Cafeaua din acest weekend ne găsește la Paris, unul dintre orașele cele mai dragi mie din toate timpurile și din întreaga lume. Vă propun să ne lăsăm purtați către vremuri încărcate de savoarea anilor care începeau (perioada interbelica, cu a ei revenire, strălucire și explozie în toate domeniile artei), în celebrul cartier Montmartre, locul de întâlnire al artiștilor vremii – vă recomand „Parisul anilor nebuni”, o carte în care se povestește despre atmosfera acelei perioada și despre preocupările de la începutul anilor 1900, ale parizienilor și ale tuturor acelora pe care orașul îi atrăgea precum un magnet.
Unde bem cafeaua în Paris? Oriunde, atâta timp cât alături avem un croissant. 🙂 În cartierul menționat mai sus. În Cartierul Latin, cel de care am reușit să mă îndrăgostesc poate chiar mai tare decât de întreg orașul – ca să înțelegeți mai bine, vă spun că iubesc Parisul dintotdeauna, de când am început să îi descopăr pe Hugo, Balzac, Dumas și să ascult „Belle”. Încă îi citesc și ascult în continuare melodia. 🙂
Cafeaua de dimineață din Paris este primul element care ne creează o conexiune cu orașul. Așa cum am mai spus, nu prea lipsesc de pe mesele localnicilor croissantul ori bagheta. Eu am adăugat și șampanie. 🙂 Ziua poate continua cu o croazieră pe Sena și cu descoperirea orașului de la înălțime, din cel mai controversat pe vremuri și iubit acum simbol al său, Turnul Eiffel, de unde putem chiar să savurăm o altă cafea sau un alt pahar de șampanie la unul dintre restaurantele din interior.
Ne putem opri la Micul Palat, la Marele Palat, la Muzeul Luvru, ori la Muzeul Orsay. Ce au în comun acestea, pe lângă evidenta înclinație pentru artă, este faptul că au fost, la origini, clădiri care au aparținut familiei regale, în speță palate. Căci Parisul este despre artă și despre frumos, despre belle epoque, despre strălucire, despre eleganță și romantism. Despre tot ce ne putem imagina.
O plimbare pe celebrul bulevard Champs-Élysées, mărginit de Arcul de Triumf și de Place de la Concorde, ne va oferi prilejul perfect pentru o pauză de cafea, de data aceasta însoțită de un delicios macaron. Dar de ce spun că doar unul, când știu sigur că nu vom putea rezista atâtor arome și culori?
Despre gastronomia delicioasă franțuzească am scris un articol întreg. De fapt, despre capitala Franței am povestit în nenumărate rânduri, pentru că un oraș-poveste cum este Parisul (sau poezie, sau muzică, sau orice altceva ar avea legătură cu arta) îți oferă nenumărate atracții și motive de fascinație.
Așa că acum doar o să amintesc despre Palatul Versailles, cu incredibila cameră a oglinzilor și ale sale grădini poate chiar mai celebre decât el, despre Podul Alexandru al III-lea, fabuloasa Operă Garnier, cea mai frumoasă operă pe care am vizitat-o vreodată, Domul Invalizilor, Pantheonul și Universitatea Sorbona, Moulin Rouge și întreaga Place Pigalle și, nu în ultimul rând, Basilica Sacre Coeur și cartierul Montmartre care se întinde la baza dealului pe care este construită.
Am lăsat la final Catedrala Notre Dame, căci acesta este locul meu preferat din oraș. Cartierul Latin, cel care o adăpostește, este, poate, locul cel mai potrivit pentru o pauză de cafea, de vin ori de șampanie, indiferent de ora din zi sau din noapte. Și, din punctul meu de vedere, locul perfect pentru a vă caza în Orașul Luminilor, căci de aici puteți ajunge cu ușurință către oricare alt colț al orașului.
Weekend frumos vă doresc și să vă savurați cafeaua oriunde ați alege să o faceți! 🙂
Citește și:
- Bonjour, Paris! Primele impresii din Orașul Luminilor
- Paris – delicii culinare din capitala Franței
- 5 dintre cele mai romantice locuri din Paris
- Catedrala Notre Dame și Basilica Sacre Coeur din Paris
- Parisul Cultural – Musée du Louvre, Opera Garnier și Universitatea Sorbona
- Palatul de la Versailles în imagini