Indiferent unde, indiferent când, Portugalia este o poveste, este un cadou pentru fiecare dintre noi. Așa am simțit-o eu, în timp ce îi descopeream frumusețea și așa o simt și acum, retrăind unele momente din experiența mea. Este un cadou ambalat în cel mai autentic mod, care așteaptă, parcă, să îți încânte toate simțurile. Să îți șoptească pe ritmuri de fado istoria vastă, să te ajute să te apropii de ea și de locuitorii ei, să pășești ca într-un dans pe străduțele abrupte și să descoperi arhitecturi și priveliști pe care îți va fi imposibil să le uiți.

De ce trebuie să vizităm Portugalia cât mai curând? Pentru că este una dintre cele mai frumoase destinații europene, iar acest lucru prin prisma faptului că este o țară completă și complexă, care se poate mândri cu elemente unice, pure și tradiționale din toate domeniile.

  1. Varietatea culturală

De obicei, prefer țările care duc mai departe niște tradiții, țări care s-au format în urma diverselor episoade ale istoriei și care s-au remarcat, de-a lungul anilor, prin perseverență și prin dedicare. Mai exact, prefer țările care au o istorie bogată în spate. Asta nu înseamnă că nu îmi place să vizitez și țări care s-au dezvoltat extrem de rapid în ultimii ani, sau care dau exemple fascinante de evoluție a tehnicii și a tehnologiei. Dar, cum mă simt mult mai apropiată de cele pe care le consider mai autentice, Portugalia și-a câștigat un loc în sufletul meu și prin prisma acestui fapt. Pentru că emană tradiții și istorie la orice pas, pentru că este un teritoriu vibrant care te cucerește chiar și prin cele mai mici detalii.

Aceasta este o țară care a deținut una dintre cele mai puternice flote ale Europei în secolele 15-16, când comerțul maritim era una dintre principalele activități economice, o țară care a contribuit la descoperirea lumii noi, o țară care a fost străbătută de numeroase popoare migratoare, dar care și-a păstrat autonomia și identitatea națională. Cel mai bun exemplu sunt dovezile palpabile ale existenței, pentru o perioadă destul de îndelungată, pe acest teritoriu, a maurilor, care au lăsat în urma lor numeroase influențe, atât în ceea ce privește arhitectura, cât și în ceea ce privește cultura.

Amintesc aici celebrul castel Sao Jorge, simbolul Lisabonei, cel care veghează orașul de pe cel mai înalt deal, în cartierul Alfama, locul unde a luat naștere orașul. Dar și în apropierea Lisabonei găsim castele cu influență maură, cum ar fi cel cu același nume, respectiv Castelul Maurilor din Sintra. Drumul până la el este spectaculos, dacă alegeți să îl parcurgeți pe jos și dacă sunteți adepții drumețiilor.

În Portugalia, ca în toate statele, de altfel, figurile marcante care au adus contribuții semnificative la dezvoltarea țării sunt apreciate și omagiate în nenumărate feluri. Așa este cazul Marilor Navigatori, în special Vasco Da Gama, motiv pentru care vom descoperi numeroase clădiri și monumente ce au fost ridicate în memoria lor sau care chiar le poartă numele.

Pe teritoriul Portugaliei vom descoperi numeroase catedrale construite în stil gotic, cum ar fi Catedrala Se din Lisabona sau Catedrala Se din Porto, fiind, totodată, unele dintele cele mai vechi și cele mai mari de pe teritoriul orașelor ce le adăpostesc.

Și în ceea ce privește transportul există o istorie și acum a devenit o adevărată atracție turistică. Mă refer la tramvaiul 28, cel care străbate străzile Lisabonei de aproape o sută de ani. Astfel că, o călătorie cu acest mijloc de transport nu este o necesitate, ci devine o plăcere, cu atât mai mult cu cât are stații în apropierea tuturor obiectivelor turistice din cartierele Alfama și Baixa.

Spiritul artistic se simte mai ales seara, când, pe străzile din Lisabona, în cartierul Alfama, mai exact, întâlnim numeroase localuri unde ne putem bucura de concerte de muzică fado, stilul tradițional și atât de romantic și de îndrăgit al lusitanilor. Dar tot în categoria artei putem include și clădirile pavate cu azulejos, plăci din ceramică subțire și colorată cu scop ornamental, în care razele soarelui se reflectă aproape pe tot parcursul anului.

Lisabona în imagini

Azulejos, Portugalia

Catedrala Se, Lisabona

Lisabona în imagini

Castelul Sao Jorge, Lisabona

Lisabona în imagini

Mănăstirea Jeronimos din Lisabona, cea care adăpostește trupul lui Vasco da Gama

Tramvaiul 28, Lisabona

  1. Gastronomia

Suntem lângă ocean, așa că mâncarea de bază este peștele, pregătit în zeci de feluri. Ba chiar Portugalia m-a ajutat să redescopăr acest fel de mâncare, pe care l-am refuzat ani întregi. Și, mai mult decât atât, m-a ajutat să îl iubesc și să îl caut în toate destinațiile care au în apropiere mări, oceane, râuri ori lacuri. M-am îndrăgostit de bacalhau, peștele tradițional portughez, un fel de cod, despre care se spune că se prepară în această țară în 365 de feluri, câte unul pentru fiecare zi.

Ce am remarcat este că portughezii mănâncă mult, sau cel puțin așa reiese din porțiile mari pe care le servesc. De fiecare dată am primit, pe lângă felul principal de mâncare, și o porție de orez, una de cartofi (copți, de cele mai multe ori) și o salată.

Fructele de mare sunt servite în aceleași porții imense, așa că, dacă iubiți aceste preparate (cum o fac și eu), vă anunț că ați ajuns în locul potrivit.

Pe lângă bacalhau, Portugalia este recunoscută și pentru celebrele pasteis de nata, un foitaj cu umplutură din gălbenuș de ou și vanilie. Ele au luat naștere în Lisabona, fiind o rețetă inventată de călugării de la Mănăstirea Jeronimos, însă acum ne putem bucura de ele pe tot teritoriul țării. Le-am încercat peste tot, însă nu putem avea o experiență completă dacă nu ne îndreptăm puțin privirea în dreapta Mănăstirii Jeronimos, descoperind pasteleria ce păstrează rețeta autentică, încă din 1837.

Pasteis de Belem, Lisabona

Fructe de mare, Portugalia

Bacalhau, Portugalia

Fructe de mare, Portugalia

  1. Vinurile excelente

Am introdus o nouă categorie și am separat vinurile de principalele feluri de mâncare, tocmai pentru că acestea sunt renumite în întreaga lume. Vinul de Porto cred că este cel mai cunoscut, un vin destul de tare, pe care trebuie negreșit să îl savurați în locul în care se fabrică, adică într-una dintre cramele din Porto. Și nu doar acolo, bineînțeles, doar că este o activitate pe care nu trebuie să o ratați dacă vizitați al doilea cel mai mare oraș al Portugaliei.

Un alt vin tradițional este vinho verde, vin tânăr, de fapt, un vin alb, nu atât de tare precum cel de Porto, diferit la gust, dar foarte bun și acesta. De fapt, cred că vinurile și sangria (recomand cu vin alb) sunt cele mai bune alegeri, mai ales că acestea completează perfect meniul cu pește ori fructe de mare.

Sangria cu vin alb, Lisabona

Sangria cu vin alb, Lisabona

  1. Relieful

Suntem la capătul vestic al Europei și, foarte aproape de Lisabona, se află Cabo da Roca, cel care era considerat capătul lumii înainte de Epoca Marilor descoperiri. Este unul dintre locurile pe care nu trebuie nicicum să le ratați. Veți fi voi, undeva la 140 de metri altitudine, iar în față, după Oceanul Atlantic, se află continentul american. Este, practic, capătul continentului european, este locul unde celebrul poet Luis de Camoes spunea că pământul se termină și marea începe.

În Portugalia am vizitat deocamdată Lisabona (alături de Sintra și de Cascais) și Porto, iar toate sunt amplasate pe coline, așa că plimbările lungi din timpul zilei ne vor testa puțin condiția fizică. Îmi plac foarte tare aceste orașe, care îmi dau senzația că ascund surprize după fiecare colț și care, totodată, oferă numeroase zone de promenadă, de unde putem observa orașul în întregime.

Cabo da Roca, Portugalia

Cabo da Roca, Portugalia

Cabo da Roca, Portugalia

  1. Clima

Dacă ne gândim la partea oceanică a Portugaliei, respectiv Madeira și Insulele Azore, atunci nu trebuie să ne facem nici cea mai mică grijă în ceea ce privește alegerea perioadei în care dorim să le vizităm, deoarece temperaturile sunt ridicate și constante pe tot parcursul anului. Dar nici partea continentală nu diferă cu foarte mult, ba chiar se spune despre Lisabona că este orașul cel mai însorit al Europei, bucurându-se de peste 300 de zile cu soare pe an. Din punctul meu de vedere, primăvara și toamna sunt ideale, deoarece vara se simte umiditatea ridicată și vă spun acest lucru tocmai prin prisma experienței mele, vizitând Portugalia în plină vară. Dar acest lucru nu m-a împiedicat să am una dintre cele mai frumoase excursii și să îmi doresc să revin cât mai curând.

Însă Portugalia oferă și cea mai îndrăgită destinație de plajă din Europa, respectiv Algarve, regiunea cea mai sudică a țării și cea care se bucură de soare pe tot parcursul anului. Este una dintre destinațiile în care îmi doresc să ajung cât mai curând și vă doresc și vouă același lucru, deoarece plajele cu nisip, alternând cu cele cu stânci ori grote, alături de cultura portugheză, o transformă într-una dintre cele mai frumoase destinații de plajă de pe continentul nostru.

Acestea sunt principalele motive pentru care Portugalia este, cu siguranță, una dintre cele mai bune opțiuni pentru vacanță. Este genul acela de țară care te așteaptă, parcă, cu brațele deschise, care ți se dezvăluie în întregime și pe care îți vei dori, cu siguranță, să o revezi. Rămâne alături de tine, indiferent ce, cât și când ai vizita. Iar, pentru mine, rămâne una dintre destinațiile de care mă simt profund atașată.


Citește și: