După o zi petrecută în spiritul filosofiei budiste, în încercarea de a înțelege puțin din cultura poporului thailandez care se declară în proporție de peste 90% adept al acestei confesiuni, am ajuns, fără să ne imaginăm ceea ce urmează să se petreacă, în mijlocul agitației din Patong, orașul-stațiune vedetă al Phuketului. Aici am avut senzația că și-au dat întâlnire toți turiștii de pe insulă, așteptați fiind de localnicii care încercau de zor să își vândă produsele sau serviciile.

Atunci când noaptea se lasă peste Patong, oamenii par mai mulți și mai grăbiți, muzica se aude mai tare, preparatele devin mai aromate, tarabele ajung să fie neîncăpătoare, mâinile mai rapide, suvenirele mai strălucitoare, femeile par bărbați, bărbații par femei și totul pare cuprins de energia aceea pe care doar o noapte de vară o poate crea.

Pentru că, să nu uităm, când în România este sezon rece, în Thailanda soarele pârjolește totul în jurul lui, așa că, în luna martie, am ajuns în plină vară în Asia. Ce v-am descris succint mai sus a fost atmosfera de pe Bangla Street, locul cel mai animat al Phuketului, care atrage ca un magnet în fiecare seară turiștii petrecăreți. Aici, cluburile și localurile se întrec în oferte, muzica răsună din toate colțurile, animatoarele încing atmosfera, localnicii vând tot felul de produse sau îți prezintă deloc discret „meniul” unor show-uri destinate în exclusivitate adulților.

Noaptea, lucrurile capătă, parcă, alte dimensiuni, iar oamenii găsesc gramul de energie de care au nevoie pentru a nu ceda unei zile lungi. Aici am ajuns după ce intraserăm în atmosfera de meditație și de contemplație și ne-am trezit într-o lume cu totul diferită de cea descoperită în decursul zilei. Am realizat că ne opream în fața fiecărui local, a fiecărei tarabe unde se vindeau preparate locale, ghirlande din flori, tutun de contrabandă, tricouri cu print care vibra și se mișca în ritmul muzicii, a fiecărei săli de jocuri, fie că vorbim despre tehnologiile VR sau despre simplele pistoale folosite pentru a trage la țintă. Nu ne-am lămurit din prima ce se petrece în acest loc și l-am străbătut din nou. Și nu doar atât, ci am revenit aici în fiecare seară petrecută pe insulă.

Bangla Street lasă în spate Patong Beach și liniștea oferită de mare – de aici începe strada – și te duce într-o altă lume, diferită de tot ceea ce întâlnești împrejur. Chiar dacă în apropierea ei se află o explozie de culoare, de arome și de lumini, completată de claxoane de tuk tuk sau de scutere, chiar dacă, pentru o cină vom alege, cu siguranță, să ne îndepărtăm puțin de agitația și de zgomotul de aici, chiar dacă, la câțiva pași mai departe, prețurile încep să scadă, această stradă ajunsă atracție turistică va deveni un fel de adicție.

De multe ori, am mers până în capătul ei doar pentru a intra în atmosfera de aici. Pentru toată diversitatea întâlnită, pentru nebunia pe care doar pe Bangla Street o găsești – sau, mai bine spus, doar aici o găsești la această intensitate –, pentru localnicii care ni se alăturau în filmări – abia aștept să le montăm și să vi le prezint – pentru artiștii stradali, pentru toate lucrurile pe care nici nu ți le imaginezi și pe care le întâlnești aici. Pentru că, în Thailanda, oricine vinde orice, oriunde.

Și uite așa, înaintam noi în noapte, pe nesimțite, iar locul părea din ce în ce mai animat odată cu scurgerea timpului. Așa am ajuns să renunțăm la multe ore de somn în favoarea unor locuri atât de diferite, dar care trebuie neapărat descoperite, pentru că împreună formează această cultură de care v-am tot spus că sunt îndrăgostită. Nimic nu te surprinde și, în același timp, totul pare să fie surprinzător. Nu poți spune că te-ai obișnuit cu aceste locuri doar după câteva zile petrecute aici, nici măcar dacă ai un local preferat, o tarabă cu clătite de unde te îndulcești mereu sau una cu fresh-uri din toate fructele exotice – iar lista poate continua cu înghețată rulată, mango sticky rice sau, pur și simplu, fructe proaspete. Chiar și pe băiatul cu iguana ajungi să îl (re)cunoști și mai-mai că îți vine să îți învingi teama și să atingi această reptilă. Despre șoferii de taxi sau de tuk tuk care te întreabă la orice pas dacă ai nevoie de serviciile lor nici nu mai vorbim, pentru că ajungi să știi cât să negociezi pentru cei 3 kilometri care te despart de hotelul tău.

Pe Bangla Street, fiecare seară pare altfel. Un loc atât de animat, gălăgios, aglomerat devine un reper. Odată cu el închei o nouă zi petrecută în Phuket și de aici pornește în fiecare seară „explorarea” împrejurimilor în căutarea celor mai gustoase preparate, a celor mai răcoritoare cocktailuri și a celor mai inedite produse pe care le poți achiziționa.

Patong Beach, Phuket

Patong Beach, Phuket

Patong Beach, Phuket

Patong Beach, Phuket

Patong Beach, Phuket

Patong Beach, Phuket

Patong Beach, Phuket

Patong Beach, Phuket

Bangla Street, Patong

Bangla Street, Patong

Bangla Street, Patong

Bunătăți thailandeze

 


În timpul petrecut în Phuket am fost cazată la două hoteluri al căror decor a fost ceea ce mi-am imaginat și dorit pentru această vacanță, și anume Wyndham Grand Phuket Kalim Bay și The Nature Phuket.


Citește și: