De fiecare dată când mă gândesc la Tenerife, simt un dor nebun de a revedea insula; este o dorință mai mare decât mine, mai puternică decât rațiunea și nu se stinge pe măsură ce redescopăr aceste locuri dragi mie, ba, din contră, sporește de fiecare dată și capătă noi valențe. Întrebarea „De ce?” are un răspuns foarte simplu: pentru că i-am permis acestei destinații să îmi inunde simțurile, să mă ademenească, să mă cucerească, să găsească modalitatea și calea de a ajunge în inima mea. Și să se asigure că va rămâne acolo. Dar, pentru a răspunde într-un mod cât mai obiectiv la această întrebare, aș spune că recomand insula pentru frumusețea (și diversitatea) peisajelor, pentru temperaturile relativ constante pe tot parcursul anului, pentru prețurile accesibile, pentru drumurile impecabile, pentru limba și gastronomia spaniole, pentru că este o destinație exotică europeană, unde se poate ajunge foarte ușor. Dar, haideți să descoperim împreună aspectele pe care trebuie să le luăm în considerare atunci când organizăm o vacanță în Tenerife.

 

Cum putem ajunge

 

Cred că acum acesta este cel mai simplu lucru, căci lumea întreagă este interconectată și nicio destinație nu (mai) pare (prea) îndepărtată. Iar Tenerife cu atât mai puțin, căci pe lângă zborurile existente (doar cele low cost sunt directe), Christian Tour a introdus chartere operate de Animawings. În cazul în care luați în considerare această variantă (pe care o recomand), atunci o să vă rog să îmi permiteți să vă împărtășesc puțin din experiența primului meu zbor cu Animawings (ulterior au urmat și altele). Drumul a durat aproximativ 6 ore la dus și 5 la întors, am mers cu o aeronavă Animawings și m-am întors la bordul uneia Aegean, dar, în ambele situații, am fost plăcut impresionată de spațiul generos de la picioare — pentru o persoană înaltă, acest aspect este unul foarte important. Aeronavele au fost noi, serviciile de catering ireproșabile, personalul foarte amabil, iar limitele bagajului au fost de 7 kg pentru cel de cabină și 20 kg pentru cel de cală — aceste dimensiuni pot varia, în funcție de pachetul ales.

Zbor Animawings, Tenerife

Zbor Animawings, Tenerife

Zbor Animawings, Tenerife

Zbor Animawings, Tenerife

Zbor Animawings, Tenerife

Zbor Animawings, Tenerife

Zbor Aegean, Tenerife

Zbor Aegean, Tenerife

 

Perioadă de călătorie

 

Tenerife se bucură de un climat care i-a adus renumele de „Insula Eternei Primăveri”, adică de variații foarte mici de temperatură pe parcursul anului. Deși sezonul de vârf este cel din perioada verii (și vom întâlni temperaturi de 26-28 grade Celsius), insula poate fi vizitată fără probleme și iarna, căci în aer nu vom resimți mai puțin de 20-22 grade Celsius. Aceste temperaturi sunt valabile la nivelul mării, căci, dacă urcăm pe Vulcanul Teide (o activitate de neratat, din punctul meu de vedere), la peste 3000 de metri altitudine, avem toate șansele să întâlnim și zăpadă. De asemenea, apa oceanului cred că este destul de rece în lunile de iarnă; deși mă așteptam ca ea să nu fie prea caldă nici în luna iunie, atunci când am fost în cea mai recentă călătorie în Tenerife, am fost plăcut suprinsă de faptul că am putut face baie fără nicio problemă.

Mirador Las Teresitas, Tenerife

Mirador Las Teresitas, Tenerife

Vulcanul Teide, Tenerife

Vulcanul Teide, Tenerife

 

Cazare și relief

 

Am ales să prezint aceste două aspecte în același capitol, pentru că sunt, cumva, interconectate. Insula este împărțită în două zone distincte și diferite; sudul arid este preferat de cei mai mulți dintre turiștii care aleg să viziteze Tenerife, însă nici nordul înverzit nu este evitat. Recomandarea mea este să încercați să cuprindeți ambele părți în sejurul vostru, mai ales că Tenerife este o insulă mică, iar turul ei se poate face chiar și într-o zi. Ambele zone sunt deservite de către un aeropot, iar distranțele dintre localități nu sunt mari.

Partea de sud a căpătat o popularitate sporită datorită stațiunilor și petrecerilor organizate aici. Nordul este mai liniștit, însă peisajele sunt mai diverse; practic, se completează reciproc cele două zone, de aceea recomand să fie vizitate împreună (mai cu seamă că distanța între Santa Cruz de Tenerife, capitala insulei, și Costa Adeje, de exemplu, se parcurge în puțin peste o oră, pe autostradă).

Pe lângă închirierea unei mașini (care mi se pare indispensabilă în Tenerife, dar o să povestesc mai multe în cele ce urmează), recomand unități de cazare inedite, iar în sud veți întâlni din plin. Spre exemplu, eu am stat într-un tărâm al fatanziilor, la Hotel Fantasia, m-am simțit într-un colț de Grecie la hotelul Bahia Fanabe Suites și m-am simțit ca într-o grădină tropicală la hotelul H10 Costa Adeje Palace.

Bahia Principe Fantasia Hotel, Tenerife

Hotel Bahia Principe Fantasia, Tenerife

Hotel Bahia Fanabe Suites, Tenerife

Hotel Bahia Fanabe Suites, Tenerife

Hotel H10 Costa Adeje Palace, Tenerife

Hotel H10 Costa Adeje Palace, Tenerife

 

Prețuri

 

Contrar unor mituri, Tenerife nu este deloc o destinație costisitoare — ba, din contră, aș putea spune că este chiar accesibilă, din toate punctele de vedere. Dar, desigur, fiecare are propriile repere și se raportează în mod diferit la vacanțe și la costuri. Pentru a vă forma o părere despre ce înseamnă cheltuielile din Tenerife, vă las câteva prețuri orientative la produsele sau serviciile de care am beneficiat aici. O porție de mâncare costă între 7 și 10 euro, un cocktail 6-7 euro (în zone turistice sau la cluburile de pe plajă), un litru de benzină este 1 euo, închiriera mașinii, între 20 și 30 de euro pe zi, iar cazarea depinde foarte mult de preferințele fiecăruia — există opțiuni pentru toate bugetele, inclusiv, așa cum am mai spus, pachete charter la prețuri care încep de la 660 euro și includ zbor și cazare pentru 7 nopți.

Administrativ, insula aparține de Spania, chiar dacă geografic este foarte aproape de Africa, astfel că moneda oficială este euro, iar limba vorbită este cea spaniolă. Un lucru important de reținut, pentru iubitorii de shopping, este că Tenerife este scutit de taxe.

Playa De Las Americas

Playa De Las Americas, Tenerife

 

Transport și infrastructură

 

Cea mai indicată modalitate de a descoperi insula este cu mașina, drumurile sunt impecabile, despre prețurile închirierilor am discutat și majoritatea locurilor de parcare sunt gratuite. Există și autobuze locale (însă timpul petrecut pe drum este incomparabil mai mare), dar și excursii organizate către principalele obiective ale insulei.

Masca, Tenerife

Tenerife

Parcul Natural Anaga, Tenerife

Tenerife

 

Obiective turistice și petreceri

 

Din nou am ales să dezbat două subiecte în cadrul aceluiași capitol, pentru că mulți dintre turiștii care aleg Tenerife o fac pentru petrecerile din sudul insulei, din Las Americas și Los Cristianos — ce-i drept, nu știu prea multe despre ele, căci de fiecare dată am ajuns aici în timpul zilei, însă Las Americas poate fi considerată Mamaia insulei.

Despre obiective am povestit în două articole separate, pe care vă invit să le citiți, căci conțin foarte multe informații utile (sper eu) și multe fotografii care să vă convingă să treceți această insulă pe lista destinațiilor din viitorul apropiat. O să le enumăr acum, succint, pe cele pe care eu le-am descoperit, care sunt printre cele mai populare și îndrăgite și care vă pot asigura o vacanță de neuitat pe insula din Oceanul Atlantic. Vă recomand să treceți pe listă, printre altele, și Parcul Național Teide și Vulcanul Teide, Parcul Național Anaga și Playa de Benijo, satul Masca și drumul până aici, capitala Santa Cruz de Tenerife și Playa de Las Teresitas, Siam Park și croazieră pe apele Oceanului Atlantic, Puerto de La Cruz și Playa El Jardin, Charco el Diablo, Playa de Los Cristianos, Playa de Las Americas, Playa Fanabe, Playa del Duque, Playa de Los Guyos (Los Gigantes), Playa el Bollullo și Playa de Montana Amarilla.

Parcul Național Teide, Tenerife

Parcul Național Teide și Vulcanul Teide, Tenerife

Parcul Național Anaga, Tenerife

Parcul Național Anaga, Tenerife

Playa De Benijo, Tenerife

Playa De Benijo, Tenerife

Playa De Los Gigantes, Tenerife

Playa De Los Gigantes, Tenerife

Charco El Diablo, Tenerife

Charco El Diablo, Tenerife

Masca, Tenerife

Masca, Tenerife

Santa Cruz de Tenerife

Santa Cruz de Tenerife

Playa De Las Teresitas, Tenerife

Playa De Las Teresitas, Tenerife

Playa El Jardin, Tenerife

Playa El Jardin, Tenerife

Siam Park, Tenerife

Siam Park, Tenerife

Croazieră pe Oceanul Atlantic, Tenerife

Croazieră pe Oceanul Atlantic, Tenerife

Playa Los Cristianos, Tenerife

Playa Los Cristianos, Tenerife

Playa De Las Americas

Playa De Las Americas, Tenerife

Playa Del Duque, Tenerife

Playa Del Duque, Tenerife

Playa Fanabe, Tenerife

Playa Fanabe, Tenerife

Playa El Bollullo, Tenerife

Playa El Bollullo, Tenerife

Playa De Montana Amarilla

Playa De Montana Amarilla, Tenerife

 

Sper ca aceste mici sfaturi de călătorie să fie utile în organizarea unei vacanțe în Tenerife, o destinație cu o popularitate în creștere și cu un farmec în față căruia nu putem rămâne indiferenți. Eu deja mă gândesc la următoarea vizită. 🙂 Dacă aveți și alte recomandări sau locuri pe care nu trebuie să le ratăm, le aștept cu drag în comentarii. Până la noi povești, vă doresc vacanțe frumoase!

 

Vă reamintesc că întreaga aventură poate fi observată pe Tik Tok, pe Facebook și pe Instagram, atât în feed, cât și în highlights dedicate.

Călătoria în Tenerife a fost efectuată cu sprijinul Christian Tour și Animawings, care oferă pachete charter către această destinație (un zbor pe săptămână, sâmbăta). Pentru mai multe informații, nu ezitați să accesați acest site.

Pe parcursul acestui sejur, am fost cazată la hotelurile Labranda Bahia Fanabe, Bahia Principe Fantasia și GF Fanabe Costa Adeje.

 


Citește și: