De curând vă povesteam că am pornit în descoperirea Balcanilor de Vest, țări atât de apropiate de România și, totuși, rămase neexplorate de către mine. Ei bine, călătoria mea tocmai s-a încheiat, iar acum a venit momentul să vă împărtășesc toate experiențele trăite. Am vizitat atât de multe locuri frumoase în aceste două săptămâni, încât nici nu știu despre care să vă povestesc prima dată, pentru că aș vrea să vă arăt câte puțin din fiecare. Sau puțin mai mult. 🙂 Dar, să începem cu prima țară vizitată, Serbia, vecinii noștri de la sud-vest de Dunăre.

Drumul către Serbia

Călătoria mea a fost în totalitate cu mașina, așa că am părăsit România pe la Porțile de Fier, după care, vreme destul de îndelungată, am mers paralel cu țara noastră, admirând Cazanele Dunării în cele mai frumoase ipostaze. Vă recomand, dacă intenționați să vizitați Serbia, să nu ezitați să o faceți cu mașina, deoarece veți avea parte de un adevărat spectacol al naturii, oferit, în principal, de fluviul care străbate și România.

Întâmplarea a făcut să ajung la graniță când deja se luminase, deoarece am pornit în această aventură puțin mai târziu decât îmi propusesem, la distanță de câteva ore, așa că am putut admira peisajul tot drumul, ba chiar să mă opresc pentru a-l fotografia, deoarece, pe tot parcursul, am întâlnit destul de multe refugii, în care puteam parca.

Visator prin lume - Serbia

Cazanele Dunării

Visator prin lume - Serbia

Cazanele Dunării

Visator prin lume - Serbia

Cazanele Dunării

Visator prin lume - Serbia

Cazanele Dunării

Visator prin lume - Serbia

Cazanele Dunării

Visator prin lume - Serbia

Cazanele Dunării

Cum se conduce

Serbia mi s-a părut foarte asemănătoare cu România în ceea ce privește traficul și drumurile. Traseul până la Belgrad nu a inclus autostrăzi, ci drumul care este paralel cu malul Dunării, o bună bucată de timp, iar, mai apoi, traversarea diverselor localități sau a zonelor de câmpie. Chiar și acestea mi s-au părut foarte asemănătoare celor din țara noastră, din punctul de vedere al arhitecturilor clădirilor, și chiar am întâlnit pe drum foarte multe mașini fabricate în România.

Belgrad, orașul alb

Citisem foarte multe lucruri interesante despre capitala vecină și eram nerăbdătoare să o descopăr, însă, din păcate, la puțin timp după ce eu am ajuns în capitala Serbiei, vremea a devenit destul de capricioasă, ba chiar a plouat destul de puternic, așa că m-am retras, pentru câteva ore, la SPA-ul hotelului care mi-a fost gazdă pentru prima noapte. Lucru binevenit după o noapte albă și un drum de aproximativ 8 ore.

Visator prin lume - Serbia

SPA – Metropol Palace Belgrade

Însă, pentru că nu doream să treacă ziua fără a simți măcar puțin din atmosfera orașului, după lăsarea serii m-am retras într-unul dintre puburile din oraș, deoarece Belgrad este recunoscut pentru viața de noapte. Un local care era o combinație de pub cu muzică live și restaurant cu preparate delicioase. Am descoperit un mix cultural și foarte multe localuri cu produse împrumutate din alte țări, în special Italia.

Mi-a fost recomandată cina pe o barcă de pe Dunăre și vă recomand și vouă să nu ratați o astfel de experiență. Eu nu m-am putut bucura de ea, din pricina ploii, însă îmi doresc ca la următoarea vizită să petrec mai multe zile în Belgrad și să am parte de toate experiențele pe care acum le-am ratat.

În scurta perioadă petrecută aici am descoperit un oraș care mi s-a părut o combinație între București și Budapesta. Am simțit o atmosferă boemă, accentuată de clădiri impunătoare, combinată cu o viață de noapte foarte dinamică. Conform tuturor ideilor preconcepute, este un oraș foarte sigur, în care nu am simțit nicio clipă vreun sentiment de nesiguranță ori teamă de a mă plimba pe străzi, chiar și noaptea.

Visator prin lume - Serbia

Belgrad, Serbia

Visator prin lume - Serbia

Belgrad, Serbia

Muzeul Nikola Tesla

Situat în centrul Belgradului, Muzeul Nikola Tesla este unul unic în lume, datorită faptului că este singurul care găzduiește și prezintă opera celebrului inventator. Mai exact, aici putem întâlni obiecte personale și invenții ale omului de știință, dar și o urnă în care se află cenușa acestuia.

Am observat că Nikola Tesla este extrem de apreciat de către sârbi, numeroase clădiri ori instituții purtându-i numele. Memoria lui este omagiată în întreg orașul, iar, în orice ghid turistic am privi, muzeul Nikola Tesla este cotat drept unul dintre principalele puncte de atracție din Belgrad.

Este lesne de înțeles faptul că este în permanență aglomerat iar, după ce se acoperă spațiul din interior, accesul nu mai este permis. Eu am reușit să intru exact înainte să se închidă ușa și am înțeles ulterior și de ce, pentru că urma să aibă loc o prezentare video despre viața și creația lui Nikola Tesla, iar numărul de locuri era limitat. Nu vă faceți griji dacă nu reușiți să vizitați, chiar dacă v-ați așezat la coadă, deși sper să nu se întâmple, deoarece veți primi informații despre următoarea perioadă în care este permis accesul.

Visator prin lume - Serbia

Muzeul Nikola Tesla, Belgrad

Visator prin lume - Serbia

Muzeul Nikola Tesla, Belgrad

Visator prin lume - Serbia

Muzeul Nikola Tesla, Belgrad

Visator prin lume - Serbia

Muzeul Nikola Tesla, Belgrad

Visator prin lume - Serbia

Muzeul Nikola Tesla, Belgrad

Visator prin lume - Serbia

Muzeul Nikola Tesla, Belgrad

Catedrala Sfântul Sava

Nu puteam rata unul dintre principalele obiective turistice din Belgrad și din întreaga Serbie, de altfel, Catedrala Sfântul Sava, cea mai mare biserică ortodoxă din lume. Sfântul Sava este foarte important în cultura sârbă, fiind un apostol la care majoritatea locuitorilor Serbiei se roagă, pentru a-i ajuta să descopere calea și să revină pe drumul credinței.

Deși construcția ei a început în anul 1895, iar clădirea a rezistat celor Două Războaie Mondiale, ea a fost finalizată abia în anul 2004, devenind ceea ce putem observa astăzi, adică un important și impunător lăcaș de cult creștin ortodox. Interiorul său era în renovare în momentul vizitei mele, însă clopotul catedralei se auzea din depărtare, mai ales că era o zi de duminică.

Visator prin lume - Serbia

Catedrala Sfântul Sava, Belgrad

Visator prin lume - Serbia

Catedrala Sfântul Sava, Belgrad

Visator prin lume - Serbia

Catedrala Sfântul Sava, Belgrad

Unde să vă cazați

Recomandarea mea de cazare este Metropol Palace Belgrade, un frumos hotel de 5 stele amplasat foarte aproape de centrul orașului și unde veți fi tratați precum cei mai distinși oaspeți, încă de la intrarea în hotel. Despre noaptea petrecută aici, care a însemnat mult mai mult decât atât, a însemnat niște momente extrem de plăcute, o să vă povestesc într-un articol viitor. Tot ce vă pot spune acum este că m-am simțit într-un mediu extrem de familiar și că, pentru mine, locul în care mă cazez este un element extrem de important în fiecare călătorie, formând un ansamblu care îmi conturează imaginea generală despre respectiva destinație.

Visator prin lume - Serbia

Hotel Metropol Palace Belgrade

Visator prin lume - Serbia

Hotel Metropol Palace Belgrade

Visator prin lume - Serbia

Hotel Metropol Palace Belgrade

Informații utile

Serbia este o țară care nu face parte din Uniunea Europeană, însă se pregătește pentru aderare, motiv pentru care nu este necesară viza și puteți pătrunde pe teritoriul ei doar cu buletinul, însă pentru o perioadă de maxim 90 de zile.

Am avut norocul să nu întâlnesc aglomerație la vamă, așa că am părăsit foarte repede România și la fel de repede am intrat în Serbia. Nu pot spune acest lucru despre toate granițele străbătute, dar o să vă povestesc despre fiecare în parte ulterior.

Moneda locală este dinarul, dar se poate plăti și cu cardul, de cele mai multe ori. Sfatul meu este să scoateți de la un bancomat local suficienți dinari pentru intrările la diverse obiective turistice ori pentru mijloacele de transport, iar, in rest, să plătiți cu cardul, deoarece toate localurile au această opțiune.

Verificați înainte de călătorie la operatorul de telefonie mobilă tarifele pentru roaming sau pachetele promoționale pentru această țară, dacă există, deoarece tarifele standard sunt destul de ridicate, în special cele pentru utilizarea datelor mobile.

Dacă nu doriți să călătoriți cu mașina, puteți ajunge în Belgrad cu avionul, există zboruri directe din București și, în aproximativ o oră, veți ajunge în capitala vecină.

Pentru a vă deplasa în capitala Serbiei puteți opta pentru mijloacele de transport în comun, pentru taxi local (nu exisă Uber), ori pentru plimbările pe jos. Eu încerc, pe cât posibil, să descopăr la pas destinațiile vizitate, dacă nu, încerc să trăiesc, măcar pentru o perioadă scurtă de timp, precum localnicii. Acum, deoarece vremea a fost nefavorabilă, am optat pentru un taxi, pe care l-am solicitat de la recepția hotelului, iar, mai apoi, de la localul pe care îl alesesem.

Nu vă recomand să circulați cu mașina personală în centrul Belgradului, deoarece veți găsi extrem de greu locuri de parcare și pentru că, dacă nu o parcați corespunzător, pe lângă faptul că riscați să primiți o amendă, riscați să nu mai găsiți mașina, deoarece este foarte probabil să vă fie ridicată.

Belgrad nu este nicidecum un oraș care poate fi vizitat într-o singură zi. Unul dintre cele mai importante puncte de atracție este Fortăreața Kalemegdan, de unde puteți admira locul în care Dunărea se întâlnește cu râul Sava. De asemenea, o plimbare pe strada Knez Mihailova poate fi încântătoare, oferind posibilitatea de a admira cea mai veche stradă din oraș, unde se află și cele mai vechi clădiri, dar și numeroase magazine ale diverșilor comercianți.

Pentru mine, așa a arătat o zi petrecută în Serbia. Câteva ore, mai exact, deoarece a doua zi mă aștepta un drum lung către Podgorica, prin Canionul Tara. Puțin timp alocat orașului Belgrad, o dorință puternică de a reveni, o capitală plină de șarm și niște locuitori extrem de amabili. Recomand vizitarea Serbiei? Categoric, da. Din punctul meu de vedere, nu va trece mult timp până când Belgrad va deveni una dintre cele mai vizitate capitale europene.