Sufletul îmi tresaltă de bucurie atunci când descopăr locuri pe care nu doar românii le îndrăgesc, ci și turiștii străini care vizitează România chiar și doar pentru aceste obiective turistice. Un astfel de exemplu este Salina Turda, una dintre cele mai vizitate atracții ale țării noastre și unul dintre cele mai frumoase locuri aflate în subteran din întreaga lume.

Mai departe de utilitatea sa evidentă, aceea de a contribui la necesarul de sare, dar și la tratarea diferitelor afecțiuni ale sistemului respirator, prin efectele curative ale aerului, Salina Turda este și un veritabil obiectiv turistic, care merită să fie descoperit de fiecare român. De fapt, cu toții avem obligația morală față de toate peisajele țării de a le iubi și de a le promova. Pentru că natura a fost extrem de generoasă cu noi, oferindu-ne posibilitatea de ne mândri cu astfel de locuri, formate atât prin forța ei, cât și cu intervenția oamenilor.

Situată în județul Cluj, salina își deschide porțile turiștilor zilnic, între orele 09:00 și 17:00, însă ultimul acces este permis la ora 16:00. Avantajul este că poate fi vizitată în orice perioadă a anului, căci temperatura este constantă, în jurul valorii de 12 grade Celsius. Din punctul meu de vedere, acesta este unul dintre cele mai bine promovate locuri din România, amenajat la standarde europene, concurând, astfel, cu oricare alt obiectiv turistic din țările vestice.

Scurt Istoric al Salinei Turda

Ceea ce putem vedea acum nu este altceva decât un spațiu amenajat pentru extracția sării, activitate despre care se presupune că a început undeva acum 2 milenii, în perioada romanilor. În acea perioadă activitatea se desfășura la suprafață, înaintând doar câțiva metri în adâncul pământului, spre deosebire de prezent, când putem ajunge la aproximativ 120 de metri în subteran. Următoarele atestări sunt din secolele 11-13, așa cum însuși site-ul oficial al salinei menționează, când a început construirea minelor, urmate fiind de secolele 15-19, care s-au suprapus o bună parte din timp cu ocupația austro-ungară. De fapt, zăcămintele de sare din regiunea Transilvaniei s-au format cu mult înainte să ne putem noi imagina ori să existe atestări, și anume acum aproximativ 13,5 milioane de ani. A primit, de-a lungul istoriei, și alte întrebuințări, pentru perioade scurte de timp. Mă refer aici la perioada celui de-al Doilea Război Mondial, atunci când a fost folosită pentru adăpost, dar și în perioada imediat următoare, atunci când extracțiile au fost stopate iar unele dintre minele sale erau utilizate ca depozit pentru brânză.

În prezent, Salina Turda conține mai multe galerii, mine și camere care adăpostesc diferite utilaje din Evul Mediu, folosite pentru extracția sării. Și nu doar atât, ci oferă posibilitatea de a efectua tratamente ori de a petrece timpul liber în diverse modalități atractive, despre care o să vă povestesc în cele ce urmează.

Salina Turda

Salina Turda

Salina Turda

Sare din Salina Turda

Salina Turda

Sare din Salina Turda

Salina Turda

Salina Turda

De ce trebuie să vizităm Salina Turda și ce vom descoperi?

Așa cum am mai spus, aceasta este una dintre minunile țării noastre, un cadou pe care noi l-am primit și pe care trebuie cel puțin să îl cunoaștem. Rezultatul activității recente de modernizare este unul spectaculos, care sunt sigură că va atrage și mai mulți vizitatori, din toate colțurile lumii. Însă noi ar trebui să fim cei care se mândresc cu frumusețile României, indiferent de forma lor.

Aerul salin este unul benefic pentru fiecare dintre noi, însă, dacă dorim să ne bucurăm de amplasament și de amenajare, vă spun că minele sunt frumos evidențiate prin elementele de decor, dar și prin prisma activităților pe care le putem desfășura aici. Cea mai interesantă dintre ele mi s-a părut plimbarea cu barca pe un lac subteran, în Mina Terezia, aflată la cea mai mare adâncime. Senzația este una foarte plăcută, iar privirea cu siguranță că ne va fi îndreptată către pereții minei, unde sarea formează adevărate opere de artă. Puțin mai sus de această mină se află Mina Rudolf, cea care are suprafața cea mai mare, unde ne așteaptă, pe rând, o roată panoramică, terenuri de minigolf, fotbal, ori tenis, mese de biliard, bowling și chiar un amfiteatru, utilizat pentru desfășurarea diverselor spectacole, îndeosebi concerte. Așadar, aici se pot petrece cu lejeritate câteva ore bune, într-un mediu și cu un decor inedit.

Salina Turda

Mina Terezia

Salina Turda

Mina Terezia

Salina Turda

Mina Terezia

Salina Turda

Mina Terezia

Salina Turda

Mina Terezia

Salina Turda

Mina Rudolf

Salina Turda

Mina Rudolf

Salina Turda

Mina Rudolf

Salina Turda

Mina Rudolf

Salina Turda

Mina Rudolf

De fapt, privirea mi-a fost pe tot parcursul ațintită către această mină, deoarece am optat să parcurg distanța pe scări, iar la fiecare nivel priveliștea mi se părea și mai frumoasă. Alte mine sunt Iosif, denumită și „Sala Ecourilor” și Ghizela, iar săli spectaculoase sunt Camera Crivac, cea care adăpostește, așa cum îi spune și numele, un crivac, un utilaj medieval care se păstrează în locul în care, acum sute de ani, era folosit la extracția sării, dar și Sala Puțului de Extracție. Acestea din urmă pot fi vizitate ceva mai aproape de suprafața pământului, intrând din Galeria Franz Josef, cea care ne conduce și către scările ori liftul ce coboară în subteran.

Salina Turda

Camera Crivac

Salina Turda

Sala Puțului de Extracție

Salina Turda

Intrarea în Salina Turda

Ca să fiu foarte sinceră, nu trebuie un motiv anume pentru a o vizita, cum nu trebuie un motiv anume pentru a iubi România. Sunt sentimente pe care sunt sigură că le trăim cu toții, trebuie doar să le dăm posibilitatea să se manifeste. Fiecare loc este special și poate deveni și mai special prin prisma ochilor noștri plini de mândrie și de recunoștință. Dacă nu ați vizitat Salina Turda, vă invit să o faceți, iar dacă deja ați descoperit-o, vă aștept să îmi povestiți într-un comentariu experiențele trăite aici. 🙂


Citește și: Top 5 motive pentru a vizita Covasna