Călătoriile aduc cu sine o mulțime de lucruri noi, multe schimbări se produc în mintea noastră de fiecare dată când descoperim alte mentalități și modalități de a trăi viața, tradiții și obiceiuri specifice fiecărui popor și fiecărei culturi. De cele mai multe ori, prinși de mirajul unei „escapade”, omitem unele aspecte care ne pot transforma călătoria într-una mai plăcută sau nu, după caz.

Astăzi o să vă povestesc despre principalele erori pe care am fi tentați să le facem, inclusiv eu, căci, poate din prea mult entuziasm, uităm care este, de fapt, scopul călătoriei, și anume acela de a ne oferi noi perspective, precum și clipe de relaxare și de regăsire.

  1. Să alegi destinațiile în funcție de influențele celorlalți, și nu pentru că îți dorești cu adevărat să vizitezi locurile respective

Ne-am pus vreodată întrebarea „De ce îmi doresc cu adevărat să vizitez locul respectiv?”, ori ne-am gândit oare cum rezonăm cu el și ce ar putea aduce nou în viața noastră? De cele mai multe ori, cedăm tentației de a încerca să retrăim experiențele celorlalți și, dacă lucrurile nu se întâmplă așa cum ne imaginăm sau cum sperăm noi, intervine dezamăgirea. Așa este și în cazul călătoriilor, ni se par fascinante poveștile pe care ceilalți le au cu și despre anumite locuri și încercăm să le pășim pe urme, fără un minimum de documentare prealabilă, fără a ști, de fapt, de ce optăm pentru o destinație ori pentru o alta. Ne simțim atrași de ea ori doar am auzit că „este frumos acolo?”. Pentru că, vedeți voi, frumosul are atât de multe forme și poate fi perceput în atât de multe modalități, încât perspectivele pot diferi complet atunci când vedem cu propriii ochi ceea ce doar ne-am imaginat anterior.

  1. Să vizitezi anumite locuri doar pentru a bifa pe listă noi destinații, fără să îți acorzi posibilitatea de a le descoperi cu adevărat

Oare cât de mult timp necesită descoperirea cu adevărat a unei țări? Oare doar cele mai atractive obiective din punct de vedere turistic reflectă tot ceea ce destinația respectivă înseamnă? Eu cred că uneori nu este suficientă o viață întreagă pentru astfel de descoperiri. Spre exemplu, câți dintre noi își cunosc țara pe deplin, cu tot ce înseamnă ea, nu doar prin prisma aparențelor ori a lucrurilor materiale pe care acum le putem vedea? Prin prisma istoriei, a evoluției și a înțelegerii diverselor fenomene care s-au petrecut, dintr-un motiv sau altul, și care au condus la formarea poporului care suntem astăzi.

Oricât de multe destinații aș vizita într-o țară, dacă aș susține că o cunosc, aș cădea pradă superficialității, cu atât mai mult să vizitez un singur oraș, de regulă capitala, și, pe baza acestei călătorii, să îmi formez o părere generală despre întreaga țară.

  1. Să îți formezi așteptările bazându-te numai pe fotografiile descoperite pe internet

Și în acest caz suntem prinși în mirajul vieții virtuale, al unor experiențe care nu sunt ale noastre și pe care nu le putem reproduce, oricât ne-am dori ori am încerca acest lucru. Fotografia nu sugerează doar un anumit obiectiv, transmite mult mai multe lucruri, dacă este privită în profunzime. Transmite emoțiile trăite de cel care a realizat-o, se bazează pe viziunea lui, de aceea este aproape imposibil să descoperim două cadre identice ale aceluiași subiect, indiferent despre ce este vorba. Și, în afară de acest lucru, majoritatea fotografiilor sunt editate, lucru la care recunosc că apelez și eu, însă nu pentru a schimba aspectul ori ideea din spatele fotografiei, ci pentru ca aceasta să devină puțin mai armonioasă.

  1. Să crezi că într-un city-break, care, în esență, implică doar câteva zile, poți vedea tot orașul

Da, pentru a vedea anumite părți dintr-un oraș, câteva zile sunt suficiente, însă gândiți-vă numai că ceea ce vedem noi acum este rezultatul a sute sau chiar mii de ani în care istoria, natura, oamenii și-au lăsat amprenta. Pentru a ne putea informa despre toate acestea la fața locului, descoperindu-le și trăind, este nevoie ori de o perioadă mai îndelungată, ori de mai multe vizite.

Nu putem spune că am vizitat un obiectiv turistic doar admirându-i arhitectura sau, mai grav, nici măcar atât, ci fotografiindu-l pentru că este interesant ori cunoscut. El are o istorie în spate, are anumite detalii care s-au brodat în jurul ei, este un ansamblu căruia avem datoria morală de a-i oferi o parte din timpul nostru, cum și el ne oferă dovezi vii ale evoluției, de orice natură.

  1. Să pornești cu prejudecăți

De obicei, decizia unei excursii vine ca urmare a unor alegeri, așa că avem o imagine, mai vagă sau mai pronunțată, a ceea ce urmează să întâlnim. Însă se întâmplă frecvent ca, ajungând în anumite zone, să ne dorim, din curiozitate sau din oricare alt motiv, să explorăm și împrejurimile, despre care poate că nu deținem atât de multe informații. Pentru mine, de fiecare dată, aceste devieri de la traseul inițial mi-au oferit unele dintre cele mai mari surprize și unele dintre cele mai puternice lecții. Nu trebuie să fie asaltat de turiști un loc pentru a avea un farmec aparte. Gândurile că ar putea fi mai puțin frumos, atractiv ori interesant ar trebui eliminate din mintea noastră, căci frumusețea există oriunde am merge și face parte din viața noastră, cu toate imperfecțiunile ei, cu toată strălucirea aparentă sau mai ascunsă.

  1. Să nu îți dai voie să descoperi părțile autentice ale orașului, ci doar pe cele turistice

Desigur că ne dorim cu toții să vizităm acele locuri despre care am citit, văzut sau auzit peste tot, despre care toată lumea vorbește și pe care cu toții le laudă. Cele mai multe dintre ele și-au căpătat faima printr-o simplă întâmplare, altele au devenit exemple la vremea lor și continuă să fie și acum, unele omagiază anumite persoane sau evenimente, iar majoritatea sunt reprezentative pentru cultura respectivului popor. Însă, departe de toată aglomerația care inevitabil se formează în jurul lor, există alte zone poate la fel de frumoase, care nu au primit încă atenția mass-media de care celelalte se bucură din plin. Este vorba despre locuri simple, autentice, care reflectă viața trăită acum, ca o continuare a vieții de odată. Acele locuri firești pentru localnici și fascinante pentru noi. Acelea care ne ajută să descoperim mai departe de ambalaj, să privim în profunzime, să vedem simplitatea, sinceritatea și naturalețea.

  1. Să uiți să te bucuri de clipele petrecute acolo și să fii într-o goană după obiectivele turistice

Rezultatul acestei erori, de cele mai multe ori, este că ajungem să trăim călătoria cu adevărat abia după ce aceasta s-a terminat, prin prisma aparatului foto. Și eu am făcut de multe ori același lucru, până când am realizat că important este cum ne simțim acolo, în acele momente, și nu cât de puternică este nostalgia clipelor trecute. Cu toții avem unele destinații păstrate în suflet, pe care ne dorim cu orice chip să le vizităm și, când ajungem să facem acest lucru, din exuberanța de a vedea cât mai multe, într-un timp limitat, ne vedem ca într-un carusel care, de această dată, este controlat chiar de noi. Nu este nimic dacă ne dorim, spre exemplu, ca într-o zi să nu facem nimic, ci pur și simplu să savurăm aerul unic pe care fiecare loc îl emană. Nu schimbă cu nimic frumusețea unei excursii faptul că, în unele momente, ne dorim să punem pauză timpului, ba chiar ne ajută să ne identificăm, într-o măsură sau alta, cu locurile în care ne aflăm, să le înțelegem și să le iubim chiar mai mult. Este inevitabil ca în ultimele zile ale călătoriei să apară oboseala și să scadă interesul față de cele vizitate, de aceea, cel mai indicat este să reușim să ne canalizăm energia, să îmbinăm activitățile astfel încât să și vizităm ceea ce ne-am propus, să ne și relaxăm, să ne și distrăm. Tot ce trebuie să facem este să nu ne mai concentrăm asupra locurilor în care ar trebui să fim în momentele următoare și să ne canalizăm atenția și energia doar pe cele prezente.

  1. Să călătorești cu persoanele nepotrivite

Cred că avem cu toții experiențe în care, înconjurați fiind de oameni apropiați sau nu, poate chiar cu care ne înțelegem foarte bine în restul timpului, și să ne dăm seama că avem așteptări diferite, obiceiuri diferite, puncte de interes diferite. Ce putem face în această situație? Să acceptăm aceste diferențe și faptul că nu ne putem înțelege din toate punctele de vedere și să nu insistăm ca ceilalți să facă, alături de noi, lucruri de care ei nu sunt atrași. Ori, dacă ajungem la un consens, și fiecare reușește să îi facă pe plac și celuilalt, însă nu simte acest lucru ca fiind o corvoadă și este conștient de alegerile sale, atunci avem posibilitatea de a ieși puțin din rutina noastră. Eu, spre exemplu, am câteva lucruri pe care iubesc să le fac în fiecare călătorie. Iubesc croazierele și senzația de libertate pe care o am atunci când încetez a mai deține eu controlul și iubesc să descopăr orașele din cel mai înalt punct al lor, cel mai adesea în ultima zi a vizitei, pentru o privire de ansamblu și pentru a încheia tabloul destinației respective. Spre fericirea mea, am reușit, de fiecare dată, să fiu înțeleasă de colegii de călătorie, chiar și atunci când mă încăpățânez să umplu cardul de memorie al aparatului, chiar și atunci când înainte de fiecare masă, oricât de crescute ar fi apetitul sau pofta, o mini ședință foto a preparatelor este inevitabilă. 🙂

Toate acestea fiind spuse, nu-mi rămâne decât să vă urez să creați cât mai multe momente, să vă bucurați de fiecare călătorie, de fiecare clipă, de fiecare loc, de prima răsuflare într-o destinație nouă și de toate poveștile pe care urmează să le descoperiți și să le scrieți. Și, dacă aveți sugestii sau erori întâlnite sau chiar făcute în timpul călătoriilor, nu ezitați să mi le împărtășiți și mie printr-un comentariu la acest articol. 🙂 Și nu uitați să visați!


Citește și: Fericirea nu este o întâmplare, este o alegere