Dacă ești blogger, atunci articolul acesta este pentru tine. Dacă nu ești, poate ai un prieten care ar fi interesat, sau poate chiar tu îți dorești să devii unul. Dar, înainte să povestesc despre ce „recolte” este vorba și despre cum poți culege mare parte dintre ele, vreau să te invit să călătorim puțin în timp. În urmă cu trei ani, mai exact. Pe atunci, un visător novice anunța că urmează să participe la o competiție numită SuperBlog. Știu, sună foarte pompos și mai înfricoșător decât numele era faptul că, la momentul startului, 171 de bloggeri români acceptaseră provocarea. Printre care și eu.

Ce însemna competiția nu îmi era foarte clar, ce însemna online-ul și viața de blogger, cu atât mai puțin. Aveam trei luni de când luasem decizia de a-mi deschide propriul blog, câteva articole postate, multe lucruri pe care abia începusem să le descopăr. Și, cu toate acestea, atunci când am văzut un articol similar celui pe care îl citești acum, unul în care un coleg blogger anunța începerea acestei competiții, am luat decizia de a mă înscrie. Fără a sta pe gânduri. Fără să conteze faptul că eu alesesem domeniul travelingului – deși nici până acum nu am aflat dacă eu l-am ales sau dacă el m-a ales pe mine – și că, pe durata competiției, aveam să scriu articole despre teme atât și atât de diverse. Cu experiența mea de doar trei luni și câteva articole timide.

Ei bine, ce a urmat după a fost mai mult decât mi-aș fi putut vreodată imagina. A urmat o avalanșă de emoții, adrenalină, mici supărări pe alocuri și o mare bucurie la final. Cam cum se întâmplă de obicei în orice domeniu, drumul nu poate fi liniar. Am câștigat un premiu. Și încă unu, și încă unu, până am ajuns la 10, din totalul de 24. Eu, un blogger aflat la început de drum, care scria legat de un domeniu pe care credea că îl cunoaște. Am scris în aceste două luni despre haine și cabluri HDMI. Despre călătorii și certificate energetice. Despre cărți, despre filme, despre hoteluri, despre mâncare chinezească. Am scris cu emoție, am scris cu bucurie. Și am dus la final competiția, clasându-mă pe un onorant loc 3. Aceasta este povestea pe scurt, pentru că am scris de multe ori despre începuturile mele și am povestit ori de câte ori am avut ocazia despre școala pe care mi-a oferit-o SuperBlog.

Însă, pentru că vreau să aduc puțină lumină în ceea ce privește această competiție, vreau să expun în ce constă. Și, mai apoi, de ce iți recomand să participi. SuperBlog este cea mai mare competiție dedicată blogosferei românești, care, în această toamnă, începe ediția cu numărul 19. Peste câteva zile, mai exact, la 1 octombrie, și va dura până la finalul lunii noiembrie. Două luni pline și intense. Este locul în care pasionații de scris, de blogging creativ mai exact, se întâlnesc cu sponsori care le propun diferite teme. Și care le oferă și premii, în funcție de cât de tare reușesc să îi convingă.

Fiecare sponsor are proba sau probele lui (pentru că pot fi și mai multe), cu diferite briefuri ori criterii de jurizare (creativitatea, originalitatea și corectitudinea gramaticală sunt de bază), cu jurii proprii și premiu sau premii. Și, la finalul celor două luni, atunci când se trage linie, în funcție de clasament se pot obține premii suplimentare de la organizatori (finaliștii de pe podium le primesc) și chiar trofeul SuperBlog, inscripționat cu numele și cu blogul propriu. Recunosc, eu am visat mult timp la acest trofeu, după care am înțeles toate lucrurile pe care le-am învățat în acea perioadă și am devenit și mai recunoscătoare și mai fericită pentru decizia de a participa. Am creat atunci o fundație solidă (zic eu), peste care am continuat să clădesc și să ajung, la scurt timp după, să fiu nominalizată la titlul de Cel Mai Popular Blogger de Travel din România la eTravel Awards și să fiu înscrisă pe lista celor mai influenți bloggeri de travel din România în urma unui studiu realizat de către Revista Biz și Zelist Monitor. Acum am propriile colaborări cu branduri din România și din afara granițelor și am transformat călătoritul într-un stil de viață. Am învățat să „citesc” un brief și să respect termene limită. Și să livrez. Să creez. Articole, emoție. Să povestesc, să împărtășesc și să inspir.

De ce să participi? Motivele sunt nenumărate și diferă în funcție de fiecare participant, însă cu siguranță că toți își doresc să câștige. Sub ce formă este acest câștig depinde foarte tare de ce își dorește fiecare. Un câștig poate fi obținerea unui premiu la o probă sau a trofeului. Ori terminarea pe podium, sau printre primii 10 clasați, sau chiar statutul de finalist, acela pe care îl obțin cei care scriu la toate probele. Sau dobândirea unei discipline, pentru că, așa cum am spus în repetate rânduri, SuperBlog este, înainte de orice, o școală – una care îți lipsi la final, crede-mă. Poți câștiga prieteni, poți interacționa cu sponsorii, se pot forma parteneriate. Se poate dezvolta imaginația, te poți surprinde de fiecare dată.

Așadar, dacă ai peste 16 ani și un blog mai vechi de 3 luni, cu cel puțin 20 de articole postate, indiferent de tematică sau de trafic, te invit să îți „testezi” capacitatea și talentul în cadrul acestei competiții. Eu m-am înscris pentru a-mi dovedi mie însămi că pot și mi-am depășit așteptările. Pe Facebook există o comunitate activă care îți poate răspunde la toate întrebările – o pot face și eu, așa că nu ezita să îmi scrii dacă ai vreo nedumerire. Și, la final, la Gala SuperBlog, cu toții se distrează și se împrietenesc – da, există și așa ceva, iar acum va avea loc la Royal Boutique Hotel*** Poiana Brașov. Dacă nu ai încă un blog sau nu îndeplinești condițiile (vechime și număr de articole), nu te impacienta, te poți așeza la start în luna martie, când se desfășoară ediția de primăvară.

Înscrierile s-au deschis pe 1 septembrie, iar prima probă va fi lansată pe 1 octombrie. Până pe 30 noiembrie se vor lansa probe de 3 ori pe săptămână și, pentru fiecare, aveți la dispoziție 7 zile să postați articolul pe blog și, mai apoi, să îl înscrieți în platformă – întârzierile înseamnă penalizări de 10 puncte pe zi. Vă puteți înscrie oricând pe durata competiției și puteți scrie la orice probă doriți, însă doar cei care scriu pentru toate vor căpăta statutul de finalist și șansa de a câștiga trofeul. Lista cu sponsori o puteți vedea în fotografia de mai jos. Pentru mai multe informații, nu ezitați să accesați site-ul super-blog.eu. Acolo veți găsi atât regulamentul competiției, cât și formularul de înscriere.

SuperBlog

Comunitatea SuperBlog

 

Tuturor participanților le doresc inspirație și multă încredere în ei! Și un strop de bucurie, pentru că, în definitiv, despre bucurie trebuie să fie vorba în tot ceea ce facem. 🙂

 


Citește și: Cum am ajuns pe locul 3 la SuperBlog