Când ne gândim la Spania, cu toții asociem această țară și cu preparatele ei specifice atât de îmbietoare, încât mulți turiști călătoresc până în Peninsula Iberică pentru deliciile culinare care îi așteaptă aici. Știați că paella, un simbol greu de egalat al acestei țări, este, de fapt, un preparat tradițional valencian, care a preluat numele vasului în care se gătește – paellara – o tigaie specială din care se și consumă acest fel de mâncare?

Cea mai apropiată variantă de ceea ce cunoaștem astăzi a apărut la jumătatea secolului 19, în golful Albufera din regiunea Valencia, fiind mâncarea de bază a fermierilor care munceau pământul și își pregăteau prânzul în aer liber, punând tigaia pe foc de lemne. Ei amestecau orezul adus de acasă cu vânat, îndeosebi iepure, cu melci și cu toate ingredientele pe care le găseau – de aceea și această combinație de ingrediente total diferite, care aparent nu au nimic în comun.

Rapid, dintr-un preparat local, paella a devenit unul național, fiecare regiune având propria rețetă și propriile ingrediente, însă un lucru este cert: orezul și șofranul sunt nelipsite. În rest, variante sunt pentru toate gusturile, cele mai celebre fiind paella Valenciana – care conține orez, carne de iepure, melci, fasole, anghinare –, paella Marinera sau paella cu fructe de mare, cea mai cunoscută dintre toate sortimentele – conține, pe lângă orez, și fructe de mare și, după caz, și pește –, paella Mixta sau Marisco – se adaugă și pui pe lângă fructele de mare – și Paella Vegetariana, unde carnea este înlocuită cu legume dintre cele mai diverse.

„Orezul valencian”, așa cum era denumită inițial, a căpătat popularitate la nivel internațional în secolul 20 și, chiar dacă în timp rețetele s-au modificat – cea originală conținea orez, pui, rață, iepure, melci, roșii, boabe de fasole, ulei de măsline, șofran, apă, usturoi și sare –, dar și ocazia și frecvența preparării s-au schimbat – de la o mâncare pregătită, practic, din toate ingredientele pe care fermierii le găseau, la un preparat gătit la evenimente și fieste, până la un fel principal întâlnit în toate restaurantele spaniole și în majoritatea celor din lumea întreagă – putem concluziona acum că paella este un veritabil ambasador al țării pe care o reprezintă, nelipsit din alegerile tuturor celor care vizitează Spania. Buen provecho! 🙂


Citește și: Tenerife – în căutarea soarelui pe insula eternei primăveri