Imaginile despre Paris se îndreaptă către Sena care te îndeamnă la plimbări lungi pe malurile sau pe podurile ei, către clădirile construite, parcă, să emane ele însele romantism prin prisma arhitecturilor, la limba franceză atât de armonioasă și care a dat naștere unora dintre cele mai îndrăgite melodii ale tuturor timpurilor. La Turnul Eiffel, atât de reprezentativ pentru Paris și pentru întreaga țară, la numeroasele sale palate, în frunte cu Palatul Versailles, simbolul regalității Franței secolelor 17-18, la grădinile sale care sunt în sine o atracție la fel de mare ca palatul pe care îl înconjoară. Concluzia este simplă și nu cred că este nevoie de prea multe argumente: Parisul este unul dintre cele mai romantice orașe din lume.

Ați ghicit, astăzi ne vom plimba pe străzile lui pline de simboluri și de semnificații, ne vom opri să admirăm unele dintre cele mai iubite și vizitate atracții turistice, vom descoperi împreună acele locuri care mie mi s-au părut cele mai romantice din Orașul Luminilor, cu mențiunea că nu sunt nicicum singurele și că, de fiecare dată când voi vizita acest oraș, despre care am spus mereu că este orașul meu de suflet, voi reveni asupra acestui articol pentru a-l îmbogăți cu trăiri, cu emoții și cu locurile și momentele care le-au făcut posibile.

Turnul Eiffel

Încep, cum altfel, cu simbolul Parisului și cu cel mai vizitat obiectiv turistic din întreaga lume, Turnul Eiffel, imaginea orașului, de altfel. Inevitabil gândul ne zboară în această direcție atunci când ne gândim la capitala Franței și pe bună dreptate. Chiar dacă arhitectura în sine nu pot spune că este una prea romantică, așa cum ar fi construcțiile din stilul Art Nouveau, spre exemplu, de care Parisul dispune din plin, ceea ce mi se pare mie deosebit la acest turn este că reușește să „umple” aproape fiecare colț al Parisului.

După cum bine știm cu toții, Turnul Eiffel a fost construit de cel al cărui nume îl și poartă, Gustave Eiffel, și inaugurat, în doar doi ani de la începerea lucrărilor, la Expoziția Universală de la Paris din 1889, ce marca 100 de ani de la Revoluția Franceză. La vremea aceea, a fost declarat cea mai înaltă clădire din lume și, deși multe voci ale vremii îl considerau o construcție inestetică, un munte de oțel, el a devenit fascinant tocmai prin acest lucru, prin faptul că a reușit să iasă din tiparele vremurilor.

De fapt, turnul a fost gândit să fie o construcție provizorie, urmând ca, după 20 de ani, să fie demontat, însă, spre bucuria noastră, a celor care astăzi avem posibilitatea de a-l vizita și de a-l îndrăgi, s-a renunțat la această idee, pentru că, între timp, i se găsise un alt rol, pe lângă cel decorativ, acela de antenă radio.

Parisul nu înseamnă doar Turnul Eiffel, însă Turnul Eiffel înseamnă Paris. S-a contopit cu orașul, cu toate că nu părea că au nimic în comun. Cum poate o structură de oțel să devină un loc atât de romantic? În primul rând, datorită faptului că este un martor tacit al tuturor poveștilor care s-au scris în jurul lui și cred că a văzut destule în mai bine de un secol de când veghează cu statornicie Orașul Luminilor.

Se încadrează în orice peisaj, în orice anotimp. Vegetația din timpul verii ori zăpada din timpul iernii, alături de miile de persoane care străbat zilnic zona în care este amplasat îl completează perfect.

În al doilea rând, datorită priveliștilor pe care le oferă asupra Parisului. Nu este singurul care oferă panorame frumoase, nu (mai) este nici măcar cel mai înalt, însă este, cu siguranță, unul în care trebuie să ajungem, pe care trebuie să îl descoperim în totalitate. Recomandarea mea este să urcați și în turn, dar să-l și priviți de la înălțime, din Turnul Montparnasse, spre exemplu.

Pentru urcare există două picioare ale turnului care adăpostesc lifturi și alte două unde se poate urca pe scări. Chiar dacă am văzut destule persoane care se încumetă să urce pe jos cele aproximativ 1700 de trepte până la cel de-al treilea etaj și ultimul, eu nu m-am simțit suficient de curajoasă, mai ales că începuse să plouă și m-am gândit că ar putea deveni alunecoase. Ce farmec are Parisul fără o umbrelă și mai ales în Turnul Eiffel? 🙂

Lucrurile se schimbă când ajungem în vârf, la peste 300 de metri altitudine, deoarece acolo mi-aș fi dorit să se oprească, măcar pentru câteva clipe, ploaia, ori cel puțin vântul extrem de puternic. Dar, cum acest lucru nu s-a întâmplat, m-am mulțumit că măcar la etajul al doilea am reușit să petrec mai mult timp.

Pentru o experiență pe deplin autentică, puteți opta pentru unul dintre cele două restaurante existente aici, însă va trebui să vă faceți din timp rezervare online, căci vă puteți imagina că doritori sunt mulți, iar capacitatea nu cred că este foarte mare. Eu nu am găsit liber la nicio oră, în nicio zi petrecută aici, chiar dacă am verificat acest lucru cu câteva zile înainte de plecare. Deci ar trebui ceva mai multe zile, pentru siguranță. De pe același site se pot achiziționa și biletele pentru vizitare, însă, dacă nu mai sunt disponibile, nu vă faceți griji, veți găsi la fața locului, dar va trebui să vă așteptați să fie destul de aglomerat. Sfatul meu este să verificați prognoza meteo, pentru că sunt momente în care ultimul etaj este închis, din cauza condițiilor meteo, și parcă nu am vrea să facem călătoria în turn doar pe jumătate, nu-i așa? 🙂

Este căutat, este îndrăgit, apare în cele mai sugestive imagini despre Paris, este impunător, este romantic, este ca un magnet pentru toți iubitorii Parisului ori pentru cei doritori să îl descopere. Este el, Turnul Eiffel, „turnulețul”, așa cum îmi place mie să îi spun, o minune a ingineriei din acele vremuri și o capodoperă a vremurilor noastre.

Paris - Turnul Eiffel

Turnul Eiffel

Paris - Turnul Eiffel

Turnul Eiffel

Paris - Turnul Eiffel

Turnul Eiffel

Paris - Turnul Eiffel

Turnul Eiffel

Paris - Turnul Eiffel

Gustave Eiffel

Paris - Turnul Eiffel

Parisul văzut din Turnul Eiffel

Paris - Turnul Eiffel

Parisul văzut din Turnul Eiffel

Paris - Turnul Eiffel

Parisul văzut din Turnul Eiffel

Paris - Turnul Eiffel

Turnul Eiffel văzut din roata din Place de la Concorde

Turnul Eiffel

Turnul Eiffel

Podul Alexandru al III-lea

Sena este renumită pentru podurile care o traversează, mai cu seamă că, pe lângă faptul că sunt foarte numeroase (mai precis, 34), sunt și foarte spectaculoase. Cine nu a auzit de celebrul pod cu lacăte, Pont des Artes, unde îndrăgostiții din întreaga lume au simțit nevoia să își lase un martor al iubirii lor, cu promisiunea că aceasta va dura veșnic? Chiar dacă lacătele au fost îndepărtate, frumusețea acestor locuri sporește cu fiecare poveste care se scrie aici.

Astăzi o să vi-l prezint pe cel mai spectaculos dintre ele, Podul Alexandru al III-lea, construit la sfârșitul anilor 1800 ca simbol al prieteniei ruso-franceze. Podul a primit numele Țarului Alexandru al III-lea, deoarece fiul acestuia, Țarul Nicolae al II-lea, a fost cel care a pus piatra de temelie a acestei construcții atât de spectaculoase prin arhitectura elegantă, construită în stilul Art Nouveau, și prin decorațiuni.

Va fi ușor de remarcat, căci intrările pe pod sunt vegheate de statui poleite cu aur și întreaga lui suprafață este decorată cu felinare, îngeri și nimfe. De aici, Sena, Place de la Concorde, Bulevardul Champs Elysses, cu Petit Palais și Grand Palais și Esplanada Invalizilor, care duce la Domul Invalizilor, se pot observa în toată splendoarea lor, indiferent de momentul zilei ales. Eu am ajuns în această zonă după ce deja noaptea își făcuse destul de bine simțită prezența, dar nu m-a deranjat sub nicio formă acest lucru, pentru că mi se pare că noaptea oferă perpective poate chiar mai frumoase decât în timpul zilei, sub lumina felinarelor care luminează toate clădirile și le învăluie în mister.

