S-a întâmplat să vizitez Israel în perioada Crăciunului. Spun că s-a întâmplat, pentru că am conștientizat acest lucru ulterior, după ce deja eram cucerită de varietatea și însemnătatea „comorilor” sale, dar și de temperaturile care promiteau să depășească 20 de grade Celsius în mijlocul iernii. Cumva, am început să îmi reamintesc adevărata însemnătate a sărbătorilor, iar aceasta nu are nicio legătură cu goana după cadouri sau cu luminile multicolore care decorează fiecare încăpere, ci doar cu lumina din suflet.

A urmat, de când am ales această destinație, o lungă perioadă de documentare. Voiam să înțeleg – dorință pe care am păstrat-o și în cel mai sfânt loc al creștinătății, Biserica Sfântului Mormânt. Voiam să înțeleg natura umană. Să înțeleg de ce am uitat să fim toleranți. De ce am uitat că Iisus s-a jertfit pentru noi, iar nouă ne este atât de greu să ne schimbăm proastele obiceiuri. Încă sunt multe întrebări la care nu am deocamdată răspuns.

Israelul îți dă o stare. Trebuie să îl simți mai mult decât să îl privești. Cred că este vacanța din care am cele mai puține fotografii, cu toate că locurile vizitate nu au fost deloc puține: Tel Aviv, Haifa, Nazareth, Marea Galileei, Ierusalim, Eilat, plus Betleem, care este în Palestina.

Ca un intro al seriei de articole ce va urma, vă las câteva fotografii din această călătorie – nu a fost o excursie, și nici o vacanță, a fost o călătorie pe care cred cu tărie că fiecare dintre noi ajunge să o facă mai devreme sau mai târziu. Sper să vă ofere acea stare despre care spuneam mai devreme. Și să vă aducă mai aproape de locul cel mai iubit și cel mai urât, totodată.

Israel

Biserica Bunei Vestiri din Nazareth, Israel

Israel

Marea Galileei, Israel

Israel

Haifa, Israel

Israel

Vechea cetate din Ierusalim, Israel

Israel

Locul nașterii Maicii Domnului din Ierusalim, Israel

Israel

Via Dolorosa, drumul parcurs de Mântuitorul Iisus din locul procesului și până la Golgota, locul răstignirii

Israel

Cele 9 stații din afara Bisericii Sfântului Mormânt (din totalul de 14, restul fiind în incinta bisericii) reprezintă opriri ale lui Iisus de pe Drumul Crucii; unde întâlnim numărul 6 se spune că Sfânta Veronica i-a șters fața Mântuitorului cu batista sa.

Israel

Ierusalim – o oază de speranță într-o mare de sălbăticie

Israel

Biserica Tuturor Națiunilor din Grădina Ghetsimani, locul în care Iisus s-a rugat în noaptea trădării Sale

Israel

La poalele Muntelui Măslinilor se întinde un vechi cimitir evreiesc – se consideră că Sfârșitul Lumii va începe în valea din fața lui, așa că aceia care sunt îngropați aici vor fi primii care vor învia.

Israel

Ierusalimul este considerat orașul sfânt pentru principalele religii monoteiste, creștină, iudaică și islamică. În vechea cetate vom întâlni Biserica Sfântului Mormânt, Zidul Plângerii și Moscheea Al-Aqsa, locuri de pelerinaj pentru credincioșii din întreaga lume.

Israel

Ierusalimul la apus

Israel

Moscheea Al-Aqsa, locul de unde se consideră că proroocul Mahomed s-a înălțat la Allah

Israel

Betleem, locul nașterii Mântuitorului – un ținut împrejmuit de un gard înalt de 8 metri, unde oamenii par captivi ai teritoriului și ai propriilor convingeri

Israel

Eilat, Israel

Israel

Marea Roșie, Israel

Israel

Observatorul Marin din Eilat, Israel

Israel

Observatorul Marin din Eilat, Israel

Israel

Apus de soare văzut de pe malul Mării Roșii

Israel

Tel Aviv, un oraș cosmopolit cu o viață de noapte activă

 


Citește și: Sfaturi pentru a vă organiza o excursie în Iordania