Când temperaturile din România încep sa crească, vreau, parcă, și mai mult, așa că optez pentru destinații mai însorite și mai călduroase. Cumva, îmi doresc să mă întâlnesc cu primăvara – sau cu vara – mai devreme decât calendarul o programează dintotdeauna, așa că fug să fur startul în țări care au ceva mai multe grade în termometre. Un astfel de exemplu este mini-vacanța petrecută în Malta, care se întâmpla în urmă cu un an, când iarna părea că nu vrea să părăsească România. Cum țara este una care poate fi vizitată fără nicio problemă în orice perioadă a anului, vreau să vă prezint 5 experiențe de neratat în Malta – desigur că ele sunt mai multe și că totul este strâns legat de durata călătoriei, în primul rând, de alegerile noastre, în al doilea, și, nu în ultimul rând, de felul în care ne organizăm timpul și călătoria.

 

  1. Vizitați Valletta

 

Poate locul meu preferat din Malta, deși îmi este foarte greu să fac un top, este Valletta, micuța capitală a unei țări la fel de mici – se respectă proporțiile. Valletta este formată, practic, din câteva străzi perpendiculare, așa că nu vă va fi deloc greu să o străbateți în întregime, la pas – nici nu este permis accesul autovehiculelor, în afara celor ale rezidenților. Dar nici nu vă veți dori un alt mijloc de transport, vă asigur, în afară de propriile picioare. Clădirile cu arhitectură specifică malteză, statuile care simbolizează diferiți sfinți prezente la orice intersecție, bisericile și palatele care par chiar mai numeroase decât locuințele, obloanele colorate care aduc un plus de veselie fiecărei străzi sunt doar câteva dintre lucrurile care, pe mine, m-au făcut să îmi ridic privirea la fiecare pas. Pentru a descoperi în întregime Valletta, trebuie să îi dedicăm cel puțin jumătate de zi, poate chiar o zi întreagă. Nu trebuie ratate salvele de tun de la ora 12:00, pe care eu le-am auzit în timp ce mergeam de zor către locul cu pricina, mai exact, Grădinile Barrakka. Nu trebuie ratate nici aceste grădini, unde nu doar priveliștea este încântătoare – se observă cel mai bine de aici faptul că Valletta este construită pe o peninsulă –, ci și locul în sine, plin de vegetație într-un oraș însorit pe aproape toată durata anului. Străzile în pantă ale capitalei Maltei ascund multe clădiri cu povești începute de acum sute de ani, unele dintre ele chiar de la fondarea orașului, de către Marele Maestru Jean Parisot de la Valette. Mă refer aici la Palatul Marilor Maeștri, aflat în Piața Palatului, care și în prezent ocupă același rol de reședință a conducerii țării.

Cu siguranță că vă veți plimba pe strada Republicii, principala stradă a orașului, și vă veți opri să savurați preparate locale, să vă relaxați sau, de ce nu, să achiziționați suvenire de la magazinele din zonă. Nu trebuie ratată nici Co-Catedrala Sf. Ioan, aflată foarte aproape de Palatul Marilor Maeștri și tot pe vestita stradă menționată anterior. Dacă vă veți continua periplul, veți descoperi locuri încântătoare la fiecare pas, cu marea care se observă din aproape orice punct al orașului, cu imaginile pe care portul și ambarcațiunile le formează, cu turiștii încântați de excursia în Valletta.

Malta - Valletta

Valletta, Malta

Malta - Valletta

Priveliște din Grădinile Barrakka, Valletta

Malta - Valletta

Palatul Marilor Maeștri, Valletta

Malta - Valletta

Strada Republicii, Valletta

Malta - Valletta

Grădinile Barrakka, Valletta

Malta - Valletta

Saluting Battery, Valletta

Malta - Valletta

Valletta, Malta

Malta - Valletta

Valletta, Malta

Malta - Valletta

Valletta, Malta

Malta - Valletta

Valletta, Malta

 

  1. Descoperiți cetatea Mdina la apus

 

Înainte de a fi fondată Valletta, capitala Maltei era la Mdina, o cetate construită strategic pe un deal – ca toate cetățile, de altfel –, de unde se poate observa aproape toată insula – da, cam atât este de mare, însă nu se parcurge ușor, așa cum am crezut; am povestit aici mai multe. Revenind la Mdina, orașul este unul mic, învăluit în liniște – se numește și Orașul Tăcut. De ce am ales să îl descopăr la apus, când aproape toate atracțiile erau închise? În primul rând, datorită faptului că iubesc acest moment al zilei. În al doilea rând, pentru că peste Orașul Tăcut se lăsase o liniște și mai puternică – foarte puțini turiști mai erau pe străzile sale. Și, în al treilea rând, pentru că soarele blând a învăluit clădirile într-o aură de mister, de aproape că nu îți venea să faci nimic, doar să stai și să privești – când spun nimic, mă refer inclusiv la plimbat. Mdina păstrează cel mai bine aerul medieval de care eu sunt îndrăgostită, așa că nu puteam să nu îndrăgesc micul oraș și felul în care clădirile sale s-au conservat de-a lungul anilor.

Malta - Mdina

Mdina, Malta

Malta - Mdina

Mdina, Malta

Malta - Mdina

Mdina, Malta

Malta - Mdina

Mdina, Malta

Malta - Mdina

Mdina, Malta

Malta - Mdina

Mdina, Malta

 

  1. Redescoperiți copilul din voi la Popeye Village

 

Satul creat special pentru filmările celebrului film a devenit o adevărată atracție turistică în Malta și este unul dintre obiectivele pe care nu trebuie să le ratați dacă vizitați insula, indiferent de vârstă – eu am simțit aici că pătrund într-o altă lume. Numai privind la decorurile caselor – și la cele de pe străduțe –, la spectacolele oferite de animatori, sau la scenetele în care fiecare turist poate juca, simți că faci parte din poveste. În zilele în care marea este liniștită – în momentul vizitei mele era destul de agitată –, se oferă și plimbări cu barca în jurul satului, unde priveliștea este încântătoare. Extins și devenit atracție turistică, Popeye Village păstrează case construite în anii ’80, cu multe detalii ale acelei epoci, dar care se integrează foarte bine și în prezentul nostru.

Malta - Popeye Village

Popeye Village, Malta

Malta - Popeye Village

Popeye Village, Malta

Malta - Popeye Village

Popeye Village, Malta

Malta - Popeye Village

Popeye Village, Malta

Malta - Popeye Village

Popeye Village, Malta

Malta - Popeye Village

Popeye Village, Malta

Malta - Popeye Village

Popeye Village, Malta

 

  1. Explorați insula Gozo

 

Locutorii din Gozo, insula mai mică a Maltei, deși aparțin aceleiași țări, se consideră gozitani și nu maltezi. Nu vă imaginați că aici diferă peisajul, atmosfera ori arhitecturile de cele de pe insula-mamă, însă deține niște atracții pe care nu ar trebui să le ratați dacă plănuiți să călătoriți în Malta.

Pentru a ajunge, puteți apela la o excursie organizată – se pot achiziționa de oriunde – sau să mergeți pe cont propriu, cu feribotul. Mai multe am povestit aici. Experiența vă va răpi cam o zi, pentru că nu veți vrea să ajungeți aici și să ratați Victoria, capitala insulei, cu a ei Citadelă celebră, ori Ramla Bay, plaja cu nisip cărămiziu, biserica Ta’Pinu, recunoscută de Vatican ca fiind făcătoare de minuni, sau Dwejra Bay, locul în care, până nu demult, se ridica din mare unul dintre simbolurile Maltei, Azure Window. Însă locul este frumos și fără celebra fereastră, chiar dacă am regretat că nu am vizitat-o înainte ca marea să o înghită.

Insula Gozo, Malta

Insula Gozo, Malta

Insula Gozo, Malta

Rambla Bay, Insula Gozo

Insula Gozo, Malta

Cittadella, Victoria

Insula Gozo, Malta

Priveliște din Cittadella, Victoria

Insula Gozo, Malta

Dwejra Bay, Insula Gozo

Insula Gozo, Malta

Biserica Ta’Pinu, Insula Gozo

 

  1. Bucurați-vă de gastronomia locală

 

Da fapt, este mult spus locală, pentru că mi s-au părut destul de puternice influențele italiene și este lesne de înțeles de ce – dacă privim harta, observăm poziționarea la sud de Sicilia. Deși poporul maltez a preluat elemente italiene, arabe și englezești, în ceea ce privește gastronomia cred că vecinii de la nord au „oferit” cel mai mult. Nu am încercat iepure, preparatul tradițional, însă, în schimb, nu au lipsit fructele de mare de la nicio masă, dar nici deserturile siciliene acompaniate de un pahar de prosecco sau de un Aperol.

Malta - Gastronomie

Malta

Malta - Gastronomie

Malta

Malta - Gastronomie

Malta

Malta - Gastronomie

Malta

Malta - Valletta

Malta

Malta - Valletta

Malta

 

După ce am trecut în revistă succint câteva dintre experiențele pe care nu trebuie să le ratați dacă vizitați Malta, vreau să vă invit să o și faceți, să descoperiți acest mic popor foarte ospitalier, să îi aflați trecutul și istoria și, de ce nu, să fugiți pentru câteva zile atunci când temperaturile din România vi se par prea scăzute. Vacanțe frumoase vă doresc! 🙂

 


Citește și: