Privesc pe geamul autocarului cum un grup de copii aleargă către mărul întins de unul dintre colegii mei și îmi amintesc că am în geantă o ciocolată (fără zahăr, ce-i drept) pe care îmi doresc să le-o ofer lor. Nu îi pot fotografia, ceva mă reține, chiar dacă, pe alocuri, am suprins în imagini și oamenii din această țară.

*

O localnică cu ochi blânzi îmi oferă o mână de brățări pentru 2 dolari și, la final, adaugă încă una, cadou – în total, 15 brățări.

*

Traversez orașul Edfu, pentru a ajunge la Templul lui Horus; în jurul meu, văd trăsuri, tuk-tukuri, tarabe întinse pe marginea străzii. Văd o viață agitată în care mă simt precum un intrus; eu sunt pregătită pentru o sesiune foto la cel mai bine conservat templu din Egipt, ei se pregătesc să își câștige, cu greu, traiul din acea zi.

 

*

Un grup de copii se apropie de autocarul nostru și se naște o competiție între ei, pentru a ne vinde puținele produse pe care le pot cuprinde într-o mână: semne de carte din papirus și portofele; pentru a evita conflictele, încerc îi bucur pe toți și să cumpăr de la fiecare câte ceva.

*

Privesc pe geamul mașinii care ne poartă de la Hurghada la Luxor. Mă duc lângă șofer, pentru a observa mai bine cum se desfășoară viața în acele locuri; camionete care transportă oameni sau animale, localnici care stau la umbra copacilor, copii călare pe măgari, case neterminate, lăsate intenționat așa, pentru a se evita plata impozitului.

 

*

Localnice cu ochi mari care stăpânesc arta picturilor cu henna, copii care aleargă în jurul lor, nubieni care țes eșarfe la războiul de țesut sau care încearcă să te convingă să le treci pragul (și să nu pleci cu mâna goală) trăiesc într-o lume colorată, devenită, spre bucuria lor, o atracție pentru turiștii care ajung în satul nubienilor din Aswan.

Oamenii din Egipt

Oamenii din Egipt

 

*

Chiar și în jurul atracțiilor pentru care este renumit Egiptul se desfășoară viața simplă a locuitorilor țării, iar o destinație nu este doar despre cât de multe temple sau vestigii deține și nici despre istoria pe care o duce în spate; este și despre poveștilor locurilor, despre viața din prezent, despre felul în care te simți. Este despre strări și despre trăiri.

*

Am povestit aceste frânturi din experiențele mele pentru a prezenta puțin din viața de mai departe de obiectivele turistice. Pentru a îndemna să pornim la drum cu mintea, cu sufletul și cu ochii larg deschiși, pentru a învăța recunoștința, aprecierea și bucuria.

Egiptul este fascinant ca un ansamblu și, dacă nu aș fi avut experiența croazierei pe Nil, nu aș fi observat multe dintre cele pe care vi le povestesc acum. Aș fi lăsat istoria din spatele atracțiilor turistice să mă copleșească și m-aș fi bucurat de zilele cu soare petrecute la malul Mării Roșii. Am făcut și aceste lucruri însă, undeva, în minte, mi-au rămas ochii oamenilor, mâinile pline, palmele desfăcute și dorința de a fi fotografiați, în speranța de a primi, mai apoi, o mică recompensă pentru timpul, disponibilitatea și amabilitatea lor.

Da, în bazaruri pot deveni sufocanți. Da, totul se negociază și, ca în orice altceva, există o lege (nescrisă) a echilibrului. Însă acesta este felul în care ei știu să își ducă traiul și nu trebuie judecați doar pentru că viața lor este diferită de a noastră. Diferențele (de orice natură) se îmbrățișează, se respectă și se acceptă. Și lumea la fel, oricât de ciudată, stranie sau de neînțeles ni s-ar părea ea.

În vacanța petrecută în Egipt am realizat că viața și modul de trai sunt cele mai puternice experiențe de care pot avea parte în călătorii. Despre obiective și locuri vizitate o să vă povestesc în articole ulterioare, pentru că au fost multe și mi-au stins puțin din setea de cunoaștere.

Până atunci, vă invit să urmăriți poveștile călătoriei pe paginile mele de socializare (Instagram, Facebook și TikTok) și, dacă vă tentează o vacanță pe tărâmul faraonilor, să descoperiți ofertele Christian Tour; vă recomand să luați în considerare și croaziera pe Nil, care este, din punctul meu de vedere, una dintre cele mai frumoase experiențe de care putem avea parte în această țară.

Călătorii frumoase vă doresc! 🙂 

 


Călătoria în Egipt a fost efectuată cu sprijinul Christian Tour și Animawings, care oferă pachete charter către această destinație (un zbor pe săptămână, duminica). Pentru mai multe informații, nu ezitați să accesați acest site.

Pe parcursul acestui sejur, am fost cazată la hotelurile Pyramisa Beach Resort Sahl Hasheesh și Baron Sahl Hasheesh, precum și pe vasul de croazieră MS Emilio.

 


Citește și: Sfaturi pentru a vă organiza o excursie în Iordania