Paris - Podul Alexandru al III-lea

Podul Alexandru al III-lea

Paris - Podul Alexandru al III-lea

Podul Alexandru al III-lea

Paris - Podul Alexandru al III-lea

Parisul văzut de pe Podul Alexandru al III-lea

Champs-Élysées

Bulevardul Champs-Élysées este unul dintre cele mai animate și îndrăgite locuri din capitala Franței, pe care nu avem cum să îl ratăm dacă vizităm Parisul. O plimbare de la Arcul de Triumf, care se înalță falnic în Place Charles de Gaulle, până la Place de la Concorde (sau invers) ne va ajuta să intrăm cu ușurință în atmosfera orașului, mai cu seamă că aici vom descoperi numeroase cafenele, restaurante, teatre, reprezentanțe ale celor mai faimoase magazine sau firme de automobile, cu toate găsindu-și loc în clădiri cu arhitecturi specific pariziene.

Nu este de mirare faptul că este și unul dintre cele mai animate locuri din capitala Franței, iubit atât de turiști, cât și de localnicii care îl consideră cel mai frumos bulevard din lume și nu cred că sunt prea departe de adevăr. Cei aproximativ 2 kilometri pot fi parcurși lejer, pentru că vom avea în față tot drumul două obiective, mai vechi sau mai noi. Este vorba despre Arcul de Triumf, aflat într-unul dintre capete, un simbol al Parisului și al întregii țări, construit din dorința lui Napoleon, în perioada numeroaselor sale victorii, la începutul anilor 1800, și de roata din Place de la Concorde, vizibilă cu precădere după apusul soarelui, foarte frumos colorată.

Eu mi-am dorit să descopăr Parisul luminat de sărbătoare, de aceea am și ales luna decembrie, iar Champs-Élysées este unul dintre cele mai luminate locuri, fiecare copac de pe trotuarele acestuia primind lumini ca decor.

Fie că vreți sau nu să vă achiziționați ceva de la magazinele de aici, sau că vă veți opri pentru o cafea și pentru a observa toată agitația locului, sau pur și simplu că vă veți plimba pe celebrul bulevard, pentru a descoperi ce alte atracții ascunde, nu puteți părăsi Parisul fără a descoperi celebrul bulevard Champs-Élysées.

Paris - Champs Elysees

Arcul de Triumf

Paris - Champs Elysees

Champs-Élysées

Paris - Champs Elysees

Champs-Élysées

Paris - Champs Elysees

Champs-Élysées

Paris - Champs Elysees

Champs-Élysées

Paris - Champs Elysees

Champs-Élysées

Paris - Champs Elysees

Champs-Élysées

Paris - Champs Elysees

Champs-Élysées

Sena

Dacă mai sus am povestit despre unul dintre cele mai frumoase locuri pe care Sena le oferă, un pod care unește malurile ei, acum a venit momentul să ne plimbăm puțin pe malurile fluviului care străbate Parisul și care oferă priveliști de neuitat, mai cu seamă că multe  clădiri spectaculoase și pline de însemnătate se află pe malurile ei sau foarte aproape de ele.

Astfel, dacă optăm pentru o croazieră care durează aproximativ o oră, vom descoperi Turnul Eiffel, Musée du Louvre, Musée d’Orsay, ori Catedrala Notre Dame, despre care am povestit mai multe în acest articol.

Este un lucru bine cunoscut faptul că malurile Senei sunt adesea alese ca locuri pentru picnic, în sezonul cald, atât de localnici, cât și de turiști, iar această activitate mi se pare una extrem de pitorească și de romantică, pentru care aș reveni oricând în acest oraș, într-o perioadă mai călduroasă, pentru a-i simți atmosfera în cele mai autentice moduri.

Sena formează în centrul Parisului o insulă naturală, Île de la Cité, unde se află principalele atracții ale orașului, inclusiv Catedrala Notre Dame, pe care este o încântare să o admiri din toate unghiurile.

Cum ar putea să nu fie romantic acest fluviu care a inspirat numeroși artiști și care continuă să atragă, prin atmosfera pe care o creează și prin aerul visător pe care îl transmite?

Paris - Sena

Sena

Paris - Sena

Sena

Paris - Sena

Sena

Paris - Notre Dame

Notre Dame și Sena

Roata din Place de la Concorde

Roata din Place de la Concorde

Grădinile Palatului Versailles

Am ajuns la unul dintre cele mai îndrăgite locuri pariziene ale tuturor timpurilor, deși, practic, se află la câțiva kilometri distranță de Paris. Este vorba despre Palatul de la Versailles, reședința regilor Franței din secolele 17-18, dintre care, fără discuție, cel mai renumit este „Regele Soare”, Ludovic al XIV-lea. Astăzi o să vorbim despre grădinile acestui palat, pentru că despre clădirea somptuoasă o să vă povestesc într-un articol separat, căci este unul dintre locurile mele preferate din Paris și unul care oferă un adevărat spectacol al opulenței vieții regale.

Grădinile palatului au fost construite la dorința lui Ludovic al XIV-lea și nu mai puțin de 40 de ani au trecut până când ele să capete forma finală. Proiectate de același arhitect peisagist, André le Notre, cel care a fost „responsabil” și cu imaginea Grădinilor Tuileries, alte oaze de liniște și de verdeață din Orașul Luminilor, grădinile au dorit să fie la fel de spectaculoase ca și palatul, lucru care s-a reușit din plin.

Imaginați-vă numai o suprafață de peste 800 de hectare dominată de vegetație, de copaci de toate dimensiunile, de flori care transformă peisajul într-unul plin de culoare și de miresme, de fântâni ce oferă adevărate spectacole în zilele de vară, acompaniate de muzică, de sculpturi variate și de lacuri mai mici sau mai mari.

Și eu fac același exercițiu de imaginație, pentru că, în luna decembrie, tot ce am putut observa au fost aleile ce acum păreau și mai mari, prin prisma faptului că vegetația lipsea, iar copacii își pierduseră coroanele. Chiar și așa, imaginile mi s-au părut foarte frumoase, în special datorită felului în care fiecare colț a fost proiectat.

Deși este frumos să ne plimbăm în aer liber, parcurgerea întregii suprafețe este destul de dificilă pe jos, motiv pentru care există trenulețe și mașinuțe de golf, dotate cu ghid audio. Eu am optat pentru acest tip de mașinuță electrică, ce merge pe un traseu bine stabilit, astfel că, dacă deviem de la el, mașina se oprește și nu mai putem circula decât cu spatele, pentru a reveni pe traseul inițial.

Poate pentru că am o atracție pentru acea perioadă a istoriei, poate pentru că sunt, într-adevăr, niște capodopere, atât palatul, cât și grădinile, oferind o adevărată demostrație de opulență și de artă franceză, ori poate pentru că a fost proiectat pentru a fi unul dintre cele mai frumoase palate din lume, consider că este absolut necesară o vizită la Palatul Versailles, indiferent de cât de lungă sau de scurtă ar fi șederea noastră în capitala Franței.

Paris - Palatul Versailles

Grădinile Palatului Versailles

Palatul Versailles

Grădinile Palatului Versailles

Palatul Versailles

Grădinile Palatului Versailles

Paris - Palatul Versailles

Grădinile Palatului Versailles

Paris - Palatul Versailles

Grădinile Palatului Versailles

Paris - Palatul Versailles

Grădinile Palatului Versailles

Paris - Palatul Versailles

Grădinile Palatului Versailles

Paris - Palatul Versailles

Grădinile Palatului Versailles

Paris - Palatul Versailles

Grădinile Palatului Versailles

Acestea au fost, dragii mei, doar câteva dintre locurile pe care le-am îndrăgit în Paris, căci aici mi se pare că totul este o poveste și că reușește să o transmită foarte bine, ajungând direct în inimile noastre. Nu sunt nici singurele, poate nici măcar cele mai frumoase, dar sunt unele care mie mi s-au părut cu adevărat deosebite. Voi ce locuri frumoase din Paris ați adăuga pe listă și ce îmi recomandați pentru o călătorie viitoare? 🙂


Citește și: