Sursa Foto: SanoVita

Nu am fost niciodată genul care să poată să-și mențină greutatea, din contră, încă din perioada adolescenței a trebuit să am mereu grijă cu stilul meu de viață. Pe atunci nu mă gândeam la sănătatea organismului meu, ci doar la dimensiunile pe care doream să le am. Dacă metabolismul nu pot spune că m-a ajutat prea mult, a trebuit să îl ajut eu pe el și să fiu destul de atentă cu stilul de viață. Uneori am reușit, alteori nu, însă nu am renunțat niciodată. Chiar dacă am mai și „trișat”, am încercat să mențin un echilibru între ceea ce îmi plăcea să fac și ceea ce consideram că este sănătos. Ce am învățat până acum a fost că trebuie să îmi cunosc organismul și să știu ce îi face bine. Nu întotdeauna o „rețetă” se potrivește mai multor persoane, așa că, după ce am încercat multe dintre dietele care promiteau să dea rezultate, am descoperit că nu există nicio „dietă minune” pe care să o putem urma, iar mai apoi să scăpăm de toate grijile. Nu, organismul trebuie ajutat și, în primul rând, stilul de viață trebuie adaptat.

Nu demult, cineva mi-a spus, nu știu dacă este concluzie personală sau preluată, următorul lucru: „Corpul se duce acolo unde mintea îi spune!”. Așadar, totul, ca în orice alt domeniu, pornește din mintea noastră. Ne putem obișnui cu un stil de viață sănătos, putem ajunge să ne simțim mult mai bine așa și chiar să ne placă. Cred, în același timp, că atunci când încercăm foarte mult și simțim că ne chinuim, intervin frustrările și, la un moment dat, vom ceda. Nu aceasta este abordarea pe care trebuie să o adoptăm, nu despre acest lucru este vorba, ci să simțim că îi dăm organismului lucrurile de care are nevoie pentru a funcționa sănătos. Și să fim bucuroși cu alegerile pe care le facem. Să zâmbim, să îi zâmbim și organismului nostru, iar el nu va întărzia sa ne zâmbească înapoi.

Sursa Foto: SanoVita

Sursa Foto: SanoVita

Probabil că ați mai auzit astfel de sfaturi, poate că pe unele chiar le-ați urmat, eu acum nu știu cât sunt de în măsură pentru a da sfaturi, pentru că, de ceva timp, am neglijat acest aspect. Și asta după o perioadă destul de lungă în care sala de fitness îmi era a doua casă, în care toți apropiații mă identificau, practic, cu un stil de viață sportiv și sănătos. Poate că acum, pe măsură ce scriu aceste rânduri, se va produce în mintea mea acel impuls care să mă determine să revin la stilul de viață adoptat înainte. Pot să vă prezint, celor care se confruntă cu variații de greutate, așa cum am făcut-o și eu mereu, lucrurile cu care m-am „luptat” toată viața mea, greșelile pe care le-am făcut, ce am învățat din ele și cum aș vrea să procedez de acum înainte.

În primul rând, trebuie să învățăm ce alimente ne fac bine, nu ce spun alții că ne-ar face. Cred că este primul pas, să ne cunoaștem, să ne înțelegem și să ne dăm seama unde am greșit și de ce avem, într-adevăr, nevoie. Nu cred că trebuie să consumăm alimente dintre cele mai ciudate, doar pentru că am citit undeva, ne-a spus cineva, sau așa credem noi. Trebuie să ne placă ceea ce mâncăm. Pentru mine, gustul produselor este mai mult decât atât, este un mix de aspect, miros, iar mai apoi savoare. Eu acum am ajuns să știu ce îmi face bine și ce nu. Dacă aplic sau nu ține doar de alegerile pe care le fac.

Știu că poate fi mai complicat să pregătim mese sănătoase, eu însămi nefiind o persoană foarte matinală și, de cele mai multe ori, prefer să dorm câteva minute în plus decât să îmi pregătesc ceva pentru ziua respectivă. Nu sfătuiesc săritul peste mese, în special peste micul dejun. Eu am înțeles foarte târziu importanța acestei mese, deoarece consideram că dacă nu mănânc dimineața, mi se va face foame mult mai târziu în timpul zilei. Dar, ca toate lucrurile pe care le refuzam din start și ca toate sfaturile care păreau că ajung la mine fără a le cere, după ce au trecut revolta și instinctul de negare, am ajuns să le conștientizez și să îmi dau seama că majoritatea chiar sunt adevărate și utile. Un mic dejun echilibrat nu doar că ne va da mai multă energie și vom putea fi mai activi, ba chiar va determina metabolismul să înceapă să lucreze mult mai devreme și mult mai rapid.

Am și eu multe momente în care prefer să mănânc ceva care se prepară repede, sau care nu are deloc nevoie de preparare. Dar există și soluții. Un mic dejun sănătos, cu musli SanoVita, este recomandarea mea. Eu l-am inclus mult timp în alimentație și, pe lângă faptul că produsele SanoVita sunt special create pentru un stil de viață sănătos, au și un gust foarte bun. Cel mai bun musli pe care l-am mâncat, acesta a fost și chiar și numele sugerează acest lucru, Musli Excelent. Eu îl preferam cu lapte sau iaurt și cu fructe. Nu am renunțat la el, însă am tot testat diverse diete, ori doar pe bază de fructe și legume, ori care impuneau la micul dejun doar consumul de fructe, așa că musli a ieșit, pentru o perioadă, din alimentația mea. Lucru pe care acum îl regret, dar, după cum am spus, cred că aceste gânduri sunt adresate tuturor celor care amână luarea unor decizii, inclusiv mie.

Sursa Foto: SanoVita

Sursa Foto: SanoVita

Nu încurajez înfometarea, chiar dacă uneori poate părea singura soluție. Și nici așteptarea unor rezultate miraculoase. Cred că am avut cu toții tendința să apelăm la abținerea aproape totală de la mâncare. Chiar și eu și a funcționat. Dar atunci aveam 15 ani și nu conștientizam că, practic, eram lipsită de orice energie. Eram fericită pentru că reușisem să slăbesc, nu mă mai gândeam la nimic altceva. Nu regret acea etapă și mă bucur că am trecut prin ea atunci și nu acum. Am observat că „dietele-minune” sunt cele în care eliminăm apa din organism, dar nu influențează și schimbarea metabolismului. Și nu au nicio legătură cu stilul de viață sănătos. Organismul nu trebuie privat de nimic, pentru că el va ști când îi lipsește ceva, iar când îi vom oferi acel lucru, îl va păstra, tocmai pentru că știe că nu îl va mai primi foarte curând. Sunt de părere că dacă poftim la ceva, trebuie să gustăm din alimentul respectiv. Dar prin a gusta nu înseamnă să îl consumăm fără oprire. Eu nu poftesc la ciocolată sau la produse foarte dulci. Este un paradox, pentru că dulciurile sunt preferatele mele. Îmi plac foarte mult, în schimb, biscuiții digestivi, de toate felurile: cu cereale și fructe, cu cereale și ciocolată, sau napolitanele, pe care le pot înlocui cu cele fără zahăr și nu simt nicio diferență.

Sursa Foto: SanoVita

Sursa Foto: SanoVita

Nu încurajez abținerea totală de la lucrurile care ne plac, însă trebuie să găsim acel echilibru între ceea ce ne place nouă și ceea ce îi place organismului nostru. Putem ajunge să îl cunoaștem. Unii, mai norocoși, reușesc mai repede, alții, după mai multe încercări și teste. Putem să înlocuim lucrurile nesănătoase cu altele similare, dar care pot ajunge să ne placă. Dulciuri fără zahăr, paste făinoase integrale din ovăz sau din secară, produse din soia, le putem include în alimentație, înlocuindu-le pe cele bogate în zahăr sau carbohidrați. Dacă nu încercăm, nu avem de unde ști și poate chiar vom fi surprinși de voința și determinarea noastră. Nu există sentiment mai frumos decât mândria pe care o simțim atunci când reușim ceva. Eu, când am ajuns la dimensiunile pe care mi le doream, mă simțeam extrem de mândră de mine, era, cumva, una dintre cele mai mari realizări ale mele până în acel moment.

Sursa Foto: SanoVita

Sursa Foto: SanoVita

Nu am putut niciodată să renunț la dulciuri și acum am ajuns să și accept neputința mea. Dacă am de ales între un fel de mâncare și un desert, voi opta, întotdeauna, pentru desert. Dar nici nu pot să mănânc tot felul de prăjituri și apoi să mă vait că nu slăbesc. În schimb, putem apela la soluții mai sănătoase, și anume deserturi preparate din ingrediente mai prietenoase cu organismul nostru, cum ar fi, de exemplu, făina integrală de ovăz, zahărul brut (din trestie), alături de fructe cu o consistență mai ridicată. Probabil că veți spune că sunt mai dificil de pregătit sau că nu avem timp suficient și că este mult mai simplu să cumpărăm o prăjitură gata preparată. Se pregătesc la fel, doar înlocuim ingredientele, cât despre timp, nimic nu se obține fără un minim de efort. Și nici nu trebuie să mâncăm dulciuri în fiecare zi, ne putem relaxa în weekend gătind ceva care știm că ne va face bine și în urma căruia vom avea satisfacția că organismul nostru este tratat corespunzător. Pentru că de aici pornește totul, de la modul în care noi ne vedem și ne tratăm organismul și de la respectul pe care i-l purtăm. El ne ajută de fiecare dată, nu și-a uitat rolul niciodată, noi de ce să nu îl ajutăm să funcționeze normal sau chiar mai bine? De ce să nu îi ușurăm activitatea zilnică, atunci când totul depinde doar de noi?

Sursa Foto: SanoVita

Sursa Foto: SanoVita

Sucurile le-am exclus de mult din alimentație, în special pe cele acidulate. Mai poftesc din când în când și recunosc că îmi satisfac pofta, însă nu mai pot bea nici măcar o sticlă de 500 ml de suc acidulat, un pahar îmi este suficient. Sucurile naturale, îmi plac, în schimb, foarte mult. De fapt, tot ce implică fructe și legume. Un suc natural de mere, de exemplu, sau un suc din pulpă de frunză de aloe, pentru cei care iubesc, ca și mine, această plantă, sau chiar o băutură pe bază de aloe și pepene, pot fi niște alegeri mai mult decât potrivite atunci când simțim nevoia să bem suc. Plus că sună delicios, nu?

Sursa Foto: SanoVita

Sursa Foto: SanoVita

Am avut o perioadă destul de lungă în care mi-am testat, efectiv, cunoștințele de matematică, pentru că număram absolut toate caloriile pe care le mâncam, deja nu mai era nevoie să mă uit pe ambalajul alimentelor, știam despre fiecare ce și cât conține. Cred că este un lucru bun, atâta timp cât nu devine o obsesie. O viziune de ansamblu asupra a ceea ce consumăm într-o zi ne poate ajuta să ne menținem în acei parametri care ne permit să nu avem variații de greutate. Dar nu trebuie ca acest lucru să devină obsedant și chiar să ne gândim că o lingură în plus sau în minus va fi exact acea cantitatea care poate face diferența. Nu. Dar va fi, cu siguranță, o porție pe care o consumăm doar de poftă, fără a ne fi foame, va fi o prăjitură în plus, dacă deja am mâncat una, vor fi acele lucruri pe care le oferim organismului după ce ajungem la sațietate.

Am observat, în timp, un aspect foarte important, faptul că nu trebuie să amestecăm categoriile de alimente. Nu putem avea la o masă și proteine, și vitamine, și amidon, și carbohidrați, pentru că, pe lângă faptul că stomacul nostru va găsi metode să ne „arate” că este supărat, lucrurile pe care nu reușim să le digerăm se depun. Poate că nu acesta este motivul principal, ci faptul că ne vom simți balonați, ne vom simți obosiți, sau poate chiar vinovați pentru excesele făcute. Mie mi se întâmplă să mă simt vinovată după ce consum ceva care știu perfect că nu îmi face bine, dar totuși cedez tentației. Proteine, amidon sau carbohidrați, doar alături de legume, fără a le combina între ele, ne vor ajuta să ne simțim sătui după o masă, dar fără a avea senzația de balonare.

Cred că dacă reușim să „învățăm” organismul într-un anume stil, vom reuși să fim noi cel care îl conduc pe el, și nu invers. Încurajez ritmul de viață constant. Știu că este greu, cu aceste variații de greutate m-am confruntat și eu mereu, dar acest lucru doar din vina mea. Pentru că nu reușeam să îmi mențin foarte mult timp un stil de viață și, odată ce începeam să renunț la el, ajungeam, la un moment dat, să o fac complet. Se spune că dacă reușim să ne menținem greutatea mai mult timp, organismul o va „memora”. Sunt parțial de acord, deoarece nu putem miza pe acest lucru, nu putem să facem excese și să ne gândim că organismul nostru le va ignora. La mine funcționează extrem de bine autosugestia. Dacă știu că alimentul respectiv este special creat pentru un stil de viață sănătos, dacă mă gândesc că îmi face bine și că eu sunt cea care alege să renunțe la un alt aliment, oricare ar fi el, în favoarea unuia mai sănătos, atunci și rezultatele apar mai repede.

Aproape că mi-am tapetat peretele din spatele biroului cu citate motivaționale, pe care le-am citit o perioadă. Acum trec pe lângă ele și am și uitat că există. Nu a funcționat acest lucru decât pentru un interval scurt de timp. Cred cu tărie că cea mai puternică motivație este aceea pe care o găsim, mai presus de orice am vedea sau oricine ne-ar spune, în interiorul nostru. Este vocea aceea care ne determină să acționăm acum, nu mâine, nu de luni, nu începând cu prima zi a lunii sau a anului. Nu cred în lucruri programate, cred că atunci când găsești suficientă motivație, acțiunile se întâmplă în momentul în care te hotărăști, indiferent că este vorba de schimbatul sau adaptatul alimentației, începerea unui program de exerciții fizice, sau chiar renunțatul la obiceiuri nesănătoase. Cred că totul se educă, inclusiv mintea și corpul. Dacă ați putea face o diferență, cât de mult timp v-ar lua până să începeți?

Sursa Foto: Arhivă personală

Sursa Foto: Arhivă personală

Ce mi s-a părut cel mai util până acum? Un stil de viață sănătos și sportul. Sport, care m-a educat, la rândul lui. Pentru că vedeam cât este de dificil să ardem caloriile și cât de ușor le consumăm, așa că mă gândeam înainte să mănânc ceva nesănătos dacă nu aș putea renunța la produsul respectiv. Sportul mă relaxează, mă face mai energică, mai fericită, mai binedispusă, mai echilibrată, mai rațională. Sportul disciplinează și ajungi să te obișnuiești cu el, indiferent de vârstă. Nu trebuie să facem performanță. Nu trebuie să alocăm foarte mult timp acestei activități, dorința de a lucra mai mult va veni cu timpul. Poate nu tuturor ne place, poate că este mai ușor să facem orice altceva cu timpul nostru, dar, ca orice lucru, se educă și acest stil de viață. Ajungem să ne obișnuim, să ne placă și chiar să îi simțim lipsa. Însă, indiferent că mergeți pe bandă sau alergați sau faceți exerciții cardio sau de forță și indiferent de timpul petrecut la antrenament, asigurați-vă că depuneți 100% efort. Este foarte important ca în acea perioadă să lucrați la capacitatea voastră maximă. Numai așa puteți determina organismul să lucreze și el și îi veți accelera ritmul. În orice faceți, dacă nu sunteți dispuși să vă implicați complet, mai bine nu mai începeți. Determinarea poate crește, într-adevăr, pe parcurs, însă felul în care pornim este extrem de important.

Un stil de viață sănătos înseamnă, în primul rând, să fim în armonie cu noi. Să nu simțim că ne chinuim, dar, în același timp, să simțim o oarecare contrângere. Pentru că mintea funcționează cel mai bine, cel puțin în cazul meu așa a fost. Chiar dacă poate nu țineam neapărat un regim foarte strict, numai ideea unui regim alimentar mă făcea să mă simt mai bine și să slăbesc mai repede. Să nu întelegeți că doar gândindu-ne la asta putem reuși, însă este un factor foarte important, pentru că mintea va întreprinde, conștient sau nu, toate acțiunile necesare îndeplinirii scopului nostru.

Cred că abia acum încep să conștientizez și eu toate aceste lucruri. Le cunoșteam, le-am aplicat destul de mult, acum am făcut o pauză din care sper să îmi revin curând. Excursiile, diferitele gastronomii, lucrurile noi pe care îmi doream să le încerc, toate m-au făcut să mă abat de la stilul meu, ca mai apoi să nu reușesc să îl reiau. Nu pentru că nu pot, pentru că știu că se poate. Nu am vreun motiv anume, a fost o totală lipsă de ambiție ceea ce am dovedit în ultimele 3-4 luni. Cam atât am de când am întrerupt activitatea la sala și de când nu mai sunt chiar așa atentă cu ceea ce mănânc. Dar cred că mi-am făcut de cap suficient și că acum organismul simte lipsa tuturor obiceiurilor sănătoase cu care îl învățasem.

Ce funcționează la mine, de fiecare dată? Să mă simt încrezătoare, să mă simt bine în pielea mea. Apoi, totul decurge firesc. Sfaturi probabil că ați primit multe. Cred că fiecare ajunge în acel punct în care află ce este bine și ce nu. Mai departe, totul depinde de alegeri. Îmi doresc să zâmbesc mai mult decât o fac acum și să mă iubesc mai mult decât am învățat până la această vârstă să o fac. Și îmi doresc să văd în jurul meu oameni fericiți, oameni capabili să ia decizii și să fie bucuroși cu alegerile făcute.

Sursa Foto: SanoVita

Sursa Foto: SanoVita


Articol redactat pentru competiția SuperBlog 2016