Se întâmplă, de multe ori, să ajung în locuri despre care nu m-am informat aproape deloc înainte, sau care poate că nici nu se aflau în planul meu inițial. Și se întâmplă frecvent ca aceste locuri să îmi ofere unele dintre cele mai puternice lecții. De fapt, călătoriile în sine m-au învățat să renunț la prejudecăți, m-au învățat că, dacă pornim cu mintea și sufletul deschise și dacă observăm frumusețea din jurul nostru, vom descoperi că aceasta există în orice colț al lumii.

Povestea de astăzi este despre o destinație despre care nu se vorbește atât de mult pe cât orașul are de oferit. Este vorba despre Mostar, orașul despre care vom observa că, prin prisma influențelor culturale, a adunat elemente ale tuturor popoarelor care l-au traversat de-a lungul anilor. Ar putea părea o poveste tristă, dacă ne gândim la istoria recentă, mai exact la perioada anului 1993, atunci când a fost asediat și distrus în mare parte. Și, mai trist decât atât, este faptul că mii de vieți au fost curmate în acea perioadă de plin război civil. Ar putea părea tristă, pentru că ne-am gândi, în primă fază, că localnicii nu vor să uite acele momente și că trăiesc cu ele zilnic. Eu am preferat să văd puțin diferit lucrurile. Și să văd că, acolo unde există viață, există speranță. Și unde există speranță, există frumusețe, există bucurie, există emoții.

În Mostar am descoperit un loc care vibrează, pur și simplu. Un loc simplu și complex, totodată, un mix de arome, de arhitecturi, de culturi, de religii. Pentru mine a fost surpriza anului 2017 și am simțit că i-am dedicat mult prea puțin timp față de cât are el de oferit. Întregii țări, de altfel, așa că mi-am propus ca la anul să revin în Bosnia-Herțegovina, pentru a vizita și Sarajevo, capitală ce promite a mă surprinde la fel de tare precum orașul Mostar.

Cunoșteam foarte puțin din istoria acestei țări, dar și din situația actuală, așa că mă încercau ușoare sentimente de nesiguranță. Am ajuns în Mostar mai mult ca o escală între Dubrovnik și Split, însă, de cum am coborât din mașină, am fost complet fascinată de acest mic oraș. Un oraș al contrastelor ce pot fi observate la orice pas.

Pentru mine, fost o adevărată lecție de istorie. Dacă toate celelalte regiuni vizitate anterior, care au făcut parte din fosta Republică Socialistă Federativă Iugoslavia, au șters orice urmă a războiului civil care a avut loc nu cu mult timp înainte, aici, deși zona orașului vechi a fost refăcută, se pot observa oriunde am privi aceste semne. Oamenii păstrează vii amintirile perioadelor dure prin care țara lor a trecut, motiv pentru care am observat destul de multe clădiri care au fost bombardate și păstrate exact la stadiul anilor 1993-1994. Ba chiar se organizează și tururi de prezentare a scenelor războiului, există un muzeu cu fotografii din acea perioadă, iar, cel mai bizar, se vinde ca suvenir muniție artizanală.

Este dur și, totodată, plin de speranță să vezi cum viața a reușit să își continue cursul firesc. Este o imagine destul de puternică să vezi o clădire devenită o ruină și, din interiorul ei, să observi cum, cu toată forța de care dă dovadă, viața a răsărit. Să vezi cum cresc flori printre aceste ruine, fără a cunoaște tristețea care se ascunde în spatele zidurilor. Este o dovadă că nimic nu rămâne pe loc, că lucrurile își continuă parcursul și că noi trebuie să găsim, întotdeauna, resursele pentru a merge mai departe. Este o dovadă că există speranță chiar și atunci când am putea crede că totul s-a sfârșit.

Și cu atât mai puternică este imaginea cu cât vom vedea contrastul dintre clădirile bombardate și noile clădiri ale secolului în care trăim. Dacă vechiul oraș (Stari Grad) este animat și plin de culoare, celelalte zone ale orașului ar putea părea pustii la o primă vedere. Însă peisajul este unul care pe mine m-a fascinat, de cum am intrat în Bosnia-Herțegovina. Și se continuă și în Mostar același peisaj dominat de munți și de dealuri, străbătut în mare parte de râul Neretva.

Mostar - Visător prin lume

Mostar, Bosnia-Herțegovina

Mostar - Visător prin lume

Mostar, Bosnia-Herțegovina

Mostar - Visător prin lume

Mostar, Bosnia-Herțegovina

Mostar - Visător prin lume

Mostar, Bosnia-Herțegovina

Mostar - Visător prin lume

Mostar, Bosnia-Herțegovina

Mostar - Visător prin lume

Mostar, Bosnia-Herțegovina

O scurtă istorie a orașului Mostar

Istoria orașului Mostar se intersectează, în mare parte, cu istoria întregii țări. Spun în mare parte, deoarece, fiind situat aproape de graniță, a fost mai ușor de cucerit de marile imperii care își continuau expansiunea. Mă refer aici la Imperiul Roman (Imperiul Bizantin mai apoi) și la Imperiul Otoman, motiv pentru care astăzi putem observa puternice influențe turcești. Acestea se datorează faptului că, timp de aproape 600 de ani, Mostar s-a aflat la granița Imperiului Otoman și, drept urmare, aici vom descoperi destul de multe elemente islamice, lesne de observat în arhitecturi, în gastronomie, în port, în credință. Dar nu doar aceste mari imperii au fost cele care au dorit să-și revendice acest teritoriu, ci și Ungaria (și, mai apoi, Imperiul Austro-Ungar) și Croația, motiv pentru care, în prezent, populația este formată într-un procent destul de mare din croați. Acest lucru este datorat și apropierii geografice de Croația.

În timpul războiului civil în care Republica Socialistă Federativă Iugoslavia, formată în 1943, s-a destrămat, orașul Mostar a fost cel mai grav afectat din întreaga țară, fiind sub asediu timp de 9 luni. A fost distrus in mare parte, vechiul oraș fiind singurul reconstruit complet ulterior.

Acesta s-a continuat cu un alt război civil, deși țara își proclamase independența în anul 1992. Sârbii bosniaci și sârbii croați își disputau teritoriul, iar, mai apoi, atacurile s-au îndreptat împotriva musulmanilor care trăiau pe acest teritoriu. Conflictele au încetat la finalul anului 1995, moment în care începe o nouă etapă în evoluția acestei țări.

Despre mixul cultural și religios din Mostar

Prin prisma istoriei bogate ce o poartă și a tuturor popoarelor care și-au lăsat amprenta asupra lui, orașul Mostar are un puternic caracter multicultural. Este un mix între islam și creștinism, atât ortodox, cât și catolic, aici conviețuind popoare precum croații (catolici), sârbii (ortodocși), bosniacii (musulmani), ori evreii.

Așa că nu ar trebui să ne surprindă dacă vom observa femei în straie tradițional musulmane, iar, alături de ele, turiști (ori localnici) în ținute occidentale.

Întreg orașul este un mix între orient și occindent, un oraș cu înfățișare croată și cu tradiții islamice. Vechiul oraș (cu excepția bazarului) seamănă foarte tare cu cele descoperite în Muntenegru și în Croația, cu aceeași culoare deschisă a clădirilor și străzi înguste pavate cu piatră. În timpul verii, acestea se umplu cu turiști, pentru că, mai timid, Mostar începe să își deschidă ușile turiștilor din întreaga lume. Începe să își arate latura fascinantă, concentrată, în mare parte, în jurul apelor turcoaz ale râului Neretva.

Proiectul meu, prin care am vizitat Balcanii, s-a numit „Be a Balkan in the middle of the Balkans”, așa că, pe lângă locuri încărcate cu istorie, cu trecut și cu prezent fascinant, cu peisaje și cu arhitecturi spectaculoase, am avut un interes destul de mare și pentru oamenii pe care îi descopeream. Oameni simpli, oameni pe care i-am observat din umbră, fără să le deranjez, cumva, activitatea.

Dacă în Veneția am asistat la confecționarea celebrelor măști, în Mostar am fost fascinată de strălucirea acelor obiecte simple, însă realizate cu mare grijă în atelierele propriilor magazine și prezentate precum bunul cel mai de preț. Așa este și cazul bătrânului pe care vi-l prezint în fotografia de mai jos, care este una dintre preferatele mele din întreaga excursie.

Mostar - Visător prin lume

Mostar, Bosnia-Herțegovina

Mostar - Visător prin lume

Mostar, Bosnia-Herțegovina

Mostar - Visător prin lume

Mostar, Bosnia-Herțegovina

Mostar - Visător prin lume

Mostar, Bosnia-Herțegovina

Cum puteți ajunge în Mostar

Majoritatea turiștilor preferă să viziteze acest oraș ca o excursie de o zi din Dubrovnik sau din Split, fiind, oarecum, la jumătatea distanței dintre cele două orașe croate, în zona de sud a țării. Este destul de aproape de granița cu Croația, motiv pentru care, dacă nu este aglomerat la vamă, nu ar trebui să faceți mai mult de 3 ore.

Orașul are și propriul aeroport, însă din București nu am văzut până acum zboruri. Există, în schimb, zboruri către capitală, Sarajevo, iar de acolo puteți ajunge cu trenul, ori cu autobuzul.

Mostar - Visător prin lume

Drumul către Mostar

Mostar - Visător prin lume

În depărtare, în vale, se află Mostar

Ce puteți vizita în Mostar

Mostar, asemenea tuturor orașelor balcanice descoperite, și-a conservat foarte bine centrul vechi (Stari Grad), devenit una dintre principalele atracții ale orașului. Un centru istoric construit pe malul râului Neretva, cu clădiri deschise la culoare și cu un imens bazar ce se întinde pe toate străduțele existente aici.

Întreg centrul vechi pare construit în jurul unui pod. De fapt, întreg orașul, dacă ne gândim la importanța istorică pe care acest pod a avut-o, iar acum la importanța sa turistică și culturală. Este vorba despre Stari Most (Vechiul Pod), cel care unește orașul împărțit în două de râul Neretva. Ca să înțelegeți mai bine importanța acestui pod pentru localnici, vă spun că însuși numele orașului provine de la denumirea podului, mostarii fiind gardienii podului, iar most înseamnă pod.

Acesta a fost construit între anii 1557 și 1566, la dorința împăratului otoman Suleyman Magnificul și a rezistat vreme de mai bine de patru secole. Până în anul 1994, mai exact, atunci când a fost doborât în timpul războaielor bosniace și a ajuns în totalitate în apele reci ale râului.

După 10 ani de la acest incident, în anul 2004, acesta a fost reconstruit, urmând planurile inițiale și folosindu-se bucățile de piatră recuperate din râu, dar și altele noi din aceeași carieră de unde au fost preluate cele din care a fost construit cel inițial. Un an mai târziu, acesta a intrat pe lista patrimoniului cultural universal UNESCO, alături de întreg vechiul oraș.

Stari Most este cel mai fotografiat loc al orașului și este lesne de înțeles de ce. Peisajul este unul absolut superb, apele turcoaz ale râului Neretva, alături de clădirile deschise la culoare și de vegetația sălbatică de pe valea râului oferă unele dintre cele mai frumoase imagini ce pot fi surprinse aici.

Stari Most nu este nicidecum singurul pod care traversează apele râului Neretva, ba, din contră, orașul abundă de astfel de construcții, însă acesta este, cu siguranță, nu doar cel mai atrăgător obiectiv turistic din Mostar, ci și simbolul orașului. Un simbol al armoniei multiculturale și multietnice din acest mic oraș.

Localnicii obișnuiesc să sară în apele râului de pe pod, de la peste 20 de metri înălțime, în general contra unor sume de bani strânse de la turiștii care vor să îi fotografieze sau filmeze. Este o tradiție ce durează de câteva sute de ani, din anul 1664, mai exact, iar, la 300 de ani distanță, a devenit chiar o competiție oficială, ce se organizează la finalul lunii iulie.

La baza podului, de ambele laturi, se află două turnuri, care găzduiesc un muzeu (Old Bridge Museum) și o expoziție foto din perioada războiului, însă destul de aglomerate (cel puțin în luna august, atunci când am vizitat eu orașul Mostar).

Mostar - Visător prin lume

Mostar, Bosnia-Herțegovina

Mostar - Visător prin lume

Mostar, Bosnia-Herțegovina

Mostar - Visător prin lume

Mostar, Bosnia-Herțegovina

Mostar - Visător prin lume

Stari Most, Mostar

Mostar - Visător prin lume

Mostar, Bosnia-Herțegovina

Mostar - Visător prin lume

Stari Most, Mostar

Mostar - Visător prin lume

Mostar, Bosnia-Herțegovina

Mostar - Visător prin lume

Înainte de a sări 🙂

Nu puteți ajunge la pod fără a străbate labirintul de străduțe din centrul vechi. Principala stradă este și cea mai veche și cea mai frumoasă din întreg orașul și este denumită „strada de aur”. Întreg centrul vechi este plin de culoare și este, de fapt, un întins bazar (chiar fostul bazar turcesc) ce se dezvăluie de o parte și de cealaltă a străzilor. Acesta este fascinant nu numai prin diversitatea produselor care se pot cumpăra de aici (de la ibrice, la portofele ori agende cu motive orientale, până la mătăsuri sau chiar muniție decorativă, care amintește de perioada războiului), ci prin faptul că reunește clădiri colorate, buticuri, magazine, galerii de artă, localuri, terase cu vedere la vechiul pod și la râul Neretva.

Peisajul este brăzdat de minarete ale moscheilor și le puteți chiar vizita, însă așteptați-vă să fie destul de aglomerat, cel puțin în lunile iulie și august. Cea mai vizitată este moscheea Koski Mahmet Pasina, prin prisma imaginii foarte frumoase asupra podului pe care o oferă. Dar se pot întâlni în oraș și biserici ortodoxe ori catolice, cele mai cunoscute fiind Biserica Franciscană și Biserica Catolică.

Alte obiective atrăgătoare și vizitate din Mostar sunt casele turcești, care datează încă din anii 1600 și War Photo Museum, un muzeu care adăpostește fotografiile realizate de un neo-zeelandez în perioada războiului.

Mostar - Visător prin lume

Mostar, Bosnia-Herțegovina

Mostar - Visător prin lume

Mostar, Bosnia-Herțegovina

Mostar - Visător prin lume

Mostar, Bosnia-Herțegovina

Mostar - Visător prin lume

Mostar, Bosnia-Herțegovina

Mostar - Visător prin lume

Mostar, Bosnia-Herțegovina

Mostar - Visător prin lume

Mostar, Bosnia-Herțegovina

Mostar - Visător prin lume

Mostar – Visător prin lume

Mostar - Visător prin lume

Mostar, Bosnia-Herțegovina

Mostar - Visător prin lume

Mostar, Bosnia-Herțegovina

Mostar - Visător prin lume

Mostar, Bosnia-Herțegovina

Mostar - Visător prin lume

Biserica Catolică, Mostar

Mostar - Visător prin lume

Liceul local din Mostar

Gastronomie

După cum vă puteți imagina, bucătăria tradițională din Mostar abundă în preparate turcești, majoritatea mâncărurilor fiind bazate pe carne, iar cel mai renumit preparat se numește „cevapi”, un fel de mici serviți într-o lipie, alături de cartofi prăjiți și sos de ardei roșu. Puțin cam multă carne tocată pentru gustul meu, dar, din curiozitate ori de poftă, poate fi încercat acest preparat. Nu știu dacă veți reuși să îl și terminați, deoarece porțiile sunt foarte mari.

În schimb, deserturile sunt minunate, în special cele bazate pe miere. Baklava, Hurmasica, Smokvara, rahat turcesc, la localuri ori direct de la tarabele din bazar, toate foarte atrăgătoare, încât le veți rezista cu greu.

Mostar - Visător prin lume

Mostar, Bosnia-Herțegovina

Mostar - Visător prin lume

Mostar, Bosnia-Herțegovina

Mostar - Visător prin lume

Mostar, Bosnia-Herțegovina

Mostar - Visător prin lume

Mostar, Bosnia-Herțegovina

Mostar - Visător prin lume

Mostar, Bosnia-Herțegovina

Mostar - Visător prin lume

Mostar, Bosnia-Herțegovina

Informații utile

Moneda locală este Marcă Convertibilă, însă se acceptă plata și în euro, inclusiv la buticurile din bazar. Conversia este simplă, un euro este echivalentul a două mărci convertibile. La localuri se acceptă plata și cu cardul, așa că nu am avut nevoie să retrag bani cash de la bancomatele locale în timpul petrecut aici.

Pentru a pătrunde în țară nu este necesar pașaport, nici viză, turiștii români putând intra doar pe baza buletinului. Drumurile nu sunt printre cele mai bune, dar nici extraordinar de proaste. Am circulat și pe o porțiune de autostradă, cu plata în funcție de numărul de kilometri parcurși.

Temperaturile sunt foarte ridicate în timpul verii, fiind cea mai călduroasă zonă a țării. Atmosfera era uscată, astfel că am simțit că mă topesc de cum am coborât din mașină. Mi s-a părut chiar mai cald decât în Dubrovnik, însă nu putem lăsa acest aspect să ne împiedice vizitarea orașului, nu-i așa? 🙂

Mostar - Visător prin lume

M-am despărțit de Mostar la finalul zilei

Despre Mostar nu cunoșteam prea multe în momentul în care am ales să îl vizitez și am realizat că nu sunt singura în această situație. Despre întreaga țară, de altfel, nu aveam prea multe informații, deși nu este deloc îndepărtată de România. Și, la fel ca mulți alții, am trăit mult timp cu senzația că Bosnia-Herțegovina nu este o țară prea sigură, prin prisma conflictelor destul de recente care au avut loc aici și prin prisma faptului că se observă și acum dovezile războiului. Este printre cele mai puțin vizitate țări din Europa, însă pe mine m-a făcut să îmi pară rău că am pornit către ea cu prejudecăți.

Se spune despre acest oraș că este cel mai frumos oraș al țării. Nu știu să vă spun dacă este adevărat sau nu, pentru că nu am vizitat niciun altul, însă vă pot spune că ar trebui să îi alocați puțin timp, mai ales că nu vă trebuie mai mult de o zi pentru a-l vizita. Ce m-a fascinat cel mai tare, pe lângă toate aspectele prezentate, a fost faptul că localnicii, cumva, și-au acceptat trecutul și l-au transformat în obiectiv turistic. Nu știu dacă este cel mai atrăgător lucru, nu știu dacă imaginea care ne vine în minte atunci când privim dealurile ce înconjoară orașul este cea mai plăcută, știind că acestea adăpostesc mormintele celor care și-au pierdut viața în timpul războaielor bosniace, însă este, cu siguranță, o lecție. De acceptare, de conviețuire, de transformare.


Citește și: