Până de curând, aș fi susținut tare și răspicat că cea mai bună alegere pe care o putem face, indiferent de natura călătoriei sau de distanța până la destinație, este aceea de a călători cu avionul. Este rapid, este sigur, este comod, nu ai, practic, aproape nicio responsabilitate. Ei bine, undeva pe la începutul anului, am început să iau în considerare și alte tipuri de excursii, implicit utilizarea altor mijloace de transport pentru deplasare, și chiar să îmi placă. Mă refer aici la excursiile cu mașina. Rămâne, într-adevăr, o plăcere pentru mine să călătoresc cu avionul, încă am emoții de fiecare dată când văd pe cer un avion și mă gândesc la următoarea mea călătorie, însă am dat ocazia și altor tipuri de mijloace de transport să îmi arate beneficiile pe care le aduc.

O călătorie cu mașina are atât avantaje, cât și dezavantaje, însă, cu siguranță, libertatea pe care ți-o conferă este net sporită. Practic, ești cel care ia deciziile, ești cel care alege traseul, când se oprește, unde se oprește și ce vizitează. Și excursiile cu mașina sunt de două categorii, respectiv situația în care întreaga călătorie este realizată cu mașina și situația în care zburăm cu avionul către destinație, iar acolo închiriem mașină pentru deplasare. O să discutăm în articolul de astăzi despre fiecare în parte.

Călătoriile cu mașina personală

Călătorie cu mașina

Călătorie cu mașina

Prima jumătate a acestui an mi-a adus ambele tipuri de excursii. Prima dintre ele a fost la începutul lunii martie, când am revăzut 3 țări pe care le mai vizitasem, care mi-au plăcut la fel de tare și prima, și a doua oară, plus un mic bonus. Este vorba despre Ungaria, Slovacia, Cehia și, pentru puțin timp, Austria. Totul s-a petrecut absolut neplanificat, ba chiar excursia era programată să se desfășoare altfel, mai exact, în timp ce îmi pregăteam bagajul – v-am mai povestit că, dacă l-aș putea face în drum spre aeroport, cred că atunci ar fi gata 🙂 – adică în seara – a se citi noaptea 🙂 – de dinaintea plecării, planurile s-au schimbat puțin în momentul în care a răsărit ideea de a renunța la biletele de avion (călătoria era planificată doar pentru Budapesta) și de a porni într-o excursie puțin mai lungă. Nu este chiar atât de lungă, nu vă speriați, sunt aproximativ 800 km până în capitala vecină (din București), iar, mai departe, este mai ușor, deoarece vă puteți opri de câte ori simțiți nevoia sau vă puteți caza pe parcurs. Bineînțeles că și în România ne putem opri și chiar mi-ar fi plăcut să fac acest lucru, măcar o noapte în Sibiu și una în Timișoara, însă deja se extinsese destul de mult excursia (de la 3 zile a ajuns la o săptămână), așa că am lăsat partea vestică a țării noastre pentru o excursie dedicată ei.

Primul lucru care trebuie avut în vedere, atunci când plecăm pe o distanță mai lungă și, în general, în afara țării, este condiția mașinii. Indiscutabil, aceasta trebuie să te ducă în punctul x și să te aducă acasă. Iar, dacă proprietarii mașinii nu sunteți voi, vă trebuie procură pentru a ieși cu ea din țară (de la proprietar, indiferent că este mama/tata/soțul/soția/copilul sau de la firma de leasing, dacă mașina este achiziționată în leasing). Se poate întâmpla să se verifice la vamă, se poate întâmpla să nu, așa că cel mai bine este să nu riscăm.

Un al doilea aspect care mie mi se pare important sunt asigurările. Când te-ai hotărât să pleci din țară, îți faci asigurare de sănătate. Mie nu mi-a lipsit din nicio călătorie. Acum nu pleci doar tu, merge și mașina cu tine, așa că indicat ar fi să îi faci și ei, nu? Nu pornim cu ideea că am avea nevoie de ea, însă este o măsură de siguranță, pentru a ști că beneficiem de asistență oriunde ne-am afla.

Unul dintre cele mai importante aspecte este cel legat de combustibil. Asigurați-vă că aveți suficient (mai mult decât considerați că vă trebuie, aș spune eu), pentru că, atunci când călătorești cu mașina, ești tentat, poate, să deviezi de la traseu, să descoperi și alte zone sau locuri și nu ai garanția că vei găsi benzinării de fiecare dată când ai nevoie, așa că cel mai indicat este să nu ajungeți în situația în care rezervorul să fie aproape gol.

Urmează taxele de drum. În România le cunoaștem, dar cum procedăm când ieșim din țară? Ei bine, la fel. Ne oprim în prima benzinărie  și ne achiziționăm vignetă. În unele state se lipește în geam, în altele, nu. Veți fi informat despre acest lucru în momentul în care o achiziționați. Perioada minimă este de 10 zile, așa că nu vă faceți griji, la întoarcere nu va trebui să plătiți din nou (asta dacă vă încadrați în cele 10 zile, dacă excursia este mai lungă, vă puteți face pe o perioadă mai mare, evident).

Mare grijă trebuie să avem la regulile de circulație rutieră din fiecare stat. Ajungem într-o țară străină, respectăm regulile acelei țări, nu pe cele din țara noastră sau pe cele pe care ni le imaginăm noi, chiar dacă sunt aproximativ la fel (acest aspect este valabil și în cazul închirierii mașinilor). Căutăm frumos pe internet, vom găsi toate informațiile pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe și aflăm viteza maximă admisă, când trebuie să pornim luminile de întâlnire, cum se acordă prioritatea (deși acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să fim atenți la indicatoarele rutiere). Nu este atât de greu precum pare, mai ales că în majoritatea timpului se circulă pe autostradă (de preferat pe banda de lângă carosabil, pentru a nu încurca ceilalți participanți la trafic).

În era tehnologiei, cred că o aplicație GPS pe telefon este la îndemâna oricui și, oricât de autentic ar putea părea, în unele situații, să călătorim cu harta în mână, GPS-ul ne ajută considerabil în reducerea timpului de deplasare, în evitarea aglomerației și în multe alte aspecte. Așadar, sfatul meu este să nu vă bazați doar pe indicatoare, nici măcar pe propriile cunoștințe (dacă deja cunoașteți traseul), ci să apelați la o aplicație GPS (eu folosesc Waze și sunt foarte mulțumită), pentru că el cunoaște mai bine ca noi toate zonele aglomerate/ obstacolele/ pericolele existente pe traseu, astfel încât va genera ruta cea mai rapidă și ne va informa, de fiecare dată, despre tot ce vom întâlni pe traseu.

Un alt aspect care nu trebuie neglijat este cel referitor la parcări. Verificați dacă hotelul (sau hotelurile) la care urmează să vă cazați dispune de parcare, sau, dacă nu, dacă există în zonă locuri în care vă puteți lăsa mașina în siguranță. De asemenea, dacă parcați în locurile publice, verificați dacă este permisă parcarea acolo unde doriți să lăsați mașina și nu uitați să verificați unde puteți plăti, pentru că, pentru o clipă de neatenție, puteți primi o amendă de toată frumusețea.

Indicat ar fi, pentru un drum mai lung, să existe doi șoferi sau, dacă nu, să faceți pauze mai dese, în special dacă circulați noaptea. Pentru că oricât de experimentați am fi, excursiile cu mașina sunt, totuși, si destul de obositoare, mai ales că suntem tentați, așa cum am mai spus, să le prelungim și să vizităm și alte locuri care nu erau incluse în traseul inițial.

Călătoriile cu mașină închiriată

Călătorie cu mașina

Călătorie cu mașina – ai libertatea de a te opri unde dorești 🙂

O să discutăm acum despre principalele aspecte pe care trebuie să le avem în vedere atunci când închiriem mașini. Multe dintre cele menționate la călătoriile cu mașinile personale se aplică și aici, respectiv regulile de circulație rutieră, asigurarea carburantului, parcările, folosirea GPS-ului, dar sunt și altele suplimentare, precum și unele incluse deja în prețul rezervării, cum ar fi taxele de drum.

Mi-a plăcut și continuă să îmi placă să descopăr pe jos, în cea mai mare parte, zonele vizitate. Dar acest lucru se aplică mai mult în cazul orașelor, unde majoritatea punctelor de atracție sunt concentrate în câteva zone, așa că este ușor să te deplasezi cu metroul, de exemplu, într-o anumită zonă, iar de acolo să pornești explorarea pe jos. Însă ce facem atunci când realizăm că nu vom putea face acest lucru, când nu există metrou, ci doar un sistem de autobuze care circulă mai rar, au multe stații și timpul irosit astfel este prea mult? Când ne aflăm pe o insulă, de exemplu? Avem varianta de a circula cu autobuzele locale, despre care v-am vorbit. Ar mai fi varianta de a opta pentru diverse excursii, care, în general, oferă și transport de la/ către hotelul la care suntem cazați. Însă, parcă nu am vrea să ne limităm la un anumit număr de excursii, să mergem doar din punctul x către punctul y și înapoi, nu? Doar suntem pe o insulă, spiritul de explorator pe care îl deținem începe să își facă simțită prezența, intrăm în pielea lui Robinson Crusoe pentru câteva zile și dorim să vizităm cât mai mult. Mai ales că principalele puncte de atracție sunt cele pe care însăși natura le-a creat, așa că, oriunde am privi, vom descoperi peisaje unice, pe care nu am dori să le ratăm. Ei bine, în această situație, fără discuție, cea mai bună alegere este să închiriem o mașină. Să avem posibilitatea de a fi exploratorii care ne simțim că suntem, să avem libertatea de mișcare ce ne oferă nouă libertatea de alegere, să ne simțim, într-un cuvânt, liberi.

Cel mai indicat, la închirierea unei mașini, mi se pare rezervarea acesteia online, cu ridicare din aeroport și retur tot în aeroport. Am încercat ambele variante, atât cu închiriere de la o agenție de lângă hotelul unde eram cazată, atunci când am realizat necesitatea unei mașini, cât și online, în următoarele călătorii. Dar, și aici, trebuie avute în vedere mai multe aspecte.

În primul rând, șoferul trebuie să aibă o vârstă minimă, de peste 26 de ani, în cele mai multe cazuri. În al doilea rând, dacă sunt mai mulți șoferi și intenționează să conducă toți, se plătește o taxă suplimentară, pentru că asigurarea mașinii este, de fapt, pe numele șoferului și nu pentru numărul automobilului.

Aceste asigurări, uneori sunt incluse în prețul de închiriere, alteori, nu. Trebuie verificat acest aspect în momentul rezervării, pentru că puteți ajunge, la final, să plăți chiar dublu față de prețul inițial afișat. De asemenea, aveți grijă la valoarea acoperită de asigurare și, dacă vi se pare prea mică, optați pentru un pachet de asigurare full, care, de obicei, este cu doar câțiva euro în plus pe zi. Nu pornim cu ideea că mașina s-ar putea strica, dar este mai bine să fim preventivi și să nu ajungem în situația în care, din diverse motive, să ne vedem la final nevoiți să plătim pentru diverse piese de schimb. Chiar am asistat la o discuție în care unui turist i se terminase bateria și i s-a solicitat să o plătească.

Verificați dacă tipul de mașină este cel solicitat de dumneavoastră, pentru că, de cele mai multe ori, pe site-urile companiilor de închirieri apare mențiunea „sau similar”. De asemenea, verificați condiția mașinii, eventualele zgârieturi sau oricare alte probleme. Cel mai sigur este să faceți niște fotografii în momentul în care o ridicați, precum și în momentul în care o returnați. Chiar dacă, cel mai probabil, nu le veți folosi niciodată, cel mai bine este să fim preventivi, în orice situație. Mie mi s-a întâmplat chiar să deschid ușa de la torpedou și să rămân cu ea pe picioare. 🙂 Dar am sesizat imediat agenția de la care închiriasem mașina.

Verificați contractul și cantitatea de combustibil care este trecută pe el, care trebuie să coincidă cu cea care se află în rezervorul mașinii atunci când o închiriați, precum și atunci când o restituiți. De obicei, se practică regula full-to-full, respectiv primiți mașina cu rezervorul plin și așa o și returnați, însă se poate întâmpla să o primiți cu mai puțin, iar în contract va fi menționat exact cât combustibil se află în acel moment.

De fiecare dată trebuie garantat prin ceva. Ori vi se va solicita un depozit, ori datele cardului, în eventualitatea în care mașina nu este restituită, sau nu îndeplinește condițiile pe care le îndeplinea atunci când ați închiriat-o (benzină mai puțină, eventuale lovituri și nu aveți asigurare sau orice altă problemă de natură tehnică). În cazul în care vi se solicită depozit, suma va fi deblocată în ziua în care returnați mașina, iar, mai apoi, în funcție de banca la care aveți cardul, banii vă vor fi restituiți în cont, în termen de câteva zile. Așadar, verificați acest aspect și asigurați-vă că aveți resurse suficiente în cont, care nu vă afectează bugetul călătoriei.

Acestea ar fi principalele aspecte pe care eu le-am remarcat în călătoriile cu mașina. Dacă par multe și complicate, să știți că nu este așa și că beneficiile sunt pe măsură. Voi ce ați adăuga pe listă? Ați descoperit și alte aspecte? Călătorii frumoase vă doresc, indiferent de mijloacele de transport alese!


Citește și: