Miros de caramel inundă străzile orașului vechi din Tallinn și sunt atrasă, ca un magnet, către locul unde se prepară bunătățile. Nu peste mult timp ajung în dreptul unui han, în fața căruia două hangițe pregătesc de zor migdale învelite în caramel, rom sau condimente picante. Simt pe loc că am ajuns undeva în secolele 13-14, iar acest sentiment este dat, pe de o parte, de vestimentația hangițelor, iar, pe de altă parte, de felul în care locul este decorat. Cu o lingură mare din lemn ele amestecă zahărul, în timp ce, în fața tarabei, săculeți din rafie cu răvaș atașat și conuri din ziar umplute cu migdale așteaptă să îndulcească pofticioșii. Așa a început ziua mea în Tallinn, cu migdale caramelizate și cu un puternic spirit medieval pe care l-am simțit mai prezent decât în oricare alt oraș.

Localnicii contribuie mult la păstrarea acestui specific prin straiele pe care le poartă (aproape la toate terasele vom întâlni hangii și hangițe, la intrarea în muzee vom fi întâmpinați de călăi, ba chiar există și un muzeu interactiv unde putem afla câteva dintre legendele Evului Mediu), prin felul în care recreează momente și etape din acea perioadă și prin modul în care reușesc să evidențieze clădirile medievale atât de bine conservate.

Despre istoria orașului Tallinn, capitala Estoniei și cea mai mare așezare urbană a țării, știm că atât numele actual, cât și statutul de capitală i-au fost oferite în anul 1918. Mai știm că a fost fondat în Evul Mediu (în secolul 12) și că, de atunci, a fost cucerit, de-a lungul anilor, de multe popoare, mai puțin cel estonian pe care astăzi îl reprezintă. A aparținut Danemarcei, Suediei, Rusiei, Germaniei pentru o perioadă din al Doilea Război Mondial, din nou Rusiei devenite URSS și, abia în anul 1991, și-a căpătat definitiv independența. Însă, deși a fost atacat (și chiar și cucerit) frecvent de-a lungul anilor, îndeosebi prin prisma poziției sale strategice la Marea Baltică și a portului pe care îl deține, Tallinn (sau Qalaven, sau Reval, primele sale denumiri) a fost întotdeauna un oraș prosper și a reușit să își conserve clădirile medievale, care au rămas în picioare în urma războaielor. Ba chiar au fost incluse, alături de întreg centrul său istoric, pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

În prezent, se mândrește cu unul dintre cele mai mari și bine conservate orașe medievale ale Europei, datorită căruia a primit titulaturile de „cutia de bomboane” sau „cutia de bijuterii”, fiind, astăzi, o adevărată bijuterie arhitecturală și un bun exemplu de viață medievală.

 

Tallinn la începutul zilei

 

Orașul este învăluit de lumina blândă a răsăritului, moment prielnic pentru a-i colinda străzile aproape pustii. Este ora 5 dimineața, iar eu sunt cu trepiedul în spate, plimbându-mă agale prin centrul istoric al orașului. Îl vizitasem deja cu o zi înainte, însă acum, învăluit în liniște, pare cu totul diferit. Este un sentiment ciudat, pentru că am senzația, în același timp, că știu foarte bine locurile, dar și că îmi sunt complet străine.

La acea oră, doar petrecăreții care încheiau o noapte lungă erau pe străzi, câțiva iubitori de fotografii și alți câțiva localnici care atunci începeau ziua. Așa că am luat la pas fiecare alee pietruită și m-am oprit lângă fiecare clădire colorată. Și s-au dovedit a fi mai multe decât mă așteptam, sau poate că încântarea mea a fost mai mare și am zăbovit mai mult decât plănuisem. Cert este că am iubit această experiență și că mi-a plăcut să observ cum orașul se trezește la viață, pentru ca, mai apoi, câteva ore mai târziu, să îmi caut urmele pașilor.

Ce a ieșit din mica mea ședință foto puteți observa în cele ce urmează. Acum vreau doar să vă spun că totul mi s-a părut foarte sigur și că nu m-am temut în nicio clipă să mă plimb singură printr-un oraș străin și prea puțin populat la acele ore. Ba chiar am savurat clipele de liniște și m-am încărcat cu toată energia dimineții – am putut și să mă desfășor în voie, știind că nu este nimeni care să mă vadă. 🙂

Tallinn, Estonia

Tallinn, Estonia

Tallinn, Estonia

Tallinn, Estonia

Tallinn, Estonia

Tallinn, Estonia

Tallinn, Estonia

Tallinn, Estonia

Tallinn, Estonia

Tallinn, Estonia

Tallinn, Estonia

Tallinn, Estonia

Tallinn, Estonia

Tallinn, Estonia

Tallinn, Estonia

Tallinn, Estonia

Tallinn, Estonia

Tallinn, Estonia

Tallinn, Estonia

Tallinn, Estonia

Tallinn, Estonia

Tallinn, Estonia

Tallinn, Estonia

Tallinn, Estonia

Tallinn, Estonia

Tallinn, Estonia

 

La pas prin cutia de bijuterii

 

Bun, cum arată dis-de-dimineață v-am prezentat, însă ce putem descoperi aici? În primul rând, o să vreau să facem un exercițiu de imaginație și să ne întoarcem în timp, până în Evul Mediu, o perioadă dominată de mistere, de o credință în vrăjitorii, în leacuri și în blesteme. Aici, viața ar putea părea simplă, însă nu este deloc așa, iar dacă ne gândim și la invaziile frecvente și la faptul că orașul trebuia în permanență apărat, am putea spune că nicio zi nu era una complet liniștită.

Pe atunci, orașul începea la Porțile Viru, pe unde era intrarea, și se întindea până la Castelul Toompea, construit pe dealul cu același nume. Doar că nu oricine avea acces pe deal, căci în această zonă aveau locuințele nobilii și familiile înstărite, în timp ce, la baza lui, își trăiau viața și își desfășurau activitatea negustorii și comercianții. Ei bine, aceasta este partea cea mai spectaculoasă a orașului, deși el este frumos ca un ansamblu și așa și trebuie tratat, mai cu seamă că cele două zone sunt despărțite (sau unite, aș zice eu) de o stradă cu un nume foarte simpatic, Piciorul Lung – în cazul în care vă întrebați, există și Piciorul Scurt, la mică distanță de fratele-i mai mare.

Datorită clădirilor colorate cu arhitecturi preponderent gotice din Orașul de Jos (sau All linn) a primit Tallinn aceste titulaturi care, din punctul meu de vedere, îl reprezintă întocmai. Vă recomand nu doar să treceți pe lângă ele, ci să intrați în cât de multe puteți, pentru a observa cum ceea ce se vede la exterior (adică o perfectă conservare) se reflectă și în interior, chiar dacă spațiile au acum alte destinații.

Unele dintre ele au devenit muzee, altele hanuri, iar altele și-au păstrat utilitatea inițială, cum ar fi, spre exemplu, cea mai veche farmacie funcțională din Europa, care pare mai mult un muzeu interactiv decât un spațiu comercial. Aici am descoperit, într-o încăpere special amenajată, o evoluție a metodelor de preparare a leacurilor și a licorilor, cât și uneltele și ustensilele folosite. Farmacia se află în Piața Primăriei, piața centrală a orașului, cea care lasă impresia că este locul de intersecție al tuturor străzilor din oraș. Chiar așa și este, însă nu chiar al tuturor, ci al majorității aleilor pietruite.

Odată ajunși aici, avem mai multe posibilități. Putem să ne continuăm plimbarea către Toompea, zonă pe care o să v-o prezint în capitolul următor. Putem urca în turnul primăriei, pentru o priveliște frumoasă a orașului, dar și pentru a vizita (chiar dacă doar prin intermediul turnului) cea mai mare primărie medievală din întreaga zonă nordică a Europei (zona Baltică și cea Scandinavă). Putem alege o terasă sau un han pentru a testa preparatele locale (destul de grele, din punctul meu de vedere, însă de înțeles având în vedere temperaturile scăzute din timpul iernii). Putem admira activitatea artiștilor stradali și îi putem încuraja pentru a continua să încânte auzul și privirea trecătorilor (este și aceasta o activitate care trebuie susținută și care depinde de fiecare dintre noi). Iar, dacă vizităm Estonia în perioada sărbătorilor de iarnă, putem să ne încălzim cu un vin fiert la piața de Crăciun organizată în Raekoja Platz.

În spatele vechii primării se află unul dintre cele mai interesante muzee pe care le-am vizitat vreodată, unul interactiv, care prezintă legendele Evului Mediu într-un mod foarte realist, încât ai impresia că trăiești, de fapt, în acea perioadă și că ești și tu un personaj din poveste. Din păcate, fotografiatul este interzis în interior, așa că nu vi-l pot arăta, însă este ușor de observat, pentru că două domnițe care aparțin și ele acelor vremuri (cel puțin judecând după vestimentație) vă vor îndemna să îl vizitați și vă vor oferi și un cupon de discount.

Pentru a nu rata nicio clădire semnificativă din centrul istoric, vă recomand să vizitați oficiul turistic din vecinătatea Pieței Primăriei, de unde puteți lua o hartă care să vă indice exact ce reprezintă fiecare.

O plimbare pe străzile pavate ale orașului (la pas, cu trenul turistic sau cu trăsura) este suficientă pentru a descoperi viața și legendele Evului Mediu, păstrate cu grijă în spatele clădirilor, ale monumentelor istorice și ale bisericilor și lăcașurilor de cult. Însă, pentru o vedere de ansamblu, ne vom continua traseul către Toompea, zona înaltă sau de sus a centrului istoric.

Tallinn, Estonia

Porțile Viru, Tallinn

Tallinn, Estonia

Porțile Viru, Tallinn

Tallinn, Estonia

Tallinn, Estonia

Tallinn, Estonia

Tallinn, Estonia

Tallinn, Estonia

Tallinn, Estonia

Tallinn, Estonia

Tallinn, Estonia

Tallinn, Estonia

Piața Primăriei

Tallinn, Estonia

Vechea primărie

Tallinn, Estonia

Tallinn, Estonia

Tallinn, Estonia

Tallinn, Estonia

Tallinn, Estonia

Tallinn, Estonia

Tallinn, Estonia

Tallinn, Estonia

Tallinn, Estonia

Tallinn, Estonia

Tallinn, Estonia

Priveliște din turnul primăriei

Tallinn, Estonia

Priveliște din turnul primăriei

Tallinn, Estonia

Tallinn, Estonia

 

Tallinn privit de la înălțime, de pe dealul Toompea

 

Odată lăsate în spate casele meșteșugarilor, peisajul începe să se schimbe, clădirile și ele, iar, în vârful dealului, se înalță Castelul Toompea, cu cele 3 turnuri ale sale care au rezistat vremurilor. Clădirea din secolul 13 a fost refăcută de mai multe ori de-a lungul anilor și a ocupat mai multe funcții, în prezent fiind sediu al Parlamentului Estoniei. Și aici se întinde un labirint de străzi înguste, însă nu atât de încărcate precum cele din Orașul de Jos, căci clădirile nu mai sunt nici atât de numeroase, nici lipite toate unele de celelalte (deși în unele locuri se aseamănă mult cu zona de jos). Ce îi dă unicitate sunt numeroasele puncte de unde se poate observa orașul în întregime, ba chiar și portul și Marea Baltică.

Alături de Castelul Toompea, în fața lui, ca să fiu mai exactă, se înalță cea mai mare și mai opulentă biserică ortodoxă din oraș, și anume Catedrala Aleksander Nevsky. Ea a fost construită în perioada în care Estonia făcea parte din Imperiul Țarist, mai exact, la începutul anilor 1900, fapt ce nu îi încântă prea tare pe localnici, pentru că le amintește de perioada când s-au aflat sub ocupație rusă.

Aici, în Toompea, peisajul este doar puțin diferit, mai exact se observă că zona a fost locuită de familii ceva mai înstărite. În rest, clădirile nu ies din tiparele celor medievale și au același impact și același efect precum cele din All linn, și anume de a ne transpune într-una dintre cele mai fascinante și importante perioade din istoria omenirii.

Tallinn, Estonia

Catedrala Aleksander Nevsky

Tallinn, Estonia

Castelul Toompea

Tallinn, Estonia

Priveliște din Toompea

Tallinn, Estonia

Strada Piciorul Lung

Tallinn, Estonia

Strada Piciorul Lung

Tallinn, Estonia

Strada Piciorul Scurt

Tallinn, Estonia

Priveliște din Toompea

Tallinn, Estonia

Castelul Toompea

Tallinn, Estonia

Priveliște din Toompea

Tallinn, Estonia

Catedrala Aleksander Nevsky

Tallinn, Estonia

Tallinn, Estonia

 

Dacă intenționați să vizitați Estonia…

 

Poate că ar fi bine să alegeți să o faceți vara, atunci când ziua pare că nu se mai termină (în iunie se întunecă în jurul orei 12 noaptea și răsare soarele după numai 4 ore), iar temperaturile sunt blânde și potrivite plimbărilor lungi. Dacă alegeți să călătoriți cu mașina, atunci trebuie să știți că în nicio țară baltică nu se plătește taxă de drum decât dacă autovehiculul depășește 3,5 tone. Nu veți avea nevoie de altă monedă în afară de euro, căci este monedă oficială; nu este cea mai accesibilă destinație, însă nici nu vă va provoca o gaură prea mare în buget. În schimb, este una dintre cele mai frumoase capitale europene, care trebuie savurată și lăsată să vă vrăjească. Și, nu în ultimul rând, un hotel amplasat în centrul istoric vă va oferi posibilitatea să vă deplasați rapid pe străduțele sale și să simțiți din plin atmosfera medievală, la orice oră din zi și din noapte.

Că iubesc orașele medievale cred că ați aflat deja, pentru că am repetat metodic în fiecare articol acest lucru. 🙂 Că iubesc Țările Baltice probabil că ați început să descoperiți. Așa că vă îndemn să le luați în considerare pentru călătoriile viitoare și sunt sigură că le veți îndrăgi pe cât de tare merită. Cele trei capitale cochete sunt veritabili ambasadori ai țărilor pe care le reprezintă, însă nici peisajele sau zonele rurale nu sunt de ignorat. Așa că sfatul meu, dacă nu doriți să călătoriți cu mașina din România, este să închiriați la destinație o mașină și să le vizitați pe toate, pentru o imagine și o excursie completă. Călătorii frumoase vă doresc! 🙂

 


Citește și: Top 20 cele mai frumoase fotografii din Tallinn