Dacă studiem etimologia cuvântului macaron, aflăm că acesta provine de la italienescul „maccherone” – același care a dat numele și macaroanelor –, care înseamnă un aluat fin. Fapt pe care îl putem afirma cu toții, și anume că simpaticele fursecuri lipite cu diferite creme nu sunt doar colorate și aromate, ci și foarte fine.

Deși atribuim acest desert Franței, la origini el este un produs italian, care a fost preluat cu succes de poporul francez și transformat într-una dintre cele mai puternice etichete ale întregii țări. Fursecul simplu, pregătit din făină de migdale, albuș de ou și zahăr, a ajuns pe tărâmuri franceze odată cu nunta dintre Caterina de Medici și Ducele de Orleans, viitorul rege Henric al II-lea al Franței. Astfel că, în plină Renaștere, nu doar operele celebrilor pictori, sculptori sau arhitecți au căpătat renume internațional, ci și cele ale patiserilor și ale cofetarilor.

Macarons, fursecurile crocante la exterior și moi la interior, și-au croit rapid drumul până la Palatul Versailles, fiind apreciate de regii și de reginele Franței – inclusiv de Ludovic al XVI-lea și de Maria Antoaneta –, dar prea puțin consumate, în acea perioadă, de către oamenii simpli. Acest lucru s-a schimbat odată cu Revoluția Franceză, când au câștigat un plus de faimă datorită unor măicuțe din orașul Nancy, care le-au comercializat pentru a se întreține și care au primit denumirea de „Surorile Macarons” – „les Soeurs Macarons”.

Forma pe care noi o cunoaștem atât de bine astăzi a fost inventată în celebra cofetărie Ladourée din Paris, la începutul secolului 19, când nepotul lui Louis-Ernest Ladourée a avut ideea de a lipi două fursecuri cu diverse creme – îndeosebi ganache – și de a le prepara cu diverse arome. De acolo și până la vitrinele cofetăriilor din întreaga lume nu a mai fost decât un pas, căci au devenit, rapid, unul dintre cele mai rafinate deserturi de pe întreg globul. Atât de îndrăgiți sunt, încât au și o zi în care sunt sărbătoriți, în fiecare an pe 20 martie, dar și un muzeu, în Montmorillon.

Perfect rotunzi, cu o crustă la exterior și un interior care se topește de îndată în gură, colorați în cele mai vesele nuanțe și aromați cu cele mai fine arome, macarons sunt un simbol al gastronomiei franceze, care este ea însăși o întruchipare a eleganței și a rafinamentului. Oricare ar fi alegerile noastre, cu siguranță că nu vom da greș nicicând cu acest preparat. Bon Appétit!

 


Citește și: Paris – delicii culinare din capitala Franței