Nu este un secret faptul că Germania este una dintre țările mele preferate și că, deși am vizitat doar Berlin, Potsdam și Dresda până acum, îmi doresc să revin pe aceste meleaguri și să descopăr și specificul altor zone. V-ați gândit până acum la Germania ca destinație culinară? Dacă nu, poate că ar trebui să o faceți, mai cu seamă că anul acesta accentul este pus cu precădere pe gastronomie, cea care, din punctul meu de vedere, conferă un plus de unicitate fiecărei destinații. Sunt anumite preparate inconfundabile, care au devenit adevărate simboluri ale țărilor de proveniență. Așa este și cazul Germaniei, care, pe lângă celebrul wurst și berea renumită și apreciată, oferă specialități tradiționale dintre cele mai diverse. Știați, spre exemplu, că patrimoniul UNESCO include și cultura panificației germane?

Așa cum ne-a obișnuit, Organizația Germană de Turism a susținut conferința anuală de presă, în care a prezentat raportul pentru anul care s-a încheiat și previziunile pentru următoarea perioadă. Numărul românilor care aleg Germania ca destinație de vacanță sau ca destinație pentru afaceri este în continuă creștere, în 2017 depășindu-se un milion de înnoptări din partea turiștilor români, mai mult cu 18 procente față de anul 2016. Mașina și avionul sunt principalele mijloace de transport utilizate, opțiunile pentru avion fiind în continuă creștere. Nu ar trebui să ne surprindă acest lucru, căci un număr din ce în ce mai mare de companii aeriene operează rute de pe diverse aeroporturi ale României, către principalele orașe ale Germaniei.

Germania - destinație culinară

Germania – destinație culinară

Germania - destinație culinară

Germania – destinație culinară

Germania - destinație culinară

Germania – destinație culinară

Germania - destinație culinară

Germania – destinație culinară

La evenimentul ce tocmai a avut loc, invitatul special a fost Excelența Sa domnul Cord Meier-Klodt, Ambasadorul Republicii Federale Germane la București, care, prin însăși funcția pe care o deține, este un reprezentant al țării sale și ne recomandă tuturor să o (re)descoperim. Și, pentru a ne convinge cât de apetisante sunt preparatele germane,  chef Petrișor Tănase, un bun cunoscător al acestei bucătării, ne-a oferit o demonstrație culinară, alături de informații despre alegerea ingredientelor, felul în care acestea se combină și gusturile pe care, împreună, le oferă.

Germania - destinație culinară

Germania – destinație culinară

Germania - destinație culinară

Germania – destinație culinară

Germania - destinație culinară

Germania – destinație culinară

Cu riscul de a vă face poftă, o să vă prezint câteva exemple de specialități regionale din diverse regiuni ale Germaniei. Statul Federal Baden-Württemberg se laudă cu maultaschen, și anume o specialitate din Stuttgart formată din paste umplute cu carne și spanac. Bavaria este renumită pentru ai ei cârnați weisswurst, iar Berlinul cu ai săi currywurst. Dacă ajungeți în Brandenburg nu ratați gherkins, un snack crocant, iar în Bremen veți nimeri direct în capitala cafelei din Germania. Hamburg găzduiește în fiecare duminică dimineață piața de pește, iar Hessen are propria băutură-vedetă, și anume cidrul Ebbelwei. În Pomerania de Vest veți descoperi produse diverse bazate pe cătină, în Saxonia Inferioară, pentru a trăi precum localnicii, va trebui să consumați kale, iar în Renania de Nord puteți spune că ați ajuns în paradisul berii. Iar orașele din această regiune o promovează în permanență, astfel că în Dortmund veți descoperi un uriaș muzeu al berii, iar Köln și Düsseldorf au propriile game de bere, precum kölsch și altbier. Pentru a vizita podgoriile sau pentru a participa la festivalurile de vin, musai trebuie să descoperiți cel mai mare producător de vin din Germania, Statul Federal Rhineland-Palatinate. În Saarland puteți degusta dibbelabbas, un produs specific regiunii, format din cartofi gratinați, praz, bacon, ierburi, toate servite cu sos de mere. Saxonia ne oferă un desert tradițional, sub formă de tort cu fructe uscate, iar Saxonia-Anhalt are ca vedetă brânza Harz. Tot brânzeturile sunt promovate și în Schleswig-Holstein, iar în Thuringia veți descoperi îndrăgitul cartof, servit sub formă de gălușcă, denumit klösse.

Germania - destinație culinară

Germania – destinație culinară

Germania - destinație culinară

Germania – destinație culinară

Germania - destinație culinară

Germania – destinație culinară

Germania - destinație culinară

Germania – destinație culinară

Germania - destinație culinară

Germania – destinație culinară

Germania - destinație culinară

Germania – destinație culinară

Acum, după atâtea preparate apetisante, cum să alegem doar o regiune, când toate promit să ne ofere tot ce au mai bun, pregătite din ingrediente locale proaspete? Decizia este grea, știu, iar cea mai bună variantă, din punctul meu de vedere, este să nu ne axăm pe un singur oraș sau pe o singură regiune, ci să vizităm o mai mare parte din Germania. Sau să planificăm mai multe vacanțe aici, de ce nu? 🙂

 Nu știu voi ce planuri aveți pentru această vară, dar mie mi se pare un moment perfect pentru a reveni pe tărâmuri germane, mai cu seamă că dorul față de Germania este din ce în ce mai puternic. Poate pentru a vizita piețele de mâncare sau regiunile viticole, ori pentru a participa la festivaluri, poate pentru a vizita zonele rurale, cu produse specifice, sau, de ce nu, pentru a mă bucura de masa de prânz la unul dintre cele peste 300 de stele Michelin. Și toate acompaniate de bere sau de vin, băuturile tradiționale din Germania. Călătorii frumoase vă doresc și sper ca gastronomia germană să vă inspire și să vă cucerească!


Citește și: Top 10 obiective turistice din Berlin