Care va fi următoarea destinație? Avem o listă pe care dorim să o bifăm sau călătorim oricând, oriunde? Cu cât vedem mai mult, ne dorim și mai mult. Cu cât începem să ne documentăm, aflăm noi informații, descoperim noi destinații, ne simțim mai aproape de locurile respective, trăim emoții mai intense. Pentru că entuziasmul unei călătorii este la fel de intens de fiecare dată, indiferent cât de mult am călători. Curiozitatea descoperirii unui noi loc, plăcerea pe care o destinație necunoscută ne-o creează, agitația dinaintea plecării, pe toate le trăim cu fiecare excursie și ne fac să ne bucurăm mereu și mereu.

Dar ce facem atunci când ne dăm seama că majoritatea gândurilor noastre sunt îndreptate către noi descoperiri? Putem spune că doar ne place să călătorim sau că suntem dependenți de călătorii? Vă prezint mai jos câteva dintre semnele identificate de mine, ce ne transformă în „travel addicted”. Nu vă faceți griji, este o dependență ce nu face rău nimănui, din contră, ne ajută să ne găsim, să ne regăsim, să simțim și să trăim în fiecare colț al lumii.

 1. Petreci ore întregi citind despre tot felul de destinații, sau căutând bilete de avion

Pentru mine, acest lucru este precum cafeaua de dimineață. Sau împreună cu ea. 🙂 Nu trece nicio zi în care să nu descopăr ceva nou, să nu caut o nouă destinație, sau o nouă combinație de zboruri. Chiar dacă fac acest lucru frecvent, de fiecare dată mă simt ca și cum ar fi prima dată și mereu rămân surprinsă de toate lucrurile frumoase care ne așteaptă să le descoperim. Indiferent cât de mult ai citi despre o destinație, indiferent de câte ori ai vizita-o, nu cred că poți ajunge vreodată să o cunoști în totalitate, pentru că, de fiecare dată, o privim cu alți ochi.

 1. Știi toate ofertele companiilor aeriene

Chiar și pe aceleași segmente de zbor, am ajuns să cunosc prețurile pe care le oferă fiecare companie, orarele de zbor etc.Dacă ai o anume destinație în minte, este simplu, cauți perioada cea mai potrivită pentru tine, faci câteva combinații de zboruri, pentru că prețurile pot diferi de la o zi la alta, și cam asta este. Dacă, în schimb, ești dornic de plimbare, indiferent unde, aici intervine partea mai complicată, pentru că trebuie să studiezi toate destinațiile. Complicată în sensul că necesită mai mult timp, dar, odată ce te „prinde”, îți va fi foarte ușor să faci acest lucru.

 1. Te imaginezi în toate locurile despre care citești

Acesta este unul dintre lucrurile care îmi plac cel mai mult atunci când este vorba despre călătorii. Imaginea cu mine în zona respectivă. Parcă simt atmosfera, parcă respir aerul, parcă deja cunosc oamenii și locurile. În timp ce mă documentez, mă văd acolo, trăiesc parcă în avans excursia. Bucuria este și mai mare atunci când ajung, deoarece imaginile din mintea mea prind viață și totul se însuflețește.

 1. Nu ești liniștit dacă nu ai mereu o călătorie planificată, indiferent cât de scurtă este

Eu simt nevoia să am mereu ceva „în așteptare”. Și când se apropie data călătoriei, să mă gândesc la altceva și să simt o oarecare continuitate între călătoriile mele.

Imediat cum mă întorc dintr-o excursie, simt că mă apucă dorul de ducă, de fiecare dată îmi doresc mai mult. Nu ca timp, ca destinații, indiferent dacă sunt noi sau nu.

 1. Găsești o ofertă la o companie aeriană și rezervi biletele, fără să stai prea mult pe gânduri

La câte oferte sunt în prezent, nici nu putem face altfel, nu? Companiile low-cost oferă prețuri din ce în ce mai mici, companiile de linie au început să aibă tot felul de promoții, concursuri, așa că primul pas în pregătirea unei excursii este rezolvat. De obicei, sunt câteva bilete la prețuri foarte mici, așa că cel mai bine este să nu stăm prea mult pe gânduri, pentru că s-ar putea ca cineva mai hotărât ca noi să fie mai rapid și astfel să nu le mai găsim la același preț.

 1. Prietenii, apropiații, cunoscuții apelează la tine când vor să își planifice o călătorie

Oamenii din jurul tău ți-au remarcat pasiunea, e clar. Știu că pot apela la tine, deoarece ai răbdarea și îndemânarea necesare pentru a te „juca” cu zilele, cu orele de zbor, astfel încât să găsești cea mai bună variantă: prețul cel mai mic, ora de plecare cât mai devreme, ora de întoarcere cât mai târziu și eventual să fie și zile de weekend incluse.

 1. Vorbești mereu despre călătorii

Uneori, chiar și despre cele viitoare, despre locuri în care nu ai fost și îți dorești să ajungi. Călătoriile sunt parte din tine, așa că nu ai cum să nu petreci ore în șir discutând despre ceea ce îți face atât de mare plăcere și îți aduce o enormă bucurie.

Mă bucur că apropiații mei au înțeles că aceasta este pasiunea mea cea mai mare, că mă ascultă de fiecare dată, că se implică atunci când este cazul și că sunt interesați, din ce în ce mai mult, de călătorii.

 1. Cea mai mare bucurie este adusă de călătorii

Desigur, sunt și alte lucruri care ne fac fericiți. Sunt și alte lucruri importante în viață, care necesită timpul, atenția, implicarea și aprecierea noastră. Pentru mine, călătoriile reprezintă unul dintre lucrurile care mă împlinesc cel mai mult, care îmi oferă o mare doză de energie și care simt că mă schimbă câte puțin de fiecare dată. Mă ajută în nenumărate feluri, mă ajută să fiu mai deschisă, mai informată, mai încrezătoare, mai sociabilă, mai organizată.

 1. Economisești bani pentru a călători

Fiecare are planurile lui. Fiecare își dorește ceva și încearcă să îl obțină. Eu îmi doresc să văd toată lumea, așa că, în momentul actual, prefer să renunț la alte lucruri, care acum mi se par inutile. Nu mă mai încântă să îmi umplu șifonierul cu haine, pentru că oricum am foarte multe și nu simt neapărat nevoia să am și mai multe, nu mă încântă să îmi schimb telefonul periodic, deși tocmai am făcut-o, dar principalul motiv este că are o cameră mult mai performantă și mă ajută foarte mult să fac poze mai frumoase și mai expresive. Nu sunt interesată de lucrurile materiale, am învățat să apreciez mult mai mult lucrurile care îmi bucură sufletul. Pentru a le obține, este nevoie și de lucruri materiale, însă nu sunt prioritare acestea.

Am ajuns ca majoritatea lucrurilor să le raportez la bilete de avion, să mă gândesc înainte de a achiziționa ceva că mai bine rezerv o excursie și că voi economisi până în momentul plecării și pentru celelalte lucruri pe care o călătorie le implică.

 1. Nicio destinație nu ți se mai pare prea îndepărtată, prea greu accesibilă

Nu există nici prea departe, nici prea scump. Există numeroase oferte ale companiilor aeriene, există zboruri din alte orașe ale Europei (unde se poate ajunge foarte ușor și foarte ieftin cu un zbor low-cost) către SUA sau Asia, de exemplu, la prețuri mai mult decât accesibile.

Poate viza să fie un motiv de teamă, pentru unii. Încă nu am aplicat, intenționez să o fac foarte curând, o să vă povestesc cum este experiența.

Prețurile biletelor de avion au scăzut foarte mult, opțiunile de cazare sunt pentru toate preferințele, putem economisi dacă avem un plan mai mare, nu trebuie neapărat să mergem în excursie imediat după ce ne vine ideea, putem rezerva bilete și cu un an în avans și astfel vom ști că va trebui să facem mici eforturi în perioada următoare. Dacă ne dorim foarte mult ceva, mintea noastră va găsi soluții. Și ne va ajuta să luăm cele mai bune decizii.

 1. Îți imaginezi până și ce o să porți în călătorii

Este unul dintre lucrurile care îmi plac foarte mult și pe care le fac de fiecare dată. După ce mă documentez despre locurile respective, după ce mă văd acolo, încep să mă văd și purtând anumite lucruri, cum ar fi rochii lungi și extrem de romantice, sau pantaloni marinărești, sau poate un palton și o pălărie cu borul larg, depinde de fiecare destinație și de fiecare perioadă a anului, însă pentru fiecare pregătesc cu mult timp înainte ținutele pe care le voi purta.

 1. Urmărești o grămadă de bloguri de travel

Întotdeauna citesc impresiile celorlalți bloggeri. Îmi place să mă informez mult înaintea fiecărei călătorii, îmi place să citesc pentru a găsi surse de inspirație, sau pur și simplu pentru a afla despre locuri noi și frumoase. Îmi place să citesc atât cu un scop, acela de a acumula informații, cât și pentru relaxare, pentru a mă binedispune, pentru a descoperi experiențele fiecăruia, pentru că fiecare este diferită.

 1. Te abonezi la toate newsletterele companiilor aeriene și descarci aplicațiile pentru telefon ale fiecăreia

Orice călătorie începe de la biletul de avion.Recomand tuturor să se aboneze la newslettere, în orice domeniu, pentru a fi informați în timp util cu privire la toate noutățile. În ceea ce privește biletele de avion, este bine să vă rezervați cât mai repede atunci când descoperiți o promoție, pentru că biletele la prețuri foarte bune sunt foarte puține și toată lumea și le dorește, evident.

 1. „Economisești” zilele de concediu, pentru a avea cât mai mult timp pentru a călători

Încerc, de fiecare dată, să leg vacanțele de weekend, sau de zile libere național, pentru a putea, astfel, să am parte de mai multe călătorii cu același număr de zile de concediu. De obicei, prefer city-break-urile, deoarece îmi place să simt intens fiecare destinație și prefer să văd mai multe în aceeași perioadă de timp. Chiar dacă avem program fix la serviciu, putem foarte bine să ne organizăm destul de multe plecări, cu zilele de concediu de care dispunem.

 1. Îți dorești să revii peste tot, în aceeași măsură în care îți dorești să descoperi locuri noi

Simți că în interiorul tău se dă o luptă, pentru că, pe de-o parte, există încântarea, emoția și curiozitatea descoperirii unor noi locuri, iar, pe de altă parte, ești fascinat de tot ceea ce ai văzut până acum, încât simți că niciodată nu este suficientă o singură călătorie pentru a explora, pe deplin, o anumită destinație.

Deși sunt multe țări în care îmi doresc să ajung, fiecare dintre cele pe care le-am vizitat mi-a rămas pentru ceva anume în suflet. Nu știu ce aș alege, în momentul acesta, dacă să revin sau să văd ceva nou, pentru că o călătorie este unică de fiecare dată, indiferent dacă ai mai fost sau nu. Am câteva orașe pe care cu siguranță că le voi mai vizita, poate data viitoare călătoria va avea un alt scop, poate voi merge să descopăr altceva, sau poate doar să mai simt o dată atmosfera din locul respectiv.

 1. Aștepți cu nerăbdare fiecare călătorie

Cine nu face asta? Fiecare călătorie este un prilej de bucurie, iar perioada de dinainte, pentru mine este motiv de agitație, de entuziasm, de bucurie, face parte din întregul tablou pe care mi-l creionez în minte despre o destinație. Emoțiile dinaintea unei excursii cresc pe măsură ce se apropie ziua plecării și nu cred că dacă ai fost în multe destinații, nu te bucuri cu aceeași intensitate. Din contră, cred că înveți să apreciezi mai mult, cred că reușești să conștientizezi importanța călătoriilor în viața noastră, cred că realizezi că pentru fiecare lucru pe care ți-l dorești, este nevoie de sacrificii, mai mici sau mai mari.

 1. Te atrag toate obiectele ce au legătură cu travelul (hărți, mape, ceasuri)

Îți proiectezi pasiunea în tot ceea ce este în jurul tău și parcă îți strălucesc ochii atunci când vezi obiecte ce au legătură cu lumea, călătoriile, vacanțele. Eu ador agendele, am o întreagă colecție, iar preferatele mele, desigur, sunt cele care au coperțile cu imagini din diverse locuri, sau care te duc cu gândul la călătorii.

 1. Păstrezi până și cartelele de metrou, pentru a le pune frumos în jurnalul pe care îl realizezi după călătorie

Ești colecționar de mici „prostioare”, dar care sunt încărcate de valoare sentimentală. Un bilet de intrare la un muzeu nu este doar atât, este poarta care te ajută să călătorești în timp și prin intermediul căreia retrăiești întreaga perioadă petrecută acolo. Este puntea de legătură, este obiectul de la care pornești și pe baza căruia poți scrie sau rescrie întreaga poveste.

 1. Te uiți periodic la poze și retrăiești fiecare experiență

Pentru mine, este ca și cum aș fi din nou acolo. Întreaga excursie îmi revine în minte atunci când mă uit la poze și, parcă, atunci când fac asta trăiesc și mai intens și mă bucur și mai mult de fiecare loc frumos pe care l-am văzut.

Fiecare poză transmite câte ceva. Chiar dacă am foarte multe asemănătoare (nu mă pot nicicum rezuma la una singură într-un loc), asta nu înseamnă că nu îmi sunt dragi toate, că nu îmi face plăcere să le păstrez și să mă bucur de ele de fiecare dată.

 1. Scrii despre experiențele tale

Nu ai vrea să rămâne neîmpărtășite, nu? Eu m-am hotărât să scriu despre ele și cred că este cel mai bun lucru pe care l-am putut face. Experiențele mele poate inspiră, poate aduc emoție cititorilor, poate îi ajută să își planifice o excursie, poate își amintesc de propriile experiențe, sau poate fac un tur virtual al locurilor despre care citesc. Fiecare se regăsește câte puțin în ceea ce citește, iar dacă reușesc să transmit ceva frumos, înseamnă că obiectivul meu a fost îndeplinit.

 1. Îndemni pe toată lumea să călătorească

Cred că este cel mai bun sfat pe care îl putem da sau îl putem primi. Cred cu tărie că fiecare călătorie ne schimbă. Fiecare experiență ne ajută să descoperim ceea ce lumea are de oferit, ceea ce fiecare loc are unic, ne ajută să conștientizăm că și noi suntem unici.

Reușim să le insuflăm și celor dragi acest „microb”. Fiecare dintre noi are nevoie, din când în când, de o excursie. Un „traveladdicted” le privește mai puțin ca pe niște călătorii și mai mult ca pe niște experiențe, ca pe niște lecții. Devenim exploratori și descoperim, pe lângă obiectivele foarte cunoscute și mediatizate, și locuri extraordinar de frumoase, care parcă ne așteptau să le găsim.

Eu mă bucur de fiecare dată când cineva îmi spune de un plan de viitor într-o destinație nouă (sau o nouă experiență într-o destinație deja cunoscută) și îi încurajez pe toți să-și facă din ce în ce mai multe astfel de planuri.

 1. Colecționezi obiecte din toate călătoriile

Poate magneți, poate brelocuri, poate alte obiecte, cu toții ne luăm mici suveniruri, care să ne amintească de fiecare loc în parte. Eu iubesc semnele de carte și am grijă de fiecare dată, oriunde merg, să achiziționez câteva. Un semn de carte mi se pare un obiect suficient de mic și suficient de mare, în același timp.

 1. Te înscrii în toate grupurile de travel din rețelele sociale

Este tare plăcut să descoperi oameni cu același pasiuni, oameni de la care poți primi sfaturi, oameni deschiși, sociabili, care iubesc ceea ce fac. Astfel de oameni există în toate domeniile, nu numai în zona aceasta, de travel. Sunt cei de la care te poți inspira sau de la care, la un moment dat, direct sau indirect, poți învăța multe lucruri.

Dacă identificați o parte dintre aceste „simptome”, sau chiar pe toate, nu vă faceți griji! Este cea mai frumoasă dependență! Cum putem mai bine evolua, dacă nu descoperind lumea și oamenii din toate colțurile ei?


Citește și: