A venit momentul să ne îndreptăm atenția către locurile potrivite pentru o călătorie de început de toamnă, în speranța că vom mai gusta puțin din mirajul anotimpului cald — și, de multe ori, se dovedește că nu este un miraj și că, foarte aproape de casă, lupta dintre anotimpuri încă nu și-a stabilit câștigătorul. Mai exact, la vecinii de la sud de Dunăre — cu cât ne apropiem mai tare de Turcia, cu atât mai ridicate vor fi temperaturile (atât ale aerului, cât și ale mării). În afara sezonului, după ce aglomerația din timpul verii se estompează, putem descoperi adevărate comori, iar astăzi vreau să vă prezint litoralul bulgăresc mai departe de all inclusive și să vă recomand 7 locuri de vizitat toamna în Bulgaria.
1. Sozopol Old Town
Are ceva începutul toamnei ce face orașul vechi din Sozopol să pară și mai boem — să fie, oare, combinația dintre casele cu arhitectură tradițională (primul nivel din piatră și al doilea din lemn), smochinii ce veghează în fața lor, localnicii care comercializează gemuri sau vinuri făcute din aceste fructe (și nu numai) și marea care se oprește, agale, în stânci? Aș adăuga și ruinele — martorii unor vremuri de glorie a portului —, dar și terasele cochete, pline cu flori, care te transpun, cu ușurință, pe Coasta Dalmată. Bonus, mica plajă este aproape doar pentru noi în această perioadă a anului, iar apa mării este caldă, chiar și la început de octombrie.
Despre Sozopol și experiențele anterioare am povestit mai multe aici.
2. Castelul Ravadinovo
Walt Disney ar fi invidios pe isprava lui Georgi Kostadinov Tumpalov, a cărui statuie veghează domeniul Ravadinovo încă de la intrare — și pe care este foarte posibil să îl întâlniți dacă îi vizitați castelul. Pe de-o parte, o poveste cu prinți și cu prințese, pe de altă parte (cea mai mare parte, de altfel), un amalgam de elemente „aduse” din epoci diferite, castelul „Îndrăgostit de vânt” este una dintre cele mai îndrăgite destinații din Bulgaria, amplasat în apropiere de Sozopol.
Se poate vizita doar în exterior (însă domeniul este generos), pentru că nu sunt finalizate lucrările în interior, iar singurele încăperi deschise sunt o mică biserică, o cramă și o „veritabilă” sală a tronului.
Acesta ilustrează, aș zice, o viziune interesantă — dacă alegem doar partea de poveste, se poate dovedi a fi un loc plăcut și fotogenic, o dorință transformată în realitate. Ca un om ce promovează îndeplinirea visurilor, nu pot decât să aplaud curajul, oricât de extravagant ar putea părea.
3. Nesebar Old Town
O altă alegere inspirată în majoritatea sezoanelor (uneori chiar și iarna) este șarmantul și pitorescul Nesebar, un oraș cu aer medieval ce s-a „așezat” deasupra Mării Negre. Poartă pe aleile lui dovezile unui trecut pe cât de strălucitor, pe atât de închinat lui Dumnezeu — concluzie la care ajungem cu ușurință observând numărul lăcașurilor religioase (funcționale sau nu) întâlnite aici.
Moara de la intrare este primul element care prevestește lumea cumva din afara vremurilor în care urmează să pășim. Mai apoi, tabloul este completat de casele cu arhitectură tradițională, de ruine, de apa turcoaz a Mării Negre, de port și de pescărușii care își fac apariția cu precădere la finalul zilei.
Mi-e tare drag acest oraș, unde culturi și timpuri diferite și-au dat mâna și au țesut împreună povestea și identitatea locului. Puțin din Turcia, puțin din Grecia, chiar și o tentă din Italia sau din România, peste baza din Bulgaria fac din Nesebar una dintre cele mai îndrăgite destinații de pe litoralul Bulgariei.
Despre Nesebar și experiențele anterioare am povestit mai multe aici.
4. Burgas
Am vizitat Burgas într-o după-amiază călduroasă de vară, suficient de călduroasă încât să caut toate locurile cu umbră din oraș și cât să îmi doresc să revin, pentru a-l explora mai mult. M-am plimbat pe faleză și prin zona pietonală din centru, am înțeles că doar câteva ore nu sunt suficiente în acest oraș (al doilea ca mărime de pe litoralul bulgăresc, după Varna) și am realizat că, mai departe de mare, plajă și faleză, există numeroase obiective turistice (îmbrăcând forma muzeelor, a lăcașurilor religioase sau a atracțiilor naturale) care îi pot oferi acestei destinații toate elementele unui city break reușit.
5. Insula Sfânta Anastasia
Liniștea, dimensiunile reduse, marea care te însoțește la orice pas și atmosfera caldă sunt principalele elemente care m-au atras la (și către) singura insulă locuită din Bulgaria. Această palmă de pământ a devenit locul meu preferat de pe litoralul bulgăresc (Nesebar, încă ești în inima mea!), despre care am povestit mai multe aici. Dacă alegeți (și) Burgas pentru vacanța voastră, atunci puteți opta pentru o croazieră de câteva ore pe Insula Sfânta Anastasia sau chiar vă puteți prelungi șederea, căci există, aici, câteva camere destinate turiștilor (alături de un restaurant, un muzeu și o mănăstire).
6. Varna
Varna și împrejurimile sale au fost una dintre cele mai plăcute surprize de pe litoralul bulgăresc și m-am bucurat să descopăr un oraș aerisit, liniștit, care, deși este cel mai mare de la malul mării, are ceva din aerul și din modestia localităților de mici dimensiuni. Atracțiile sunt de tot felul și pentru toate gusturile, de la vestigii istorice și exponate ahitecturale, culturale și religioase, la comori peisagistice.
Despre Varna și experiențele anterioare am povestit mai multe aici.
7. Balcic
Despre Balcic am vorbit în repetate rânduri și l-am vizitat în (aproape) fiecare vacanță în Bulgaria; este una dintre destinațiile cele mai dragi mie (nu doar din această țară) și, pentru o plimbare pe faleză și un pahar cu vin de migdale de la crama din Castelul Reginei Maria nu ne trebuie nici motiv și nici vreo perioadă atent aleasă — ba, din contră, toamna pare a fi o alegere inspirată, căci liniștea este cea care își face simțită prezența cel mai puternic în aceste locuri (întreruptă, pe alocuri, de pașii grăbiți ai patrupezilor care simt miros de mâncare dinainte ca tu să te hotărăști măcar ce urmează să comanzi).
Despre Balcic și experiențele anterioare am povestit mai multe aici.
Chiar dacă țara vecină este preferată îndeosebi pentru stațiunile de pe litoral, putem cu ușurință îmbina vacanțele active cu relaxarea. Dar, pentru că încă suntem spectatorii unui dans între toamnă și vară, sper ca aceste 5 locuri de vizitat toamna în Bulgaria să vă inspire în organizarea unui city-break la sud de Dunăre. Bonus, puteți petrece o noapte și în Ruse, despre care am povestit aici.
Călătorii frumoase vă doresc! 🙂
In ultimii patru ani am fost in fiecare vara in Bulgaria. <3
Deja avem locurile noastre preferate. Recomand restaurantul Old Sailor unde sunt cele mai bune fructe de mare!
Mulțumeeesc! ? Preferatul meu este Dionis din Nesebar – au un tzatziki delicios! ?