Pășim pe urmele strămoșilor și a gloriei vremurilor de demult, într-o fascinantă întâlnire cu istoria. Descoperim mărturiile unei vieți închinate, aproape în totalitate, unor forțe după care locuitorii se ghidau. Este vorba despre Olimpul Antic, cu ai săi zei în cinstea cărora s-au ridicat numeroase temple, pe care le putem vedea și astăzi în Atena.

Chiar dacă mare parte a structurii a fost distrusă, de-a lungul anilor, cred că cel mai important lucru este ceea ce a rămas. Ceea ce a reușit să supraviețuiască, dovedind că este mai puternic decât orice. Pentru că acestea sunt lucrurile care fascinează și care dau speranță. Nu măreția construcțiilor, care, fără îndoială, este impresionantă. Nu perioada în care acestea au fost construite, acum mii de ani, când am fi tentați să spunem că resursele și modalitățile de a le utiliza erau limitate. Poate că erau, însă, ceea ce putem observa astăzi, este o dovadă că întotdeauna există cel puțin o soluție, pentru orice greutate am întâmpina. Însă, fascinant este felul în care acestea au fost gândite. Au fost proiectate pentru eternitate. Nu știu dacă, pe vremea aceea, cei care le-au construit și-au imaginat efectul pe care acestea îl vor provoca, ori magnitudinea acțiunilor lor, însă, acum, în epoca vitezei și a tehnologiei, de multe ori, nu structurile moderne sunt cele care impresionează, ci înseși cele la care ne raportăm pentru a conștientiza evoluția.

Aceasta este Atena privită de jos, Atena la pas, un oraș încărcat de istorie și de semnificații. Însă, cum este Atena privită de sus? Atena descoperită ca un întreg, de pe cel mai înalt punct al său? Este vorba despre Dealul Lycabettus, cel care veghează, practic, asupra întregului oraș. Și nu doar el, ci și o mică biserică pe care am descoperit-o în vârf, biserica Agios Georgios (Sfântul Gheorghe), construită acum două secole pentru a înlocui o biserică a Profetului Elias.

Lycabettus

Biserica Agios Georgios

Am descoperit un oraș alb. Așa părea, de la înălțime. Un oraș ce nu părea atins de nimeni și de nimic. Un oraș liniștit, care așteaptă. Ce așteaptă? Ca fiecare dintre noi să îi descopere gloria. Am urcat pe Dealul Lycabettus în ultima zi a excursiei mele în Atena și a fost, într-un fel, încheierea unui ciclu. După ce am descoperit străzile orașului, încărcate de parfumul trecutului, adus, în unele locuri, în prezent, am putut să îl privesc per ansamblu. Și să îmi iau la revedere de la el, până la următoarea întâlnire. Pentru că voi reveni, cu siguranță, în orașul lui Zeus și al zeiței Atena.

Dealul Lycabettus

Dealul Lycabettus

Cum puteți ajunge?

Ei bine, posibilitățile sunt numeroase. După vizitarea stadionului Panathinaikos, în imediata apropiere a acestuia, numeroși taximetriști s-au oferit să ne conducă până în vârf. Însă, varianta pe care am ales-o și cea pe care o și recomand este efectuarea traseului cu un Uber care, pentru doar câțiva euro, ne-a așteptat să ne bucurăm de priveliște și de un mic dejun tradițional grecesc. Există și un funicular care urcă dealul, nu chiar până în vârf, cum nici eu nu am făcut-o, deci tot va trebui să mergeți puțin pe jos. Iar, cei mai curajoși pot urca tot dealul pe jos, pentru că 277 de metri nu este o altitudine care ar trebui să ne sperie.

Dealul Lycabettus

Dealul Lycabettus

Dealul Lycabettus

Dealul Lycabettus

După cum spuneam, mi-am rezervat timp și pentru preparate grecești, la terasa din vârf, de unde vă puteți imagina că priveliștea este una superbă, indiferent de vreme. Ziua în care eu am fost s-a întâmplat să fie înnorată, însă acesta nu a fost vreun impediment și nici nu a afectat în vreun fel priveliștea. Acest lucru se întâmpla la sfârșit de februarie, însă temperaturile au fost cu mult mai ridicate decât cele din România, cel puțin pe timpul zilei.

Dealul Lycabettus

Dealul Lycabettus

Dealul Lycabettus

Dealul Lycabettus

Acesta este unul dintre locurile pe care nu le puteți rata dacă vizitați Atena. Nu știu dacă a contribuit plăcerea mea de a ajunge, mereu, în cel mai înalt punct al orașelor pe care le vizitez, ori faptul că, de fiecare dată, fac acest lucru la finalul călătoriei, când deja simt că am creat o conexiune cu respectiva destinație, însă Dealul Lycabettus a devenit unul dintre locurile mele preferate din Atena.


Citește și: