O să vă povestesc astăzi despre cea mai recentă călătorie de-a mea, o vizită la Milano. Exact așa o pot numi, o vizită, pentru că am plecat din București într-o dimineață de weekend și m-am întors în aceeași zi, seara. Călătoria mea se dorea a fi o escapadă de o zi, o ieșire la o cafea. Puțin mai departe. 🙂 Între timp, planurile s-au mai schimbat, deoarece nu puteam ajunge într-o destinație nouă fără să încerc să o descopăr puțin, atât cât îmi permitea timpul, dar suficient încât să pot să spun că Milano este un oraș ce merită din plin vizitat.

Nu eram la prima întâlnire cu Italia, prima a fost prin vizitarea Romei și m-am declarat îndrăgostită de la prima vedere. Cred că mă îndrăgostesc de fiecare oraș nou vizitat și îmi las câte o parte din suflet în fiecare dintre ele. Acesta este modul meu de a fi mai aproape de lume și de lucrurile care mă bucură.

Ce putem face o zi în Milano? Sau, mai bine spus, ce am făcut eu?

În primul rând, mi-am atins obiectivul excursiei, acela de a bea o cafea. Am ales un local drăguț din fața Domului, unde am mâncat cea mai bună pizza din viața mea. Dacă spuneam că la Roma am descoperit cea mai bună pizza, cea din Milano a întrecut-o, cu siguranță. Cred că acesta este unul dintre motivele pentru care m-aș întoarce oricând în Milano sau în oricare oraș al Italiei.

Domul din Milano

Domul din Milano

Probabil că se pot bifa toate obiectivele principale ale orașului într-o zi, cu puțină organizare, însă am preferat ca această vizită să fie dedicată relaxării și să nu mă simt presată de timp, pentru că, așa cum am spus, o cafea lângă Dom a fost ceea ce mi-am dorit. Dar, lângă el se află și Galeria Vittorio Emanuele II, pe care nu aveți cum să o ratați, indiferent dacă scopul vizitei în Milano este shoppingul sau oricare altul. Să ajungem în Milano și să nu vizităm Domnul sau Galeria Vittorio Emanuele II este ca și cum am ajunge în Paris și nu am vizita turnul Eiffel. Întotdeauna am considerat că nu trebuie să vizităm un obiectiv doar pentru că este renumit, ci pentru că noi în facem să fie special. Noi îl vedem în milioane de moduri, prin ochii tuturor celor care îl observă și prin energia pe care fiecare dintre noi o preia și o transmite mai departe.

Galeria Vittorio Emanuele II

Galeria Vittorio Emanuele II

Domul: Probabil că este cel mai reprezentativ obiectiv al orașului și își merită pe deplin acest statut. Nu cred că frumusețea în sine (pe care o are, incontestabil), ci atmosfera pe care o emană este cea care îi sporește atractivitatea. Mi s-a părut unul dintre cele mai calme și liniștite (sau liniștitoare) locuri, chiar dacă erau în permanență numeroși turiști dornici și nerăbdători să îl viziteze.

Nu trebuie să vă sperie cozile, de niciun fel. Nicăieri. Și nici aglomerația. Eu profit de perioada mai scurtă sau mai lungă de așteptare pentru a admira în liniște. Pentru a mă pierde printre gânduri și a mă elibera de ele. Pentru a mă concentra la moment și la ceea ce urmează să descopăr și să îmi dau seama cât de fericită sunt. Și norocoasă, pentru că pot face ceea ce îmi doresc și ceea ce îmi place. Norocoasă pentru că mă aflu atunci, în locul respectiv, alături de oameni dragi mie, care îmi întregesc tabloul despre fericire.

Am aflat, așadar, de ce Domul din Milano este atât de renumit. V-am mai povestit despre pasiunea mea de a urca în toate turnurile, de a ajunge mereu în cel mai înalt punct al fiecărui oraș, așa că nu puteam rata nici de data aceasta ocazia de a vedea orașul de la înălțime. Adevărata frumusețe a Domului doar aici se observă. Cred că aș fi putut să-l admir ore întregi și să fotografiez fiecare colț, fiecare îmbinare de elemente care mie îmi păreau a forma o mare și impresionantă dantelă și nu m-aș mai fi îndurat să plec. Dacă aș face un top cu toate catedralele vizitate (ceea ce probabil că voi face, într-un articol următor), Domnul din Milano va fi, cu siguranță, pe o poziție fruntașă.

Domul din Milano

Domul din Milano

Domul din Milano

Domul din Milano

Galeria Vittorio Emanuele II: Situată lângă Dom, Galeria Vittorio Emanuele II este, probabil, la fel de celebră ca acesta și un punct de atracție pentru toți turiștii. Indiferent dacă plănuiți să achiziționați ceva, dacă o faceți doar pentru că vă atrage atenția ceva în mod deosebit (și este foarte probabil ca acest lucru să se întâmple), dacă doriți să vă răsfățați privirile cu cele mai strălucitoare vitrine sau să vă relaxați la o cafea, Galeria Vittorio Emanuele II este modalitatea perfectă de a petrece o bună parte din timp într-o vizită în Milano.

Galeria Vittorio Emanuele II

Galeria Vittorio Emanuele II

Următorul obiectiv nu a fost un obiectiv în sine, a fost continuarea unei tradiții. Nu puteam ajunge într-o destinație nouă fără a juca Escape Room, joc de evadare și strategie pe care l-am descoperit în primăvară și despre care v-am mai povestit, iar de atunci bifez câte unul (cel puțin) în fiecare oraș vizitat, din România și nu numai. Acest concept am înțeles că a pornit din Budapesta, așa că mă aștept ca acolo să descopăr cele mai inspirate astfel de camere. Spre bucuria mea, deoarece Budapesta este un oraș superb și voi profita de acest lucru pentru a reveni în capitala Ungariei și pentru a-i dedica mai mult timp. O să vă povestesc ulterior despre camera jucată, de fapt despre toate cele pe care le-am jucat în afara României, și despre cum mi se pare că se diferențiază de cele pe care le-am întâlnit la noi.

Nu puteam rata celebra înghețată Amorino, cea pe care am descoperit-o în Lisabona și, de atunci, o caut în toate orașele pe care le vizitez. Italienii sunt renumiți pentru paste, pizza și înghețată. Bucuria mea, deoarece le iubesc în egală măsură pe toate. Cele mai bune gelaterii sunt în Italia, iar Amorino este de departe cea mai bună înghețată pe care am mâncat-o vreodată. Și, din fericire, nu se găsește doar pe teritoriul Italiei. Sper ca în viitorul apropiat să ne putem bucura de ea și la București, de ce nu? 🙂

Înghețată Amorino

Înghețată Amorino

Am plecat din Milano cu două regrete. Primul este că nu am vizitat celebra operă a lui Leonardo da Vinci, Cina cea de taină. Se poate vizita doar cu rezervare făcută în prealabil, online, iar în momentul în care mi-am achiziționat biletele de avion, toată perioada până la sfârșitul anului era ocupată, așa că am considerat acesta un bun prilej de a reveni în Milano. Iar cea de-al doilea este că nu mi-a mai permis timpul să vizitez Muzeul Leonardo de Vinci. Cred că v-am mai povestit cât sunt de fascinată de opera și de mintea lui, precum și de felul în care a reușit să inspire și continuă să o facă și acum, chiar și după 500 de ani. Dar pe aceste două obiective le consider oportunități pentru viitor și bune motive pentru a include în destinațiile din viitorul apropiat o nouă vizită în Milano. În apropiere de Milano se află lacul Como, așa că este musai să revin în perioada verii, pentru mai multe zile, deoarece doresc să dedic una acestei zone.

Cum ajungem?

Este atât de ușor să ajungem în Milano, încât singura întrebare care intervine acum este „De ce mai stăm pe gânduri?”. Eu știu de ce am stat și recunosc, nu m-a atras niciodată foarte tare această destinație, nu știu exact care sunt motivele pentru care evitam să o iau în considerare atunci când îmi programam o excursie. Dar mi-am schimbat complet părerea de cum am ajuns și m-aș întoarce oricând, chiar și doar pentru o zi așa cum am făcut-o.

Toate companiile low cost operează pe ruta București – Milano, la ore foarte bune (plecarea din București dimineața devreme și returul seara). Putem găsi chiar și mai multe zboruri în aceeași zi, la ore diferite, așa că posibilitățile nu ne lipsesc.

Trebuie să rezervați o oră de la aeroport până în centru și încă una pentru retur. Sunt numeroase autobuze la aeroport care au ca destinație stația Centrale, unde veți fi la doar patru stații de metrou de Dom. Prețul autobuzului care face legătura dintre aeroport și centru orașului este 5 euro de persoană, iar o călătorie cu metroul este puțin peste 1 euro.

Concluzia mea după o escapadă de o zi: poate fi o frumoasă alternativă, dacă ne dorim altceva. Este obositor, veți avea senzația că ați stat cel puțin 3 zile (eu așa m-am simțit). Însă m-am bucurat din plin de această mini-excursie (cred, de fapt, că este una dintre cele mai scurte în care am fost vreodată) și nu aș face-o altfel, dacă ar fi să iau din nou decizia de a pleca. Probabil că voi mai avea astfel de ieșiri, când voi avea ocazia, pentru că orice excursie pentru mine este un prilej de bucurie, oricât de lungă sau de scurtă ar fi. Și de ce să nu am parte mai des de astfel de ieșiri de weekend, combinate cu excursiile mai lungi? Mi se pare exact impulsul de care am nevoie pentru a rămâne cu o amintire foarte frumoasă despre o destinație. Suficient de puțin încât să îmi propun să revin, suficient de mult încât să îmi pot forma o impresie.

Domul din Milano

Domul din Milano

Mi-am schimbat părerea despre Milano sau, mai bine spus, mi-am format o părere, pentru că, așa cum am mai spus, mult timp a fost eliminată această destinație de pe lista mea cu obiective din viitorul apropiat. Anul viitor voi vizita și alte orașe ale Italiei, mi se pare o țară foarte frumoasă și care suprinde de fiecare dată. Milano mi s-a părut un oraș liniștit, un oraș perfect pentru un city-break, care nu pot spune că abundă în obiective turistice (sau încă nu le-am descoperit eu), dar care are capacitatea de a vă aduce puțină relaxare, tocmai prin faptul că emană foarte mult calm. Cred că este prima dată când am sărit peste documentare. Nu eram complet dezinformată, însă nu mi-am mai realizat ghidul de călătorie, cel pe care îl fac de fiecare dată înaintea unei excursii. Nu m-a afectat acest lucru, din contră, nu am mai simțit presiunea vizitării cât mai multor obiective, ci am putut să mă bucur din plin de atmosfera descoperită.

Am învățat că nu trebuie niciodată să desconsiderăm un loc. Nu am făcut-o în adevăratul sens al cuvântului, ci doar că nu mă simteam cu adevărat atrasă de un loc sau de altul sau îmi aranjam în altă ordine opțiunile. Mi-am amintit că cel mai important este să mă bucur, indiferent de durata excursiei. Bucurați-vă și voi de momente, de locuri, de oameni și cu oameni, bucurați-vă de voi. Bucurați-vă și nu vă limitați doar la atât, doriți-vă să vă bucurați în continuare. Momentele cele mai frumoase ni le creăm singuri și apoi le trăim din plin.

Galeria Vittorio Emanuele II

Galeria Vittorio Emanuele II

Plimbare prin Milano

Plimbare prin Milano