Bangkok, un oraș al contrastelor care reușește să ne arate în modul său unic ceea ce viața asiatică reprezintă: viteză și tradiție. Pe verticală, lumea se dezvoltă cu aceeași efervescență cu care se mișcă tuk tukurile de la baza zgârie-norilor. Poate părea agitat, aglomerat, gălăgios, chiar sufocant – iar temperaturile ridicate ce încălzesc șoselele și clădirile nu fac altceva decât să sporească aceste senzații. Însă, în același timp, oamenii au reușit să aducă în prezent tradițiile lor cele mai simple și credința lor cea mai puternică, în așa fel încât, de fiecare dată când ai fi tentat să cataloghezi într-un anume fel orașul, descoperi noi elemente care te fac să îți revizuiești părerea.

Aglomerația de pe străzi și de pe trotuare m-a copleșit și pe mine și m-a făcut să am sentimente mixte pentru acest oraș; nu l-am îndrăgit prea tare la prima vizită, recunosc, însă nici atât de puțin încât să nu îmi doresc să îl revăd. La a doua vizită, lucrurile și percepțiile s-au mai schimbat puțin, în parte pentru că deja eram obișnuită cu cele 10 milioane de locuitori (la care se adaugă grupuri mari și gălăgioase de turiști), dar și pentru că nu mai veneam cu o listă lungă de obiective pe care trebuia musai să le văd.

Realizând un mix la experiențelor din cele două călătorii în Țara Zâmbetelor și, implicit, în Bangkok, vă propun o serie de locuri și de activități care, din punctul meu de vedere, nu ar trebui ratate în capitala Thailandei. Fac acum mențiunea că lista este mult mai lungă de atât (chiar și ceea ce eu îmi propusesem era mai mult decât ce am reușit să fac), însă o să ofer sfaturile doar din experiențele personale, fără o ordine anume, menționând la finalul articolului la ce am renunțat și de ce.

 

 

  1. Vizită la o piață plutitoare

 

Piețele plutitoare sunt unul dintre simbolurile Thailandei și se pot întâlni în mai multe locuri din țară, însă cele din Bangkok sunt unele dintre cele mai renumite. De fapt, niciuna nu este în oraș (în afara uneia amenajate la parterul unui mall, despre care urmează să vă povestesc), așa că trebuie luat în considerare și transportul, cu tot cu traficul de rigoare.

Eu am ales piața plutitoare Amphawa, pentru că este la mică distanță de o altă piață renumită, și anume cea de pe calea ferată Mae Klong. Am optat pentru un taxi (dacă sunteți mai multe persoane, este recomandat acest mijloc de transport, căci este mult mai rapid și mai comod) care ne-a dus la ambele piețe, ne-a așteptat și ne-a dus înapoi în Bangkok. Am comandat prin Grab (un Uber local), însă am negociat la fața locului cu șoferul și am stabilit suma de 2000 bahti pentru întreaga excursie (am plecat din Bangkok în jurul prânzului și ne-am întors la apus), de aproximativ 80 km pe sens.

O piață plutitoare constă, în esență, în faptul că localnicii își vând produsele stând pe bărci, iar doritorii le achiziționează ori de pe mal (produsele și banii ajung de la unul la altul prin intermediul unei palete cu coada lungă), ori de pe o altă barcă, iar, în cazul acesta, turiștii au parte și de o plimbare pe respectivul râu, contra cost.

De regulă, există și o piață normală lângă cea plutitoare, chiar mai mare decât aceasta, unde se comercializează produse de tot felul, de la alimente și produse gătite la haine și suvenire. Soarele dogoritor din ziua respectivă m-a făcut să nu fiu foarte tentată de produsele gătite acolo și nici să zăbovesc prea mult în aer liber (sau, cel puțin, nu la soare); în principiu, am venit doar pentru a admira amplasamentul și ideea de piață plutitoare (din punctul meu de vedere, aceasta este Thailanda, cu toată culoarea și cu tot haosul ei, iar piețele plutitoare trebuie încurajate – nu faceți ca mine, achiziționați ceva dacă ajungeți aici).

O să vă prezint în continuare fotografii și de la o altă piață plutitoare, din sudul țării, pentru a înțelege mai bine cum arată un astfel de loc.

Piața plutitoare Amphawa

Piața plutitoare Amphawa

Piața plutitoare Amphawa

Piața plutitoare Amphawa

Piața plutitoare Amphawa

Piața plutitoare Amphawa

Piața plutitoare Amphawa

Piața plutitoare Amphawa

Bangkok, Thailanda

Piața plutitoare Khlong Hae

Bangkok, Thailanda

Piața plutitoare Khlong Hae

Bangkok, Thailanda

Piața plutitoare Khlong Hae

Bangkok, Thailanda

Piața plutitoare Khlong Hae

 

 

  1. Vizită la piața de pe calea ferată Mae Klong

 

Dacă piețe plutitoare sunt mai multe și ne pot face dificilă alegerea, cea de pe calea ferată este una singură, Mae Klong, și trebuie vizitată în momentul în care trece trenul; atunci, cu doar câteva momente înainte ca trenul să ajungă în stație, localnicii devin mici furnicuțe care își strâng prelatele pentru a face loc vagoanelor. Produsele rămân pe jos, căci garniturile sunt suficient de înalte pentru a trece pe deasupra lor. Trebuie sincronizată vizita cu sosirea trenului, iar ultima oră este 14:30; mai târziu, chiar dacă trenul mai trece pe aici, piața nu mai este deschisă.

Atât piața de pe calea ferată, cât și cea plutitoare fac parte din cultura locală – chiar dacă acum sunt mai mult obiective turistice decât locuri de aprovizionare – și, din punctul meu de vedere, oricât de turistice sau de aglomerate ar deveni, ele trebuie vizitate și încurajate. Din păcate, am observat mai mulți localnici care făceau cumpărături decât turiști, aceștia din urmă fiind ocupați cu imortalizarea respectivelor momente.

Piața de pe calea ferată Mae Klong

Piața de pe calea ferată Mae Klong

Piața de pe calea ferată Mae Klong

Piața de pe calea ferată Mae Klong

Piața de pe calea ferată Mae Klong

Piața de pe calea ferată Mae Klong

 

  1. Vizită la night market sau weekend market

 

Rămânem tot în zona piețelor, căci sunt unele dintre cele mai căutate locuri de către turiști, fie că vorbim despre cele de noapte sau despre cele de weekend (în general, ziua nu sunt prea multe tarabe deschise, sau poate chiar deloc, căci oamenii caută să se adăpostească de razele puternice ale soarelui). Nu ezitați să testați preparatele locale vândute aici sau o sesiune de shopping (după o rundă de negociere, în prealabil). Puteți opta chiar și pentru o piață de noapte acoperită, asemenea unui mall, Asiatique Night Market.

Nu cred că am gustat ceva care să nu îmi fi plăcut, îndeosebi deserturile delicioase (mango sticky rice, înghețată de cocos servită în nucă de cocos, bubble tea, înghețată rulată, clătite, smoothie-uri, suc din trestie de zahăr și multe alte bunătăți), iar bagajul, de fiecare dată, s-a îngreunat cu câteva kilograme. Cei mai curajoși pot încerca insecte de tot felul sau crocodil la proțap – deși pornisem cu ideea că voi încerca scorpion, m-am răzgândit atunci când l-am avut în față.

Bangkok, Thailanda

Piețe din Thailanda

Bangkok, Thailanda

Piețe din Thailanda

 

  1. Croazieră pe râul Chao Praya

 

Un bun mijloc de transport pentru vizitarea principalelor obiective turistice din Bangkok este barca, pe râul Chao Praya, căci majoritatea atracțiilor sunt amplasate pe malurile lui sau la scurtă distanță de acestea. Mai mult decât atât, există bărci de tipul hop on, hop off care oferă și informații despre locurile pe lângă care treceți, cu prețuri de doar câțiva bahti (se poate achiziționa și un abonament de o zi, cu călătorii nelimitate).

Veți observa cum peisajul se schimbă de la zgârie-nori la case tradiționale și invers și veți putea fugi, cu această ocazie, de aglomerația de pe șosele. Eu sunt fană declarată a acestor activități, iar aici am îmbinat utilul cu plăcutul, căci bărcile sunt și un mijloc de transport destul de rapid.

Marele Palat din Bangkok

Chao Praya, Bangkok

Bangkok, Thailanda

Chao Praya, Bangkok

Marele Palat din Bangkok

Chao Praya, Bangkok

Marele Palat din Bangkok

Chao Praya, Bangkok

 

  1. Plimbare cu sky train

 

Un alt mijloc de transport rapid (dar și destul de aglomerat) este sky trainul, metroul care circulă printre zgârie-nori. Mai mult decât un mijloc de transport, este o experiență în sine, așa că nu ezitați să călătoriți (cel puțin o dată) cu trenul suspendat.

Marele Palat din Bangkok

Sky trainul a ajuns în stație 🙂

 

  1. Plimbare cu tuk tuk

 

Închei seria posibilităților de transport cu cel mai cunoscut (și popular) dintre ele, tuk tukul. Deși o experiență de neratat în Asia, el este și foarte util atunci când șoselele sunt foarte aglomerate, căci se strecoară prin locuri prin care mașinile nu ar încăpea. Prețul poate fi chiar mai mare decât cel al unui taxi normal, însă, aici, totul se negociază. Iar experiența vântului care îți flutură părul (la fel ca și emoțiile pe care le ai în intersecții, văzând mijloace de transport venind din toate direcțiile) este unică.

Khao San Road, Bangkok

Transport local 🙂

 

  1. Plimbare prin Icon Siam și alte malluri

 

Mallurile din Bangkok sunt numeroase și de dimensiuni impresionante (am vizitat trei), însă unul singur mi-a atras în mod deosebit atenția, și anume Icon Siam. Acesta este tratat precum un obiectiv turistic în sine și are chiar și stație independentă pe circuitul bărcilor.

Ce are atât de special este parterul care reunește principalele elemente ale culturii thailandeze, piețele și templele. O piață plutitoare este amenajată aici, cu produse care mai de care mai apetisante și pregătite în fața ta; chiar și un templu te așteaptă să îi treci pragul.

Am petrecut o întreagă după-amiază aici, căci spațiul este unul mare, produsele sunt delicioase, iar pofta pe măsură. La etajele superioare sunt magazine (atât locale, cât și ale diferitelor branduri de lux), iar la produsele electronice și la bijuterii TVA-ul este restituit în aeroport, la ieșirea din țară.

Odată cu lăsarea serii, terasa din fața mallului (dinspre râu) se umple de lumină și culoare, cu ajutorul fântânilor arteziene care își încep spectacolul, completat de bărcile care se plimbă pe râu. Culoare, muzică și voie bună sunt atributele principale ale acestor momente ale zilei, petrecute aici.

Bangkok, Thailanda

Icon Siam, Bangkok

Bangkok, Thailanda

Icon Siam, Bangkok

Icon Siam, Bangkok

Icon Siam, Bangkok

 

  1. O seară la un sky bar

 

Într-un fel trebuia fructificată înălțimea acestor zgârie-nori din Bangkok, așa că majoritatea au devenit mândrii posesori ai unor localuri la ultimul nivel sau chiar pe acoperiș. Oferta este variată și pentru toate gusturile (cu prețuri și altitudini diferite). Cel mai cunoscut (la care trebuie musai rezervare, căci este plin mereu) este Lebua at State Tower, devenit faimos în urma filmării aici a unor scene din filmul Hangover 2. Eu am ales Cielo Sky Bar, din mai multe motive: era destul de aproape de hotelul meu, nu necesita rezervare în prealabil și nici nu impunea un dress code (evitați, totuși, șlapii și pantalonii scurți, căci decorul este unul elegant și există inclusiv o formație care cântă live), iar prețurile nu erau cât întreg bugetul pentru Bangkok.

Sky Bar, Bangkok

Sky Bar, Bangkok

Sky Bar, Bangkok

Sky Bar, Bangkok

Sky Bar, Bangkok

Sky Bar, Bangkok

Sky Bar, Bangkok

Sky Bar, Bangkok

Sky Bar, Bangkok

Sky Bar, Bangkok

 

  1. Lumphini Park

 

Atunci când căldura umedă a climatului tropical devine apăsătoare, ne putem refugia în spațiile verzi ale orașului. Cel mai cunoscut dintre acestea este Lumphini Park, celebrul parc cu varani. Nu am plecat în căutarea lor și nici nu am străbătut prea multe dintre aleile sale, ci i-am utilizat din plin principala întrebuințare, și anume loc de odihnă și de relaxare. Și tare bine a fost. 🙂

Lumphini Park, Bangkok

Lumphini Park, Bangkok

Lumphini Park, Bangkok

Lumphini Park, Bangkok

Lumphini Park, Bangkok

Lumphini Park, Bangkok

Lumphini Park, Bangkok

Lumphini Park, Bangkok

 

  1. Khao San Road și Ram Buttri Street

 

Unul dintre cele mai vibrante (și mai aglomerate) locuri din Bangkok este Khao San Road, stradă devenită o adevărată atracție turistică. Aici întâlnim localuri de tot felul (a căror muzică se aude până târziu în noapte), vânzători ambulanți, street food, magazine și o incredibilă energie pe care o preiei, indiferent cât ai fi de obosit. Este locul unde vii să mănânci, să te distrezi, să faci shopping, la orice oră din zi sau din noapte.

La mică distanță se află unul dintre locurile în care eu m-am simțit cel mai bine în Bangkok, strada Ram Buttri, unde mi-a plăcut îndeosebi atmosfera hippie de la localuri și faptul că era mai puțin aglomerată decât Khao San.

Khao San Road, Bangkok

Khao San Road, Bangkok

Khao San Road, Bangkok

Khao San Road, Bangkok

Khao San Road, Bangkok

Khao San Road, Bangkok

Khao San Road, Bangkok

Khao San Road, Bangkok

Khao San Road, Bangkok

Khao San Road, Bangkok

Khao San Road, Bangkok

Ram Buttri Street, Bangkok

Khao San Road, Bangkok

Ram Buttri Street, Bangkok

 

  1. Marele Palat

 

Marele Palat din Bangkok este unul dintre cele mai căutate atracții turistice din capitala Thailandei, motiv pentru care este și foarte aglomerat (cred că mai aglomerat decât oricare alt loc vizitat aici). Grupuri întregi de turiști așteaptă să viziteze complexul (sunt mai multe clădiri, inclusiv un templu care adăpostește un Buddha de smarald), iar cozile se formează încă din stradă.

Complexul aparține familiei regale și se respectă aceleași reguli de vizitare ca la temple, adică umerii și genunchii acoperiți (atenție, însă, căci nu este permisă folosirea eșarfelor pentru a ne acoperi, trebuie să avem musai tricouri sau bluze cu mânecile suficient de lungi). Aici întâlnim o serie de clădiri strălucitoare și puternic colorate, păzite de statui menite să alunge spiritele rele.

Marele Palat este obiectivul cu care localnicii se mândresc cel mai tare, însă trebuie să vă înarmați cu răbdare și să reușiți să vă strecurați printre ceilalți turiști, mai ales dacă doriți fotografii fără alte persoane în ele (deși destul de greu, având în vedere numărul mare al vizitatorilor). Mare grijă la programul de vizitare, ora închiderii este 15:30.

Marele Palat, Bangkok

Marele Palat, Bangkok

Marele Palat, Bangkok

Marele Palat, Bangkok

Marele Palat, Bangkok

Marele Palat, Bangkok

Marele Palat din Bangkok

Marele Palat, Bangkok

Marele Palat din Bangkok

Marele Palat, Bangkok

 

  1. Cazare pe malul râului Chao Praya

 

Locul unde vă cazați ar trebui să completeze povestea de ansamblu a orașului și, din punctul meu de vedere, cel mai bine o fac hotelurile amplasate pe malul râului Chao Praya (cu vedere la râu); micul dejun luat pe malul lui este cel mai frumos mod de a începe ziua și sper ca fotografiile de mai jos să fie suficient de grăitoare în acest sens. 🙂

Orașul este unul foarte mare, iar atracțiile sale nu sunt deloc puține. Mi-am dorit foarte tare să vizitez și Ayutthaya, fosta capitală a Regatului Siam, însă am renunțat la această călătorie (deocamdată), pentru că simțeam că organismul meu nu ar mai rezista unei alte zile petrecute în totalitate în soare. Nu am ajuns nici la Wat Arun, unul dintre cele mai cunoscute temple din capitala Thailandei; de fapt, nu am vizitat niciun lăcaș de cult aici, ci în alte zone ale țării.

Bangkok, Thailanda

Bangkok, Thailanda

Bangkok, Thailanda

Bangkok, Thailanda

Bangkok, Thailanda

Bangkok, Thailanda

 

Acestea sunt locurile principale pe care eu le-am descoperit în Bangkok și experiențele pe care le-am avut cu fiecare dintre ele. Dacă plănuiți să vizitați Thailanda, vă recomand să includeți în traseul vostru și zona de nord a țării, Chiang Mai, dar și sudul cu plajele și insulele sale paradiziace. Călătorii frumoase vă doresc!

 


Citește și: