Săptămâna trecută am răspuns afirmativ invitației de a viziona avanpremiera filmului „Life”/ „Viața”, distribuit în România de InterComFilm, un thriller SF ce m-a ținut în suspans pe tot parcursul său, tensiune accentuată atât de acțiunea filmului, cât și de modul în care acesta a fost regizat.

Filmul îi aduce în prim-plan pe Jake Gyllenhaal, Rebecca Ferguson, Ryan Reynolds, Hiroyuki Sanada, Ariyon Bakare și Olga Dihovichnaya, care interpretează rolurile membrilor echipajului (cu toții oameni de știință) navei spațiale ce pornește într-o nouă expediție, în care se urmărește descoperirea de semne ale vieții în afara Terrei.

Acțiunea se concentrează asupra unuia dintre cele mai controversate subiecte, care naște mii de întrebări și tot atâtea încercări de a afla răspunsurile: există viață mai departe de Terra? Și dacă da, acele forme de viață ne sunt prieteni sau dușmani?

Cu scene care ne țin în suspans pe toată durata filmului, cu o acțiune ce poate fi văzută din două unghiuri, dar care au un punct comun: acela al luptei pentru supraviețuire, lucrul pe care se bazează, practic, viața, Life este un film ce poate părea SF prin prisma faptului că nu avem acces la toate informațiile care ne intrigă. Mai exact, din cauză că încă nu cunoaștem răspunsurile la toate aceste întrebări, tot ce ne rămâne de făcut, pentru moment, este să ne utilizăm imaginația. Spun că poate părea SF, deoarece, la fel de bine, ideea prezentată în film poate fi una reală. Și se poate ca alte entități să nu ne fie dușmani, ci doar să încerce, asemeni nouă, să supraviețuiască. Iar învingător va fi cine este mai puternic, ori mai inteligent, ori mai rapid. Ori toate împreună.

Sursa Foto: intercomfilm.ro

Sursa Foto: intercomfilm.ro

De la entuziasmul descoperirii unei celule pe o altă planetă, la bucuria de a reuși creșterea și dezvoltarea ei într-un spațiu artificial, în laboratorul navei, echipajul se vede pus în situația de a se lupta cu acea „creatură” pe care chiar el a îngrijit-o. Și nu din cauza faptului că este ostilă, ci pentru că sunt împinși, așa cum am mai spus, de aceeași nevoie primordială, de a supraviețui.

Dar, mai presus de lupta pentru propria viață, am remarcat încercările disperate de a evita contactul cu întreaga omenire, iar acesta mi se pare un scop și mai măreț, și mai important. Mai departe de temerile fiecăruia, de a nu-și revedea familia, de a nu-și putea continua activitățile zilnice, de a eșua în misiunea avută și, cel mai important, de a-și pierde viața, există teama de a pune în pericol întreg Pământul și de a deveni, astfel, cei care au cauzat distrugerea lui, printr-un scop ce părea măreț la începutul expediției.

Într-un spațiu limitat, într-un loc în care gravitația nu există iar corpul pare că funcționează după alte reguli, singura constantă este luciditatea, pe care toți membrii echipajului și-o păstrează, chiar și în fața celui mai mare pericol, acela de a-și pierde viața. Filmul devine un joc de-a du-te vino, presărat cu scene de un puternic impact emoțional, dar și cu momente în care personajele par că se detașează pentru moment de misiunea lor și revin amintirile a ceea ce erau înainte de a părăsi Pământul. Mai exact, scene în care îi descoperim pe fiecare în parte, prin prisma sentimentelor, a emoțiilor, a amintirilor, a lucrurilor pe care le-au lăsat în urmă, la care își doresc să revină sau, din contră, de care încearcă să fugă.

Un plus este acordat sonorizării, care te face să ai senzația că ești acolo, lângă personaje, că simți odată cu ele toate emoțiile, temerile și neputința lor, care te face să trăiești filmul până în ultimul moment, chiar și scenele care aș putea spune că duc mai mult spre horror.

Life

Dacă vă plac filmele SF sau dacă doar vă doriți să vedeți o expunere a felului în care poate fi percepută viața de dincolo de Terra, filmul „Life”/ „Viața” vă așteaptă în cinema, pentru că, pe 24 martie s-a lansat oficial în România. Vizionare plăcută vă doresc!