am ales pentru astăzi o țară care îmi este tare dragă și despre care nu am apucat să povestesc prea mult. Deocamdată. Este vorba despre Polonia, iar orașul unde ne vom bea cafeaua sâmbăta aceasta este Varșovia. Deja nu mai este un secret că am un preferat, și anume Gdansk. Un altul, Cracovia, este considerat cel mai frumos oraș al țării. Așa că am încercat să echilibrez balanța și să ofer (și) capitalei locul pe care îl merită.
Varșovia are acel aer al renașterii care se simte în întreaga țară. Și nu mă refer la curentul artistic, ci la modul în care clădirile au renăscut, parcă mai vii ca oricând, după ce, în urma atacurilor la care a fost supusă Polonia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au fost distruse în proporție de 90%.
Centrul vechi sau orașul vechi este un mix interesant de vechi și nou. Aerul medieval, deși foarte prezent, nu mi se pare chiar atât de pronunțat. În schimb, multe alte culturi se reunesc aici, prin prisma preparatelor specifice care sunt comercializate (am întâlnit chiar și un local al unei vietnameze care vindea bubble tea, ceai pe care l-am îndrăgit nespus în Thailanda).
Să nu uităm nici de bucătăria locală, bazată pe preparate destul de grele, din punctul meu de vedere, dar de înțeles, pentru că trebuie cumva stins alcoolul din votcă, nu? Mai cu seamă că polonezii își dispută cu rușii titlul de inventator al acestei băuturi. Preparatele care includ vită sunt delicioase, am încercat și diferite combinații cu pui, iar un aperitiv (deși poate constitui foarte bine și un fel principal, sau chiar desert) foarte gustos este format din dumplings, un fel de colțunași cu diferite umpluturi (brânză, carne, varză, combinații dintre ele sau chiar variante dulci), prăjiți sau copți.
Revenind la cafea, căci acesta este subiectul principal al articolului, putem alege să ne bucurăm de ea în timp ce privim orașul vechi (eu am făcut acest lucru din camera mea de la Sofitel Warsaw Victoria), sau în timp ce ne aflăm în centrul vechi, un loc cu o energie tinerească și cu cele mai multe trotinete electrice văzute vreodată de mine. Și, în timp ce savurăm cafeaua, putem face planuri pentru ziua care tocmai începe; recomand să nu ratați o vizită la Muzeul Chopin și o plimbare printr-unul dintre numeroasele parcuri ale orașului. 🙂
Un weekend frumos să aveți!
Citește și:
- Cracovia – o poveste cu trăsuri, castele și drumuri regale
- 5 lucruri pe care le iubesc la orașul Gdansk