Te uiți în stânga, observi o fântână, în mijlocul unei piețe. În dreapta se află o catedrală. În față ți se deschid străzi și străduțe care te îndeamnă să le urmezi. Roma este acel gen de oraș care pare că îți șoptește ceva. Îți încântă văzul, auzul, mirosul, setea de frumos, de cultură, de romantism, de armonie, de poftă de viață. Este precum un vulcan latent ce erupe pentru fiecare dintre cei care îi trec granițele și, așa cum lava absoarbe și conservă tot ceea ce întâlnește în jurul ei, și Roma reușește să creeze un cumul de senzații, pe care să le conserve. Pentru totdeauna.

Printre primele întâlniri cu Italia sau deja am uitat numărul excursiilor aici? Pentru prima dată în Roma sau deja am creat o relație cu acest oraș? Nici nu contează la a câta vizită suntem. Pentru că toți cei care vizitează Italia vor reveni, cu siguranță, către alte și alte locuri pe care țara aceasta ni le oferă. Ne oferă sălbăticie și modernitate, ne oferă istorie și viitor, ne oferă modă, gastronomie, munte, mare, peșteri, insule, natură, construcții vechi sau noi, atmosferă, muzică. Mai exact, ne oferă tot ceea ce ea reprezintă. Iar cei ce vizitează sau au vizitat Roma îmi vor da dreptate că niciodată nu putem spune că am avut prea multe excursii în capitala Italiei.

Pentru că fiecare clădire semnifică ceva, fiecare statuie are în spate un mare artist, fiecare ruină are o poveste de mii de ani, fiecare gelaterie te îndeamnă să îi testezi produsele, fiecare pahar de prosecco savurat simbolizează sărbătorirea unei alte zi glorioase în Roma.

Motivele pentru a o vizita, dar și pentru a reveni, sunt dintre cele mai diverse, generale ori personale. Dar și pentru că ne-a plăcut Roma îndeajuns de mult încât să tresărim de fiecare dată când ne amintim de ea.

  1. Latura istorică

Fără discuție, printre capitatele istorice ale lumii se află și Roma, un mix între lumea veche și cea nouă. O mărturie a gloriei de odinioară, a grandorii portului, a ținutei, a vieții conducătorilor unuia dintre cele mai puternice imperii ale omenirii, Imperiul Roman. Roma a păstrat, cumva, din aerul de supremație, dovadă fiind faptul că ea, aparent calmă și liniștită, este asaltată, aș putea spune, de mii de turiști, în orice perioadă a anului. Altfel spus, ea este de neclintit. A făcut față trecerii timpului, dezastrelor naturale, episoadelor dure ale istoriei și a reușit să renască, de fiecare dată. Să fie triumfătoare în orice situație.

Așa o putem descoperi astăzi, un oraș care strălucește, care devine mai atrăgător cu fiecare an ce trece, precum un vin vechi care își capătă maturitatea în timp. Iubitorii de istorie vor descoperi povestea și gloria Colosseumului, a Forumului Roman, a Columnei lui Traian, a statuii Lupoaicei, a Arcului lui Constantin, ori a Pantheonului. Și lista poate continua, pentru că elemente ale vieții de acum mii de ani se împletesc cu elemente ale vieții de acum.

Roma în imagini

Colosseumul

Roma în imagini

Arcul lui Constantin

Roma în imagini

Forumul Roman

Roma în imagini

Columna lui Traian

Roma în imagini

Pantheonul


Citește și:


  1. Latura religioasă

Roma poate fi considerată un oraș al piețelor și al catedralelor. Și nu doar Roma, ci multe alte orașe ale Italiei asupra cărora și-au lăsat amprenta anumite perioade ale istoriei, în special cele înfloritoare. Mă refer aici cu precădere la Renaștere, care a cuprins toate statele, pe vremea aceea, actuale orașe ale Italiei, curent și fenomen, totodată, care lăsat în urma lui contribuții semnificative în toate domeniile. În special în cel cultural, căci la el ne vom referi în cele ce urmează.

După cum spuneam, în Roma întâlnim atât de multe catedrale, încât este greu să le reținem pe toate. Unele dintre ele păstrează opere ale marilor artiști renascentiști, altele au fost realizate cu ajutorul acestora, iar altele sunt ele însele capodopere ale figurilor marcante din acea epocă, cum ar fi Michelangelo ori Bernini.

Cert este că aceste catedrale nu își mai îndeplinesc doar rolul de lăcaș de cult, deși acesta este primul și cel mai important, ci devin adevărate atracții pentru toți cei pasionați de artă și de frumos.

Însă, dacă ne referim la influența religioasă a Romei, principalul lucru care trebuie amintit este acela că, pe teritoriul ei se află cel mai mic stat din lume, Vaticanul, reședința papală și punctul zero al creștinismului catolic. Mă refer aici la Basilica San Pietro, martorul alegerii și încoronării a peste 260 de papi de-a lungul istoriei, o bijuterie arhitecturală asupra căreia și-au lăsat amprenta geniile lui Michelangelo și al lui Bernini.

Tur al catedralelor europene

Basilica San Pietro

Tur al catedralelor europene

Basilica San Pietro

Tur al catedralelor europene

Priveliște din dom

Roma în imagini

Priveliște din Basilica Santa Maria in Aracoeli


Citește și:


  1. Romantismul

Când ne gândim la Italia, ne gândim la armonie, pasiune pentru frumos și romantism. Când ne gândim la Roma, romantismul parcă se amplifică, stare creată de atmosferă, ori de arhitecturile clădirilor și întreținută de locuitori și turiști. Cred că mai mult de turiști, care aleg Roma inclusiv ca destinație pentru luna de miere.

Fără discuție, pe lângă latura sa istorică, destul de puternică, de altfel, se află și latura romantică, la fel de bine dezvoltată. Roma este, din punctul meu de vedere, unul dintre cele mai romantice orașe, chiar dacă, de multe ori, atunci când ne gândim la destinații romantice, mintea ne zboară către plaje întinse, cu apă turcoaz și cu nisip fin.

Însă, Roma este dovada că romantismul poate fi dat și de atmosferă, de atitudine, de clădiri, de povești, nu doar de natură. Și, alături de ea, stau și alte orașe europene. Piețele, piațetele, fântânile, străduțele înguste, toate au rolul de a crea această stare despre care vă povesteam. Și cu toate ne îmbie să pășim încet și să le descoperim în tihnă.

Fontana di Trevi

Piazza Navona


Citește și:


  1. Vaticanul

Pe teritoriul Romei se află cel mai mic stat din lume, atât ca suprafață, cât și ca număr de locuitori. Este vorba despre Vatican, desigur, locul unde găsim reședința papală. Acest stat are multe elemente de unicitate, care îi sporesc atractivitatea și importanța. Mă refer aici la garda elvețiană care îi păzește străzile, la oficiul poștal de unde putem trimite vederi celor dragi cu timbru de Vatican, dar și la simbolurile lui. Așa cum sunt Muzeele Vaticanului, cele care adăpostesc creații adunate de-a lungul istoriei, și nu numai. Adăpostesc și informații acumulate de-a lungul anilor, ce au învăluit dintotdeauna în mister acest loc.

Ne îndreptăm către Piața San Pietro și descoperim catedrala cu același nume, care se întâmplă să fie și cea mai mare din lume. Coborâm spre Tibru și, pe malul lui, stă de pază Castelul Sant’Angelo, cel care a avut rol de reședință regală, de fortăreață și de muzeu, în prezent. Admirăm faptul că, pe o suprafață atât de mică, se află unele dintre cele mai importante obiective nu doar ale Romei și ale Italiei, ci ale lumii întregi.

Roma în imagini

Muzeele Vaticanului

Roma în imagini

Castelul Sant’Angelo

  1. Gastronomia

Italienii se pot mândri cu preparate ce au ajuns celebre în întreaga lume. Autentice sau reinventate, pe baza unor rețete mai noi sau mai vechi, cert este că bucătăria italiană este una dintre cele mai cunoscute și îndrăgite. Și se poate lăuda cu multe produse tradiționale care au devenit internaționale. Roma nu face excepție, așa că, indiferent de localurile pe care le alegem, neapărat trebuie să alegem, în călătoria noastră, următoarele lucruri: pizza, paste, înghețată și prosecco. Fără aceste preparate, nu putem spune că am fost în Italia. Desigur că există multe alte opțiuni, dar unde pot fi întâlnite cele mai bune paste, de exemplu, dacă nu în țara care le-a inventat?

Sunt acestea motive suficiente pentru a vizita Roma? Cred, de fapt, că nu există motive pentru a nu o vizita. Cred că este una dintre acele călătorii în care fiecare trebuie să pornească, cel puțin o dată în viață. Și ne vom dori, cu siguranță, să revenim, să-i aflăm și mai multe taine, să-i descoperim și mai multe sensuri. Voi ce ați adăuga pe lista motivelor pentru a vizita Roma?