Undeva, la limita culturală dintre Europa și Asia, în sudul Peninsulei Malaezia, se află un oraș-stat care poate concura cu statele cele mai dezvoltate ale lumii – și, din multe puncte de vedere, le poate oferi chiar și exemple. Se află Singapore, cel mai mic stat din Asia de Sud-Est, de doar 700 km pătrați, locuit de aproximativ 6 milioane de singaporezi care, de fapt, reprezintă un mix cultural al popoarelor care au imigrat pe insulă – îndeosebi chinezi, malaezieni și indieni –, cu puternice influențe britanice, țară-mamă a cărei colonie a fost pentru mai bine de un veac.

Cel mai curat oraș din lume, cel mai sigur oraș din lume, un important centrul financiar, cu un important port care i-a adus renumele de „Poarta dintre Est și Vest”, „Orașul Leului” sunt doar câteva dintre titulaturile pe care le-a primit Singapore. La acest lucru contribuie și faimoasele sale construcții, iar cele mai elocvente exemple sunt aeroportul Changi, declarat cel mai frumos din lume, Marina Bay Sands, cu celebra cea mai lungă piscină infinity din lume, ori toate clădirile din zona Marina Bay, respectiv Gardens by the Bay, menită să transforme orașul într-o grădină, ArtScience Museum, sub formă de floare de lotus, ori Esplanade.

Singapore

Singapore

Singapore

Singapore

Singapore

Marina Bay, Singapore

Singapore

Singapore

Singapore

Singapore

 

Un oraș care nu are, aș îndrăzni să spun, o identitate proprie, locuitorii săi fiind, de fapt, veniți din alte state (chiar și termenul de „singaporez” este ușor impropriu), a reușit să se afirme pe plan mondial, și asta în doar cinci decenii. Astfel că, după ce a fost fondat de britanici la începutul secolului 19, stăpânit în cea mai mare parte a timpului de aceștia (cu excepția unor scurte perioade de ocupație japoneză și, mai apoi, devenind parte a Malaeziei), odată cu obținerea independenței și proclamarea sa ca republică în anul 1965, Singapore și ai săi locuitori au avut un parcurs fulminant, bazat, îndeosebi, pe legi destul de dure menite să asigure curățenia, liniștea și siguranța statului.

Am ales să prezint astăzi mai mult orașul în ansamblul său și mai puțin obiectivele turistice, pentru că Singapore m-a fascinant, în primă fază, ca un mix, și dacă aș fi ales doar să mă plimb pe străzile lui largi și curate, unde traficul este unul extrem de lejer, cu siguranță că aș fi avut ce să descopăr și aș fi fost fascinată la fiecare pas. Dar de ce să folosesc condiționalul, când exact asta am și făcut, iar principalul mijloc de transport mi-au fost pașii, pentru că nu voiam să ratez nicio clădire și nicio arhitectură? Am circulat atât cu taxi, cât și cu metrou și autobuz și am concluzionat că mijloacele de transport, indiferent de natura lor, sunt impecabile, foarte curate, rapide și sigure.

Singapore

Singapore

Singapore

Singapore

 

Primele semne ale unei civilizații dezvoltate sunt date de cum cobori din avion, în aeroportul Changi, care este o atracție în sine – în timpul unei escale este locul perfect de petrecere a timpului, cu terase, grădină botanică, piscină și chiar și o cascadă –, și continuă de îndată ce îl părăsești, când descoperi că spațiile verzi nu sunt amplasate doar în interior, ci și în exterior și, mai mult decât atât, te însoțesc pe tot parcursul drumului către oraș, de o parte și de cealaltă a benzilor de mers și chiar și în mijlocul lor.

Mai apoi, dacă te gândești să străbați orașul la pas, fii sigur că vei întâlni tot felul de clădiri cu arhitecturi interesante, unele dintre ele foarte colorate sau chiar pictate, cum ar fi, spre exemplu, clădirea din fotografia de mai jos, care adăpostește sediile unor ministere (how cool is that?). Altele se contopesc cu natura, natură care pare să îmbrace tot orașul în nuanțe de verde. Așa că multe clădiri au pereți întregi transformați în spații verzi, ori terase suspendate sau, dacă ne gândim la Gardens by the Bay, domuri întregi dedicate plantelor aduse din toate colțurile lumii.

Singapore

Singapore

Singapore

Singapore

Singapore

Singapore

 

Cele mai mari comunități etnice au aici propriile cartiere, respectiv Chinatown și Little India și este fascinant cum, într-un oraș atât de cosmopolit și de futurist precum Singapore, zgârie-norii se împletesc cu tradiționalul observat în arhitecturile unora dintre clădiri și ale templelor. Pentru că nu trebuie să uităm că ne aflăm în Asia – deși am fi tentați să o facem, ba chiar am asemănat Singapore cu Țările Nordice și cu al lor aer degajat –, iar elementele specifice popoarelor de pe acest continent se observă și în Singapore, chiar dacă într-un mod ceva mai discret, aș spune – și aici vom întâlni street food, doar că dusă la un alt nivel, inclusiv cu stele Michelin.

De ce îl numesc orașul viitorului? Pentru că totul în acest oraș se bazează pe natură, pe conservarea ei și, mai mult decât atât, pe transformarea oricărui spațiu într-unul verde. Pentru că toate construcțiile moderne au la bază elemente simple și reproduc părți din natură. Pentru că, deși aici internetul este cel mai rapid din lume, oamenii nu uită să iasă în parcuri și să petreacă timpul în aer liber. Pentru că toate sediile universităților întâlnite se contopesc cu spațiile verzi. Pentru că a știut să se inspire de la toate popoarele lumii – pe malul râului Singapore se întâlnesc localuri cu influențe spaniole, italiene, turcești și multe altele –, dar a preluat doar elementele care îi asigură nu doar dezvoltarea rapidă și durabilă, ci și un plus de farmec pentru toți cei care ajung să-l descopere, fie că vorbim despre călătorii de afaceri sau despre vacanțe.

Mixul de vechi și nou, de rafinament și tradițional, de culoare și futurism, nivelul ridicat de civilizație și de trai, limba engleză vorbită de către toți locuitorii, fiind limbă oficială a statului, investițiile făcute de marile companii străine și permanenta preocupare a autorităților pentru asigurarea unui nivel de viață ridicat au transformat mica insulă „Singa pura” aflată la 130 km de ecuator într-unul dintre cele mai moderne state ale lumii. Dacă v-am trezit interesul pentru Singapore, vă invit să urmăriți și articolele viitoare, în care o să prezint detaliat experiențele din fiecare atracție descoperită aici.

Singapore

Aeroportul Changi, Singapore

Singapore

Singapore

Singapore

Singapore

Singapore

Singapore

Singapore

Singapore

Singapore

Singapore

Singapore

Singapore River

Singapore

Singapore River

Singapore

Singapore

Singapore

Singapore

Singapore

Singapore

Singapore

ArtScience Museum, Singapore

Singapore

Singapore

Singapore

Singapore

Singapore

Singapore

Singapore

Singapore River

Singapore

Singapore

Singapore

Singapore

 


Citește și: