De câte ori ne gândim, atunci când savurăm un preparat, nu doar la gustul să plăcut, ci și la originea și istoria sa? Pizza este unul dintre motivele pentru care cei mai mulți dintre noi aleg să viziteze Italia, atrași fiind de acest simbol al gastronomiei autohtone și de savorile unice și de pe tărâmurile mediteraneene.

Știați, însă, că italienii sunt inventatorii pizzei moderne, dar că acest aliment exista încă din Antichitate, în Grecia Antică? Ea era pregătită sub forma unei pâini rotunde și plate – pitta – deasupra căreia se puneau condimente, ierburi și ulei. Un alt precursor al pizzei moderne este foccacia, pe care romanii o numeau panis focacius și care era, practic, tot o pâine turtită – un preparat care a rămas la fel de îndrăgit și după mii de ani.

Toate aceste forme de pizza au precedat-o pe cea modernă, care s-a răspândit în sudul Italiei, devenind mâncarea de bază în zona mai slab dezvoltată a țării, deoarece este un preparat gustos, sățios și puțin costisitor. Orașul Napoli este strâns legat de apariția ei și, odată cu descoperirea Americii și cu aducerea roșiilor în Europa, pâinea cu ulei și ierburi a fost îmbogățită și cu sosul acestor legume – de care oamenii se fereau inițial, considerându-le otrăvitoare.

Așa a apărut pizza Marinara, adică un blat peste care se puneau sos de roșii, usturoi, ulei de măsline și oregano, care a preluat denumirea de la faptul că era pregătită de către soțiile marinarilor pentru soții care se întorceau acasă. Preparatul devenit atât de popular în rândul locuitorilor simpli a ajuns până la curtea regelui Umberto I, deoarece i-a atras atenția reginei Margherita, care a cerut să i se pregătească un sortiment special. Așa a luat naștere pizza Margherita, cu roșii, mozarella și busuioc, inspirată din culorile steagului italian, fiind prima pizza deasupra căreia s-a adăugat și brânză – și fiind ceea ce pizza înseamnă acum în italiană, adică pâinea plată cu sos de roșii și brânză.

Chiar și marginea are propria poveste, aceasta fiind mai groasă pentru a putea fi ținute de ea feliile și apoi aruncată – fiind destinată îndeosebi muncitorilor, era foarte probabil să nu fie respectate condițiile de igienă, astfel că putea fi consumată și cu mâinile murdare, fără a exista riscul să fie afectat și conținutul.

În Napoli au apărut primele pizzerii – așa cum le cunoaștem acum – în anii 1800, după o perioadă în care acest preparat era comercializat în chioșcuri stradale. Noul produs culinar s-a răspândit rapid în Statele Unite ale Americii și, de acolo, renumele internațional a fost foarte ușor de dobândit. Atât de îndrăgită este astăzi, încât are și o zi dedicată, pe 9 februarie, atunci când pofticioșii sărbătoresc Ziua Internațională a Pizzei…cu pizza, desigur.

Pentru a înțelege importanța pe care italienii o acordă acestui preparat, a fost înființată o Asociație a Pizzei Napolitane Veridice, care impune reguli stricte de pregătire a unei pizza autentice: aluatul trebuie frământat manual, de către pizzaioli, diametrul nu trebuie să fie mai mare de 35 cm și nici grosimea să nu depășească 33 mm în mijloc, iar cuptorul trebuie musai să fie unul cu lemne, boltit. Știind aceste lucruri, poate că vom fi ceva mai răbdători, chiar dacă pofta pare să iasă învingătoare, de cele mai multe ori.

Deși a evoluat de-a lungul anilor, pizza a rămas, în esență, o pâine rotundă și plată, deasupra căreia se pun diverse ingrediente și condimente. De la pitta grecească cu ulei și ierburi, la pizza napoletană cu mozarella și sos de roșii, până la gama extinsă de sortimente care există astăzi, acest preparat culinar se bucură, probabil, de cea mai mare faimă internațională. Tot ce ne trebuie acum este un strop de imaginație și multă poftă – care nu cred că ne lipsește. 🙂

 

*În timpul vizitei mele din Napoli, am gustat pizza Margherita la una dintre cele mai vechi pizzerii din oraș – și din întreaga lume -, Pizzeria da Michele. Dacă doriți să faceți cunoștință cu gustul autentic, înarmați-vă cu multă răbdare, căci în permanență sunt zeci de turiști care așteaptă nu doar o experiență gastronomică, ci și o întâlnire cu istoria – pizzeria a fost deschisă în anul 1870 și și-a păstrat mare parte din aspectul original.

 


Citește și: În mijlocul agitației din Napoli și mai departe de ea