Pizza, paste și Aperol la fiecare masă, gelato savurat pe străzile înguste și pietruite, care ascund statui, catedrale și piațete la orice pas, Piazza San Pietro neîncăpătoare în dimineața zilei de duminică, magazine deschise, terase așezate într-un colț de stradă, turiști relaxați și fascinați de clădiri, de atmosferă, de istorie, de povești – Roma anului 2021 nu mi s-a părut cu mult diferită de cea pe care o știam atât de bine, pe care am iubit-o din prima clipă, care mi-a deschis multe drumuri și către care mă întorc cu dor, cu dorință și cu pasiune de fiecare dată.

Am povestit în repetate rânduri despre locurile descoperite în Cetatea Eternă (și o voi face de fiecare dată când o voi revedea), dar, pentru că obiectivul acestei vacanțe au fost fotografiile, vreau să vă prezint o listă cu locuri de unde puteți obține cadre frumoase și, cu mici trucuri, nici nu veți avea alți turiști în pozele voastre. Bonus, o să sugerez și câteva trasee pe care le puteți urma pentru a vizita într-un mod organizat atracțiile despre care urmează să vorbesc. Însă, ceea ce am învățat în anii de Visător prin lume a fost că, oricâte planuri am avea și oricât de bine organizați am fi, este important să ne dăm răgazul să savurăm, să ne pierdem, să fim surprinși.

*Menționez că acesta nu reprezintă vreun top și că lista este deschisă, așa că, dacă vreți să adăugați și alte obiective, vă invit să o faceți în rubrica de comentarii. 🙂

 

1. Colosseum

 

„Atât timp cât Colosseumul va sta în picioare, Roma va viețui; când Colosseumul va cădea, Roma va cădea; și când Roma va cădea, lumea se va sfârși” spunea, în secolul 7, călugărul Beda Venerabilul. Fostă arenă destinată spectacolelor cu gladiatori și cu animale, Colosseumul a devenit un simbol al Romei și, în prezent, este locul pe care orice turist care ajunge în capitala Italiei își dorește să îl viziteze. Dar, pentru o imagine de ansamblu (și fără alte persoane în cadru), vă recomand să urcați treptele din vecinătatea stației de metrou Colosseum; aici, deși nu este complet liber, sunt mai puține persoane și, dacă veți aștepta puțin, veți obține propriul loc de fotografiat. 

Colosseum, Roma

Colosseum, Roma

Colosseum, Roma

Colosseum, Roma

 

2. Piazza Navona

 

Una dintre cele mai frumoase piețe din Roma, construită pe locul unui fost stadion antic, decorată ulterior cu fântâni și vegheată de Biserica Sant’Agnese, Piazza Navona are un magnetism care atrage în jurul ei numeroși turiști și localnici. Din acest motiv, este destul de dificil să avem parte de o întâlnire singuri cu ea (poate doar dacă o vizităm la răsărit), însă putem apela la mici trucuri pentru a avea cadre fără alte persoane. Spre exemplu, putem schimba puțin perspectiva și să încercăm să fotografiem piața din lateral, căci Fântâna celor patru fluvii, amplasată central, este principala atracție. Alături de ea se află alte două fântâni, Fântâna lui Neptun și Fântâna Maurului, unde nu este foarte aglomerat. Cu puțin noroc, putem evita oamenii din cadru și în zona centrală, iar recomandarea mea este să vă apropiați cât mai mult de obiectivul pe care doriți să îl suprindeți în imagini și să folosiți o lentilă wide pentru a-l surprinde în întregime.

Piazza Navona, Roma

Piazza Navona, Roma

Piazza Navona, Roma

Piazza Navona, Roma

 

3. Pantheon

 

Panteonul, un templu dedicat tuturor zeilor și devenit ulterior biserică, este cea mai bine conservată clădire din Roma Antică, motiv pentru care aici se vor forma în permanență cozi la intrare. Dar, pentru a evita aglomerația din Piazza de la Rotonda, vă sfătuiesc, la fel ca în Piazza Navona, să vă apropiați cât mai mult de un punct de interes și, astfel, vă veți putea fotografia doar voi cu el. Spre exemplu, dacă veți merge lângă Obelisco del Pantheon și Fontana del Pantheon, puteți surprinde în imagini și impunătoarea clădire al căror nume l-au preluat aceste două atracții.

Pantheon, Roma

Pantheon, Roma

 

4. Fontana di Trevi

 

Cea mai cunoscută și una dintre cele mai frumoase fântâni din Roma, Fontana di Trevi îl are ca element central pe Neptun, zeul mării, și este faimoasă datorită unei legende conform căreia, dacă arunci o monedă în apă, ți se va îndeplini o dorință și vei reveni la Roma. Acesta este unul dintre cele mai imortalizate obiective din Roma și, deși numărul turiștilor mi s-a părut mai redus față de ultima vizită, aceștia erau, în continuare, prezenți în număr mare. Însă, pentru fotografii doar cu voi și fântâna, puteți încerca colțul din dreapta, sau chiar marginea piscinei – așa veți avea garanția că nimeni nu va mai fi în spatele vostru și, cu puțin noroc, nici în lateralele voastre.

Fontana di Trevi, Roma

Fontana di Trevi, Roma

Fontana di Trevi, Roma

Fontana di Trevi, Roma

 

5. Piazza del Popolo

 

Locul în care se adunau pelerinii sosiți în Roma a devenit Piazza del Popolo, una dintre preferatele mele din oraș. Însă, pentru a o suprinde în întregime, vă recomand să urcați spre Piazzeta Napoleon, aflată la intrarea în Grădinile Borghese. La jumătatea drumului există un loc de belvedere de unde se observă cele două biserici gemene (Santa Maria in Mentesanto și Santa Maria dei Miracoli), Obelisco della Fontana, Fontana dell Nettuno și Fontana della di Roma; practic, tot ce oferă piața turiștilor. Priveliștea este cu atât mai spectaculoasă cu cât urcăm, însă există riscul să fie mai aglomerat sus; eu am asistat chiar și la filmarea unor scene dintr-un film în această ultimă călătorie, iar accesul spre viewpoint era restricționat.

Piazza del Popolo, Roma

Piazza del Popolo, Roma

Piazza del Popolo, Roma

Piazza del Popolo, Roma

 

6. Cartierul Trastevere

 

Aș fi tentată să spun că Trastevere este locul meu preferat din Roma, însă îmi este dificil să fac un top al Romei, căci am foarte multe locuri pe care le revăd de fiecare dată. Însă, cartierul Trastevere este una dintre aceste zone care emană autenticitate la orice colț și pe care îți este impsibil să nu le îndrăgești. Este cam dificil să găsiți străzile goale (poate doar lunea dimineața), însă, cu mici trucuri, ceilalți turiști vor trece neobservați. Piazza Santa Maria in Trastevere este emblematică pentru acest cartier și, dacă vă îndepărtați puțin de fântână – unde își dau întâlnire turiștii și localnicii, deopotrivă – veți fi voi în prim-plan, iar oamenii din jur vor trece în plan secund și vor părea de dimensiuni mai mici.

Cartierul Trastevere, Roma

Cartierul Trastevere, Roma

 

7. Bazilica San Pietro

 

Cea mai mare construcție romano-catolică din lume, ridicată pe locul în care Sfântul Apostol Petru a fost îngropat, Bazilica San Pietro este unul dintre locurile cu cea mai mare însemnătate din Roma și din Vatican. Fiind un obiectiv religios, duminica este ziua în care se reunesc cei mai mulți turiști aici, majoritatea așteptând discursul Papei – la care am asistat și eu în prima călătorie pe aceste meleaguri. În altă zi a săptămânii, șansele de reușită (în materie de fotografii) sunt foarte mari. Piața nu va fi pustie, însă, cum majoritatea turiștilor se opresc la fântâni sau fac poze de la depărtare, dacă vă apropiați puțin de bazilică o puteți fotografia, singură, în întregime.

Piazza San Pietro, Vatican

Piazza și Bazilica San Pietro, Vatican

 

8. Castelul Sant’Angelo

 

Fost mausoleu, fortăreață, reședință papală, închisoare militară și, în prezent, muzeu, Castelul Sant’Angelo veghează, de aproape două milenii, malul Tibrului. Majoritatea fotografiilor care au în cadru castelul sunt realizate pe Podul Sant’Angelo, însă acesta este în permanență aglomerat, așa că, pentru cadre doar cu voi, vă recomand să vă îndepărtați puțin și, astfel, nu doar că nu veți surprinde și alți turiști în fotografiile voastre, dar în cadru va fi și Tibrul, un bătrân „prieten” de-ai Romei.

Castelul Sant'Angelo, Vatican

Castelul Sant’Angelo, Vatican

 

9. Arcul lui Constantin

 

În imediata vecinătate a Colosseumului se află un alt obiectiv popular din Roma, Arcul lui Constantin, dedicat renumitului împărat. Din păcate, fiind situat între Colosseum și Forumul Roman, senzația mea este că nu primește atât de multă atenție din partea turiștilor pe cât ar merita – și că este vizitat doar în trecere, în drum spre alte atracții. De aceea, nici nu este foarte greu să facem fotografii aici fără alte persoane în cadru; pe mine nu m-a ajutat foarte tare lumina, recomand dimineața pentru a vizita această parte a Romei.

Arcul lui Constantin, Roma

Arcul lui Constantin, Roma

 

Pentru a descoperi aceste obiective într-un mod cât mai organizat, vă propun trei variante de traseu, care, desigur, pot suferi modificări și se pot extinde. Aceste recomandări sunt bazate pe experiențele celei mai recente călătorii, iar, pentru alte locuri fascinante din Roma, vă invit să citiți și celelalte articole în care este prezentată Cetatea Eternă.

 

Traseu 1: Piazza del Popolo – Via Corso – Fontana di Trevi – Pantheon – Piazza Navona

Traseu 2: Piazza San Pietro – Castel Sant’Angelo – Cartierul Trastevere

Traseu 3: Colosseum – Arcul lui Constantin – Forumul Roman – Colina Palatină – Columna lui Traian – Altare della Patria

 

Atrăgătoare în orice moment al anului, suprinzătoare de fiecare dată când o vizitezi, Roma este unul dintre locurile care sunt mai mult decât destinații turistice; sunt călătorii în timp, care te plimbă prin epoci diferite și care îți arată, cu mândrie, toata frumusețea păstrată din fiecare perioadă a istoriei. Am reunit câteva locuri instagramabile din oraș, însă ele sunt completate de sunetul pescărușilor, de mirosul cafelei, de graiul localnicilor, de culorile vespelor, de gusturile preparatelor. De arhitecturi, de sculpturi, de religie, de istorie, de glorie. Roma este toate acestea și încă puțin.

 


Citește și: