Foto: Radu Florin – Turnul Chindiei din Târgoviște

Uneori, farmecul locurilor nu este dat numai de evenimentele care au stat alături de ele de-a lungul anilor, devenind ceea ce putem vedea astăzi, nici de frumusețea sau unicitatea cu care natura le-a înzestrat, nici măcar de capodoperele pe care oamenii le-au dăruit, sub forma celor mai spectaculoase arhitecturi. Uneori, farmecul este dat de înșiși oamenii care promovează aceste locuri, care își doresc ca vocea lor să devină nu doar cunoscută, ci și urmată. Care, prin propriul exemplu, reușesc să transmită unele dintre cele mai puternice lecții, și anume acelea că fiecare loc are frumusețea lui și că noi suntem responsabili nu doar de păstrarea, ci și de promovarea ei.

De multe ori, asociem lucrurile care ne plac cu nume care au stat la baza formării lor sau a imaginii despre ele în întreaga lume. Devenim, astfel, subiectivi, pentru că, dacă ne încântă anumite elemente din activitatea cuiva, le vom privi cu alți ochi și pe celelalte. Însă, ce se întâmplă în momentul în care ne încântă, mai presus de orice, pasiunea care este transpusă în lucrurile pe care oamenii aceștia le fac zilnic? Vă spun eu: intervine admirația. Am lansat proiectul „Călătorește și iubește România!”, în care voi fi #VisătorÎnȚaraMea, încercând să descopăr frumusețea autentică a României, care constă în peisaje demne de orice copertă, în tradiții și obiceiuri care, în multe dintre zonele țării, sunt transmise cu mare grijă din generație în generație, în istorie bogată, ce se desfășoară pe parcursul a mii de ani, constă în gastronomie recunoscută în întreaga lume, cu preparate pregătite după rețete atât de vechi, încât unele dintre ele nici nu știm când au apărut. Însă unicitatea este dată și de oameni, de acei oameni care iubesc țara în care trăiesc și care se mândresc cu tot ceea ce România reprezintă.

Astfel de oameni îmi doresc să descopăr în călătoriile mele și despre ei o să vă povestesc și vouă, pentru că văd în ei exemple pentru fiecare dintre noi. Și, cum altfel puteam începe călătoria mea prin România, dacă nu chiar în orașul meu natal, Târgoviște, dându-mi posibilitatea de a fi #VisătorLaMineAcasă. Exact, un turist în propriul oraș.

Foto: Marius Stoian - Primăria din Târgoviște

Foto: Marius Stoian – Primăria din Târgoviște

Foto: Ovidiu Ocnaru - Lacul Chindia din Târgoviște

Foto: Ovidiu Ocnaru – Lacul Chindia din Târgoviște

Sunt locuri care ne impresionează, prin diverse motive și în care, datorită atmosferei sau a oamenilor, ne simțim ca „acasă”. Dar, când unul dintre aceste locuri este chiar „acasă”, atunci simți că tot ceea ce faci sau spui are cu atât mai multă însemnătate, încât îți dorești ca, prin ochii tăi, toți cei care îți descoperă „casa” să simtă frumusețea, emoția, liniștea pe care aceasta ți le transmite.

Cred că istoria Țărilor Românești și, mai apoi, a României, este cunoscută de toți dintre noi, astfel că nu este o noutate faptul că Târgoviște este o fostă capitală a Țării Românești, orașul care a oferit nici mai mult, nici mai puțin de 33 de voievozi, fiind cunoscut și sub numele de „Cetatea celor 33 de domnitori”. Cumva, și-a păstrat din atmosfera medievală a acelor vremuri, iar dovada este nu doar ceea ce a rămas din fosta Curte Domnească, nici măcar simbolul orașului, Turnul Chindiei, care a dominat orașul, prin prisma rolului său de apărare și continuă să o facă, prin construcție și prin însemnătate. Dovezile le poartă toți locuitorii orașului, toți cei care se mândresc cu trecutul lui și care contribuie la conturarea unui viitor frumos.

Ciprian Grigorescu - Curtea Domnească din Târgoviște

Foto: Ciprian Grigorescu – Curtea Domnească din Târgoviște 

Cristian Grigore - Mitropolia

Foto: Cristian Grigore – Mitropolia din Târgoviște

Spoială Alexandru - Turnul Chindia din Târgoviște

Foto: Spoială Alexandru – Turnul Chindiei din Târgoviște

Articolul de astăzi va fi dedicat acestor oameni, după care, în zilele care urmează, vom descoperi împreună străzile Târgoviștei, obiectivele acesteia și semnificațiile lor, care se extind la nivelul întregii țări, nu doar al orașului. Este vorba despre un grup de tineri care, de aproape 5 ani de zile, se ocupă cu evidențierea celor mai frumoase aspecte ale Cetății de Scaun. Însă, aceștia nu s-au oprit aici, ci și-au propus promovarea întregii Românii, iar astăzi se pot mândri cu o reală contribuție la promovarea a 8 dintre orașele țării noastre. Este vorba despre proiectul denumit „Târgoviștea în Imagini”, care s-a extins și către Arad, Brașov, Buzău, Constanța, Craiova, Pitești și Ploiești. Iar, în prezent, sub numele de „Asociația Reclădim România”, se ocupă cu organizarea de evenimente din diverse domenii, toate fiind în beneficiul comunității și cu implicarea acesteia activă. Amintesc aici acțiuni de plantare de platani, campanii de conștientizare a importanței parcărilor corecte, activități de sărbători pentru persoanele defavorizate, dar și evenimente culturale, cu invitați precum Dan Puric și Horațiu Mălăele.

Foto:Laurențiu Mario Dragone - Ora Pământului la Târgoviște

Foto: Laurențiu Mario Dragone – Ora Pământului la Târgoviște

Ei au decis să transforme dragostea pentru orașul natal și pentru întreaga țară într-o activitate continuă. Și-au asumat misiunea de a-l promova și de a promova principalele orașe ale României, pentru că sunt în extindere continuă, de a surprinde în imagini toate aspectele vieții zilnice și de a organiza evenimente cu și pentru cetățeni. Activitatea lor o puteți urmări pe Facebook sau pe site-ul targovisteainimagini.ro. Cred că este cel mai amplu proiect de acest gen din Târgoviște și cel mai durabil, este acea voce în care ne regăsim cu toții. Revedem în imagini locuri dragi, locuri cunoscute și ne îndreptăm atenția către ele. Este un proiect nu doar pentru atragerea de turiști, ci și pentru locuitorii Târgoviștei, pentru a ne aminti să fim mai atenți la lucrurile și locurile din jurul nostru.

Anda Ignat - Mănăstirea Dealu

Foto: Anda Ignat – Mănăstirea Dealu

Andrei Adam - Râul Ialomița seara

Foto: Andrei Adam – Râul Ialomița seara, Târgoviște

De ce am ales să prezint povestea lor, este lesne de înțeles. Pentru că aceștia sunt oamenii care au un cuvânt de spus și care își doresc, mai presus de orice, dezvoltarea spiritului civic și implicarea cât mai multor persoane, prin conștientizarea faptului că noi suntem principalii responsabili de bunăstarea spațiului și a mediului în care trăim.

Sunt aceia care fac ca lucrurile frumoase să fie și mai frumoase decât sunt. Pentru că ne atrag atenția asupra lor, pentru că ne inspiră, pentru că sunt oameni care cred în visurile lor și nu doar atât, reușesc să le extindă. Sunt oameni pe care îi observăm zilnic, sau, mai bine spus, activitatea lor este cea care se face remarcată. Reușesc, prin ceea ce fac, să atragă atenția asupra lucrurilor pe care noi le considerăm normale, acele lucruri pe lângă care trecem mereu, lucruri cu care ne-am obișnuit și pe care am uitat să le apreciem. Acele lucruri și locuri care devin extraordinare prin ochii celor care le privesc. Aceasta este părerea mea, părerea unui târgoviștean care s-a lăsat cucerit de acest proiect.

Povești avem cu toții și însuși orașul nostru este o poveste. Haideți să le facem auzite, haideți să fim noi cei care ne descoperim și redescoperim locurile alături de care trăim! Haideți să ne îndrăgostim de România și să începem cu locurile în care trăim! Călătorește și iubește România!

Foto: Alexandru Gabriel Tudor - Mitropolia din Târgoviște

Foto: Alexandru Gabriel Tudor – Mitropolia din Târgoviște

Foto: Florian Colea - Bancă în Parcul Chindia din Târgoviște

Foto: Florian Colea – Bancă în Parcul Chindia din Târgoviște

Foto: Cristian Grigore - Zăpadă pe Lacul Chindia din Târgoviște

Foto: Cristian Grigore – Zăpadă pe Lacul Chindia din Târgoviște

Foto: Alexandru Gabriel Tudor - Revelion în Târgoviște

Foto: Alexandru Gabriel Tudor – Revelion în Târgoviște

Foto: Cristian Grigore - La joacă în Centrul Vechi din Târgoviște

Foto: Cristian Grigore – La joacă în Centrul Vechi din Târgoviște

Foto: Traian Mircea - Mănăstirea Dealu

Foto: Traian Mircea – Mănăstirea Dealu

Foto: Eduard Enuta - Fântâna arteziană din Centrul Vechi al Târgoviștei

Foto: Eduard Enuta – Fântâna arteziană din Centrul Vechi al Târgoviștei


Mulțumesc echipei „Târgoviștea în Imagini” pentru fotografii, respectiv: Radu Florin, Marius Stoian, Ovidiu Ocnaru, Ciprian Grigorescu, Cristian Grigore, Spoială Alexandru, Laurențiu Mario Dragone, Anda Ignat, Andrei Adam, Alexandru Gabriel Tudor, Florian Colea, Traian Mircea, Eduard Enuta.

Dacă doriți să faceți parte din proiectul „Călătorește și iubește România!”, mă puteți contacta pe e-mail, la adresa: contact@visatorprinlume.ro.