În Roma, cafeaua ar putea fi lejer înlocuită cu un cappuccino; ba chiar este indicat acest lucru. Un lucru este cert, atât în Cetatea Eternă, cât și în întreaga Italie, și anume faptul că orice am alege să gustăm, putem fi siguri că va fi delicios. Singura dilemă care poate apărea este unde, și nu ce.

Să fie oare o terasă de pe Via del Corso? Ori una din Piazza Navona, Piazza di Trevi, Piazza del Popolo, Piazza dela Rotonda, cu vedere la Pantheon? Să alegem frumosul cartier Trastevere pentru o scurtă pauză? Sau oricare alt local cochet care ne iese în cale, de pe orice străduță îngustă, unde doar scuterele își fac loc? Răspunsul este unul singur: nu contează unde, nu contează ce, important este că suntem în Italia, unde totul pare mai melodios și viața pare trăită cu mai multă bucurie.

Am vizitat Roma de trei ori și mi-am propus să o fac anual. Am ieșit, de fiecare dată, din Cetatea Eternă pentru a descoperi și alte locuri ale Italiei. Am pierdut șirul călătoriilor în această țară, de la nord până în sud, în vârful cizmei. Milano, Torino, Veneția, Florența, Bagnoregio, Roma, Tivoli, Napoli, Calabria m-au adus mai aproape de farmecul inconfudabil al țării și m-au făcut să înțeleg că Italia este un muzeu în aer liber.

Însă Roma are ceva aparte. Are o personalitate ca niciun alt oraș. Are o istorie mai zbuciumată decât oricare alt loc din țară. Este învăluită de o glorie pe care numai ea a știut să și-o creeze și cum numai ea a reușit să o piardă, pentru ca, mai apoi, să și-o recapete prin prisma tuturor ochilor care vin să o descopere. Ochi încărcați de curiozitate, de pasiune, care savurează tot ceea ce orașul oferă.

Așadar, cafeaua de weekend ne poate găsi în oricare loc al Cetății Eterne. Chiar și în gară, într-o cafenea micuță. Și îi putem alătura o prăjitură, o felie de pizza, poate și un pahar de Aperol. Cafeaua este vedeta, într-un oraș care strălucește în fiecare colț al său.

Despre Roma și despre principalele sale obiective am povestit în repetate rânduri, vă invit să citiți mai multe accesând linkurile de la finalul articolului. Călătorii frumoase vă doresc! 🙂

Roma, Italia

Castelul Sant’Angelo, Roma

Roma, Italia

Piazza del Popolo, Roma

Roma, Italia

Basilica San Pietro Roma

Roma, Italia

Piazza di Spagna, Roma

Trastevere, Roma, Italia

Cartierul Trastevere, Roma

Roma, Italia

Colosseum, Roma

Roma, Italia

Piazza Navona, Roma

Roma, Italia

Tibrul, Roma

 


Citește și: