La începutul acestui an mă gândeam la lucrurile pe care îmi doresc să le îndeplinesc pe parcursul lui. Erau multe, unele mai ambițioase, unele firești, în opinia mea, dar toate cu scopul de a mă ajuta să mă dezvolt, din toate punctele de vedere. Și, pentru că nu voiam să rămână doar gânduri, le-am notat pe fiecare în parte și le-am aranjat în acest articol. Pe tot parcursul anului nu l-am recitit nici măcar o dată. A fost ca și cum mi-am „aruncat” gândurile undeva în univers, iar ele s-au întors către mine, sub diverse forme.

Ce a însemnat pentru mine anul 2017? A însemnat o nouă etapă către ceea ce îmi doresc să fiu și să fac. O etapă formată din pași mai mici sau mai mari, din care am avut multe de învățat. A însemnat renunțări, energie canalizată către un scop, efort, pasiune, dedicare. Acum am un scop mai mare decât orice altceva, acela de a culege din frumusețea lumii și de a oferi, la rândul meu, frumosul. Vă invit, în cele ce urmează, să descoperiți evoluția mea de pe parcursul acestui an și vă mulțumesc, totodată, pentru că mi-ați fost alături și pentru că faceți parte din povestea mea.

Călătorii

Încep cu acest capitol, deoarece el este baza a tot ceea ce urmează. De aici încep toate lucrurile realizate în acest an și aici se întorc rezultatele. Anul 2017 a fost unul plin de călătorii, deși nu l-am simțit așa. Cred că acum mi se pare firesc să ajung în diverse locuri ale lumii și pesemne că cineva acolo sus mă iubește tare pentru că îmi dă posibilitatea de a vedea tot ceea ce lumea are de oferit. Per ansamblu, nu simt că am călătorit atât de mult precum mi-aș fi dorit, însă, dacă stau să fac un bilanț, realizez că am călătorit în afara granițelor țării în 13 țări, dintre care 8 au fost pentru prima dată, iar în unele dintre ele am ajuns chiar de mai multe ori.

Atena

Prima călătorie a anului a fost într-un oraș pe care îmi doream de mult timp să îl vizitez, pasionată fiind de istorie și de evoluție, în general. În Atena se simt și se observă cam la orice pas urmele istoriei și nu oricare, ci aceea de acum mii de ani. Aceea pe care o învățăm din cărți, dar pe care trebuie să o descoperim și în realitate. Acropole, Templul lui Zeus, Stadionul Panathenaic, alături de toate edificiile construite pentru a venera zeitățile în care oamenii de acum mii de ani trăiau, în special zeița protectoare a orașului, Athena, sunt principalele obiective ale acestui oraș și unele pe care nu trebuie să le ratăm într-o excursie în Atena.

Acropola din Atena

Atena

Atena

Atena


Citește și: Atena – zeiță în orașul zeilor


Budapesta

Budapesta este unul dintre orașele mele preferate din Europa, cred că se află în top 3 dintre cele pe care le-am vizitat până acum. Am avut ocazia să o vizitez din nou anul acesta, de două ori chiar, la începutul primăverii și la finalul verii. Vă puteți imagina că mi-a plăcut în ambele ipostaze și că îmi va plăcea, indiferent de anotimp. Odată cu vizitarea acestui oraș a început seria aventurilor cu mașina și a început să îmi placă foarte tare acest tip de excursii, în care ai libertate deplină. Decizia a fost una de ultim moment, renunțând la biletele de avion pe care deja le achiziționasem. Drept urmare, s-a extins și în Praga, Bratislava și Viena. Budapesta este un oraș boem și modern, totodată, un oraș al contrastelor care se completează tare frumos. Este genul acela de oraș în care există posibilități din toate domeniile, pentru toate gusturile, de la cele gastronomice la cele culturale sau de relaxare, spre exemplu.

Budapesta

Budapesta

Bastionul Pescarilor din Budapesta

Budapesta


Citește și: De ce Budapesta este o experiență ce nu trebuie ratată?


Praga

Am revenit în 2017 și în Praga, un oraș de care mă simt extrem de atașată, pe care îl savurez de fiecare dată când am ocazia. Ceasul Astronomic, Podul Carol, ori Castelul Praga sunt doar câteva dintre atracțiile orașului. Zona aceasta, a centrului vechi, este în continuă mișcare, este vibrantă și cu un aer aparte. Este unul dintre acele orașe cu arhitecturi medievale, în care se simt puternic aceste influențe, ca și cum am călători în timp, pe urmele domnițelor și ale cavalerilor de altădată.

Praga în imagini

Praga

Praga în imagini

Praga

Praga


Citește și: Cum a fost a doua întâlnire cu Praga?


Bratislava

În Bratislava am fost doar în trecere, și acum, și la prima vizită, așa că mă gândesc serios să îi acord mai mult timp într-o excursie viitoare. Deși este înconjurată de capitale vecine care sunt mult mai promovate, precum Praga ori Viena, și acest oraș are un farmec aparte, oferit, în primul rând, de Dunărea care îl străbate. De fapt, toate orașele străbătute de râuri ori fluvii mi se pare că au acest farmec, poate și pentru că sunt pasionată de croaziere și nu ratez nicio ocazie de a avea parte de astfel de experiențe.

Bratislava

Bratislava

Bratislava

Bratislava

Bratislava

Bratislava

Viena

Vizita scurtă în Viena, de la începutul anului, a fost o surpriză și pentru mine, nefiind inclusă în planul inițial și nediscutând nicio clipă despre posibilitatea de a devia de la traseu. De fapt, am conștientizat că am intrat în Austria în momentul în care am primit mesaj de la compania de telefonie mobilă. 🙂 Nu am petrecut mult timp aici, am revenit la finalul verii, atunci când am petrecut câteva ore și la outletul de la Parndorf, foarte aproape de Viena, însă nu puteam să nu mă opresc pentru a savura un delicios ștrudel cu mere, desertul meu preferat austriac. Pentru că am rămas datoare față de acest oraș, voi începe anul 2018 cu o vizită de câteva zile în Viena, pe care abia aștept să îl descopăr și de care abia aștept să mă bucur mai mult timp.

Viena

Viena

Viena

Viena

Viena

Viena

Parndorf

Parndorf

Tenerife

Excursia în Tenerife mi-a adus o nouă perspectivă și un nou tip de călătorii, cele în care acord mai mult timp pentru a descoperi minunile naturii. Peisajele fascinante de aici sunt cele care mi-au rămas în suflet și pe care am avut ocazia să le descopăr parcurgând toată insula cu o mașină închiriată. Malul oceanului, Masca, un drum șerpuit care străbate muntele, vulcanul Teide, vulcan activ, o zonă cu lavă întărită de o parte și de alta a șoselei, un drum aproape pustiu în care ai senzația că te afli în Vestul Sălbatic, după care ajunge să străbată norii, o pădure deasă și înapoi la malul oceanului, pe o plajă cu nisip negru au fost principalele atracții pe care le-am descoperit. Și toate acestea într-o singură zi! Am avut parte de o nouă experiență, o plimbare cu submarinul, la aproximativ 30 de metri adâncime, după care nu am rezistat tentației de a mă plimba și la suprafață, într-o croazieră de câteva ore, înconjurată fiind de balene și de delfini, ce au oferit adevărate spectacole.

Tenerife

Tenerife

Tenerife

Tenerife

Tenerife

Tenerife

Tenerife

Tenerife

Tenerife

Tenerife


Citește și: Tenerife – în căutarea soarelui pe insula eternei primăveri


Tropea

Zona de sud a Italiei, mai puțin dezvoltată și promovată, a reprezentat pentru mine prima surpriză a anului. Am descoperit o mare de o culoare incredibilă, înconjurată de o vegetație sălbatică, unde oamenii nu au intervenit prea mult asupra naturii. Un loc perfect pentru relaxare, pentru scris, din punctul meu de vedere, pentru regăsire. Un loc autentic, simplu, pur, sălbatic pe alocuri și fascinant din toate aceste puncte de vedere.

Tropea

Tropea

Tropea

Tropea

Tropea

Tropea

Tropea


Citește și: Vacanță în Calabria, un colț de paradis


Torino

Despre Torino nu pot spune că l-am vizitat, ci doar că am descoperit puțin din farmecul orașului, în câteva ore, pe parcursul unei escale. Doar nu era să petrec timpul în aeroport, așa-i? Drept urmare, m-am urcat în primul tren care mergea spre oraș și, de acolo, am început să mă plimb prin centrul acestuia, să observ localnicii la diversele localuri și, în cele din urmă, să mă alătur lor.

Torino, Italia

Torino

Torino, Italia

Torino

Înghețată din Torino

Torino


Citește și: Zboruri cu escală și câteva ore în Torino


Vorarlberg

Dacă spuneam despre Tenerife că mi-a adus o nouă perspectivă, regiunea Vorarlberg din Austria a confirmat-o și m-a făcut să mă îndrăgostesc definitiv de excursiile bazate pe descoperirea naturii, în forma ei cea mai pură. Alături de Mirela, am petrecut o săptămână de vis la poalele Alpilor sau în mijlocul lor, am avut parte de multe plimbări, am depășit obstacole pe care nu credeam că le voi putea depăși. Mă refer la drumețiile lungi, cu care nu eram obișnuită, dar care au ajuns să îmi lipsească acum. Oficiul de Turism din Vorarlberg s-a ocupat cu organizarea întregii excursii, pentru ca noi să putem avea parte de experiențe dintre cele mai autentice. Am revenit în țară încărcată cu energie și cu sentimentul că asemenea zone sunt mici colțuri de rai, pe care cu toții ar trebui să le descoperim.

Vorarlberg, Austria

Vorarlberg

Apus pe lacul Constanța, Bregenz, Vorarlberg, Austria

Vorarlberg

Tur culinar Vorarlberg

Vorarlberg

Vorarlberg, Austria

Vorarlberg


Citește și: Vacanță în Vorarlberg – una dintre cele mai verzi zone ale Austriei


Vama Veche

Pentru mine, vara la Vama Veche este deja o tradiție. Petrec în fiecare vară câteva zile în această stațiune, timp în care mă bucur de fructele de mare care se găsesc în largul Mării Negre și pe care le savurez la Cherhanaua din Vamă. Anul acesta am călătorit alături de CND Turism Vacanțe Speciale și am avut parte de o vacanță specială în țara mea.

Vama Veche

Vama Veche

Vama Veche

Vama Veche

Vama Veche


Citește și: Vama veche – vacanță cu iz de tradiție


Belgrad

Odată cu Belgrad a început primul meu proiect gândit și realizat doar de mine. Acesta includea o bună parte din țările din Balcani, pe care le-am descoperit într-un circuit de două săptămâni cu mașina. Belgrad a fost orașul care m-a făcut să mă întreb de ce nu am acordat până acum mai multă atenție țărilor vecine. Deși în ziua petrecută acolo a plouat, acest lucru nu m-a împiedicat să vizitez câteva dintre atracțiile cu care locuitorii se mândresc, în special Muzeul Tesla, dedicat, desigur, marelui om de știință, locul în care putem observa viața și opera acestuia. Metropol Palace, a Luxury Collection Hotel in Belgrade a fost gazda mea și, prin primirea călduroasă, m-am simțit cel mai de preț oaspete al hotelului.

Visator prin lume - Serbia

Belgrad

Visator prin lume - Serbia

Belgrad

Visator prin lume - Serbia

Belgrad


Citește și: 


Podgorica

După ce am părăsit Serbia, următoarea destinație din traseul meu era Muntenegru, iar prima oprire a fost capitala lui, Podgorica. Am descoperit un oraș cu aer de mare, dar înconjurat de munți. Un oraș liniștit, foarte însorit, cu oameni foarte ospitalieri, un oraș mic, care poate fi străbătut cu ușurință pe jos. Gazda mea a fost Hotelul Hilton Podgorica Crna Gora, unde m-am bucurat de toate facilitățile acestuia, iar preferatele mele au fost terasa de pe acoperiș și SPA-ul.

Podgorica, Muntenegru

Podgorica

Podgorica, Muntenegru

Podgorica

Podgorica, Muntenegru

Podgorica

Hotel Hilton Podgorica Crna Gora

Podgorica

Hotel Hilton Podgorica Crna Gora

Podgorica


Citește și: 


Budva

Litoralul Muntenegrului este unul dintre cele mai frumoase pe care le-am vizitat, mai cu seamă că îmi plac foarte tare peisajele în care munții se îmbină cu marea. În Budva am avut parte din plin de asemenea peisaje, completate de latura istorică a orașului, care se simte cel mai puternic în vechea cetate, înconjurată de ziduri înalte cu rol de apărare, cetate care, cândva, era în totalitate pe apă. Hotelul ales de mine a fost Splendid Hotel Conference & SPA Resort, amplasat chiar pe malul Mării Adriatice, pe care am admirat-o în fiecare dimineață de la terasa camerei mele. Un hotel de care m-am desprins cu greu, el în sine fiind o atracție și oferind toate modalitățile de petrecere a timpului, astfel încât să avem un sejur de neuitat.

Budva, Muntenegru

Budva

Budva, Muntenegru

Budva

Budva, Muntenegru

Budva

Budva, Muntenegru

Budva

Hotel Splendid Conference & SPA Resort

Budva

Hotel Splendid Conference & SPA Resort

Budva


Citește și:


Kotor

Iată-mă ajunsă într-unul dintre cele mai frumoase fiorduri din lume și cel mai sudic din Europa, Golful Kotor. De fapt, este singurul de pe continentul nostru care nu se află în Scandinavia. Orașul încărcat de istorie, alături de peisajele de vis, nu puteau decât să mă facă să mă bucur că am avut ocazia să le descopăr și să îmi doresc să revin. Felul în care marea a străpuns muntele mi-a arătat că, în spatele unor lucruri aparent delicate, se află o forță incredibilă, care o depășește pe cea a celor care dau senzația că ar fi de neclintit.

Kotor, Muntenegru

Kotor

Kotor, Muntenegru

Kotor

Kotor, Muntenegru

Kotor


Citește și: Kotor – orașul care dezvăluie un spectacol al naturii


Perast

Nu departe de orașul Kotor se află un altul plin de farmec, foarte mic ca dimensiune, dar mare ca însemnătate. Este vorba despre Perast, cel care, cândva, era un puternic centru maritim al Mării Adriatice și locul în care navigatorii venețieni și țarii ruși obișnuiau să învețe arta navigației. Vă puteți imagina că peisajul este unul minunat, mai cu seamă că, la foarte mică distanță de țărm, se află două insule, una dintre ele fiind construită artificial. Dacă timpul vă permite, vă recomand o croazieră către aceste două insule, care adăpostesc două biserici pe întreaga lor suprafață.

Perast în imagini

Perast

Perast în imagini

Perast

Perast în imagini

Perast


Citește și: Perast în imagini


Dubrovnik

Am început vizitarea Croației cu orașul Dubrovnik, poate cel mai frumos pe Coasta Dalmată. Pe străzile placate cu marmură ale vechiului oraș se simt importanța și încărcătura istorică a acestuia, se observă influențele venețiene și se simte aerul mediteraneean. Clădirile deschise la culoare, obloanele colorate, catedralele, vechiul zid al cetății, străzile înguste și în pantă, valurile mării care lovesc coasta, toate acestea creează o imagine de poveste despre acest oraș. Este o adevărată încântare să îl descoperim la pas, să ne pierdem pe străduțele pline de turiști și de localuri, unde atmosfera de sărbătoare se simte la orice oră din zi și din noapte.

Dubrovnik, Croația

Dubrovnik

Dubrovnik - Visator prin lume

Dubrovnik

Dubrovnik - Visator prin lume

Dubrovnik

Dubrovnik - Visator prin lume

Dubrovnik


Citește și: Dubrovnik – locul în care istoria se întâlnește cu prezentul


Insula Lokrum

Croația este renumită pentru insulele sale numeroase și foarte frumoase, multe dintre ele fiind locuite sau făcând parte din destinațiile ambarcațiunilor ce realizează zilnic croaziere. Una dintre aceste insule, cea care a fost folosită ca spațiu pentru filmarea unor scene din celebrul serial Game of Thrones, este Insula Lokrum, aflată la mică distanță de Dubrovnik. Vă recomand să nu ezitați să vizitați cel puțin o insulă dacă plănuiți să călătoriți în Croația, dacă nu pe aceasta, aveți multe alte posibilități. Eu am descoperit un minunat cadru natural, plin de vegetație și de animale care își desfășoară nestingherite viața aici, de la păuni la iepuri, obișnuiți cu toții cu turiștii.

Insula Lokrum - Visator prin lume

Insula Lokrum

Insula Lokrum - Visator prin lume

Insula Lokrum

Insula Lokrum - Visator prin lume

Insula Lokrum

Insula Lokrum - Visator prin lume

Insula Lokrum


Citește și: O zi pe insula Lokrum, denumită „Insula Regilor”


Split

Un alt oraș croat ce nu trebuie ratat este Split, al doilea ca mărime al țării și unul dintre cele mai frumoase, totodată. Principalul obiectiv turistic este Palatul lui Dioclețian, locul în care împăratul și-a petrecut viața după abdicarea acestuia. În interiorul zidurilor sale se află terase și magazine cu suvernire, iar în fața lor se întind faleza lungă și lată (Riva) și portul din Split, locul în care debarcă zilnic turiștii doritori să-l descopere.

Split - Visator prin lume

Split

Split - Visator prin lume

Split

Split - Visator prin lume

Split

Split - Visator prin lume

Split


Citește și: La pas pe străzile din Split


Zadar

Pentru mine, Zadar rămâne orașul în care marea cântă și în care soarele este omagiat. Aceste două atracții, realizate nu cu mult timp în urmă, sunt cele care atrag numeroși turiști în al doilea oraș ca mărime de pe Coasta Dalmată. Dar să nu credeți că aici s-a adunat tot farmecul orașului, pentru că, asemenea celorlalte orașe croate descoperite anterior, și în Zadar am întâlnit un centru vechi cu străzi încărcate de istorie, o atmosferă vibrantă și arhitecturi cu influențe romane și venețiene.

Zadar, Croația

Zadar

Zadar, Croația

Zadar

Zadar, Croația

Zadar


Citește și: Zadar – locul în care marea cântă și soarelui îi este aduus un tribut


Mostar

Mostar cred că a fost cea mai mare surpriză a anului și cea mai puternică lecție, totodată. Este genul acela de loc care îți trezește sentimente contradictorii, însă, pe măsură ce îl descoperi, ajungi să îți dai seama că acesta este, de fapt, farmecul lui, acela că reușește să ne facă să privim dincolo de aparențe și să îl descoperim exact așa cum este. Despre el știam foarte puține lucruri, iar imaginea generală despre Bosnia-Herțegovina era aceea a unei țări în care se văd și se simt urmele războiului, unul destul de sângeros, din păcate. Ceea ce nu știam, de fapt, și am realizat apoi, a fost că urmele războiului înseamnă evoluție, înseamnă putere de autodepășire, înseamnă capacitatea vieții de a-și urma cursul firesc. Iar peisajele din zona veche a orașului, cu precădere în jurul Vechiului Pod (Stari Most), cel care a și dat numele orașului, sunt unele dintre cele mai frumoase pe care le-am descoperit în întreagă zonă a Balcanilor.

Mostar - Visător prin lume

Mostar

Mostar - Visător prin lume

Mostar

Mostar - Visător prin lume

Mostar


Citește și: Mostar – surpriza anului 2017


Ljubljana

Capitala Sloveniei este, din punctul meu de vedere, un oraș care nu ar trebui să lipsească de pe lista destinațiilor voastre viitoare. Apropierea de Italia și de Austria îi dau un aer aparte, care se observă în influențele arhitecturale și în cele gastronomice. Rezervați mai multe zile acestui oraș, pentru că veți fi fascinați de el. Centrul vechi este unul cu o atmosferă boemă, liniștită, unde se aude, din când în când, muzică live de la terasele existente aici. Am fost fascinată de arhitecturi, de felul calm și liniștit de a fi al oamenilor, de atmosfera medievală, de cetatea care veghează de pe un deal întreg orașul.

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana


Citește și: Ljubljana la ceas de seară în imagini


Predjama

În această localitate din Slovenia, aflată la doar 40 de minute de mers cu mașina de Ljubljana, se află unele dintre cele mai frumoase opere ale naturii. Mă refer la peștera Postojna și la castelul Predjama. Cel din urmă este realizat prin colaborarea omului cu natura, prin construirea unui castel în stâncă, deasupra unei peșteri. Vizitând peștera Postojna am avut parte de o nouă lecție și am descoperit că timpul capătă noi valori, total diferite de cele la care ne raportăm noi, atunci când este vorba de opera naturii. Nici măcar nu îmi pot imagina ce înseamnă câteva milioane de ani și cum, după atâta timp, am ajuns să ne bucurăm din plin de opera naturii, pentru care ar trebui să simțim admirație și recunoștință.

Peștera Postojna

Peștera Postojna

Peștera Postojna

Peștera Postojna

Peștera Postojna

Peștera Postojna

Castelul Predjama

Castelul Predjama


Citește și: Peștera Postojna – minunea din adâncuri


Veneția

Deși nu se afla în planurile inițiale, cele care includeau doar zona Balcanilor, descoperind cât de aproape este de Slovenia, nu am rezistat tentației de a vizita și Veneția și de a avea parte de o experiență unică, plimbarea cu gondola. Veneția m-a cucerit de când am ajuns, este un imens muzeu în aer liber, în care bucuria cu care oamenii trăiesc este molipsitoare, ca în întreaga Italie, de altfel. În Veneția cel mai bun lucru pe care îl putem face este să ne plimbăm în voie pe străzile ei, să traversăm podurile construite peste numeroasele sale canale, să ne oprim, din când în când, pentru a savura o pizza, o porție de paste, ori un Aperol Spritz.

Veneția în imagini

Veneția

Veneția în imagini

Veneția

Veneția în imagini

Veneția


Citește și: Veneția în imagini – orașul muzeu


Sibiu

Cumva, în ultima parte a anului mi-am îndreptat mai mult atenția asupra țării noastre. Mi-am dorit să o promovez mai mult în anul ce se încheie, însă planurile mele au fost puțin amânate. Nu cu mult, pentru că intenționez să le reiau la începutul anului viitor. Pesemne că cineva mi-a ascultat dorințele, pentru că am fost invitată de Asociația Travel Focus să descopăr unul dintre cele mai spectaculoase muzee în aer liber din România și din întreaga Europă, Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului. Am simțit că m-am întors în trecut, la o copilărie în care nu am avut prea mult contact cu satele românești, deși mi-ar fi plăcut. Însă, din puținele mele experiențe de acest gen, pot spune că imaginile care mi-au rămas în minte sunt fix acelea pe care acum le-am descoperit pe aleile muzeului, în interiorul căsuțelor ce îl compun.

Muzeul Astra - Visator prin lume

Muzeul Astra

Muzeul Astra - Visator prin lume

Muzeul Astra

Muzeul Astra - Visator prin lume

Muzeul Astra


Citește și: Muzeul Astra din Sibiu – întoarcerea la tradițiile românești


Covasna

Tot împreună cu Asociația Travel Focus am vizitat o altă zonă cu peisaje superbe pe care România o oferă. Mă refer la județul Covasna, unde am avut parte de activități dintre cele mai diverse, de la asistarea la hrănirea mistreților și a cerbilor din pădure, la decorarea turtei dulci, îndrumată fiind de meșteșugarii din Târgu Secuiesc. Aceștia nu sunt singurii care au făcut un mod de viață din prelucrarea diverselor materiale, ca de exemplu țeserea la războiul de cusut, sculptarea lemnului ori realizarea de cașcaval cu chipul lui Decebal. Gazda noastră timp de două nopți a fost Hotel Clermont, aflat în plină sărbătoare, aniversând 10 ani de activitate și servicii de calitate oferite turiștilor.

Meșteșugarii din Covasna

Covasna

Hotel Clermont

Covasna

Covasna

Covasna

Covasna

Covasna


Citește și:


Cluj-Napoca

Deja perioada Târgurilor de Crăciun începuse, așa că am ales să particip la inaugurarea unuia dintre cele mai frumoase din România, din punctul meu de vedere, cel din Cluj-Napoca. Orașul îmi este tare drag și, deși au trecut mulți ani de la ultima noastră întâlnire, amintirile despre el erau foarte vii în mintea mea. Mi-a făcut plăcere să mă plimb un weekend întreg pe străzile lui, fără o țintă anume, fiind #VisătorÎnȚaraMea. Locul meu preferat este Dealul Cetății, de unde am putut observa, în ultima zi, toate obiectivele pe care anterior le descoperisem pe jos, precum Catedrala Franciscană, Biserica Catolică Sfântul Mihail, ori Catedrala Mitropolitană.

Cluj-Napoca

Cluj-Napoca

Cluj-Napoca

Cluj-Napoca

Cluj-Napoca

Cluj-Napoca

Turda

La întoarcerea din Cluj m-am oprit în Turda, pentru a vizita, pentru prima dată, Salina Turda, un loc absolut minunat pe care țara noastră îl ascunde în subteran. Aici m-am bucurat de o serie de activități, în afară de vizitarea diverselor galerii, precum o plimbare cu roata sau plimbare cu barca pe lacul de pe fundul salinei.

Salina Turda

Salina Turda

Salina Turda

Salina Turda

Salina Turda

Salina Turda

Paris

Odată cu excursia la Paris am încheiat seria călătoriilor din 2017 și mi-am îndeplinit un alt vis, să îmi petrec ziua de naștere în orașul meu de suflet, pe care, culmea, nu îl vizitasem niciodată. Realitatea a fost cu mult peste așteptările mele și știu sigur că acum a început o relație de lungă durată cu acest oraș, pe care vreau să îl descopăr în toate ipostazele posibile și căruia vreau să îi dedic mult din timpul meu. Pentru mine, Parisul nu este o destinație, este o stare, pe care vreau să o trăiesc cât mai mult. Este poezie, este artă, este cultură, este romantism, este o poveste care se scrie în fiecare zi.

Palatul Versailles

Paris

Turnul Eiffel

Paris

Catedrala Notre Dame

Paris

Opera Garnier

Paris


Citește și: Bonjour, Paris! Primele impresii din Orașul Luminilor


Rezumatul călătoriilor din anul 2017 include Grecia, Ungaria de două ori, Cehia, Slovacia, Austria de trei ori, Spania, Italia de două ori, Serbia, Muntenegru, Croația, Bosnia-Herțegovina, Slovenia, Franța și, desigur, România. Unele dintre ele erau pe lista dorințelor pentru acest an, altele au fost surprize și pentru mine, unele alegeri au fost îndelung pregătite, iar altele au fost de ultim moment. Concluzia este că fiecare mi-a rămas în suflet prin ceva anume, că fiecare destinație trebuie privită fără prejudecăți și descoperită așa cum este, cu toată sinceritatea pe care atât noi, cât și ea o putem avea. Anul 2017 a fost, așa cum mi-am dorit, un an al experiențelor, al încercărilor de tot felul și din diverse domenii, de la cel culinar la cel legat de aventuri, în special care se desfășoară în aer liber, în mijlocul naturii.

Dezvoltare profesională

Continui cu un capitol strâns legat de primul, într-o permanentă conexiune. Mă dezvolt cu fiecare călătorie, din toate punctele de vedere și, pe măsură ce fac acest lucru, îmi doresc să călătoresc și mai mult. Anul acesta m-am axat pe dezvoltarea mea personală și profesională mai mult decât oricând. Ce am schimbat aici? Faptul că am făcut-o conștient și nu pentru că „așa trebuie”. Am muncit pentru fiecare vis în parte, unele s-au îndeplinit mai ușor, altele cu puțin mai multă dificultate, însă pe toate, sub o formă sau alta, am ajuns să le trăiesc, mai devreme sau mai târziu.

Începutul anului a venit cu o propunere foarte frumoasă, pe care am acceptat-o cu mare bucurie, aceea de a publica unul dintre articolele postate pe blogul meu în Revista Ioana. La chioșcurile de ziare din întreaga țară urma să fie și blogul meu, fapt care mi-a adus o fericire nespusă.

După care au urmat interviuri pentru site-ul adevărul.ro, super-blog.eu și, la finalul anului, pentru blogul agenției de turism Veltravel. Am transmis, astfel, ceea ce sunt, ceea ce cred, ce simt, ce îmi doresc, am dat ocazia ca toți cititorii să descopere și omul din spatele textelor și nu doar poveștile lui.

M-am înscris din nou în competiția SuperBlog, ediția de primăvară, pe care am finalizat-o tot pe podium, însă cu mult mai puțin timp la dispoziție pentru redactarea articolelor. De fapt, majoritatea au fost scrise în mașină, în avion, în camera de hotel, cu mult înainte ca soarele să răsară, însă am reușit să le finalizez pe toate, să câștig diverse premii și să ocup, la finalul competiției, locul al treilea. Ulterior, odată cu ediția din toamnă, am devenit blogger partener și mi-a plăcut această nouă ipostază, mi-a plăcut să încurajez cât mai multe persoane să participe și să învețe tot ce se poate învăța de la această școală, așa cum îmi place mie să o numesc și așa cum a fost pentru mine.

Toamna a venit cu o serie de evenimente, dar și cu o nominalizare care, pentru mine, reprezintă cea mai mare recunoaștere a întregului efort depus pentru transformarea blogului meu într-un spațiu util, care să ofere inspirație și energie celor care îi citesc rândurile. Mai exact, am fost nominalizată la titlul de Cel Mai Popular Blogger de Travel din România la gala eTravel Awards, moment în care am simțit din plin susținerea voastră. A fost ca o avalanșă care m-a copleșit. Acesta este adevăratul câștig, acela că mesajele mele ajung la voi, că rezonați cu ele și că, atunci când am nevoie de sprijinul vostru, sunteți negreșit alături de mine.

Am participat în calitate de blogger acreditat la diverse evenimente, precum Webstock, cea mai mare conferință de social media din România, și eTravel Conference, cea mai mare conferință dedicată turismului online.

Am revăzut oameni dragi și am descoperit alții la evenimentul organizat de Romanian Art&Craft la un Escape Room, unde l-am întâlnit pe Vlăduts și, de atunci, a devenit mascota mea preferată, care mă însoțește în toate călătoriile mele. Am avut posibilitatea de a promova produsele tradiționale românești pe care le îndrăgesc atât de tare, cum ar fi nucile, prunele învelite în ciocolată, ori pralinele.

Am început să am propriile colaborări, cu lanțuri de hoteluri renumite în întreaga lume, care m-au primit cu brațele deschise și mi-au transformat vacanțele în unele cu adevărat speciale. Am colaborat cu Postojnska Jama Cave-Grotte-Höhle, descoperind unele dintre cele mai fascinante locuri ale Europei, peștera Postojna și castelul Predjama, alături de celelalte atracții ale parcului, adică Viviariumul și Expoziția.

Am participat la conferința anuală de presă organizată de Oficiul German pentru Turism și, ulterior, la invitația Asociației Travel Focus, am participat la deplasări cu presa în Sibiu și în Covasna.

Am avut prima colaborare cu un Oficiu de Turism, cu cel din Vorarlberg, chiar dacă indirect, deoarece am pornit în această excursie la invitația Mirelei, însă programul relaxat și relaxant, realizat doar pentru două persoane, m-a făcut să îndrăgesc excursiile de acest tip, în care nu ești într-o goană către obiectivele turistice, ci ai timp să le savurezi, să le vizitezi încet, să te relaxezi.

O bună parte din timp m-am concentrat pe dezvoltarea rețelelor de socializare, FacebookInstagram și Linkedin, fiind foarte mulțumită de felul în care acestea au crescut, de reacțiile numeroase pe care postările mele le-au avut, de impactul lor în rândul oamenilor.

Am avut, o bună parte din an, o programare clară a postărilor, fapt ce mi-a fost de mare ajutor, deoarece îmi formasem o rutină, pe care intenționez să o reiau în 2018. Simt că mi-am dezvoltat stilul de a scrie, că am un stil personal, chiar dacă articolele mele sunt, în mare parte, destul de lungi, însă îmi place să transmit emoții și povești. Pentru că la asta se rezumă totul, la bucuria cu care trăim fiecare clipă.

Am acordat din ce în ce mai multă atenție fotografiilor, pentru că acestea susțin ceea ce eu încerc să transmit prin cuvinte. Pe majoritatea le găsiți în cadrul articolelor, iar o bună parte din ele se află postate pe Facebook ori pe Instagram.

Am urmat un nou curs de blogging, de travel blogging, alături de Ioana Budeanu, care a fost o nouă etapă în dezvoltarea mea, aducându-mi un plus de energie și de informații. Cu această ocazie am descoperit o comunitate frumoasă, unită prin aceleași pasiuni, ale călătoritului și ale scrisului.

Blogul meu a căpătat o cu totul altă înfățișare anul acesta și a primit și un logo, pe care îl ador, care mă reprezintă complet și care a fost realizat fără ca eu să am vreo vagă idee despre cum mi-ar plăcea să fie. Iar rezultatul final este perfect!

Lecțiile anului 2017

Am spus despre anul 2017 că a fost unul al transformărilor. A fost anul în care am conștientizat că acesta este drumul meu și că am datoria să fac tot ceea ce pot pentru a-l urma. Poate că nu am știut cum să îmi dozez energia, deoarece, spre finalul anului, am resimțit oboseala acumulată pe parcursul lui, însă acest lucru face parte din planurile pentru 2018, pe care o să vi le prezint pe larg într-un articol viitor. N-am devenit o persoană mai bună sau mai rea, am devenit o altă persoană și am descoperit curajul de a fi împăcată cu mine, mândră de alegerile mele

În primul rând, mi s-a dezvoltat conștiința lucrurilor pe care le fac și pe care trebuie să le fac. M-am bazat de multe ori pe intuiție, am făcut mai multe alegeri și am reușit să iau decizii mai repede. Citeam undeva că lucrurile pe care nu le alegem, ne aleg ele și că, dacă nu luăm singuri decizii, o vor face alții pentru noi. Am înțeles că nu vreau să se întâmple acest lucru și am conștientizat că fiecare moment al vieții este o alegere, una asumată, una de care să fim mândri.

Am învățat că noi singuri ne alegem calea și că noi suntem responsabili de alegerile noastre. Că trebuie să folosim toate resursele pe cale le avem, să fim atenți în jurul nostru și să observăm ceea ce viața vrea să ne arate. Desigur că susținerea celor dragi este un element foarte important și, din acest punct de vedere, mă consider extrem de norocoasă, pentru că am în jurul meu oamenii pe care i-am ales, pe care îi iubesc și care mă încurajează de fiecare dată. Mă refer la familie și la prieteni, care au înțeles că asta e ceea ce îmi doresc, că așa sunt extrem de fericită și care îmi acordă tot sprijinul lor.

Am învățat cât de mult contează puterea exemplului și că, pentru fiecare, noi înșine ar trebui să fim propriile exemple. După care să le transmitem și celor din jurul nostru o parte din energia pe care o avem, să îi ajutăm să se dezvolte pe cei care își doresc să facă acest lucru. Dacă noi putem, oricine poate.

Am început să mă gândesc mai mult la identitatea mea, la ceea ce am de oferit și am conștientizat că am o mare responsabilitate, prin prisma șansei care mi s-a dat, și că rolul meu este acela de a arăta părțile cele mai frumoase ale lumii, alături de acela de a arăta frumosul care există în fiecare dintre noi. Cineva acolo sus mă iubește tare, din moment ce am avut ocazia să îmi descopăr drumul și să cresc pe zi ce trece.

Am învățat că dacă nu ești capabil să îți controlezi mintea și gândurile, ele vor ajunge să te controleze pe tine. Și vă spun acest lucru prin prisma faptului că eu însămi sunt o persoană căreia constant îi trec zeci de gânduri prin minte, care întotdeauna vrea să facă o mulțime de lucruri și căreia, de multe ori, îi este greu să își dea seama de unde să înceapă.

Anul 2017 ar fi trebuit să îmi aducă un echilibru, să învăț să fiu mai detașată, să nu mă mai stresez din orice motiv. Într-un fel, am învățat lucrurile acestea, pentru că mi-am dat seama că uitam să mă bucur de momente. Am înțeles că nu este nimic în neregulă să luăm pauze, să reflectăm, să ne odihnim și să continuăm cu forțe noi. Pentru că o pauză nu înseamnă renunțare și nici nu trebuie privită ca atare, ci ne ajută să fim echilibrați, să fim răbdători, să facem noi planuri.

Am învățat că, deși uneori lucrurile poate că nu se întâmplă așa cum ne dorim ori ne imaginăm noi, dacă le privim exact așa cum sunt ele și nu cum ne-am aștepta să fie, pot constitui surprize dintre cele mai puternice. Asta înseamnă să renunțăm la prejudecăți și să tratăm viața ca atare, cu lecțiile ei, pentru că toate au rolul de a ne determina să ne dezvoltăm.

Am descoperit că cea mai puternică metodă de a învăța este aceea prin metoda experienței și că apropierea față de natură ne ajută să ne cunoaștem mai bine și să ne apropiem, de fapt, de noi.

Am simțit că acesta este drumul meu încă de la început, atunci când făceam primii pași în acest domeniu. Și acum tot la început mă consider, blogul meu nu are decât un an și jumătate. Dar cum a fost acest an și jumătate! Unul plin, intens, cu multe emoții, cu multă muncă, în care am oferit tot ceea ce puteam oferi, iar el, la rândul lui, mi-a oferit posibilitatea să vreau mai mult. Mi-a dat cel mai frumos cadou, pe mine în ipostaza fetei hotărâte, care știe ce vrea, care nu renunță oricât de obosită ar fi, care se hrănește cu energia pe care ea însăși a avut grijă să o cultive anterior. Sentimentul de satisfacție atunci când postez un articol, după ore multe de documentare, scris, prelucrat materiale, editat fotografii este unul absolut incredibil. În acel moment dispare orice urmă de stres ori de oboseală și simt că am oferit ceva lumii acesteia. Că îi ofer ei recunoștința pe care o merită și că vă ofer vouă posibilitatea de a o explora, alături de mine. Vă îndemn să o descoperiți prin propriii ochi, să trăiți propriile povești, să vă urmați visurile, oriunde v-ar duce ele. Lumea are nevoie de mai mulți oameni care să facă ceea ce le place, care să descopere și să ofere frumosul din jurul nostru.

Rememorez aceste momente pentru a le lăsa în urmă și pentru a face loc altora să vină în viața mea. Pentru a mă gândi cu recunoștință la ele și cu optimism la cele care vor urma. Pentru a învăța atât din ceea ce a fost bine, cât și din ceea ce nu a fost tocmai bine. Nu pentru a mă lega de ele, nu pentru a trăi în trecut. Pentru a îmbrățișa cu sufletul deschis prezentul și viitorul. 2018, ți-am pregătit multe! Las în urmă un an plin și încep în forță un an nou, care sper să fie și mai plin. Îți mulțumesc, 2017, vă mulțumesc și vouă, celor care îmi dați energie, care faceți totul posibil! Un 2018 plin de visuri împlinite vă doresc! Voi singuri aveți capacitatea de a vă schimba viața! Vă îmbrățișez și vă mulțumesc!