Scriu un articol despre ultimele experiențe trăite în călătoriile mele. Editez fotografii, aleg pe care să le postez pe Facebook, compun un Insta Story, aleg o imagine pentru feed. Răspund la e-mailuri, finalizez un vlog și, în scurt timp, acesta este deja pe YouTube. Anunț comunitatea că l-am postat, scriu un articol prin care să îl promovez. Realizez noi fotografii, pornesc concurs pe pagina mea de Facebook. Între timp, răspund la comentariile și la mesajele primite, ofer consultații și pregătesc noi proiecte. Stabilesc detaliile pentru următoarea călătorie și deja mă gândesc la viitorul articol. Bifez pe agendă lucrurile pe care le-am realizat, însă lista nu pare că se micșorează deloc. Totul dă impresia că se derulează în mare viteză și, cumva, pauzele sunt din ce în ce mai scurte. Am renunțat la timpul de ieșit în oraș, am renunțat la multe dintre lucrurile pe care le făceam înainte de a avea blogul. Însă am câteva ritualuri pe care nu le întrerup niciodată și, atunci când simt nevoia să fiu singură cu mine, mă retrag mereu în poveștile ilustrate în cărți și mă învălui de aroma unei cafele. Și, pentru că am început să apreciez foarte tare fiecare clipă, încerc ca micile bucurii să fie prezente din ce în ce mai des în viața mea. Spre exemplu…

 

În primele clipe ale zilei

 

Deși nu sunt cea mai matinală persoană pe care o cunosc, am învățat să dau startul zilei cu un zâmbet pe buze. Acela este primul moment pe care îl petrec singură cu mine, în liniștea dimineții, când totul încă pare la granița dintre vis și realitate. Aroma  puternică a cafelei este cea care mă aduce la realitate și aleg, pentru începutul zilei, un espresso pe care îl savurez în timp ce îmi organizez agenda. Cumva, deși totul pare în continuă mișcare, acesta este unul dintre puținele momente în care am timp să stau și să ies din vâltoarea gândurilor și a lucrurilor.

Jacobs Barista

Cafeaua de dimineață este preferata mea

 

În momentele în care am nevoie de inspirație

 

Sau de noi povești. Trăim într-o lume a poveștilor, ne place să le ascultăm și, în egală măsură, să le trăim. Ni se spune și auzim foarte des că experiențele sunt cele care contează. Lumea caută să simtă mai mult decât să vadă. Așa că povestea zilei mele continuă cu un cappuccino pregătit în confortul propriei locuințe, ori de câte ori simt nevoia să evadez puțin. Ați putea crede că am devenit un specialist în pregătirea cafelei, însă oricine poate fi propriul barista dacă face alegerile inspirate. Noua gamă Jacobs Barista Editions oferă experiența gustului, pentru care un rol important îl are procedeul de prăjire – recunosc, eu am fost atrasă în primă fază de aroma care învăluie camera de îndată ce deschizi pachetul de cafea. 🙂

Jacobs Barista

O lectură bună și o cafea aromată formează echipa perfectă

 

În momentele în care observ cum natura se schimbă

Și, odată cu ea, și noi. Devenim mai experimentați, mai atenți la lucrurile din jurul nostru. Modul în care bem cafeaua a evoluat și, de la o necesitate, a devenit o plăcere. Acestea sunt, din punctul meu de vedere, momente în care trebuie să fim bucuroși de evoluție. Iar toamna se asortează cel mai bine cu o ceașcă de cafea. Să fie oare caffe latte? Să fie caffe crema? Jacobs Barista Espresso (preferata mea) este ideală pentru persoanele care doresc un gust intens și corpolent și care preferă băuturi precum espresso, cappuccino, flat white și latte macchiato. Pentru un gust echilibrat și fin, dacă ne dorim băuturi precum caffe crema, caffe latte, café au lait, alegerea cea mai inspirată este Jacobs Barista Crema – ambele au aceeași tehnică de prăjire, slow roast.

Jacobs Barista

Culorile toamnei se împletesc cu aromele cafelei

 

În momentele în care mă întâlnesc cu prietenii

 

Atunci când un „Bine ai venit!” este cel mai frumos lucru pe care îl poți spune. Atunci când, chiar dacă zilele trec peste fiecare dintre noi și momentele revederii sunt mai rare decât acum 10 ani, îți dai seama că totul este neschimbat. Chiar și plăcerea cafelei băute împreună, deși este posibil ca, între timp, preferințele să se fi modificat. Poate că acum ai ajuns să îndrăgești cafeaua boabe – deși Jacobs Barista oferă și două sortimente de cafea prăjită și măcinată, ideale pentru cafea la filtru sau pentru prepararea băuturilor reci din cafea sau cu lapte. Sau poate că ai înlocuit latte macchiato-ul cu o caffe crema. Oricare ar fi alegerile tale, ele se pot îndeplini fără niciun efort suplimentar. Acum poți fi mai mult decât propriul barista, poți fi și cel al prietenilor tăi.

Jacobs Barista

Întâmpin oaspeții cu o cafea gata pregătită

 

În momentele în care suntem invitați într-o călătorie a simțurilor

 

Adică acum. Pentru că Jacobs ne invită la Praga, într-o călătorie senzorială pentru două persoane. O experiență barista într-unul dintre cele mai fascinante orașe europene, unul al misterelor și al romantismului, care pare că aparține atât Evului Mediu, cât și secolului vitezei. Și unul dintre orașele mele preferate, care mă surprinde la fiecare vizită. 🙂

Aroma cafelei ne poate trimite pe străzile pietruite ale centrului vechi, să observăm cum mecanismele Ceasului Astronomic sunt puse în mișcare la fiecare oră fixă. Să ne minunăm de această capodoperă despre care legenda spune că a fost realizată cu prețul ochilor constructorului, pentru a nu crea ceva asemănător în alt oraș european. Îmi amintesc și acum prima călătorie în Praga și cum am înțeles rapid că acest ceas este simbolul orașului – cam cu 15 minute înainte de ora fixă, turiștii se poziționează în fața lui, pentru ca nu cumva să rateze un loc la acest spectacol unic. Eu am dus ceva mai departe experiența avută cu Ceasul Astronomic și m-am dus puțin mai aproape de el, urcându-mă în turnul care îl adăpostește – dacă sunteți iubitori ai priveliștilor observate de la înălțime, acesta este unul dintre locurile perfecte de unde puteți admira orașul per ansamblu, cu ale sale clădiri „decorate” cu acoperișuri roșii.

Suntem invitați să descoperim muzee inedite, care ne transpun într-o lume arhaică pentru ca, mai apoi, să ne aducă în prezentul dominat de tehnologie în care trăim. Mă refer la Muzeul Torturii și la primul muzeu Apple din lume, atât de diferite și, totodată, niște pionieri ai vremurilor cărora au aparținut. Ambele și-au găsit locul în centrul vechi, printre terase, magazine și turiști curioși. De fapt, întreg centrul vechi este un mix interesant de arome, de vremuri, de oameni și de povești, încât și o simplă plimbare pe străzile-i încărcate de istorie poate fi o atracție în sine – ce nu trebuie să lipsească sunt pauzele pentru a savura celebrele oplatki, desertul tradițional sub forma unor napolitane subțiri, dar și un delicios kurtos cu înghețată.

Ajunși în Praga, vom fi tentați să traversăm Vltava pe Podul Carol, o adevărată capodoperă medievală care leagă cele două maluri ale râului, și se va dovedi curând că alegerea este una foarte inspirată. Aici, dacă atingem statuia lui Nepomuk, putem fi siguri că ni se va îndeplini o dorință și că vom reveni în Praga cât de curând. Sau, cel puțin, așa spune legenda, care la mine a funcționat. 🙂 Nu trebuie să vă faceți griji că o veți rata, căci în jurul ei se strâng cei mai mulți turiști și, în plus, este mai decolorată decât celelalte, semn că nu suntem singurii dornici să revenim în frumosul oraș de pe Vltava.

Boabele de cafea atent prăjite ne deschid drumul către castel. Este vorba despre Castelul Praga, care veghează tăcut asupra orașului. Și, dacă am povestit despre statui, dorințe și revederi, vreau să vă spun că și aici, pe una dintre străzile cetății, vom găsi o altă statuie în jurul căreia s-a creat legenda cum că i-ar aduce înapoi în Praga pe cei care o ating. Dar vă las pe voi să o descoperiți. Tot ce vă pot spune este că… este îmbrăcată ceva mai lejer.

Odată pătrunși prin porțile înalte și păzite de gărzi, un labirint de străzi înguste și pavate cu piatră cubică ni se va deschide. Plimbându-mă pe aici, aveam senzația la orice pas că, de după colț, trăsuri vor apărea și vor conduce domnițele și cavalerii către baluri pline de strălucire. Fie că alegem să asistăm la spectacolul schimbării gărzii, ori să pășim în interiorul celui mai important lăcaș de cult din țară, Catedrala Sfântul Vitus, ori să ne lăsăm pașii purtați printre clădiri colorate, sau poate chiar să ne oprim din plimbare, pentru a privi în zare către frumosul oraș ce ni se dezvăluie – acesta este un alt punct important de promenadă –, putem avea certitudinea că vom fi fascinați și seduși în orice moment. Poate chiar și surprinși cu magazine inedite, cum ar fi, spre exemplu, un magazin cu ornamente pentru Crăciun pe care eu l-am găsit larg deschis iubitorilor de decorațiuni în plină lună august.

Praga este o poveste scrisă atât de frumos, încât vom fi cuceriți de fiecare acord al său. Este o combinație interesantă între aerul medieval care îi dă un plus de mister, gusturile inconfundabile ale deserturilor tradiționale, notele moderne aduse de muzeele sale ușor diferite de concepția de muzeu clasic, dar și de jocurile de Escape Room foarte îndrăgite aici, plus atmosfera romantică oferită de malurile Vltavei și chiar de Mica Veneție construită ca decor pentru multe filme celebre. Pe toate acestea, la care aș adăuga și catedralele medievale, cartierul evreiesc și celebra statuie a lui Franz Kafka – pe urmele căruia mi-a plăcut să pășesc de fiecare dată când am vizitat orașul –, pot fi descoperite de norocosul care va câștiga marele premiu oferit de Jacobs, și anume excursia pentru două persoane în „orașul de aur”. Și, acum, întrebarea mea este următoarea: cine ar putea refuza o asemenea invitație?

Jacobs Barista

Podul Carol, Vltava și Castelul Praga

Jacobs Barista

Ceasul Astronomic

Jacobs Barista

O pauză pentru cafea și pentru kurtos este oricând potrivită

Jacobs Barista

Praga văzută de sus

Jacobs Barista

Mica Veneție din Praga

 

Ce trebuie să faceți pentru a avea șansa de a câștiga o excursie la Praga

Eu am savurat o ceașcă de Jacobs Barista și mi-am pregătit și bagajul pentru Praga, unul dintre orașele cele mai dragi mie din întreaga lume. Vă invit și pe voi să spuneți DA invitației Jacobs de a porni, alături de cineva drag, într-o experiență specializată de barista în acest frumos oraș cu aer medieval.

Tot ce trebuie să faceți este să achiziționați produse Jacobs în valoare de minimum 20 de lei de la magazinele participante (Kaufland, Cora, Auchan, Carrefour Hypermarket, Mega Image și Profi) sau online, dintre care unul să fie Jacobs Barista, indiferent că alegeți cafeaua boabe sau pe cea prăjită și măcinată. Trimiteți apoi SMS la 1844 cu numărul bonului fiscal și numele magazinului din care ați făcut achiziția și sunteți automat înscriși în tragerea la sorți, cu premii săptămânale (40 de seturi de cești de cafea sau un espressor complet Philips) și marele premiu, excursia la Praga. Aveți timp până pe 31 octombrie să vă înscrieți și să vă pregătiți bagajele. 🙂

Regulamentul concursului, termenii și condițiile se găsesc aici.

Jacobs Barista

Săptămânal se pot câștiga 40 de seturi de cești Jacobs și un espressor complet Philips

Jacobs Barista

Marele premiu este o excursie pentru două persoane la Praga. Eu am deja bagajul pregătit. Voi?

 

În încheiere, vreau să vă spun că…

 

Elementul care este prezent în toate momente pe care vi le-am prezentat anterior este cafeaua. Și mai este un beneficiu comun, și anume că ne putem bucura de toate sortimentele preferate în confortul casei noastre. Să fii propriul barista nu este greu deloc. Mai greu, în opinia mea, este să ne dăm răgazul să ne oprim. Să ne bucurăm de momentele noastre de liniște sau, de ce nu, să le împărțim cu cei dragi nouă. Să le transformăm într-o sărbătoare, chiar dacă nu avem nimic special de sărbătorit.